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OPINION NO. 72-052

Syllabus:

school district located in one countv may make pavmonts
for resident purils pursuant to Section 5127.04, Revised Code,
tec a county board of mental retardation of another countv, where
the board of mental retardation of the second county has fur-
nished the traininc described in Chapter 5127, “evised Code.

To: Martin W. Essex, Public Instruction Supt., Department of Education,
Columbus, Ohio
By: Williom J. Brown, Attorney General, June 26, 1972

I have before me vour request for mv opinion, which reads
as follous:

"Classes for trainable mentally retarded
children are provided by county boards of mental
retardation pursuant to Chapter 5126 and 5127 of
the Revized Code. Under Section 5127.04 of the
Revised Code boards of education are reruired to
nay an amount 'ecqual to the computed arount of
tuition that would ke duc the school district
«»+ if a nonresident pupril attended the school
of such district ... calculated in the ranner
prescribed by section 3317.08...°

"The Cleveland Heichts=-University lleights
Board of Education (a district located entirely
in Cuyahoga County) has recuested rermission to
make tuition ecuivalent pavments to the Geauca
County Bourd of i‘ental Tectardation for puprils
attending the Bessie DBenner !fetzenbaum Oppor-
tunity School, a facilitvy operated bv the Ceauga
County Loard of :ental Retardation.

"'ay a scaool district make navrents for
resident pupils nursuart to Section 5127.04 of
the Revised Code to a county board of mental
retardation for purils who are not residents of
such countv?"

I understand vour question to he wiether, nursuant to Section
5127.04, Revised Code, a school district of one county may make a
tuition equivalent ravment for one of its resident »urnils to a
county bhoard of mental retardation of another countv, where the
board of mental retardaticn of the second countv has furnished

the traininc described in Chanter 5127, “evised Code.
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Section 5127.04, Revised Code, reads, in its entirety, as
follows:

"The county board of mental retardation
which during the school vear has administered
and supervised, pursuant to the vprovisions of
section 5127.01 of the Revised Code, a training
center for the mentally retarded shall nrepare
a statement for each person under twenty-one
vears of ace who has received such trainino,
such staterent to show the name of the nerson,
the name of the school district in which the
person is a school resident, the marc of the
board providincg the training, and the number
of months the person received training. ilot
later than the thirtieth dav of June the board
shall forward a certified copv of such state-
ment to the clerk of the Loard of education of
the school district in which the person is a
school resident and shall:forward a certified
copy of such statement to the coimissioner of
mental retardation. Within thirty days after
the receipt of such statement the board of
education shall pay to the county "oard of
mental retardation sulmilling Lhe slalenent an
amount equal to the computed amount of tuition
that would be due the 3chool district receiving
the statement if a nonresident pupril attended
the schools of such district for the same
period of tire that the mentally retarded nerson
attended the training center, such amount to
be computed in the manner nrescribed by section
3317.08 of the Revised Code."

The language of this Section has been interpreted as immosing
a mandatory requirement upon the hoard of cducation of tae school
district where the child is a resident, to pay the tuition equiva-
lent payment as specified by Section 3317.08, Revised Code, to the
county board of mental retardation giving training to such child.
Opinion No. 18, Opinions of the Attorney General for 1963; Opinion
Wo. 3337, Opinions of the Attorney General for 1962,

Neither of the Opinions cited contains a discussion of the
precise multicounty question involved here, although both mention
the duty that is legislatively imrosed on the Board charged to
established schools for the mentally retarded, and the corresronding
complex, though clearly stated, lecislative nlan for funding the
schools. Both Orinions are consistent in improsine¢ a mandatory

duty on the school boards to prarticipate, under Section 5127.04,
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supra, in the financing of these special schools.

It should be noted that Section 5127.04, supra, is couched
in general terms and that no language is nresent which would prohibit
the pavients about rruich vou ask. ‘aerz the Section calls
for the rreraration of an annual staterent Lv the countv oard of
mental retardation, it re~uires, so far as residence is concerned,
"such staterant to show * * * tic nare of the school district in
rthich the rnerson is a schwool resilent [and]l the nare of the "Hoard

rroviding the traininc”,

1,

ilac tie lecislature conterrlated no rorz than thz furnishine
of intracountv services, there would have heen no nees for taenm
to srecify that the staterent should contain "the nare of the hoard

providine the traininc”, since only one such “woard could exist in
each countv, Such a restrictive intermrctation wrould seer to be
contrarv to Hoth the lancuace of the Section and the lecislative
intent involvaed in nrovidinc and exrandinc services for thz rentally
retarded. Fu-ther, the 3ection requirzc that the counts Hoard of
nental retardation "forrard a certified co~w of such ztaterent to
the clerk of the bhoard of education of the school disztrict in wvhich
the rerson is a school resident", Jorers in the Section is there
anv indication that, for such tuition ecuivalent navrments to bhe
made, the nerson rus+ be a scicol resident in the 3are countv as

has established the countv »oard of »ental retardation rrthich is
surrlvine hir rith services, education an:l training,

In laciiencorf v. Siaver, 149 Ohio St, 231, 237 (1948), The

Sunrere Court of Diio stated:

"[T]aat nothing may he reald into a statute
vaich is not within the nanifest intention of
the Legislature as catiered fror tie act itself;
and taat the court may write no liritations
therein. 13 variouslv exrressed, tie 3tatute
may not se restricted, constricted, -nalified,
narroved or abridced. * ¥ * Under this rule,
where the statute is exrvressed in ceneral lan-
¢uace, it is to He amnliad to all cases coninc
within its terrs. The Lecislature 7ill be nre-
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sured to have intended to ralie no liiitations

to a statuts in which it has included b7 qen-
eral language many subjects, mersons or entities,
w7ithout limitation.* * *¢

Since Cection 5127.04, surra, is exnressed in general lancuaqe,

and since it rlaces no liritation uron wiaetaer a school district

located in one county can make tuition equivalent nayments to a
county board of mcntal retardation of another county, I can read
no such limitation into it.

Supportive of this is the fact that multicounty cooneration
existed at the time Section 5127.04, supnra, was enacted into law
in 1961(129 Ohio Lawrs, 1616). At that time, not all counties
in Ohio had programs for the mentally retarded under Chapter
5127, Revised Code, and several counties coowerated in joint rro-
grams. Two counties, oble and Shelby, still do. See The Annual
Pinancial & Statistical Report of the Nhio Department of ‘'ental
Hygiene and Correction for 1961-1962 and 1970-1971. See also
two other publications of the Derartrent's Division of “ental

Retardation, Eight Years of Progress in 'lental Retardation, nages

6-7 (1970) and Good for a Lifetime -- Ohio's Programs for the

Ment.lly Retarded, »nages 6-7 (1971). Currentlv, rulticounty

cooperation is also nossible under Chapters 5126 and 5127, Revised
Code., Section 5126.03 (D), Revised Code, nrovides in part as

fcllows:
""nv county hoard of mental retardation

may enter into a contract with another such

hoard of another county or with a nublic or

nonnrofit agency or an organization of the sare

or another county, to nrovide the facilities, ~ro-

grars, and services authorized in section 5127.01

of the Tevised Code, amon such terms as mav he

agreeable."

In view of the “road scope of thils Section, which ras last
amended in 1970, it seerm: clear that the legislature currentlv
locks with favor on such intercounty coorerative nroaqrams. Sec~

tion 5127.04, sunra, -rhich rrovides for the tuition equivalent
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payrents, refers to these Section 5127.01 programs. As afore-
mentioned, the lancuage of Section 5127.04, sunra, does not

restrict the tuition ecuivalent rayments in anv -ray, and to so
interpret it would seem tc contradict the lecislative history
surrounding the various changes which the legislature has made in

these Chapters of the Code. Undoubtedly, the legislature contem-

plated, at the time they enacted Section 5127,04, supra, that
there would be residents of a school district, located entirely
within one county, who would be in a rrogram in another county
operated by the second county's hoard of mental retardation, and
that such school districts would have to make tuition equivalent
payments to those boards of rental retardation in other counties,

The rule is stated in "tiller v. Fairley, 141 Ohio St. 327, 334

(1943). "[Tlhat statutes are to be read in the light of attendant
circumstances and conditions, and are to be construed as they were
intended to be understood, when they were vassed."

Your ~uestion presents a unique fact situation, since both
Geauga and Cuyahoca counties have countv Hoards of m=antal retarda-
tion supnlving services, educaticn and trainine to the mentally
retarded. Iliowever, this can in no wav affect the operation of the
statute.

In snecific ansirer to vour auestion it is my orinion, and
you are so advised, that a school district located in one countv
may rake navrents for resident punils nursuant to Section 5127.04,
Revised Code, to a county board of mental retardation of another
county, where the board of mental retardation of the second county

has furnished the training described in Chanter 5127, Revised Code.
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