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OFFICES COMPATIBLE-CORONER AND MEMBER OF 
COUNTY B0ARD OF ELECTIONS-WHEN CORONER 
CANDIDATE FOR ELECTION MAY NOT BE MEMBER OF 
SUCH BOARD. 

SYLLABUS: 
1. A coroner who is not a candidate for election, may be a me,mber 

of a county board of elections, if it is physically possible to perform the 
duties of both offices. 

2. A coroner who i.s a candidate for election, may not at the same 
time be a member of a coutnty board of elections. 

CoLUMBUS, OHIO, March 25, 1936. 

HoN. GEORGE L. LAFFERTY, Prosecuting Attorney, Lisbon, Ohio. 

DEAR SIR: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion, which reads as follows : 

"The first of this year the regularly elected County Coroner 
resigned his office and another party was appointed to the posi­
tion of County Coroner, as provided by law. This appointee 
has now been recommended by his party as a member of the 
County Board of Elections, and he desires to know if the office 
of County Coroner and member of Board of Elections are in­
compatible under these circumstances." 

You do not state whether or not the person in question is a can­
didate for re-election. If he is not, or does not become a candidate for 
re-election to the office of county coroner, it would seem that there 
is no incompatibility in the holding of these two offices by one and the 
same person. Based upon the above assumption, the statutes in this state 
do not specifically preclude one and the same person from holding the 
offices in question simultaneously. However, it is necessary to determine 
whether or not these offices are incompatible, by reason of the common 
law rule of incompatibility. A good definition of the common law test of 
incompatibility is to be found in 46 Corpus Juris, pages 941 and 942, as 
follows: 

"At common law the holding of one office does not of itself 
disqualify the incumbent from holding another office at the same 
time, provided there is no inconsistency in the functions of the 
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two offices in question. But where the functions of two offices 
are inconsistent, they are regarded as incompatible." 

This office has held in past opinions that a member of a county 
board of elections may at the same time hold certain public offices if 
it is physically possible to perform the duties of both positions. See 
for example, Opinions of the Attorney General for 1933, Volume 1, 
Page 763, Opinions of the Attorney General for 1934, Volume 1, Page 
414. Neither a member of the county board of elections nor the county 
coroner must devote his full time to the duties of his office. As to 
whether or not it would be physically possible to perform the duties of 
both positions, this office has taken the position that the determination of 
this question is one of fact, rather than of law. A few of the recent 
opinions of this office to this effect are as follows: Opinions of the 
Attorney General for 1933, Volume 1, Page 360; Opinions of the At­
torney General for 1933, Volume 1, Page 763; Opinions of the Attorney 
General for 1933, Volume II, Page 1213 and Opinions of the Attorney 
General for 1934, Volume I, Page 162. 

However, if the person in question becomes a candidate for re­
election as county coroner or for some other office, at a primary or 
general election, it would be necessary to consider the provisions of 
Section 4785-16, General Code. This section reads as follows: 

"No person shall serve as a member, clerk, deputy clerk, 
assistant clerk, or employe of the board of elections who is a 
candidate for an office to be filled at an election, except the 
office of delegate or alternate to a convention or a member of a 
party committee." 

The above section, which was passed in 113 Ohio Laws, 307, was 
formerly contained in Section 5092, General Code. Repealed Section 
5092, General Code, read as follows: 

"No person, being a candidate for an office to be filled at 
an election, other than for committeeman or delegate or alternate 
to any convention, shall serve as deputy state supervisor or 
clerk thereof, or as a judge or clerk of elections, in any precinct 
of such elections. A person serving as deputy state supervisor 
or clerk thereof, judge or clerk of elections contrary to this 
section shall be ineligible to any office to which he may be elected 
at such election." 

An interesting opinion concerning repealed Section 5092 1s to be 
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found in Opinions of the Attorney General for 1920, Volume I, Page 
571. The third branch of the syllabus of that opinion reads as follows: 

"3. Section 4967 G. C. makes the provisions of section 
5092 G. C. applicable to primary elections and to candidates 
for nomination at such primary elections, and a candidate for 
nomination at a primary election or a candidate for election at the 
general election or a special election, cannot legally act as clerk of 
the board of deputy state supervisors at such election. If a candi­
date so serves, his nomination at such primary election, or his 
election at any general or special election, whether nominated by 
petition or otherwise, would be illegal and void if such person 
was a clerk in the employ of the deputy state supervisors of 
elections while a candidate." 

The following appears at Page 575: 

"* * * * * * * * * 
It would thus appear that in a non-registration city there is no 
incompatibility between the duties of the two positions mentioned. 
Under certain circumstances and at some particular time when 
the person occupies both the position of clerk of the board of 
deputy state supervisors of elections and that of city auditor, 
a candidate for re-nomination or re-election for city auditor, or 
nomination or election to another office, would be ineligible 
under section 5092 G. C., supra to any nomination made at 
such nominative primary election, as well as being ineligible to 
any office to which he may be elected at any general or special 
election, whether nominated in a primary or by petition, if such 
person was the clerk in the employ of the deputy state super­
visors of elections while a candidate for nomination or election. 
But where the person holding both employments is not a candi­
date, he can hold both at one and the same time. * * *" 

However, the language of present Section 4785-16, General Code, 
would indicate that a candidate who runs for public office and who is a 
member, clerk, deputy clerk, assistant clerk or employe of a board of 
elections, would not be precluded from accepting the office to which he 
was elected, merely because of his connection with the board of elections. 
To this effect see the Opinions of the Attorney General for 1933, Volume 
III, Page 1913. The syllabus of that opinion reads as follows: 

"Where a person who serves as a member, clerk, deputy 
clerk, assistant clerk, or employe of a board of elections is a 
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candidate for office, and is elected to such office, that fact alone 
does not make such person ineligible to the office to which he 
was elected." 

However, an examination of the above opinion, as well as of Section 
4785-16, General Code, clearly indicates that a county coroner could not 
be a candidate for re-election while he is a member of the board of 
elections, without violating the express provisions of Section 4785-16, 
General Code. In other words, he would not be eligible to retain his 
standing as a member of the board of elections but if he did, such would 
not invalidate his election as county coroner. A person violating Section 
4785-16, General Code, could no doubt be removed from his position 
with the board of elections by appropriate proceedings. 

Without further extending this discussion, it is my opinion: 
1. A coroner who is not a candidate for election, may be a member 

of a county board of elections, if it is physically possible to perform the 
duties of both offices. 

2. A coroner who is a candidate for election, may not at the same 
time be a member of a county board of elections. 

5295. 

Respect£ ull y, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney Ge~ral. 

SCHOOL FOUNDATION LAW-METHOD OF DISTRIBUTING 
PROCEEDS UNDER SUCH LAW-CONFLICT BETWEEN 
SECTIONS 7595-li AND 4744-1, G. C. 

SYLLABUS: 
1. To the extent that the Provisions of Section 7595-li, General 

Code, as enacted June 12, 1935, in what is known as the School Founda­
tion Law (House Bill No. 466, of the 91st General Assembly) relating 
to funds for the use of a county board of edumtion for the paynwnt of 
salaries and contingent expenses are inconsistent with the provisions of 
Sections 4744-1, 4744-2 and 4744-3, General Code, relating to the same 
subject and being e1wctments of an earlier date, said Sections 4744-1, 
4744-2 and 4744-3, General Code, are repealed by implication, otherwise, 
all these statutes being in pari materia, should be regarded as parts of a 
connected whole and harmonized so far as possible, without doing violence 
to any. 

2. In accordance with a budget of operating expenses prepared and 
submitted to the Director of Education by each county board of education 


