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WITNESS FEES-CIVIL CASES BEFORE JUSTICE OF THE PEACE­
ERRONEOUSLY PAID INTO COUNTY TREASURY-HOW SUCH 
WITNESSES, MAGISTRATES OR CONSTABLES ?viAY THEN BE 
PAID. 

SYLLABUS: 
When there are collected fees of ~l1itnesses, fees of magistrates and fees of 

constables, all emanating from civil cases before a justice of the peace, such fees 
belong and should be paid to sttch witnesses, magistrates and constables respective­
ly; and it is error to pay them into the county treasury to the credit of the general 
fmtd. If such fees, however, are so erroneously paid into the county treasury to 
the credit of the general fund, (a) the auditor can not, upon the certificate of the 
erring payer, issue a warrant ttpon the treas!trer for the payme11t of such money· 
to those j1tstly entitled thereto, but (b) the parties entitled to such fees ma:; 
present to the co1mty commissioners for their allowance, under section 2460, Gen­
eral Code, claims for the amount of money so paid erroneously into the connty 
treasury, and ~vhen such claims are allowed by the county commissioners a war­
rant may legally be drawn by the anditor !tPon the county treasurer in favor of. 
S!tch parties for the amounts thereof. 

CoLUMBUs, OHIO, February 16, 1931. 

RoN. F. H. BuCKINGHAM, Prosecuting Attorney, Fremont, Ohio. 
DEAR Sm :-Acknowledgment is made of your letter reading: 

"Under Section 2979 of the General Code all the county officers turn 
over a list of uncollected costs to the prosecuting attorney for collection 
each year. 

Some of these costs have been collected and turned into the county 
treasury as directed by that statute, but among the costs have also been 
witness fees and justice of the peace costs in cases appealed from justice 
court to the common pleas court. The last time the State Examiner was 
here he said that all costs collected by the prosecuting attorney should be 
turned into the county treasury and his instructions have been followed 
in the matter, but upon checking up on the amounts due to witnesses and 
to magistrates and constables for their costs we find that they have been 
turned into the county treasury as well. 

The County Auditor has requested that I write you and get your opin­
ion on how these fees due witnesses, magistrates and constables should be 
paid out of the county treasury to the different people to whom they be­
long." 

For the reason that criminal proceedings before a justice of the peace go up 
on error and not on appeal, I assume that your inquiry relates to fees which have 
accrued in civil actions only. Note, anyway, in passing, that as far as witness fees 
emanating before a justice in criminal cases are concerned, section 3012, General 
Code, provides that they shall be paid out of the county treasury. 

It is apparent that the fees due witnesses, magistrates and constables in cases 
appealed from a justice's court to the court of common pleas were turned into 
the county treasury erroneously. 

With respect to witness fees in civil cases the following statute is determina­
tive. General Code, section 3012: 
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"Each witness in civil cases shall receive the following fees: For each 
day's attendance * * * before a justice of peace * * * to be paid 
on demand by the party at whose instance he is subpoenaed, and taxed in 
the bill of costs * * * ." (fees are then enumerated) 
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That the witness fees you mention were paid into the county treasury under 
section 2977, et seq., General Code, erroneously, is manifest immediately upon con­
sideration of the plain terms of those sections. Section 2977, General Code, pro­
vides: 

"All the fees, costs, percentages, penalties, allowances and other 
perquisites collected or received by law as compensation for services by a 
county auditor, county treasurer, probate judge, sheriff, clerk of courts, 
surveyor or recorder, shall be so received and collected for the sole use of 
the treasury of the county in which they are elected and. shall be held as 
public moneys belonging to such county and accounted for and paid over 
as such as hereinafter provided." 

Section 2978, General Code, enacts : 

"Each probate judge, auditor, treasurer. clerk of courts, sheriff, sur­
veyor and recorder, shall charge and collect the fees, costs, percentages, al­
lowances and compensation allowed by law, and shall give to the person 
making payment thereof an official receipt in manner and form as may be 
prescribed by the bureau of ~spection and supervision of public offices." 

And section 2979, General Code, reads: 

"On or before January 15th annually, each of said officers shall file 
with the prosecuting attorney of his county, a report in writing showing 
the amount of fees, percentages, penalties, allowances and other perquis­
ites due his office from each person or corporation which has remained 
due and unpaid for more than one year prior to January 1st, next preced­
ing, and it shall be the duty of the prosecuting attorney to immediately 
proceed to collect the same by any of the means provided by law, and to 
pay the amount so collected into the county treasury to the credit of the 
general county fund. The county auditor shall not issue his warrant to 
either of said officers for his salary for the month of January in any year, 
until said report has been filed with the prosecuting attorney as herein 
required." 

The error is clearly demonstrated when, on the one hand, it is realized that 
the above sections contemplate payment into the county treasury of such fees, etc., 
as shall be, by law, collected or received by any of the said officers as compensa­
tion for services rendered by them, that said fees arc to be received and collected 
for the sole use of the county treasury and that they are to be held as public 
moneys belonging to the county to whose general fund they are to be accredited; 
while on the other hand, the witness fees under consideration did not accrue as 
compensation for services rendered by any of said officers and, instead of con­
stituting public, county money, actually belong to witnesses for services rendered 

by them. 

Keeping "in mind the type of fees which are, under section 2977, et seq., Gen­
eral Code, supra, authorized to be paid into the county treasury, it likewise becomes 
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apparent, upon reading the statutes pertinent, that the justices' and constables' fees 
in controversy were erroneously paid into the county's treasury, instead of to the 
particular justices and constables to whom they properly belonged. Thus, section 
1746-1, General Code, reads: 

"For their services in civil proceedings, when rendered, justices of 
the peace shall tax as costs and collect from the judgment debtor the fol­
lowing fees, and no more : * * * 

(then follows a schedule of fees) 

And section 3347, General Code, says : 

"For services actually rendered and expenses incurred, regularly 
elected and qualified constables shall be entitled to receive the following 
fees and expenses, to be taxed as costs and collected from the judgment 
debtor, except as otherwise provided by law: * * * 

(then follows a schedule of fees) 

I may add here, in passing, that, for the reasons above given, 1t IS not only 
clear that the money in controversy was erroneously paid into the county treasury, 
but further, it is evident that the prosecuting attorney is not authorized by section 
2979, General Code, even to collect the type of fees here in controversy. 

You present the particular problem of money paid erroneously into a county 
treasury and of determining, therefore, how, therefrom, it may be paid to those 
•who are justly entitled thereto. One encounters immediately that treasury-watch­
dog of the Ohio Constitution, article X, section 5, which provides: 

"No money shall be drawn from any county * * * treasury, ex­
cept by authority of law." 

Much as one would expect to find some statute expressly authorizing the 
withdrawal of riwney paid erroneously into a county treasury, I find none as a 
matter of fact. However, section 2460, General Code, does provide: 

"No claims against the county shall be paid otherwise than upon the 
allowance of the county commissioners, upon the warrant of the county 
auditor, except in those cases in which the amount due is fixed by law, or 
is authorized to be fixed by some other person or tribunal, in which case 
it shall be paid upon the warrant of the county auditor, upon the proper 
certificate of the person or tribunal allowing the claim. No public money 
~hall be disbursed by the county commissioners, or any of them, but shall 
be disbursed by the county treasurer, upon the warrant of the county audi­
tor, specifying the name of the party entitled thereto, on what account, 
and upon whose allowance, if not fixed by law." 

In 1916 there was rendered by one of my predecessors an opinion construing 
the section just quoted in a situation enough analogous to the present problem to 
furnish dispositive precedent for it. (1916 0. A. G., Vol. II, page 1331, Opinion 
No. 1828.) It there appeared that there came into the hands of the county clerk 
certain fines which, according to section 3056, General Code, belonged, and should 
have been paid, to the trustees of the county law library association. However, by 
mistake, the clerk paid the money into the county treasury to the credit of the gen­
eral county fund, and presumably it had been expended or appropriated for county 
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purposes. The then Attorney General said that, since there was no statutory law 
authorizing the county auditor, upon certificate of the clerk setting forth the mis­
take, to issue a warrant upon the treasurer for such money, and since no money 
could be paid from the county treasury except in compliance with statutory law, 
he was ·of opinion that the money could not be paid over to the trustees in that 
manner. However, he held that a claim arose against the county for such money, 
to be paid to said trustees upon the allowance of the county commissioners as pro­
vided by section 2460, General Code. 

Answering your inquiry specifically, my opinion is, therefore, that, when there 
are collected fees of witnesses, fees of magistrates and fees of constables, all 
emanating from civil cases before a justice of the peace, such fees belong and 
should be paid to such witnesses, magistrates and constables respectively; and it 
is error to pay them into the county treasury to the credit of the general fund. If 
such fees, however, are so erroneously paid into the county treasury to the credit 
of the general fund, (a) the auditor can not, upon the certificate of the erring 
payer, issue a warrant upon the treasurer for the payment of such money to those. 
justly entitled thereto, but (b) the parties entitled to such fees may present to the 
county commissioners for their allowance, under section 2460, General Code, claims 
for the amount of money so paid erroneously into the county treasury, and when 
such claims are allowed by the county commissioners a warrant may legally be 
drawn by the auditor upon the county treasurer in favor of such parties for the 
amounts thereof. 

2951. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General, 

HOTEL OR INN-POSTING CERTAIN NUMBER OF COPIES OF DE­
FRAUDING STATUTE IN PLACE OF BUSINESS SPECIFIED­
NON-COMPLIANCE OF HOTELKEEPER NOT FATAL TO PROS­
ECUTION OF DEFRAUDER. 

SYLLABUS: 
Failure to post notices, as required by the proviSions of Section 1313l 

General Code, is not a proper defense to a prosecution for a violation of the 
provisions of this section. 

CoLUMBUS, OHIO, February 16, 1931. 

HoN. RICHARD C. THRALL, Prosecuting Attorney, Marysville, Ohio. 

DEAR SIR :-I am in receipt of your letter of recent date, which is as 
follows: 

"Section 13131, of the General Code of Ohio, provides for the 
punishment of persons defrauding an innkeeper and defines what acts 
constitute the offense. The last sentcncP in the section provides that 
the proprietor of a hotel must keep a certain number of copies of this 
section of law displayed in his place of business. 

A is charged with defrauding B and it is possible to produce all 
of the elements of the crime as defined by Section 13131. However, A, 


