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OPINION NO. 69-151 

Syllabus: 

Personnel of the Ohio Youth Commission may be considered 
specially appointed police officers under Section 2923.01, Revised 
Code, and permitted to carry firearms when discharging their 
duties under newly enacted Section 5139.191, Revised Code. 

To: Daniel W. Johnson, Director, Ohio Youth Commission, Columbus, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, November 20, 1969 

I am in receipt of your request for my opinion in which you 
specifically inquire whether the Ohio Youth Commission may issue 
firearms to Commission personnel under newly enacted Section 
5139.191, Revised Code, when such personnel are utilized in the 
apprehension of escapees from institutions under the jurisdiction 
of the Youth Commission. 

Section 5139.191, Revised Code, provides as follows: 

"Any sheriff, deputy sheriff, constable, officer 
of state or local police, or employee of the youth 
commission shall apprehend any child who has escaped 
from an institution under the jurisdiction of the 
youth commission and return him. The written reque$t 
of the superintendent of the institution from which 
the child has escaped shall be sufficient cause to 
authorize the apprehension and return of the child 
to the institution. Such request shall state the 
name and description of the child, that the child is 
under the jurisdiction of the youth commission, and 
that the superintendent has personal knowledge that 
the child has escaped. A child so apprehended may 
be confined in the detention home of the county in 
which he is apprehended until removed to the proper 
institution." 

Ohio law enforcement personnel are permitted by the state to 
carry firearms in the performance of their duties under Section 
2923.01, Revised Code, the concealed weapons statute. 

Said section provides as follows: 

"No person shall carry a pistol, bowie knife, 
dirk, or other dangerous weapon concealed on or 
about his person. This section does not affect 
the right of sheriffs, regularly appointed police 
officers of municipal corporations, regularly 
elected constables, and special officers as pro­
vided by sections 311.07, 737.10, 1717.06, 1721.-
14, and 2917.32 of the Revised Code, to go armed 
when on duty. Deputy sheriffs and specially ap­
pointed police officers, except as are appointed 
or called into service under said sections may 
go armed if they first give bond to this state, 
to be approved by the clerk of the court of com­
mon pleas, in the sum of one thousand dollars, 
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conditioned to save the public harmless by reason 
of any unlawful use of such weapons carried by 
them. Persons injured by such improper use may 
have recourse on said bond. 

"Whoever violates this section shall be 
fined not more than five hundred ·dollars, or im­
prisoned in the county jail or workhouse not more 
than one year or both. 

"Whoever violates this section, having pre­
viously been convicted of or pleaded guilty to 
the commission of carrying a concealed weapon 
or of any felony contained in sections 2901.01 
to 2901.06, inclusive, 2901.08 to 2901.13, in­
clusive, 2901.19 to 2901.34, inclusive, 2905.01, 
2905~02, 2905.031 L2905.o3.1/, 2905.041 L2905.­
o4.1/, 2907.02 to 2907.21, inclusive, and section 
3719.20 of the Revised Code, shall be imprisoned 
not less than three nor more than ten years." 

I am aware that this Section has been amended by Amended 
House Bill No. 288 and that the amended act is effective November 
25, 1969. However, the changes in the act in no way affect the 
decision or reasoning of this opinion. 

Manifestly, Ohio Youth Commission employees are not included 
in the first provision of Section 2923.01, supra. Therefore, any 
exception of Youth Commission employees from the proscription of 
Section 2923.0l, supra, must arise by force of the second proviso 
contained therein which· permits "deputy sheriffs and .specially 
appointed police officers" to be armed if they first give bond to 
the state. 

My predecesso:i:sin office have been called upon on a number 
of occasions to determine what constitutes a "specially appointed 
police officer" under the concealed weapons statute. 

In Opinion No. 471, Opinions of the Attorney General for 1913, 
it was held that railway policemen appointed by the governor were 
"special police officers" under the second proviso of the concealed 
weapons statute because they possessed and exercised the powers 
of municipal policemen while discharging their duties. This Opin­
ion was reaffirmed by Opinion No. 723, Opinions of the Attorney 
General for 1915, and Opinion No. 4444, Opinions of the Attorney 
General for 1935. 

Likewise it has been held that a probation officer of the 
juvenile court, deputy game warden, dog warden, and game protec­
tors are specially appointed police officers within the meaning 
of the concealed weapons statute and may be permitted to carry 
firearms in the discharge of their official duties. Opinion No. 
496, Opinions of the Attorney General for 1913; Opinion No. 884, 
Opinions of the Attorney General for 1915; Opinion No. 1008, Opin­
ions of the Attorney General for 1933; and Opinion No. 2074, Opin­
ions of the Attorney General for 1950. 

My predecessors in office observed in these opinions that 
the individuals involved were charged with the duty to enforce 
the laws of Ohio pertaining to their departments, and in order to 
do so, each was specifically authorized by the General Assembly 
to exercise certain police functions and duties by statute. 
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Given these facts, my predecessors reasoned that the General 
Assembly having assigned various police functions to these indi­
viduals, intended that one called upon to discharge these func­
tions be accorded the same exceptions granted police officers un­
der Section 2923.01, supra. By the use of such reasoning, these 
individuals were determined to be "specially appointed police 
officers" under Section 2923.01, supra, and accordingly permitted 
to carry firearms when acting within the scope of their statutory 
duties. 

This same rutionale was utilized in Opinion No. 66-184, Opin­
ions of the Attorney General for 1966, which found a probation of­
ficer of the court of common pleas authorized to carry firearms 
in situations when they were accorded by statute the duty, along 
with other law enforcement officers, to arrest parole violators. 

Shifting to your specific inquiry, newly enacted Section 
5139.191, supra, directs any sheriff, deputy sheriff, constable, 
state or local police officer or employee of the Youth Commission 
to apprehend any escapee from an institution under the jurisdic­
tion of the Youth Commission. 

Manifestly, the General Assembly has seen fit to direct Youth 
Commission employees to perform certain police functions concur­
rently with regular law enforcement personnel. 

Combining the reasoning of the previously cited Opinions of 
the Attorney General and my conclusion that the legislature in­
tended that state employees engaged in hazardous police work, 
concurrently with regular police officials, be suitably prepared 
to perform their statutory duties effectively and safely, I find 
that Ohio Youth Commission personnel so designated by the Youth 
Commission may be considered as specially appointed police offi­
cers under Section 2923.01, supr3!_, and entitled to carry firearms 
when discharging their duties under Section 5139.191, supra. 

Accordingly, it is my opinion and you are hereby advised that 
personnel of the Ohio Youth Commission may be considered special­
ly appointed police officers under Section 2923.01, Revised Code, 
and permitted to carry firearms when discharging their duties 
under newly enacted Section 5139.191, Revised Code. 




