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Without rendering any opnion concerning the validity of the second of such
arguments, I am unable to find any statutory authority for such contract, and if
no such authority exists the contract would be beyond the powers of the board
of township trustees and void to ‘the extent it was so ultra vires.

Specifically answering your inquiry it is my opinion that a board of town-
ship trustees has no legal authority under the provisions of Section 3320 to Section
3326, General Code, to enter into a contract for a township depository which pro-
vides that the depository shall pay 2% interest per annum on the average daily
balance of township deposits but contains a proviso that such contract shall become
void if the legislature shall amend the statute in such manner as to authorize the
acceptance of a bid for a depository at a lesser rate of interest, or in the event
of such change by the legislature requiring the payment of a lesser rate by the
depository after the effective date of such amendment.

Respectfully,

JouN W. BRICKER,
Attorney General.

2311.

VILLAGE—MAYOR AND MARSHAL RE-ELECTED TO SECOND TERM
MAY NOT LEGALLY REFUSE TO QUALIFY AND THEREBY CON-
TINUE IN OFFICE UNDER FIRST TERM.

SYLLABUS':

1. A willage mayor and marshal cannot legally refuse to qualify for a second
term to which they have been elected, and thereby hold office under a con-
tinuation of their first term of office.

Corumsus, OHio, February 23, 1934,

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Colwmbus, Ohio.
GENTLEMEN :(—I am in receipt of your recent communication as follows:

“We are inclosing a letter received from Frederick W. Green,
Solicitor of the Village of Brooklyn, containing a question which we have
been asked to submit to you for an opinion.

It is our thought that thé provisions of section 4242, G. C., might
have some bearing on the question submitted.”

The letter enclosed with your communication reads as follows:

“A question has arisen in Brooklyn Village involving the construc-
tion of the provisions forbidding changes in salaries within the period
of existing terms of office of certain village officials, which, in my opinion,
ought to be submitted to the Attorney General for decision.

The facts are as follows: Late in 1933, the council adopted an ordin-
ance reducing the salaries of the Mayor and Marshal. This ordinance
became effective before January 1, 1934. The incumbents of both offices
have been re-elected. They have not qualified for the new term, but
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are serving by force of their prior election, This presents the question
whether they are entitled to the old salary or whether they are subject
to the revised schedule.

Section 20 of Article IT of the Constitution provides that the legis-
lature in cases not otherwise provided for in the constitution, shall fix
the term of office and the compensation of all officers, but that no change
therein shall affect the salary of any officer during his ‘existing term.
It has been our theory that this provision has reference only to officers
whose salary is directly fixed by the legislature, although the reasoning
in Board of Education vs. Juergens, 110 O. S. 667, and Board of Educa-
tion vs. Featherstone, 110 O. S. 669, seems to suggest that its provisions
might be held to apply to school officers. However, the situation with
respect to municipal officers is directly dealt with in Section 4219, which
provides that the compensation shall not be increased or diminished ‘during
the term’ for which any officer, clerk, or employe may have been elected
or appointed, i

In case of villages, Section 4255 provides that the mayor shall be
elected for a term of two years ‘and shall serve until his successor is
clected and qualified,” and Section 4384 contains the same formula with
respect to the marshal. Having been re-elected, but having failed to
qualify under such re-election, does the prior term of office cover the
period after December 31, 1933, so as to entitle them to the old salary?

While the case of State ex rel vs. Wright, 56 O. S. 540, did not deal
with any specific question of salary, it did deal with the question of the
duration of the term of office of the mayor of a village. Under the
statutes then in effect, it was provided that the mayor should ‘serve’
until his successor should qualify. It was held by the court that in case
of failure to elect, there was no vacancy in the office of the mayor
and that the prior incumbent continued in office, Williams, J., saying
(Page 553) : .

‘His lawful term, expressly fixed by statute, is not only for two
years, but also until his successor shall be qualified. His right to serve,
after the expiration of the designated period, until the qualification of his
successor, being conferred by statute at the time of his election, is not
less a part of his statutory term of office, than vacancy in the office, in
“any proper sense of the term, for there is an actual incumbent of the
office legally entitled to hold the same.’

The same proposition had been affirmed in case of an appointive
state officer in the earlier case of State ex rel vs. Howe, 25 O. S. 568,
and the like theory has been applied by the court in cases subsequent to
the Wright case. See State ex rel. vs. Speidel, 62 O. S. 156; which case
deals with the term of office of a sheriff, and State ex rel. vs. Metcalfe,
80 O. S. 244, dealing with the term of office of judge of the circuit court.
In both these cases the decision in the Wright case is cited with approval.

Under these decisions, it would seem to be entirely clear that if the
other candidates for the office of mayor and marshal had been success-
ful at the November election in 1933, but had failed to qualify, the mayor
and marshal elected at the prior municipal election would have continued
to hold office after December 31, 1933, and until their successors should
be elected and qualified, and that their continuance in office would then
necessarily be regarded as a part of the term for which they had been
clected in 1931, and that they would be entitled, in such event to the
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salary provided in the ordinance effective at the commencement of that
term. The same conclusion would seem to follow under the existing
situation unless affected by the fact that each of them were elected as
their own successors. However, failing to qualify for the new term,
they certainly are not holding office by force of their re-election and
must therefore be deemed to be holding office by force of their election
in 1931, and in continuance of that term.

Tt is my opinion therefore that they are entitled to the old salary,
but as this is a matter upon which your Department will be required
to rule at some time in the future, it has seemed to me that it was advis-
able to obtain the opinion of the Attorney General before any payment
of salary for any period subsequent to December 31, 1933.”

Sections 4255, 4384, 4242, 7, 8, 4666, 4219, 4669 and 2, Genecral Code, and
Article XV, Section 7, Ohio Constitution, provide, so far as pertinent:

Sec. 4255.  “The mayor (village) shall be elected for a term of
two years, commencing on the first day of January, next after his election,
and shall serve until his successor is elected and qualified. * * *”

Sec. 4384, “The marshal shall be elected for a term of two years,
commencing on the first day of January next after his election, and shall
serve until his successor is elected and qualified. * * *?

Sec. 4242. “The council may declare vacant the office of any person
elected or apopinted to an office who fails to take the required official
oath or to give any bond required of him,. within ten days after he has
been notified of his appointment or election, or -obligation to give a
new or additional bond, as the case may be.”

Sec. 7. “A person elected or appointed to an office who is required
by law to give a bond or security previous to the performance of the
duties imposed on him by his office, who refuses or neglects to give such
bond or furnish such security, within the time and in the manner pre-
scribed by law, and in all respects to qualify himself for the performance
of such duties, shall be deemed to have refused to accept the office to
which he was elected or appointed, and such office shall be considered
vacant and be filled as provided by law.”

Sec. 8 “A person holding an office of public trust shall continue
therein until his successor is elected or appointed and qualified, unless
otherwise provided in the constitution or laws.”

Sec. 4666. “Each officer of the corporation, (city or village) * * *
before entering upon his official duties shall take an oath to support the
constitution of the United States and the constitution of Ohio, and an
oath that he will faithfuily, honestly and impartially discharge the duties
of the office. * * *”

Sec. 4219. “Council shall fix the * * * bonds of all officers, clerks
and employes in the village government, except as otherwise provided by
law. * * *”

Sec. 4669. “Each officer required by law or ordinance to give bond
shall do so before entering upon the duties of the office, except as other-
wisce provided in this title, ¥ * *”

Sce. 2. “Each person chosen or appointed to an office under the
constitution or laws of the state, and each deputy or clerk of such officer,



192 OPINIONS

shall take an oath of office before entering upon the discharge of his
duties. The failure to take such oath shall not affect his liability or the
liability of his sureties.”

Art. XV, Sec. 7. “Every person chosen or appointed to any office
under this state, before entering upon the discharge of its duties, shall
take an oath or affirmation, to support the Constitution of the United
States, and of this state, and also an oath of office.”

In 46 Corpus Juris, 970, it is stated:

“One who has accepted an office under a new election, or a new
appointment, cannot claim that his tenure is a continuation of that under
his original election or appointment, and that he holds over by virtue of
his former election or appointment. Nor can an incumbent, reelected to an
office, elect to retain the office under his hold-over term by refusing to
quality for the new term.” (Italics mine.)

The foregoing text cites the cases of Sweeney vs. State, 23 Ariz., 435; 204 Pac,,
1025, and State vs. Gormley, 53 Wash., 543; 103 Pac., 435; 104 Pac., 620, in support
of the italicized language, supra.

An examination of the said cases supports the statement of the law an-
nounced. In the first mentioned case, decided on March 10, 1922, the court held
in the fourth paragraph of the syllabus:

“Under Civil Code of 1913, paragraph 221, subdivision 9, making a
vacancy when the duly elected officer refuses or neglects to file his
official bond within the time prescribed by law, the incumbent of an
office who was elected to succeed himself cannot refuse to qualify as
his own successor and retain the office under his holdover term.”

The facts of the foregoing case disclose that a person who has held the office
of justice of the peace of a precinct was re-elected for another term, but died
shortly after his re-election. Paragraph 221 of the Arizona Revised Statutes, 1913,
Civil Code, provided in part:

“An office shall be deemed vacant from and after the happening of
either of the following events before the expiration of the term: * * *
9. The failure, refusal, or neglect of the person elected or appointed to
such office, to file his official oath or bond within the time prescribed
by law, whether such failure, refusal or neglect shall have been caused
by his death, or from any other cause.”

After quoting subdivision 9 of paragraph 265 of the Arizona Revised Statutes
of 1901 (later subdivision 9 of paragraph 221 of the Arizona Revised Statutes,
1913, Civil Code), which statutory provision was similar to those of sections 7 and
4242, General Code of Ohio, the court stated at page 444:

“Referring as such subdivision did, to the acts of qualification re-
quired of an incumbent, as such, during his term, that subdivision was
effective to create a vacancy in the office of an incumbent clected to
succeed himself, upon his failure to qualify, had he lived to do so. This
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construction of a similar statute was made in State vs. Gormley, supra (53.
Wash. 543) ; the court saying of an incumbent eclected to succeed himself:

‘He cannot decline to qualify, and continue in office under his former
tenure. One in this situation must hold under his new term or not at all.
The term of office will not expire until the successor, though it be him-
self, is elected and qualified under the decision in the Tallman case (24
Wash. 426, 64 Pac. 759), but, unless he qualifies under his new tenure
he forfeits the right to hold under cither’ and there is no rcason why
it should not be held that paragraph 221, subdivision 9, is a lawful and
constitutional provision, so far as it requires the incumbent re-clected
to an office to qualify as prescribed by law for the new term, or suffer
the loss of the office.”

It should be stated that in the foregoing case the court also considered and
quoted the paragraph 381 of the Arizona Revised Statutes, 1913, Civil Code, which
provides that there shall be elected in cach precinct “at the general election to be
held in the year 1914, and biennially thereafter, one justice of the peace, who shall
hold his office for the term of two years from the first day of January following
his election, and wuntil his successor is elected and qualified.” Obviously, the fore-
going italicized provision is identical to the provision in sections 4255 and 4384 of

"the Ohio General Code.

In other words, the court concluded that cven though the additional term
(until his successor is clected and qualified) is, while it exists, ordinarily as
much a part of the term of the incumbent as is his regular term, and no vacancy
is created when the successor fails to qualify, such docs not follow when the
successor who is elected and who fails to qualify is the incumbent of the office.

Hence, it seems clear that, mnder the foregoing authoritics, the mayor and
marshal here under consideration may not now continue in office under their
old term and thus reccive their former salary.

The facts submitted by the solicitor clear’y authorize a distinction between
the legal question predicated thercon and the questions under consideration by
the court in the Ohio cases cited by him. These Ohio cases are accordingly not
controlling in a determination of the question here under consideration and should
be distinguished therefrom. :

Specifically answering your inquiry, it is my opinion that incumbents in the
office of mayor and marshal of a village who were reclected to the same offices
‘may not refuse to qualify for their new terms and retain office under their old
terms for the purpose of avoiding a salary reduction made by council before the
time for the commencement of such officers’ new terms.

Respectfully,
Joun W. BrICKER,
Attorney General.

2312,

CHAUFFEUR—INTERPRETATION OF SECTION 6290, GENERAL CODE—
PERSON EMPLOYED FOR PRTMARY PURPOSE OF OPERATING
MOTOR VEHICLE AND SO OPERATES MOTOR VEHICLE MUST
BE REGISTERED AS CHAUFFEUR.

SYLLABUS:
1. An employe who operates his emplover's motor vehicle is not a “chauffeur”

within the contemplation of Section 6290 of the General Code, if the operation of

7—A. G.



