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451 

LEASE-PURCHASE AGREEMENT, COUNTY COMMISSION­
ERS MAY ENTER INTO WITH PRIVATE CORPORATION TO 
BUILD JAIL ON COUNTY PROPERTY-BIDS, NO REQUIRE­
MENT TO ADVERTISE FOR-COUNTY COMMISSIONERS, 
MAY NOT APPOINT SEPARATE COMMISSION TO HANDLE 
LEASE-PURCHASE-SECTIONS 307.02, 153.36. 

SYLLABUS: 

1. Under the provision of Section 307.02, Revised Code, the county commission­
ers of any county may enter into a lease-purchase contract with an individual or 
corporation for the construction by such contractor of a jail and office building, on 
land owned by the county, to be paid for by the county in stipulated installments run­
ning over not more than twenty-five years, such building, on completion of such pay­
ments, to become the property of the county. 

2. The county commissioners are not required to advertise for bids before enter­
ing into a lease-purchase contract, as authorized by Section 307.02, Revised Code. 

3. The county commissioners are without authority to appoint another public 
authority to supervise the execution of a lease-purchase plan for the erection of a 
county building, pursuant to Section 307.02, Revised Code; but such commissioners 
are required, before entering into contract therefor, to comply with the provisions of 
Section 153.36, Revised Code. 
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Columbus, Ohio, May 13, 1959 

Hon. Bernard T. McCann, Prosecuting Attorney 

Jefferson County, Steubenville, Ohio 

L•ear Sir: 

I have before me your request for my opinion relative to the applica­

tion of Sections 307.02 and 307.09, Revised Code, to a proposed contract 

by the board of county commissioners with a private organization for the 

erection of a jail and office building under a lease-purchase plan, as pro­

vided in the sections referred to. 

The plan is explained in detail and the legal questions involved are 

set out in a letter from the representative of an organization proposing to 

enter into such contract. I here quote that letter: 

"The Board of County Commissioners 
Jefferson County Court House 
Steubenville, Ohio 

Subject: Request for Legal Opinion on Lease-Purchase 
Program for New Jail and Office Building An­
nex 
Jefferson County Commissioners 
Steubenville, Ohio 

Attention: Bernard T. McCann 
Prosecuting Attorney 
Jefferson County, Ohio 

Gentlemen: 

The proposed program which will be outlined in the following 
paragraphs, has been founded upon an act (Amended Senate Bill 
No. 441) which was passed by the Ohio General Assembly on 
March 29, 1957; approved June 17, 1957, and filed in the Office 
of Secretary of State of Ohio, Ted W. Brown, and which became 
effective, September 16, 1957; Re: File No. 240, and which in 
effect authorizes Board of County Commissioners to enter into 
lease-purchase agreements of county real estate for periods not 
exceeding twenty-five (25) years, and that sections 307.02 ancl 
307.09 of the Revised Code have been amended as stated above. 

Mr. J. S. Bushfield, General Manager and Treasurer of 
The Guy Johnston Lumber and Supply Company, 810 North 
Seventh Street, Steubenville, Ohio, a local general contracting 
firm and Fred H. Clarke and Son, Architects, 1002 First National 
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Bank Building, Steubenville, Ohio, a local architectural office, 
desire to form a corporation for the purpose of interesting and 
selling to the Board of County Commissioners, Jefferson County, 
Ohio, a complete construction program as follows : to design, 
engineer, construct, and equip a new combined jail and office 
building annex on present county owned (purchased) land on 
which the present condemned county jail building is located, and 
adjoins and connects to the present county court house structure; 
and to completely finance and pay for this new jail and office 
building annex, which will be leased back to the Board of County 
Commissioners for a period of twenty (20) to twenty-five (25) 
years for an equitable sum of money each year, and which at the 
end of this period of years will become the clear property of the 
county. 

The Jefferson County Commissioners have expressed their 
opinion as willing to deed the purchased parcel of ground adjoin­
ing the present court house building, and on which is located the 
present condemned jail building, to the corporation or body with 
whom they will make the lease-purchase agreement for a new 
building in order to make the program more sound and complete. 

'Ne, as architects and builders and the would-be major parties 
in a separate corporation setup specifically for the purpose of 
financing and erecting this type of building for a county govern­
mental body without a bond issue being passed by the voters, are 
fully aware that the rights of the commissioners to enter into this 
type of agreement must be determined as to their validity by 
statute or constitution of the State of Ohio, so as to be final and 
binding to all parties. 

We solicit the Jefferson County Board of Commissioners for 
legal opinions and procedures to the following question, which will 
be required by us as the corporation and lessor who would under­
write and complete the construction program, as outlined in the 
above paragraphs for a lease-purchase agreement: 

( 1) Can county commissioners deed or lease county owned 
land (purchased or landgrant) to a private group or 
corporation for the purpose of contracting for a lease­
purchase construction program for a period of twenty­
five (25) years? 

( 2) Can county commissioners deed or lease a county owned 
building located on county owned land (purchased or 
land-grant); which building is condemned and would 
be demolished ; to a private group or corporation for 
the purpose of contracting for a lease-purchase con­
struction program for a period of twenty-five (25) 
years? 

(3) Can county commissioners legally enter into a lease­
purchase contract for a complete construction program 
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as outlined in the preceding paragraphs, which would 
bind themselves and their successors for a period of 
twenty-five (25) years? 

( 4) Can county commissioners legally deal directly with a 
private group or corporation for a negotiated lease­
purchase contract without legal advertizing for bids or 
following the present standard rules for bidding on 
public works, as set forth by the Ohio Revised Code? 

( 5) Would there be a limit to the amount of money which 
the county commissioners could pay as a yearly install­
ment to amortize the intended lease-purchase contract 
over a twenty-five (25) year period? 

(6) Could the county commissioners, acting as a govern­
mental body, appoint a public authority; either through 
their office or through the courts ; to administer and 
supervise the construction program and the terms of a 
lease-purchase agreement with a private corporation for 
twenty-five (25) years for the county commissioners? 

(7) If question No. 6 is an affirmative answer, would such 
a public authority have legal rights and powers to ne­
gotiate, administer, borrow money, and act as custodian 
under the terms of a lease-purchase contract for a con­
struction program for twenty-five ( 25) years for the 
county commissioners? 

( ~) vVould the private group or corporation involved in the 
lease-purchase contract with the county commissioners 
be required to pay taxes ( federal taxes excluded) as­
sessments, maintenance, repair, etc., on the new jail and 
office building? 

(9) Would the private group or corporation be required to 
pay Ohio State Sales tax on the material used in the 
construction program as set forth under the terms of a 
lease-purchase contract ? 

( 10) Can the county commissioners enter into a net lease­
purchase contract with a private group or corporation, 
wherein the terms of such lease-purchase contract over 
the twenty-five (25) year period would include in the 
yearly installment payment that the county commission­
ers should pay any taxes and assessments required on 
the building and property, and all expenses of mainte­
nance, repair, insurance, upkeep, etc., required? 

Sections 307.02 and 307.09, Revised Code, were amended by an act 

which became effective September 16, 1957. Section 307.02, Revised Code, 

insofar as pertinent reads as follows: 
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224 OPINIONS 

"The board of county commissioners of any county, in 
addition to its other powers, may purchase, for cash or by install­
ment payments, enter into lease-purchase agreements, lease with 
option to purchase, lease, appropriate, construct, enlarge, improve, 
rebuild, equip, and furnish a courthouse, county offices, jail * * * 
and other necessary buildings * * * such real estate adjoining an 
existing site as is necessary for any of such purposes, * * *" 

( Emphasis added) 

Section 307.09, Revised Code, reads in part as follows: 

"If the interests of the county so require, the board of county 
commissioners may sell any real estate belonging to the county 
and not needed for public use, or may lease it, but no such lease 
shall be for a longer term than one year, unless such lease is part 
of a lease-purchase agreement, in which case the lease may be for 
a period not exceeding twenty-five years; * * *" 

(Emphasis added) 

The portions of these sections referring to "lease-purchase plan" were 

introduced with the amendment aforesaid. There is a practical absence 

of adjudications or opinions bearing on this feature of the law, or the mean­

ing of the phrase. 

Section 307.02, supra, 111 authorizing "lease-purchase" procedure for 

acquisition of county buildings, furnishes no specifications or restrictions 

as a guide for procedure, and I cannot amplify the law, but must conclude 

that it is left to the sound discretion of the county commissioners to make 

such stipulations in the contract as will secure the desired result and pro­

tect the interests of the county. This would obviously include the require­

ment of adequate bond from the contracting organization. 

Coming to the specific questions presented, I have the following gen­

eral observations to make. The organization proposed to be formed for 

the purpose of building the improvements will be referred to herein as the 

"company." 

The plan presented appears to contemplate that the Company will 

erect the proposed building on land owned by the county and now occupied 

by the jail which has been condemned, and is to be demolished. The Com­

pany will lease the building so to be constructed to the county at a rental 

which will in twenty-five years pay the entire cost of the improvement, at 

which time it is to become the absolute property of the county. 

Of course, such an arrangement amounts to an installment sale rather 

than a lease. It was so held by my immediate predecessor, in considering 
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a similar plan for the erection of a schoolhouse. In Opinion No. 2820, 

Opinions of Attorney General for 1958, issued on October I, 1958, it was 

said: 

"On examination, it is apparent that although your inquiry 
designates the proposed contract a 'lease-purchase contract,' it is, 
in essence, merely an attempt to purchase the heating system on an 
installment plan." 

That is what is apparently expressly authorized by said Section 307.02, 

as a means of acquiring county buildings without resorting to the custom­

ary process of providing the necessary funds by the issue of bonds or other­

wise, and entering into a contract for such construction. 

Since it appears clear that the plan contemplated by the Company in­

volves the erection of the building in question on land owned by the county, 

I can see no place in the scheme for either a conveyance or lease by the 

county of its land on which the building is to be erected, now occupied by 

the jail, nor do I consider that Section 307.02, supra, in referring to a 

lease-purchase plan contemplates that the county should either convey or 

lease its land to the Company. The building is to be built with the con­

sent and agreement by the county, on county land. The Company in turn 

will execute the purchase-lease of the building to the county. 

Section 307.09, supra, in my opinion, has no relation to the proposed 

plan. It appears to relate only to a sale or lease of county property or to 

an installment sale by the county through a lease-purchase plan. 

Accordingly, I can see no relevancy to the plan here proposed in the 

matters contained in questions I, 2 and 3. In my opinion the county com­

missioners have no authority to convey the title of the site in question to 

the Company, certainly not by deed of gift, and there would appear to be 

no possible excuse for a sale; nor is there any reason or excuse for a lease 

from the county to the Company. vVhen the building is completed it will 

be located on county land but belong to the Company, and the only lease­

purchase agreement involved in the transaction will be that whereby the 

Company agrees to build the building, and sell it to the county on in­

stallments running for twenty-five years. 

I do not consider that there is any authority m law for the county, 

for the purpose of the proposed agreement, to convey its property to the 

Company either by deed or lease. Accordingly, since your first three ques­

tions are all predicated on a conveyance by the county of its land, my 

answer to each of those questions must be in the negative. 
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( 4) This proposed plan bears no resemblance to the ordinary pro­

cedure whereby the county lets a contract for the construction of a build­

ing, which, under the law, would require advertisement for bids and an 

award to the lowest responsible bidder. If the proposed arrangement is to 

be entered into, I find nothing in the statutes which appears to call for 

competitive bidding to determine the party with whom the lease-purchase 

contract shall be made. Accordingly, my answer to the fourth question 

would be in the affirmative. 

( 5) I know of no limitation on the amount of money which the 

county commissioners could pay as a yearly installment to amortize the 

proposed lease-purchase contract over a twenty-five year period. That 

amount would have to be determined in advance from estimates of the 

cost, based upon approved specifications. 

I would, however, call your attention to the provisions of Section 

5705.41, Revised Code, which require, in case of contracts which are to be 

performed over a period of years, that the auditor's certificate must be first 

obtained that the amount required for the first year has been appropriated 

and is in the treasury. Subsequent payments must be covered by appro­

priation from year to year. 

The limitation of Section 153.24, Revised Code, imposed on counties 

in the erection of public buildings only applies where bonds are to be issued. 

(6) I find it difficult to understand the meaning and purpose of the 

sixth question as to the appointment of a public authority through the 

office of the commissioners or through the courts to administer and super­

vise the construction program contemplated. I know of no power vested 

in the county commissioners to employ some other public authority to per­

form a duty which appears to me to rest upon them, with the assistance and 

direction which they would have a right to command of the county engineer. 

However, you may have in mind a "county building commission" for 

which the county commissioners may provide, under the provisions of Sec­

tion 153.21, Revised Code. That section, however, applies only when a 

bond issue has been approved by the electors, and accordingly does not 

appear to be available in the procedure. 

In this connection, I do deem it necessary to direct your attention to 

Section 153.36, Revised Code, -which reads as follows: 
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"If the plans, drawings, representations, bills of material, and 
specifications of work, and estimates of the cost thereof in detail 
and in the aggregate, required in sections 153.31 to 153.35, inclu­
sive, of the Revised Code, relate to the building of a courthouse or 
jail, or an addition to or alteration, repair, or improvement thereof, 
they shall be submitted to the board of county commissioners, to­
gether with the clerk of the court of common pleas, the sheriff, 
and probate judge, and one person to be appointed by the judge of 
the court of common pleas, for their approval. If approved by a 
majority of them, a copy thereof shall be deposited with the county 
auditor and kept in his office." 

Section 153.31, Revised Code, referred to, deals with any "public 

building" which the county commissioners propose to "erect or caiise to be 

erected," and while it was passed long before the "lease-purchase" plan was 

introduced into the law, it appears just as essential that the plans, etc. for 

the building proposed to be erected under the new plan, should have the 

prior approval of the officers named in said Section 153.36. 

( 7) The answer to Question No. 6 makes it unnecessary to consider 

the seventh question. 

(8) As to the obligation of the company to pay certain taxes and 

assessments, I would consider that a matter for them to be advised by 

their own counsel. As to the elements of maintenance and repair on the 

new buildings, that would appear to me to be a matter to be determined by 

the contract. 

(9) Again as to the liability of the company for sales taxes, I would 

leave that to the advice of their own attorney. 
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( 10) It appears to me that the items of expense involved in this 

question are such as should be determined in the contract between the county 

and the organization in question. As to the land belonging to the county, 

since the title remains in the county, it would be exempt from taxation. The 

improvements thereon in process of construction by the Company would, 

in my judgment, be the property of such organization until the lease-pur­

chase contract should have been concluded and the leasehold rights of the 

organization released to the county. I think it is safe to assume that those 

improvements on the property, as long as they are in the ownership of the 

Company, would be subject to taxation which should be borne by the Com­

pany, although they might be considered in arriving at the total considera­

tion, as embodied in the contract. 
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It is accordingly my opinion and you are advised: 

1. Under the provision of Section 307.02, Revised Code, the county 

commissioners of any county may enter into a lease-purchase contract with 

an individual or corporation for the construction by such contractor of a jail 

and office building, on land owned by the county, to be paid for by the 

county in stipulated installments running over not more than twenty-five 

years, such building, on completion of such payments, to become the 

property of the county. 

2. The county commissioners are not required to advertise for bids 

before entering into a lease-purchase contract, as authorized by Section 

307.02, Revised Code. 

3. The county commissioners are without authority to appoint 

another public authority to supervise the execution of a lease-purchase plan 

for the erection of a county building, pursuant to Section 307.02, Revised 

Code; but such commissioners are required, before entering into contract 

therefor, to comply with the provisions of Section 153.36, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




