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OPINION NO. 70-090 

Syllabus: 

A county children services board does not have authority 
to pay board and contribute to the financial support of a 
child after placement in an adoptive home. 

To: James V. Barbuto, Summit County Pros. Atty., Akron, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, July 24, 1970 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"Does the Summit County Childrens Services 
Board have the authority to pay board and contri­
bute to the financial support of a child after 
placement in an adoptive home." 

Section 5153.16, Revised Code, sets out the powers and 
duties of the county children services board, and reads as fol­
lows: 

"The county children services board shall, 
subject to the rules, regulations, and standards 
of the department of public welfare, have the fol­
lowing powers and duties on behalf of children in 
the county deemed by the board or department to 
be in need of public care or protective services: 

"(A) To make an investigation concerning 
any child reported to be in need of care, protec­
tion, or service; 
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"(B) To enter into agreements with the par­
ent, guardian, or other person having legal custody 
of any child, or with the department of public 
welfare, department of mental hygiene and cor­
rection, other department, or any certified or­
ganization within or outside the county, or any 
agency or institution outside the state, having 
legal custody of any child, with respect to the 
custody, care, or placement of any such child, 
or with respect to any matter, in the interest 
of such child, provided the permanent custody 
of a child shall not be transferred by a parent 
to the board or department without the consent 
of the juvenile court; 

"(C) To accept custody of children commit­
ted to the board by a court exercising juvenile 
jurisdiction: 

"(D) To provide care of all kinds which 
the board deems for the best interest of any 
child the board finds in need of public care 
or service; provided that such care shall be 
provided by the board by its own means or through 
other available resources, in such child's own 
home, in the home of a relative, or in a certi­
fied foster home, receiving home, school, hos­
pital, convalescent home, or other institution, 
pu~lic or private, within or outside the county 
or state; 

"(E) To provide social services to any 
girl or woman who is pregnant with or has been 
delivered of an illegitimate child; 

"(F) To make investigations concerning any 
application for the care of crippled children 
under the social security act, and under sections 
5103.07 and 5103.08 of the Revised Code relating 
to such ca:c·e; 

"(G) To provide temporary emergency care 
for any child deemed by the board to be in need 
of such care, without agreement or commitment; 

"(H) To find foster homes, within or out­
side the county, for the care of children, in­
cluding handicapped children from other counties 
attending special schools in the county; 

"(I) Subject to the approval of the board 
of county commissioners and the department of 
public welfare, to establish and operate a train­
ing school or enter into an agreement with any 
municipal corporation or other political subdi­
vision of the county respecting the operation, 
acquisition, or maintenance of any children's 
home, training school, or other institution for 
the care of children maintained by such munici­
pal corporation or political subdivision, and 
may, pursuant to such agreement, acquire, oper­
ate, and maintain such an institution, provided 
that the board may enter into an agreement with 
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a municipal corporation, a board of education, 
and the board of county commissioners, or with 
any of them to provide for the maintenance and 
operation of children's training schools; such 
agreement may provide for the contribution of 
funds by any municipal corporation, board of 
education, or board of county commissioners, in 
such proportions and amounts as their agreements 
state, and for the operation and supervision of 
such training schools by any one of them or by 
the joint action of two or more of them; pro­
vided that municipal corporations, school boards, 
and boards of county commissioners may expend 
moneys from their general funds for maintaining 
and operating su·::h joint children's training 
schools; 

"(J) To acquire and operate a county chil ­

dren's home or to establish, maintain, and op­

erate a receiving home for the temporary care of 

children, or procure foster homes for this pur­

pose; 


"(K) To enter into an agreement with the 
trustees of any district children's home, re­
specting the operation of such home in co-opera­
tion with the other county boards in the district: 

"(L) To co-operate with, make its services 

available to, and act as the agent of persons, 

courts, the department of public welfare, and 

other organizations within and outside the state, 

in matters relating to the welfare of children: 


"(M) To make investigations at the request of 
any superintendent of schools in the county or the 
principal of any school concerning the application 
of any child for release from school, where such 
service is not provided through a school attendance 
department." 

Examination of Subsections(A) through (C) and Subsections 
(E) through (M), discloses no language contained therein upon 
which to predicate power or authorization in the county children 
services board to pay the family adoptin~ a child for the child's 
board and financial support. Subsection (D) must be examined 
more carefully. 

It must be first noted that after a child has been adopted, 
the adopting parents have complete custody of the child to the 
same degree as natural parents and the county children services 
board has no custody over the child. Thus, the relevant lan­
guage of Section 5153.16 (D), supra, req~ires that the care or 
services given by the board shall be given by its own means, or 
through other available resources, in the child's own home. 
The normal and usual meaning must be applied to this statutory 
language. The giving of care or services by the board in the 
child's own home does not contemplate the contribution of cash 
benefits to the parents for the support and maintenance of the 
child. To warrant an interpretation of cash payments, express 
statutory authority must exist. If the legislature had intended 
to authorize the board to make cash payments for the support of 
a child living with its own family, it would not have limited 
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the language to the giving of care or services by the board in 
the child's own home. This is clearly distinguishable from the 
case in which the child is in the custody of the children ser­
vices board. In such case, the child would be placed in a 
county children's home or receiving home, or in a foster home. 
Section 5153.16 (J), supra, authorizes the board to acquire and 
operate a county children's home, or to establish, maintain, 
and operate a receiving home for. th~ temporary care of chil­
dren, or procure foster homes for this purpose. The power and 
authority of the board to make the cash expenditure for the 
maintenance or procurement of such homes is clear. 

It is my conclusion that the intent of the legislature ex­
pressed in Section 5153.16, supra, is to the effect that where 
the children services board has custody of the child, the board 
has power and authority to make the necessary cash expenditures 
for the maintenance of the child, but where the custody of the 
child is not in the board, but is in the parents, natural or 
adoptive, then the board may render care or services only to 
the child and may not make expenditures o~ cash benefits to the 
parents for the support and maintenance of the child. Chap­
ter 5107, Revised Code, provides the cr.ly authority for public 
assistance money payments to families with dependent children, 
and this assistance is provided through the county welfare de­
partment. 

I am of the opinion therefore, and you are so advised that 
a county children services board does-not have the authority to 
pay board and contribute to the financial support of a child 
after placement in an adoptive home. 




