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4365. 

CIVIL SERVICE COMMISSION-CERTlFICATION OF APPROVAL OF PAY­
ROLL UNDER SEC. 486-21 MANDATORY-DEPUTIES OF COUNTY RE­
CORDER MAY BE IN UNCLASSIFIED CIVIL SERVICE. 

SYLLABUS: 
1. A County Recdrder is entitled to have any or all of his deputies as distinguished 

from his other employes placed in the Unclassified Civil Service. The State Civil Ser­
vice Commission should be notified of the appointment of such deputies as are placed 
in the Unclassified Civil Service. 

2. The provisions of Section 486-21, General Code, are mandatory in so far as 
they require the certificate of approval of payrolls friJotn the State Civil Service Com­
mtsswn. 

CoLUMBUS, OHio, June 26, 1935. 

HoN. JoHN M. KIRACOFE, Prosecuting Attorney, Eaton, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 

reads as follows: 

"The County Recorder of Pr,eble County, Ohio, E. S., has requested that I 
obtain your opinion of the following statement of facts and queries: 

There was allowed in the budget for the Recorder's office an allowance 
for two clerks or dep·uties, on.e a full time deputy and the second for a part 
time deputy. At the beginning of the y,ear and the fourth term of Mr. S. as 
recorder, he certified to the Auditor of PrebLe County the appointment of I. S. 
as his second deputy to serve until he notified the Auditor of the discontinua­
tion of the service and to commence again when he so informed the Auditor. 

Due to the pressure of business in the office, Miss I. S. assumed her du­
ties the first of January, 1935, and continued until the 15th day of May, 1935. 

The payroll, including the names of all the officials their deputies and 
clerks with the salary due each is forwarded to the Civil Service Commission 
befote each pay for their approval. The payment of the salary of I. S. was 
disapproved by the Civil Service Commission for the first half of May, 1935, 
and she has not yet been paid, although she is not in the classified service. 

The Commission disapproved the payroll of I. S. according to their letter, 
'in view of the fact that notification of appointment of this deputy has not been 
sent to this Commission although requested.' 

1. Is it necessary to notify the Commission of the appointment of a dep-
uty? 

2. How many deputies is this office allowed without Civil Service Ex­
amination? 

3. Is it necessary to have the approval of the Civil Service Commission 
before payment of salaries of Clerks and Deputies who are not Civil Service 
appointments and is it necessary for the Auditor to ask their approval of all 
these said deputies?" 

Article XV, Section 10 of the Ohio Constitution reads as follows: 
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"Appointments and promotions in the civil service of the state, the sev­
eral counties, and cities, shall be made according to merit and fitness, to be as­
certained, as far as practicable by competitive examinations. Laws shall be 
passed providing for the enforcement of this provision." 

Pursuant to this constitutional mandate a comprehensive scheme of legislation for 
regulating Civil Service in Ohio was adopted by the legislature. See Sections 486-1 
et seq., General Code. 

Among the powers of the State Civil Service Commission authority was given to 
that body to adopt rules and regulations for the purpose of carrying out and making 
effectual the provisions of the Civil Service Act. See Section 486-7, General Code. Sec­
tion 486-8, General Code, designates the positions that shall be in the Classified and the 
Unclassified Civil Service. This section reads in part as follows: 

"The civil service of the state of Ohio and the several counties, cities and 
city school districts thereof shall be divided into the unclassified service and 
the classified service. 

(a) The unclassified service shall comprise the following positions, 
which shall not be included in the classified service, and which shall be exempt 
from all examinations required in this Act. 

* * * * * * * * * 
8. Three secretaries, assistants or clerks and one personal stenographer 

for each of the elective state· officers; and two secretaries, assistants or clerks 
and one personal stenographer for other elective officers and each of the prin­
cipal appointive executive officers, boards or commissions, except civil service 
commissions, authorized by law to appoint such secretary, assistant or clerk 
and stenographer. 

9. The deputies of elective or principal executive officers authorized by 
law to act for and in the place of their principal and holding a fiduciary rela­

tion to such principals. * * *" 

It is apparent that under the provisions of subsection 8 supra, the County Recorder 
may exempt two secretaries, assistants or clerks and one personal stenographer from the 
Classified Civil Service and place them in the Unclassified Civil Service. Likewise un­
der subsection 9 supra, the County Recorder may place any deputies that he may have 
under the Unclassified Civil Service. 

Pursuant to the statutory authority granted under Section 486-7, General Code, the 
State Civil Service Commission adopted Rule #3. This rule reads in ·part as follows: 

" * * * *** * * * 
Section 2. (a) Within thirty days after taking office, each elective offi­

cer and each principal appointive executive officer, board or commission shall 
d~ignate the position for which exemption from the competitive classified 
service is claimed under the provisions of paragraph 8, subsection (a), of 
Section 486-8 of the law, and thereafter no change in the designation of ex­
emptions claimed under this provision whicl) would result in the separation of 
a classified employe from the service shall be made during t~e incumbency of 
such officer, board or commission, except after the filing of a statement of rea­
sons for such proposed change satisfactory to the Civil Service Commission of 
thirty days' notice thereof in order that a proper eligible list, if none is avail-
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able, may be created by competitive examination from which to fill any posi­
tion classified as the result of such change. If, at the expiration of thirty days 
after taking office, exemptions have not been designated by the appointing offi­
cer, board or commission as herein provided, the exemptions theretofore des­
ignated and in effect under this provision of the law shall be considered the 
exemptions claimed by such appointing authority and will be continued in ef­
fect. 

(b) 'After a proper eligible list has been created by competitive exam­
ination to fill any position in the classified service, no exemption under the pro­
visions of Section 486-a-8 of the Civil Service Law may thereafter be claimed 
so long as a full and complete eligible list exists and so long as such list was 
created subsequent to an opportunity to claim such position exempt when no 
list existed.' 

Section 3. Notices from appointing officers of the appointment of depu­
ties exempt from the classified service under the provisions of paragraph 9, 
subsection (a) of Section 486-8 of the law shall be accompanied by a statement 
of the provisions of the law under which such deputies are appointed and a 
statement of the duties to be assigned to such appointees indicating the extent 
to which they are required to act for and in place of their principals. * * *" 

In your first question you ask whether or not it is necessary to notify the State Civil 
Service Commission of the appointment of a deputy. The answer in the affirmative is 
to be found in the above quoted Section 3 of Rule 3. 

From your letter it is not clear whether or not I. S. is in fact a deputy. Even if 
she is not a deputy and is exempt under the provisions of Section 486-8 (a) -8 it would 
be necessary to notify the Commission of such claimed exemption under the provisions 
of above quoted Section 2 of Rule 3. In passing it would appear that Sections 2 and 
3 of Rule 3, supra are reasonable in so far as they require notification of exemptions 
under Section 486-8-(a)-8 and 486-(a)-9. 

In answer to your second question, as to how many deputies in the County Record­
er's office may be placed in the Unclassified Civil Service it is to be noticed that Section 
486-8- (a) -9 places no limitation as to the number. It is only necessary that the per­
sons claimed as deputies are in fact persons who are authorized by law to act for and 
in place of the county recorder and hold a fiduciary relation to such county recorder. 

In answer to your third question I call your attention to Section 486-21, General 
Code. This section reads in part, as follows: 

"After the taking effect of this act it shall be unlawful for the auditor of 
state, or for any fiscal officer of any county, city or city school district thereof, 
to draw, sign or issue or authorize the drawing, signing or issuing of any war­
rant on the treasurer or other disbursing officer of the state, or of any coun­
ty, city or city school district thereof, to pay any salary or compensation to any 
officer, clerk, employe, or other person in the classified service unless an esti­
mate, payroll or account for such salary or compensation containing the name 
of each person to be paid, shall bear the certificate of the state civil service 
commission, or in case of the service of a city, the certificate of the municipal 
service commission of such city, that the persons named in such estimate, pay­
roll or account have been appointed, promoted, reduced, suspended, or laid off 
or are being employed in pursuance of this act and the rules adopted there­

under. * * *" 
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In view of the fact that the employe or deputy in question has never been placed 
in the Unclassified Civil Service it would follow that the action taken by the Civil Ser­
vice Commission in refusing to approve the payroll was authorized under the provis­
ions of Section 486-21, General Code, supra. 

In view of the above and without extending this discussion it is my opinion that: 
1. A County Recorder is entitled to have any or all of his deputies as distinguished 

from his other employes placed in the Unclassified Civil Service. The State Civil Ser­
vice Commission should be notified of the appointment of such deputies as are placed 
in the Unclassified Civil Service. 

2. The provisions of Section 486-21, General Code, are mandatory in so far as 
they require the certificate of approval of payrolls by the State Civil Service Commis­
sion. 

Respectfully, 
}OliN W. BRICKER. 

A tlorney General. 

4366. 

GENERAL ASSEMBLY-MEMBER THEREOF MAY ACCEPT CERTAIN OF­
FICES WHEN. 

SYLLABUS: 
1. A member of the General Assembly may lawfully acc.ept any of the posztzons 

of clerk or deputy in the office of a county treasurer or sur'IJ,eyor, and road foreman or 
laborer under tlze county surwyor, during the period the legislature i.r not in session, 
but upon accepting such e>mployment he is required by section 15, General Code, to 
forthwith resign his legislati'Ve office, and upon failune so to do• such office becomes 'Va­

cant. 
2. If a memb.er of the General Assembly accepts any of the ,employments mentioned 

in syllabus 1 upon adjournmetrt of the legislature from its regular session, tlze tender of 
his resignation from such an employment prior to recon'Vening of the legislature in a 
special session will not ser'Ve to reinstate him as a m.e.mber of the General As.r.embly. 

COLUMBUS, OHIO, June 26, 1935. 

HoN. FRAZIER REAMS, Prosecuting Attorney, Toledo, Ohio. 
DEAR SIR:-This is to acknowledge receipt of a recent communication from your 

assistant Paul W. Alexander, as follows: 

"May a member of the 'General Assembly lawfully accept any of the fol-
lowing employments during the period the Legislature is not in session: 

(a) As deputy in the office of the County Treasurer or Surveyor; 
(b) As clerk in the office of the County Treasurer or Surveyor; 
(c) As road foreman or laborer under the County Surveyor? 
Should such member of the General Assembly accept any of the foregoing 

employments upon adjournment of the Legislature and tender his resignation 
from such employment prior to the reconvening of the Legislature, would he 
have forfeited his right to his seat in the General Assembly?" 


