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5743. 

DEPUTY COUNTY ENGINEER-MAY NOT RECEIVE ANY 
COMPENSATION FROM THE GASOLINE TAX OR GEN­
ERAL DITCH FUNDS. 

SYLLABUS: 
1. A deputy county engrneer, employed to assist the county engineer 

in performing the various duties enjoined by law upon the county engi­
neer, may not receive any compensation from the gasoline excise tax fund 
for the time he is engaged im the construction and maintenance of roads, 
which work is being paid for from the gasoline excise tax fund. 

2. A deputy county engineer, employed to assist the county engi­
neer in performmg the various duties et:joined by law upon the county 
engineer, may not receive any compensation from the general ditch fund 
for the time he is engaged in the survey, construction or cleaning of 
county ditches, which work iJs being paid for from the general ditch fund. 

CoLUMBUS, OHIO, June 24, 1936. 

Bureau of Inspection and Supervision, of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN : This will acknowledge receipt of your request for 
my opinion, which reads as follows: 

"You are respectfully requested to furnish this department 
your written opinion upon the following: 

Section 2981, General Code, provides for payment of com­
pensation of deputies in the county engineer's office semi-monthly 
from the county treasury upon warrant of the county auditor. 

QUESTION 1: When the deputies are engaged in the con­
struction or maintenance of roads which work is being done 
with gas tax funds, may their compensation be paid from the 
gas tax fund? 

QUESTION 2: When such deputies are engaged in the 
survey, construction or cleaning of county ditches in which funds 
collected by special assessments and by general levy upon the 
tax duplicates of the county are being used, may such deputies 
be paid from the general ditch funds?" 

By virtue of Section 2782-1, General Code, the title of "county sur­
veyor" has been changed to "county engineer" and wherever the term 
"county surveyor" appears in the General Code, it should be read as 
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"county engineer." Section 2981, General Code, referred to in your letter, 
reads as follows : 

"Such officers may appoint and employ necessary deputies, 
assistants, clerks, bookkeepers or other employes for their re­
spective offices, fix their compensation, and discharge them, and 
shall file with the county auditor certificates of such action. Such 
compensation shall not exceed in the aggregate for each office the 
amount fixed by the commissioners for such office. When so 
fixed, the compensation of each duly appointed or employed 
deputy, assistant, bookkeeper, clerk and other employe shall be 
paid semi-monthly from the county treasury, upon the warrant 
of the county auditor. Each of such officers may require such 
of his employes as he deems proper to give bond to the state in an 
amount to be fixed by such officer with sureties approved by him, 
conditioned for the faithful performance of their official duties. 
Such bond with the approval of such officer, indorsed thereon, 
shall be deposited with the county treasurer and kept in his 
office." 

The word "officers" which appears in the first part of the above 
quoted section, includes the county engineer. See Section 2978, General 
Code. It is provided by Section 2987 that these deputies and the other 
associates enumerated in Section 2981, General Code, supra, shall be paid 
from the appropriate fund or funds upon the warrant of the county 
auditor. 

In a subsequent communication, I am informed that these deputies 
are regular employes appointed by the county engineer under the pro­
visions of Section 2981, General Code, supra. Their compensation is 
fixed by the county engineer within the limits of the appropriatiun by the 
county commissioners. In other words, in your first question you inquire 
whether or not the salary of these deputies may partially be appropriated 
by the county commissioners from the gasoline tax excise fund in so far 
as these deputies are engaged in the construction and maintenance of 
roads, which work is being paid for with gasoline tax funds. These 
deputies are not appointed for a particular job on the roads but are regu­
lar employes having other work and performing other duties which are 
enjoined by law upon the county engineer. A consideration of this ques­
tion takes us back to the early case of Longworth v. Cincinnati, 34 0. S., 
101. The second and third branches of the syllabus of that case read as 
follows: 

"2. Where the surveying and engineering of such improve­
ment were performed by the chief engineer of the city and his 
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assistants, who were officers appointed for a definite period, at 
a fixed salary, which the law required to be paid out of the gen­
eral fund of the city, the reasonable cost to the city, of such sur­
veying and engineering, can not be ascertained and assessed upon 
the abutting property, as a necessary expenditure for the improve­
ment. 

3. If a superintendent of such an improvement is necessary, 
and one is employed by the city for that particular improvement, 
the amount paid by the city, for his services, may properly be 
included in the assessment." 

An opinion which appears at first blush to be contrary to the above 
quoted principles, is to be found in Opinions of the Attorney General for 
1927, Volume III, Page 1904. The syllabus of that opinion reads as 
follows: 

''Inspectors employed by a county surveyor, for the purpose 
of inspecting roads or bridges constructed under authority of 
the county commissioners, may be compensated for their services 
as such inspectors from funds appropriated for that purpose by 
the county commissioners from the road or bridge fund of the 
county." 

While the reasoning employed in this opinion would lead one to the 
conclusion that it is within the discretion of the county commssioners to 
appropriate from the various county funds for the salaries of the various 
deputies and assistants in the county offices, it should be noticed from a 
careful reading of the 1927 opinion that the inspector employed was for 
a particular job and \Yas not employed by the county engineer for work 
other than a particular job. In any event, no mention was made of the 
Longworth case, supra, and subsequent opinions of this office have placed 
a great deal of emphasis upon the soundness of the Longworth case, supra. 
In an opinion to be found in Opinions of the Attorney General for 1929, 
Volume II, Page 1343, it was held as disclosed by the syllabus: 

"The salary of a city superintendent of streets, who per­
forms general duties with reference to streets and sewers, may 
not legally be paid from the motor vehicle license and gasoline 
tax receipts, in whole or in part." 

This opinion to a great extent was based upon the holding of the 
Longworth case, supra. 

In an opinion to be found in Opinions of the Attorney General for 
1930, Volume I, page 211, the syllabus reads as follows: 
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"The salary and expenses of a group of engineers employed 
by a city for the sole purpose of preparing plans, specifications, 
and supervising the construction of street paving generally, may 
properly be paid from the proceeds of the motor vehicle and 
gasoline taxes." 

913 

In this opinion the then Attorney General cited the Longworth case, 
supra, and made the observation that where an engineer is employed for 
general services, which employment requires services which do not come 
within the scope of the objects of the gasoline tax, he could not be paid 
from the gasoline tax excise fund. It was pointed out in the opinion that 
the question there presented involved employment for the purpose of 
constructing and repaving streets, which was clearly within the purposes 
for which the gasoline excise tax was levied. 

In an opinion to be found in the Opinions of the Attorney General 
for 1932, Volume I, page 352, the syllabus reads as follows: 

"The expense of the county surveyor and his office, in con­
nection with the cost of the construction of a road improvement, 
are to be paid from county general funds and such cost cannot be 
proportioned and paid from the proceeds of a special road tax 
levy authorized by Section 5625-15, et seq., of the General 
Code." 

The following appears at page 353 : 

"From an examination of the above statutes, it is apparent 
that the entire cost of the office of county engineer is to be paid 
from the general county fund and no authority exists for such 
payment, in whole or in part, from any special fund, established 
from the proceeds arising from a special levy. Cincinnati v. 
Longworth, 34 0. S., 101, Opinions of the Attorney General for 
1919, page 955, and Opinions of the Attorney General for 1918, 
page 103." 

In an opinion to be found in Opinions of the Attorney General for 
1933, Volume I, page 159, the second branch of the syllabus reads as 
follows: 

"2. The compensation of a street commissioner in a village, 
when fixed by council as provided by Section 4219, General 
Code, should be paid from the general fund of the village, and 
no part of such compensation may lawfully be paid from the 
village's portion of motor vehicle license taxes or motor vehicle 
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fuel taxes, regardless of whether or not that compensation ts 
fixed on an annual, monthly, per diem or per hour basis." 

In this opinion the Longworth case and the various opinions supra 
were cited in support of the conclusion reached therein. 

In my opinion No. 4150, rendered April 16, 1935, I followed the 
above 1932 opinion and held, as disclosed by the syllabus: 

"The salary of a payroll clerk in the office of a county 
surveyor must be paid from the general fund of the county and 
there is no authority in law for the payment of any portion of 
such salary from the county road and bridge fund." 

No doubt the question you present is prompted by the holding in 
my Opinion No. 5125, rendered January 30, 1936, wherein I held that a 
township trustee, who was working on roads, the funds· for which came 
from the gasoline tax, could receive his per diem compensation from the 
gasoline tax fund. The first two branches of the syllabus of that opinion 
read as follows : 

"1. Township trustees may receive compensation at the rate 
of $2.50 per day for their services in connection with the im­
provement of roads with funds arising from the provisions of 
Section 5541-8, General Code, so long as such compensation does 
not exceed the limitation of $250.00 set forth in Section 3294, 
General Code. 

2. Opinion reported in Annual Report of the Attorney 
General for 1912, Volume I, pages 283, 284, overruled in so far 
as it held that the per diem authorized by Section 3294, General 
Code, to be paid to township trustees as therein set forth is pay­
able solely from the general fund." 

However, it should be noted that the holding m that opmwn is· not 
controlling as to the present inquiry and I am of the opinion that the 
same should not be extended beyond the exact facts presented in that 
opinion. It would, therefore, appear that your first question should be 
answered in the negative. 

The observations referred to in answering your first inquiry are in 
effect dispositive of your second inquiry. Section 6492, General Code, 
provides for a general ditch improvement fund and Section 6493, General 
Code, provides what may be paid for out of this fund. It should be 
noted, however, that if the county engineer should charge any fees 
under Section 6498, General Code, the same would have to be paid into 
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the county treasury. Without extending this discussion, it is my opinion 
in specific answer to your inquiries : 

1. A deputy county engineer, employed to assist the county engineer 
in performing the various duties enjoined by law upon the county engi­
neer, may not receive any compensation from the gasoline excise tax 
fund for the time he is engaged in the construction and maintenance of 
roads, which work is being paid for from the gasoline excise tax fund. 

2. A deputy county engineer, employed to assist the county engineer 
in performing the various duties enjoined by law upon the county engi­
neer, may not receive any compensation from the general ditch fund for 
the time he is engaged in the survey, construction or cleaning of county 
ditches, which work is being paid for from the general ditch fund. 

5744. 

Respectfully, 
jOHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

APPROVAL-BONDS OF CITY OF LIMA, ALLEN COUNTY, 
OHIO, $13,000.00. 

CoLUMBUS, OHIO, June 24, 1936. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

5745. 

PAROLE-PERSON FROM OHIO REFORMATORY ON PAROLE 
WHO IS CONVICTED OF ANOTHER OFFENSE-SHOULD 
BE TRANSFERRED TO OHIO PENITENTIARY-EFFECT 
OF VIOLATION OF PAROLE. 

SYLLABUS: 
1. Neither the Department of Public Welfare nor the Board of 

Parole has the authority or power to stay the execution of a sente11ce 
imposed upon a parolee, wlzo while out on parole, has been convicted and 
sentenced for another cr"ime. 

2. A person previously sentenced to a state penal institution, even 
though otherwise eligible for commitment to the Ohio State Reformatory 
cannot legally be committed to such institution by a sentencing court. 

3. A parolee, who while out on parole, has been convicted and sen-


