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OPINION NO. 77-100 


Syllabus: 
1. A teacher is not totally unemployed, pursuant to 

R.C. 4141.01 (M), in any week with respect to 
which remuneration has been or will be paid to 
him. If a teacher will be retroactively reimbursed 
for salary not paid during a period in which the 
schools are closed, such teacher is not entitled to 
unemployment compensation during this period. 
(1974 Op. Att'y Gen. No. 74-096, clarified) 

2. Whether a school board must pay a teacher for 
makeup days after the schools reopen is not a 
question of state law. Rather, it is a matter to be 
controlled by the local contract between the 
school board and its teachers. The determination 
of this matter has no bearing on a teacher's right 
to unemployment benefits during the time the 
schools are closed, provided that such 
compensation does not constitute retroactive 
payments for the period during which 
unemployment benefits are claimed. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, December 22, 1977 

I have before me your request for a clarification of my opinion in 1974 Op. 
Att'y Gen. No. 74-096 which states in part as follows: 

Public school employees, who are otherwise eligible, are 
entitled to apply for and receive unemployment 
compensation during the period of time that schools are 
not in session because of lack of funds provided they 
perform no service and receive no salary from the 
school district with respect to the period of the layoff. 

Your specific question is as follows: 

If a school district closes due to a lack of funds and a 
teacher is unable to work for a period of time, is such 
teacher eligible for unemployment compensation if 1) 
the closed days are subsequently made up in the 
following year when the school reopens; and 2) the 
teacher's full contract salary is paid before the end of 
the school year? 

Before addressing your specific question, I shall briefly summarize the 
statutes upon which my opinion No. 74-096, supra, was predicated and clarify the 
conditions upon which a teacher's rights to unemployment benefits initially rest. In 
doing so, I will be exceeding somewhat the scope of your request. Such additional 
clarification of my former opinion is necessary, however, to answer the question 
you have raised. 

In 1973 the General A.;sembly enacted Am. Sub. S.B. 52, which extended the 
unemployment compensation laws to cover employees of local government. R.C. 
4141.01 (A) (1), which defines the term "employer" for the purposes of R.C. Chapter 
4141, now expressly includes the state, its instrumentalities, its political 
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subdivisions and their instrumentalities. R.C. 4141.01 (B) (2) (e) (i) has expressly 
extended the term "employment" to include service performed by an individual· in 
the employ of any political subdivision of the state or any instrumentality of that 
political subdivision. Thus, there can be no doubt that public school teachers are 
covered by the unemployment compensation laws. 

Moreover, R.C. 4141.29 (I) expressly provides that benefits based on services 
included in the term unemployment under R.C. 4141.01 (B) (2) (a) (i) are payable in 
the same amount, on the same terms and are subject to the same conditions as 
benefits payable on the basis of other service covered by R.C. Chapter 4141, with 
the exception that public school employees are disqualified from the receipt of 
unemployment benefits between successive academic years or terms. 

An individual's right to unemployment benefits is based primarily on the 
provision of R.C. 4141.29 which states, "[e] ach eligible individual shall receive 
benefits as compensation for loss of remuneration due to involuntary total or 
partial unemployment in the amounts and subject to the conditions stipulated in 
sections 4141.01 to 4141.46 of the Revised Code." R.C. 4141.01 (M) states "[a] n 
individual is 'totally unemployed' in any week during which he performs no services 
and with respect to such week no remuneration is payable to him." R.C. 4141.01 (N) 
states "[a] n individual is 'partially unemployed' in any week if, due to involuntary 
loss of work, the total remuneration payable to him for such week is less than his 
weekly benefit amount." 

In 1974 I relied most heavily on the statutory definition of "totally 
unemployed" in reaching the conclusion that a public school employee is entitled to 
receive unemployment compensation during the period of time schools are closed 
due to lack of funds. While it is quite clear that during such time a teacher is 
involuntarily unable to provide any service, the condition that a teacher receive no 
remuneration with respect to such period should be further clarified. 

The prohibition in R.C. 4141.01 (M) regarding remuneration is that the 
employee may not be considered totally unemployed in any week with respect to 
which remuneration is payable to him. The statute is not conditioned upon the 
employee's receipt of payments in such week. If, therefore, the employee has 
received payment in advance or will be retroactively paid with respect to a 
particular week, he is not unemployed in such week, and is, therefore, not entitled 
to unemployment benefits. Thus, R.C. 4141.01 (M) and my opinion No. 74-096, supra, 
expressly preclude a double payment situation in which teachers would receive both 
unemployment compensation and retroactive pay for any one week. This 
prohibition does not, however, mean that a teacher may not receive payment during 
a period of unemployment for services rendered at a previous time. It is my 
understanding that although teachers earn their salary on a per diem basis, they 
receive their salary pursuant to a payment schedule incorporated in their contract. 
While there is considerable variety in the method of payment, there is generally a 
period of delay between the time the teacher has earned his salary and the time he 
is paid that salary. If a teacher merely receives payment in a particular week for 
salary earned at a previous time, such teacher is not disqualified from 
unemployment benefits for such week. 

Your specific question is, however, whether a teacher is eligible for 
unemployment compensation if such teacher is paid his full contract salary before 
the end of the school year because the lost days are subsequently made up after the 
schools reopen. Reference to Ohio's unemployment laws provides only a partial 
answer to your question, for the factors that control the relationship between a 
school board and its teaching employees are, for the most part, the terms of the 
comract they have negotiated between themselves. 

Even though a school district is ordered to close its schools temporarily due 
to lack of funds, the district must, pursuant to R.C. 3313.48, fulfill the required 
number of days in session within the balance of the school year. How the school 
district acquires teaching services to provide the needed makeup days is, however, 
a matter controlled by the rights and obligations of the school board and its 
teachers as they have been negotiated in the local teacher employment contracts. 
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It is not a matter controlled by the state unemployment compensation laws. Thus 
whether the board may require the teachers to provide substitute service without 
negotiating additional compensation or whether a school board must pay its 
teachers to acquire additional services for makeup days depends upon the specific 
terms in each local contract, not upon the state unemployment laws. ln other 
words, the partial answer provided by the unemployment laws is, as I said above, 
that a teacher may not receive unemployment benefits and compensation pursuant 
to the employment contract for the same period. This is so regardless of when the 
compensation is received. Beyond that, however, the unemployment laws are silent 
with respect to the rights and obligations of the parties in periods after the 
unemployment is received. 

The rights of a claimant to unemployment compensation benefits must, 
however, be determined exclusively under the express provisions in R.C. Chapter 
4141. Granakis v. Bureau of Unem lo ment Com ensation, 12 Ohio Misc. 86 (1967); 
Knowles v. Roberts, ll7 N.E.2d 173 1952 • Since there is no provision in R.C. 
Chapter 4141 that conditions or restricts a claimant's eligibility on circumstances, 
rights or benefits arising upon his subsequent reemployment, the amount of 
com(Y.lnsation the teachers receive after the schools reopen has no particular 
bearing on the teachers right to unemployment benefits during the period of time 
the schools are closed, so long as none of the compensation is retroactive payment 
for the period unemployment benefits were claimed. 

Thus, it is my opinion and you are so advised that: 

1. A teacher is not totally unemployed, pursuant to 
R.C. 4141.01 (M), in any week with respect to 
which remuneration has been or will be paid to 
him. If a teacher will be retroactively reimbursed 
for salary not paid during a period in which the 
schools are closed, such teacher is not entitled to 
unemployment compensation during this period. 
(1974 Op. Att'y Gen. No. 74-096, clarified) 

2. 	 Whether a school board must pay a teacher for 
makeup days after the schools reopen is not a 
question of state law. Rather, it is a matter to be 
controlled by the local contract between the 
school board and its teachers. The determination 
of this matter has no bearing on a teacher's right 
to unemployment benefits during the time the 
schools are closed, provided that such 
compensation does not constitute retroactive 
payments for the period during which 
unemployment benefits are claimed. 
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