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OFFICES INCOMPATIBLE - DIRECTOR QUASI-PUBLIC 
CORPORATION, REAL PROPERTY INVENTORY COR­
PORATION-CANNOT SERVE AS PRESIDENT, BOARD 
OF COUNTY COMMISSIONERS - WHERE COUNTY 
:MAKES CONTRIBUTION FOR REAL ESTATE INVEN­
TORY SERVICES-SEE SECTION 5626-3 G. C. 

SYLLABUS: 
Where a real property inventory corporation receives public funds 

under Section 5626-3, General Code, it must be considered a quasi-public 
corporation and as such, one of its directors cannot at the same time serve 
as president of the board of county commissioners when the county is 
making a contribution to the corporation for real estate inventory services 
permitted in Section 5626-3, General Code, for an incompatibility of 
offices results where one person attempts to serve at the same time both 
the offices in question. 

CoLUMBUS, Orno, December 20, 1938. 

Bureau of Inspection and Supervision of Pttblic Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN: This will acknowledge the receipt of your recent 

communication. Your letter reads in part as follows: 

"We are informed that the Real Property Inventory of 
Cleveland was incorporated during the latter part of 1937; 
that it is a non-profit corporation, and that the board of 
directors are to serve without compensation. 

"Under the provisions of Section 5626-3, General Code, 
the commissioners of Cuyahoga County have appropriated 
certain funds for the purpose of participating in the benefits 
to be obtained by a real property inventory. 

"Question: May the president of the board 
of county commissioners serve on the board of direc­
tors of the Real Property Inventory of Cleveland and 
as an officer of the corporation?" 

Section 5626-3, General Code, referred to in your letter reads: 

"For the purpose of participating in the benefits to be 
obtained by a real property inventory within the state of 
Ohio, any housing authority or any political subdivision, 
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including counties and the state of Ohio by resolution of the 
taxing authority of such subdivision, may incur indebtedness 
and authorize the expenditure of funds of such subdivision 
for the purpose of carrying forward a real property inventory 
of all or part of the county in which such subdivision is lo­
cated and/or may contribute to any organization which is 
now or may hereafter be established for the purpose of carry­
ing forward such a real property inventory." 

There is no code section directly affecting the question raised 
in your letter. Those sections of the code which seek to prevent 
public officials from using their offices to advance their private inter­
ests do not cover this case. Sections 12910 and 12911, General Code, 
refer only to contracts for property, supplies and insurance. Section 
12912, General Code, by its express term applies only to municipal 
and township officers and employes. There is, moreover, no statute 
requiring a county commissioner to give full time to his office. 

·In the absence of legislation affecting the matter, we must ex­
amine the present situation in the light of common law now recog­
nized in Ohio. When an agency or corporation receives a contribution 
of public money, its activities must be of such nature as to widely 
affect public matters, for it is a well known rule of law that public 
money cannot be spent to advance a purely private interest. 

A real property inventory corporation does assuredly engage in 
activities which are of public concern and interest. This being the 
case it must be considered a quasi-public corporation especially if it 
is to receive a contribution of public funds from the county. Regard­
ing the corporation in this light then, it follows that when the presi­
dent of the board of county commissioners is also director of a real 
property inventory corporation and that corporation receives a con­
tribution of public funds for its services, the law of incompatibility 
of public offices must be considered. 

Certainly the president of the board of county comm1sswners 
has important responsibilities as a member of that board in deter­
mining the selection of the corporation for real estate inventory ser­
vices as authorized under Section 5626-3, General Code. He has also 
the duty of approving the contribution contemplated and of deter­
mining its amount. He could not freely ·or witli. propriety exercise 
these responsibilities as a county official and at the same time be 
bound by his responsibilities as director of the corporation to receive 
the contribution. There is definitely a conflict of interests between 
the two offices in question. 

Throop in his work on "Public Offices," Section 34, gives the 
following clear statement as to the rule on incompatibility: 
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"Offices are said to be incompatible when from multi­
plicity of business in them they cannot be executed with care 
and ability, or when, their being subordinate and interfering 
with each other it induces a presumption that they cannot 
be exercised with impartiality and honesty." 

The instant case falls definitely within that rule. 
It is therefore my opinion that where a real property inventory 

corporation receives public funds under Section 5626-3, General Code, 
it must be considered a quasi-public corporation and as such, one of 
its directors cannot at the same time sen·e as president of the board 
of county commissioners when the county is making a contribution 
to the corporation for real estate inventory services permitted in Sec­
tion 5626-3, General Code, for an incompatibility of offices results 
where one person attempts to serve at the same time both the offices 
in question. 

3434. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 

COUN"TY BOARD OF EDUCATION-MAP, DIAGRAM OR 
SURVEY-LOCATION COUNTY SCHOOL DISTRICTS­
YEARS 1938-1939-INTERPRETATION SECTIONS 7600-1 
TO 7600-8, INCLUSIVE, G. C. 

SYLLABUS: 
The provisions of Sections 7600-2, 7600-3, 7600-4 and 7600-5, Gen­

eral Code, are operative after January 1, 1939. 
The provisions of Sections 7600-1 and 7600-7, General Code, are 

operative after January 1, 1939, with the f!xception that the provisions of 
Section 7600-1, General Code only so far as they relate to ma!?ing it 
mandatory that a county board of ed-ncation adopt a plan of organi:::ation 
for the cottnty school district for each of the years 1935 to 1938, inclu­
sive, and the provisions of Section 7600-7, General Code, sttpra, onl:/ so 
far as they relate to making it mandatory that the director of edttcation 
approve the plan of organization for each of the years 1935 to 1938, in­
clusive, are ineffective and inoperative, after the year 1938. 

After the year 1938, a county board of education may adopt a plan 
of school district organization by changing or modifying its last plan of 


