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AID FOR THE AGED - LEGAL SETTLEMENT - RECIPIENT 
OF SUCH AID CANNOT BE CONSIDERED SUPPORTING HIM­
SELF WITHOUT RELIEF -- SUCH GRANT CONSIDERED RE­

LIEF. 

SYLLABUS: 

In determining legal settlement, a recipieni of aid under the laws govern­

ing the granting of aid for the aged cannot be considered as supporting him­

self without relief under the provisions of law for the relief of the poor and 

such a grant must be considered as relief. 
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Columbus, Ohio, February 21, 1940. 

Hon.- Ferdinand E. Warren, Prosecuting Attorney, 
Ottawa, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my op1mon which 

reads as follows: 

"I would like your opinion on the following matter: 

In determining legal settlement, is an aid for the aged grant 
considered as relief?" 

"Legal settlement" is defined in Section 3477, General Code, which 

section reads in part as follows: 

"Each person shall be considered to have obtained a legal set­
tlement in any county in this state in which he or she has continu­
ously resided and supported himself or herself for twelve consecu­
tive months, without relief under the provisions of law for the relief 
of the poor, or relief from any charitable organization or other be­
nevolent association which investigates and keeps a record of facts 
relating to persons who receive or apply for relief. * * * " 

It will be noted that in order to obtain a legal settlement a person must 

have continuously resided and supported himself in the county for twelve 

consecutive months without relief under the provisions of law for the relief 

of the poor, or relief from any charitable or benevolent association. 

The question now would seem to be whether or not a recipient of aid 

under the laws governing the granting of aid for the aged can be considered 

as supporting himself without relief under the provisions of law for the re­

lief of the poor. 

Section 1359-2, General Code, which sets out the conditions to be ful­

filled in order to be eligible for aid for the aged, reads in part as follows: 

"No person shall be entitled to aid under this act unless he ful­
fills the following condition: 

(h) Is unable to support himself, * * * ,, 
( Emphasis mine.) 

It will be noted that before one is eligible for such aid he must have ful-
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filled the conditions of Section 1359-2, supra, one of the requirements being 

that he be unable to support himself. If one is unable to support himself, he 

is eligible for an aid for the aged grant, assuming the other conditions of 

Section 1359-2, supra, have been satisfactorily fulfilled. It follows that if 

one is granted aid, he cannot be considered as supporting himself. 

My position is further strengthened by an opinion found in the Opinions 

of the Attorney General for 1933, Vol. I, page 414. In the course of the 

opinion the then Attorney General ruled as follows: 

"Although one has continuously resided in a county for twelve 
consecutive months and in a township therein for three consecutive 
months, if during that time he has been receiving soldier's relief 
under sections 2930, et seq., he has not established a legal settle­
ment under sections 3477 and 3479." 

In an opinion reported in Opinions of the Attorney General for 1919, 

Vol. I, page 53, it was held that the blind relief statute was a provision of 

law for the relief of the poor under Section 3477, supra. In another opinion 

reported in the Opinions of the Attorney General for 1928, Vol. III, page 

227, it was held that aid furnished by the State Division of Charities to a 

mother for the care of her children constituted relief of the type mentioned 

in Section 3477, supra. 

I am of the view that there is no material distinction between a law pro­

viding for the relief of needy blind persons, needy children and soldiers who 

require assistance and a law governing those who are recipients of aid for 

the aged grants. Further, since one of the conditions of Section 1359-2, 

supra, for receiving an aid for the aged grant is that one be unable to support 

himself, it certainly follows that he cannot be considered as self-supporting 

by receiving such aid. 

Therefore, in view of the foregoing and in specific answer to your in­

quiry, I am of the opinion that a recipient of aid under the Old Age Pen­

sion Law cannot be deemed as supporting himself, without relief, under the 

provisions of law for the relief of the poor, and in determining legal settle­

ment, an aid for the aged grant is considered as relief. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




