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ATTORNEY GENERAL 

DEPUTY CLERK OF BOARD OF ELECTIONS NOT INCOM­

PATIBLE WITH POSITION OF DEPUTY SHERIFF. 

SYLLABUS: 

A deputy clerk of the board of elections may at the same time serve as a deputy 
sheriff, provided it is physically possible to properly perform the duties of both 
offices. 

Columbus, Ohio, November 16, 1959 

Hon. Theodore Lutz, Prosecuting Attorney 

Richland County, Mansfield, Ohio 

Dear Sir: 

Your recent letter requesting my opinion reads as follows : 

"Richland County officers in charge of payroll have requested 
the obtainment of an opinion from you upon the following facts : 

"A deputy clerk of the Richland County Board of Elections 
was hired to serve as a deputy in the Richland County Sheriff's 
Department. As a deputy clerk in the Board of Elections the 
employee has the usual duties and works five days per week 
Monday through Friday from about 8 :00 A.M. until Court 
House closing at 4 :00 P.M. He does such work and serves such 
hours as are necessary in the usual operation of County Boards of 
Elections for registration of voters, tallying votes, etc. 

"The employment as deputy sheriff requires his attention and 
service Friday nights, Saturdays and Sundays in each week and 
the rate of pay is $14.00 per day as such deputy sheriff. The 
Richland •County Court House is closed on Saturdays and Sun­
days and the Board of Elections closes its office at 4 :00 P.M. each 
Friday to reopen at 8 :00 A.M. each Monday. 

"Are these two positions compatible in your opinion?" 

A concise statement in regard to incompatibility of public offices is 

given in State ex rel. Gebert,,12 0.C.C. (N.S.) 274, where it is said: 

"* * * 
"Offices are considered incompatible when one is subordinate 

to, or in any way a check upon, the other; or when it is physically 
impossible for one person to discharge the duties of both. * * *" 
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As stated in your letter, the usual hours of work of the deputy clerk 

of the board of elections are from 8 :00 A.M. to 4 :00 P.M. Monday to 

Friday. A part-time deputy sheriff in Richland County is required to be 

on duty Friday nights, Saturdays and Sundays of each week. When elec­

tions-either regular, primary, or special-are held, the deputy clerk of 

the board of elections apparently has to remain at his post of duty beyond 

his regular hours, when necessary, to expedite the business of the board. 

Whether or not this circumstance creates a situation in which it becomes 

physically impossible for one person to perform the tasks of both offices is 

a question of fact, to be weighed and determined by the board of elections 

and by the office of sheriff, for it is not inconceivable that a situation may 

arise, at election time, in which the services of a deputy sheriff could not 

be dispensed with. 

Further consideration of the question under discussion leads me to an 

examination of the statutes which created the two positions and by which 

they are governed. 

Under the provisions of Section 3501.06, Revised Code, the secretary 

of state is required to appoint a board of elections consisting of four quali­

fied electors of the county. The two numerically strongest parties, as 

shown by the number of votes cast for the office of governor at the last 

preceding regular state election, are to have equal representation on the 

board. 

Section 3501.09, Revised Code, provides in part: 

"Biennially, within five days after the appointments to the 
board of elections are made by the secretary of state, the members 
of the board shall meet and organize by selecting one of their 
number as chairman, who shall preside at all meetings. * * * All 
such officers shall continue in office for two years. * * * The clerk 
shall first be selected by the votes of at least three members. If, 
after five ballots, no person is agreed upon as clerk, the names of 
all persons voted for on the fifth ballot, together with the names 
of the board members who nominated them, shall be certified to 
the secretary of state, who shall designate therefrom one of such 
persons to serve as clerk, and, in counties containing a registra­
tion city, another such person to serve as deputy clerk. The clerk 
and deputy clerk shall be of opposite political parties, and each 
such officer shall have been nominated by a board member of the 
political party to which he belongs, but in any county containing 
a registration city the board may decide by the affirmative vote of 
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at least three members that the services of a deputy clerk are un­
necessary and such deputy clerk then shall not be employed. * * *" 

( Emphasis added) 

Registration city is defined m Section 3503.06, Revised Code, as 

one having a population of more than sixteen thousand according to the 

last preceding federal census, or a city having a smaller population but 

electing to become such by ordinance. 

Statutory provisions with respect to deputy sheriffs are contained in 

Section 311.04, Revised Code: 

"The sheriff may appoint, in writing, one or more deputies. 
If such appointment is approved by a judge of the court of com­
mon pleas, the approval, at the time it is given, shall be endorsed 
on such writing by the judge. Thereupon such writing and en­
dorsement shall be filed by the sheriff with the clerk of the court 
of common pleas, who shall enter it upon the journal of such 
court. The clerk's fees for such filing and journal entry shall be 
paid by the sheriff. Each deputy so appointed shall be a qualified 
elector of such county. No judge of a county court or mayor 
shall be appointed a deputy." 

It appears that the office of deputy clerk of the board of elections and 

that of a deputy sheriff have two things in common-the holders of both 

must be qualified electors of the county, and both are appointive. As to 

conflict between them, or subordination of one to the other, I can discern 

neither in the light of applicable statutes. Thus, physical impossibility of 

fulfilling the duties of both such offices at the same time, as already pointed 

out herein, remains the only possible bar to the holding of them by the 

same person. 

Therefore, it is my opinion and you are advised that: 

A deputy clerk of the board of elections may at the same time serve 

as a deputy sheriff, provided it is physically possible to properly perform 

the duties of both offices. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


