
ATTORNEY GENERAL. 

CoLU.MBUS, OHio, April 19, 1930. 

HoN. W. S. PAXSON, Proseculing Attorney, Washington C. H., Ohio. 
DEAR SIR:-Your letter of recent date reads as follows: 

''I would appreciate receiving a ruling from you on this question: ·Is 
it lawful for the same individual to hold at the same time the offices of town­
ship trustee and trustee of the County Children's Home?' " 
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Public offices and public employments are said to be incompatible when they are 
made so by statute or when by reawn of the common law rule of incomratitility 
they are rendered incompatible. The common law rule of incompatibility as stated 
by the court in the case of State ex rel. vs. Gebert, 12 0. C. C. (N. S.) 274, is as follows: 

"Offices are considered incompatible when one is subordinate to or in 
any way a check upon the other; or when it is physically impossible for one 
perwn to discharge the duties of both." 

There are no statutory inhibitions upon one and the same person holding the 
office of township trustee and being a member of the board of trustees of a county 
children's home. It remains to be determined, therefore, whether or not the two 
offices are incompatible by reason of the common law tef.t above set forth. 

The statutes controlling children's homes are to be found in Sections 3077 to 
3087, 3089 to 3100 and 3103 to 3108, General Code. It is unnecesmry for the pur­
poses of this opinion to state in detail the various provisions embodied in those stat­
utes as weli as in the many statutes governing township trustees. 

Suffice it to say that after careful examination of the statutes I find no reason­
able grounds for holding the one office to be a check on the other, either on account 
of the poor laws or any other laws. 

There is no doubt but that it is physically pos~ible for the same person to hold 
these two offices, since neither is a full time position. 

Without further discussion, I am of the opinion that the offices of township trustee 
and trustee of a county children's home may be held by the same individual simul­
taneously. 

1800. 

Respectfully, 
GILBERT BETTJ\!AN, 

Attorney Geueral. 

MUNICIPALITY-FIFTY PER CENT OF ITS PROCEEDS FROM GAS AND 
MOTOR VEHICLE LICENSE TAXES APPLICABLE FOR CONSTRUCT­
ING AND RE-PAVING STREETS BY CONTRACT ONLY-COMPETI­
TIVE BIDDING UNNECESSARY WHEN COST OF E\1PROVEMENT 
UNDER $50. 

SYLLABUS: 
Any 71roportion up to fifty 71er cent (50%) of the funds available to municipalities 

from the gasoline tax and motor vehicle lic~ns~ tax, under Sections 5537 and 6309-2, Gen­
eral Code, as amended by the 88th Gqneral Assembly, may be expended for the purpose of 
construction and repaving of 71ublic streets, but the same may be expended only pursuant 
to contract. If the amount involv~d for a giv~n improv'!ment is less than jive hundred 
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dollars ($500.00) a contract is neverthel~ss required but it may be ent~red into withou 
wmpetitive bidding. 

CoLU~IBus, 0Hro, April 21, 1930. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-Your recent communication, which relates to the use of the motor 

vehicle and gasoline tax by municipalities, reads: 

"Section 5537 as amended 113 0. L., page 279, in part provides that 
'not more than 50% of the total funds available during any year from such 
source, including the unexpended balance of such funds from any previous 
year, shall be used by any municipal corporation in such construction and 
repaving, which shall be done by contract let after the taking of competi­
tive bids as provided by law, or in a manner provided by the charter of any 
such municipal corporation.' 

Section 6309-2 G. C., 113 0. L., page 208, provides in part that 'not 
more than 50% of the total funds available during any year from such source, 
including the unexpended balance of such funds from any previous year, 
shall be used in such construction and repaving, which shall be done by con­
tract let after the taking of competitive bids as provided by law, or in the 
manner provided in the charter of any such municipal corporation.' 

Provisions for competitive bids by municipalities is found in Sections 
4221 and 4328 G. C., when any expenditure exceeds $500; in Opinion No. 
1024, dated October 14th, 1929, the Bureau is advised, in the third branch of 
the syllabus, as follows: 

'3. It is not necessary to let contracts for projects which are to be 
paid with said money by competitive bidding, unless such contracts are re­
quired to be so let by the provisions of Section 4221, General Code, or by the 
provisions of the charter in cities having a charter form of government.' 

Question 1. \Vhen a street, alley or roadway in a municipal corpora­
tion is to be constructed and the cost thereof will be less than $500, may a 
city usc its employes and buy the material and comtruct such street or must 
all construction be made the subject of a contract for all labor and material?" 

In examining my former opinion to which you refer it will be observed that it was 
decided that it was not necessary to adverti'e for competitive bids in the expenditure 
of the funds under consideration unless the project involved an expenditure of more 
than five hundred dollars ($500.00). In other words, it was concluded that the lan­
guage of the sections under consideration adopted the provisions of Sections 4221 
and 4328 of the General Code with reference to the requirement as to competitive 
bids, in so far as fifty per cent (50%) of the funds which are required to be used for 
construction and repaving is concerned, and the specific question as to whether the 
fifty per cent (.50%) to be used for construction and repaving could be used in any 
other manner than by contract when the expenditure was less than five hundred 
dollars ($500.00) was not considered. 

However, your inquiry presents the question as to whether it is mandatory that 
all of the expenditures of fifty per cent (50%) of said funds be made by contract or 
whether the sums less than five hundred dollars ($500.00) may be expended for ma­
terial and the construction made by the regular force of employes of the municipality. 
Without undertaking to discuss the wisdom of the provisions of the statutes, it is be­
lieved that it is expressly provided that such funds shall be used in payment of the 
contract price, which precludes the use of the same in any other manner, irrespective 
of the amount involved. If the amount is less than five hundred dollars (8500.00), 
although a contract is required, it need not be entered into pursuant to the receipt 
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of competitive bids. The statute says the work "shall be done by contract let after 
the taking of competitive bids as provided by law". If in certain instances the law 
does not provide for the taking of competitive bids as a condition precedent to enter­
ing into a contract, it does not follow that the requirement of a contract shall be nul­
lified. 

It follows therefore that under Sections 5537 and 6309-2, General Code, as amended 
by the 88th General Assembly, a municipality may expend its portion of the gasoline 
and motor vehicle license tax, as therein provided, only pursuant to contract. 

Based upon the foregoing and in specific answer to the inquiry propounded, ·it is 
my opinion that any proportion up to fifty per cent (50%) of the funds available to 
municipalities from the gasoline tax and motor vehicle license tax, as amended by the 
88th General Assembly, may be expended for the purpose of construction and re­
paving of public streets, but the same may be expended only pursuant to contract. 
If the amount involved for a given improvement is less than five hundred dollars 
($500.00) a contract is nevertheless required but it may be entered into without com­
petitive bidding. 

1801. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

EXAMINATION OF DEED TO LAND OF IDA AND PETER SARNO IN 
CITY OF CANTON, STARK COUNTY, WHERE REQUEST IS MADE 
FOR EXECUTION OF DEED BY GOVERNOR TO CORRECT DEFECT. 

CoLUMBus, Omo, April 21, 1930. 

HoN. JosEPH T. TRACY, Auditor of State, Columbus, Ohio. 
DEAR Sm:-A communication has been received by me from Lynch, Day, Pon­

tius & Lynch, attorneys at Canton, Ohio, enclosing an abstract of title relating to 
lot No. 14804 in .J. R. Mathews subdivision of Out Lots No. 173 and174 in the City of 
Canton, Ohio, as the same is recorded in Volume 7, page 78, in the office of the Re­
corder of Stark County, Ohio, which property is now owned of record by Ida Sarno 
and Peter Sarno, of said city. 

In the communication of the attorneys above named, a request is made for the 
execution of a deed by the Governor, under authority of the provisions of Section 
8528, General Code, for the purpose of correcting a defect in a deed executed by Gov­
ernor Lucas, coveying to one Adam Kimmell and to one Joseph Kimmell, a tract of 
74.80 acres of land which included the land now owned and held of record by said 
Ida Sarno and Peter Sarno as lot No. 14804 in the subdivision above mentioned. 

The land here in question, was originally a part of Section No. 16, school lands 
in Township No. 10, Range No. 8; and it appears that on November 20, 1830, the 
trustees of said section leased to Benjamin Jones and Adam Kimmell, "The West 
division of the North West Quarter of Section No. 16, Township No. 10, Range No.8, 
containing 74.80 acres, for 99 years, renewable forever." Therefore, said Benjamin 
Jones assigned his interest in said lease to one James Gaff, Jr., after which said James 
Gaff, .Jr., assigned said interest to Joseph Kimmell. 

Thereafter, said Adam Kimmell and Joseph Kimmell, being the owners and hold­
ers of the lease for said school lands, obtained the deed for said lands from Robert 
Lucas, then Governor of Ohio. This deed which was dated January 16, 1836, was so 
executed under the authority of the provisions of Section 16 of the Act of January 29, 


