
2-325 OPINIONS 1964 Opln. 1299 

OPINION NO. 1299 

Syllabus: 

A township may be made subject to an existing
zoning plan in the unincorporated part of a county by 
the procedures set forth in Sections 303.03 to 303.11, 
inclusive, Revised Code. 

To: James H. DeWeese, Miami County Pros. Atty.., Troy, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, August 18, 1964 

I have your request for my opinion which reads as fol­
lows: 

"The trustees of one of the townships
in Miami County desire to incorporate the 
township into the present County Zoning
Plan. Upon examination of the zoning stat­
utes there does not appear to be any speci­
fic provisions whereby a township can become 
associated with a county zoning plan, after 
the county zoning plan has already been in 
existence. This particular township does 
not have township zoning. 

"It is requested that you advise as to 
procedure to be followed for the purpose
above indicated." 

In your letter of request you specifically limit consid­
eration to the incorporation of a township into a presently
operative county zoning plan. It is presumed that there is a 
valid county plan in praesenti and that the existing plan is 
not effective as to the township in question. 

Amendments to county zoning resolutions are permitted by 
Section 303.12, Revised Code, which provides: 

"Amendments or supplements to the zoning
resolution may be initiated by motion of the 
county rural zoning commission, by the pas­
sage of a resolution therefor by the board of 
county commissioners or by the filing of an 
application therefor by one or more of the 
owners or lessees of property within the area 
proposed to be changed or affected by the pro­
posed amendment or supplement with the county
rural zoning commission. The board of county
commissioners shall upon the pas·sage of such 
resolution certify it to the county rural 
zoning commission. 

"Upon the adoption of such motion, or 
the certification of such resolution or the 
filing of such application the county rural 
zoning commission shall set a date for a pub-
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lie hearing thereon, which date shall not be 
less than twenty nor more than forty days
from the date of adoption of such motion or 
the date of the certification of such resolu­
tion or the date of the filing of such appli­
cation. Notice of such hearing shall be 
given by the county rural zoning commission 
by one publication in one or more newspapers 
of general circulation in each township af­
fected by such proposed amendment or supple­
ment at least fifteen days before the date 
of such hearing. 

"If the proposed amendment or supplement
intends to re-zone or re-district ten or less 
parcels of land, as listed on the tax dupli­
cate, written notice of the hearing shall be 
mailed by the zoning commission, by first 
class mail, at least twenty days before the 
date of the public hearing to all owners of 
property within and contiguous to and di­
rectly across the street from such area pro­
posed.to be re-zoned or re-districted to the 
addresses of such owners appearing on the 
county auditor's current tax list or the 
treasurer's mailing list and to such other 
list or lists that may be specified by the 
board of county commissioners. The failure 
of delivery of such notice shall not inval­
idate any such amendment or supplement. The 
published and mailed notices shall set forth 
the time and place of the public hearing, the 
nature of the proposed amendment or supple­
ment and a statement that after the conclusion 
of such hearing the matter will be referred 
for further determination to the county or 
regional planning commission and to the board 
of county commissioners as the case may be. 

"* * * * * * * * * 
"Such amendment or supplement adopted

by the board shall become eff~ctive in thirty 
days after the date of such adoption unless 
within thirty days after the adoption of the 
amendment or supplement there is presented 
to the board of county commissioners a peti­
tion, signed by a number of qualified voters 
residing in the unincorporated area of the 
township or part thereof included in the 
zoning plan equal to not less than eight per 
cent of the total vote cast for all candi­
dates for governor in such area at the last 
preceding general election at which a gover­
nor was elected, requesting the board to 
submit the amendment or supplement to the 
electors of such area, for approval or re­
jection, at the next primary or general elec­
tion. 

"No amendment or supplement for which 
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such referendum vote has been requested
shall be put into effect unless a majority
of the vote cast on the issue is in favor 
of the amendment. Upon certification by
the board of elections that the amendment 
has been approved by the voters it shall 
take illllnediate effect." 

While ordinarily an alteration of a zoning resolution to 
include territory not included originally would be thought of 
either as an "amendment" or "supplement" to the original reso­
lution, I agree with you that this appears not to be the case 
under Section 303.12, supra. In the first place the language
employed in this statute seems to exclude changes of this type. 
See Opinion No. 3145, Opinions of the Attorney General for 
1953. Secondly, an amendment or supplement under this section 
may be had without a vote of the electors in the area affected 
(assuming there is no petition initiated by electors to require 
a vote) and to apply this section to effect zoning of an area 
or territory not previously zoned appears to be contrary to 
the intention of the General Assembly in the enactment of Sec­
tion 303.01 to 303.25, inclusive, Revised Code. Thus, it is 
provided in Section 303.11, Revised Code, that a zoning reso­
lution adopted by the board of county co11Dnissioners--after no­
tice and public hearings in each township affected--shall cause 
the question of whether the proposed resolution shall be put
into effect to be submitted to the electors in the areas to be 
affected. From this I conclude that an existing county zoning
resolution cannot be broadened to include territory not previ­
ously affected by the procedure set forth in Section 303.12, 
Revised Code. 

Even without the availability of this procedure, however, 
it appears that there are two ways that the result sought may
be, in essence, effected. The first is by repealing the exist­
ing plan following the procedure set forth in Section 303.25, 
Revised Code, and initiating a new zoning resolution in accord­
ance with Section 303.03 through 303.11, Revised Code, to in­
clude the area originally zoned and that area to be added. 

Secondly, the present plan may be continued in existence 
and (following the procedure set forth in Section 303.03 to 
303.11, inclusive, Revised Code) a second zoning plan may be 
adopted embracing that area not included in the first plan.
In support of this second possibility I call your attention·to 
Opinion No. 3145, Opinions of the Attorney General for 1953, 
the syllabus of which is as follows: 

"Where proceedings have been had under 
Section 519.02, Revised Code, Section 3180-26 
o. c., et seq., pursuant to which a designated
portion of a township has been zoned, there 
is nothing to prevent the zoning by the same 
proceedings of another portion of the same 
township, and successive actions may be taken 
as to other remaining portions of the town­
ship, looking to the same end. 11 

In the text of the opinion it is stated: 

"* * * * * * * * * 
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"All of these provisions make it very
clear that the entire proceeding that was 
originally had for zoning a certain area of 
Smith Township, related to, and concerned 
that area alone. If, thereafter, the resi­
dents in all or part of the remaining area 
of the township desire to avail themselves 
of the rights given by the law to establish 
zoning regulations for their area, I can see 
no reason why they should not have the same 
right to do so. An attempt to foreclose 
that right would appear to be a clear inva-. 
sion of the fundamental right of all citi­
zens to enjoy equal rights and the equal pro­
tection of the law. There is certainly
nothing in the law that purports to give the 
residents of a portion of a township any 
preemptive right to resort to this procedure 
on their own behalf, and thereby precl~de 
residents of another part of the township
from exercising the same right. 

"·it * * * * * * ~ * 
The supporting value of this opinion regarding the addi­

tion of territory to a township zoning plan, under Chapter
519, Revised Code, is strengthened by the fact that Sections 
303.01 to 303.25, inclusive, Revised Code, and Sections 519.01 
to 519.25, inclusive, Revised Code, are parts of the same act 
(122 Ohio Laws, 597), passed June 9, 1947, and the two enact­
ments are identical in all essential particulars except with 
respect to the authorities to whom powers and functions are 
committed. 

Effective September 17, 1957, Section 519.04, Revised 
Code, was amended to provide in part: 

"The board of township trustees of any 
township proceeding under sections 519.01 to 
519.99, inclusive, of the Revised Code, shall 
create and establish a township zoning com­
mission. The commission shall be composed of 
five members who reside in the unincorporated 
area of the township, to be appointed by the 
board, and the terms of the members shall be 
of such length and so arranged that the term 
of one member will expire each year.***" 

This amendment eliminated the words "to be zoned" following
the word 11 township11 in the last quoted sentence, permitting 
township zoning commissioners to be from any part of the unin­
coi,porated area of the township. At the same time Section 
519.05, Revised Code, was amended to provide to the extent ma­
terial: 

"The township rural zoning commission 
shall submit a plan, including both text 
and maps, representing the recommendations 
of the zoning commission for the carrying 
out by the board of township trustees of the 
powers, purposes, and provisions set forth 
in sections 519.01 to 519.99, inclusive, of 
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the Revised Code, including additions to 
territory in which a township zoning plan
is in effect. 

"* * * *** *** (Emphasis added) 

It was concluded in Opinion No. 1279, Opinions of the At­
torney General for 1960, that the amendments eliminated the 
requirement that a zoning commissioner be a resident of the 
area to be zoned, and permitted the existing commission to 
perform the statutory functions pertaining to the addition of 
new territory to a then existing township zoning plan. More 
important (to this opinion) these amendments clearly seem to 
reflect legislative recognition that there may be more than 
one zoning plan or resolution in a township following the pro­
cedures set forth in Chapter 519, Revised Code. 

In the same act (127 Ohio Laws, 363) which amended Sec­
tions 519.04 and 519.05, Revised Code, the General Assembly
amended Section 303.05, Revised Code. This section now pro­
vides in pertinent part: 

"The county rural zoning commission 
shall submit a plan, including both text 
and maps, representing the recommendations 
of the zoning commission for the carrying 
out by the board of county commissioners of 
the powers, purposes, and provisions set 
forth in sections 303.01 to 303.99, inclu­
sive, of the Revised Code, including addi­
tions to territory in which a county zoning
plan is in effect. 

"* * * * * * * * *" (Emphasis added) 

While Section 303.04, Revised Code, still requires that 
members of a county rural zoning commission reside in the un­
incorporated area of the county to be zoned, I am nonetheless 
of the opinion that it may be concluded from the insertion of 
the language "including additions to territory in which a 
county zoning plan is in effect," that an unzoned area in the 
unincorporated part of a county may be brought within an exist­
ing county zoning plan in the same manner that the existing 
plan was adopted, viz., by following the procedures set forth 
in Sections 303.03 to 303~11, inclusive, Revised Code. 

In specific answer to your question, therefore, it is 
my opinion and you are advised that a township may be made 
subject to an existing zoning plan in the unincorporated part 
of a county by the procedures set forth in Sections 303.03 to 
303.11, inclusive, Revised Code. 




