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r. VETERAN'S ADMINISTRATION AWARD-VALUE OF ES­

TATE-ONLY AMOUNT OF AWARD ON HAND OR IS 

DUE AND PAYABLE SHOULD BE INCLUDED IN VALUE 

OF EST ATE-SECTION 10507-2 G. C. 

2. IF A LATER ACCOUNT FILED SHOWING VALUE OVER 

$rsoo.oo ONLY COSTS OF LATER ACCOUNT SHOULD BE 

COLLECTED-COURT NOT REQUIRED TO COLLECT ALL 

ACCUMULATED COSTS TO DATE OF LATER ACCOUNT. 

SYLLABUS: 

1. Under Section 10507-2, General Code, only the amount of the veteran's ad­
ministration award that is then on hand or has become due and payable should be 
included in the value of the estate. 

2. If a later account is filed showing that the value of the estate is over $1500.00, 
only the costs of the later account should be collected. The court would not be 
required to collect all costs that have accumulated to the date of the later account. 

Columbus, Ohio, October ro, 1950 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"A question has been raised as to the costs which a Probate 
Court may assess in the operation of Section 10507-2, General 
Code, as last amended, effective October 25, 1949. 

This question has been submitted to us in the form of a letter, 
a copy of which is herewith enclosed. 

We respectfully request your formal or informal opinion and 
answer to the questions set forth in this letter." 

The letter referred to in your communication, so far as pertinent, 

reads as follows : 

"An opinion is requested concerning the third paragraph of 
Section 10507-2 G. C., which became effective on October 25, 
1949, and which provides that 

'When the primary purpose of the appointment of a guardian 
is, or was, the collection, disbursement or administering of 
moneys awarded by the veterans administration to the award, 
or assets derived therefrom, no probate court costs shall be 
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taxed or charged in the proceeding for the appointment or 
in any subsequent proceedings made in pursuance of the 
appointment, unless the value of the estate, including the 
moneys then due under the veterans administration award 
shall exceed $r ,soo.oo.' 

and it is that part of said paragraph relating to costs to be col­
lected by the Probate Court which is in dispute, specifically the 
interpretation of the words 'unless the value of the estate, includ­
ing the moneys then due under the veterans administration 
award, shall exceed $r,soo.oo.' 

I. It is contended that an estate does not exceed $I ,soo.oo, 
and no costs are to be collected unless the Inventory or an Account 
reflects $I ,500.00 or more on hand at the time of filing, and, 
therefore, the 'value of the estate' is less than $I ,soo.oo. 

2. It is contended that, where there is a continuing monthly 
award and that this monthly award, plus what is then clue from 
the veterans administration, will exceed $I ,500.00 over a period 
of time, the value of said estate is more than $r,soo.oo, and that 
the Probate Court is required by law to collect costs, and that 
the amount on hand at any time is not the measure of the value 
of said estate. 

3· If you are of the opinion that the amount on hand, as 
reflected in the inventory or an account, is the value of the estate, 
and if at any time an Account should be filed reflecting a value of 
$r,soo.oo or more, would the probate court be required to collect 
all costs that have accumulated to the date of that Account, or 
only for the costs of that account?" 

Your question can be paraphrased as follows: 

"Assuming a person's estate consists of $I soo.oo worth of 
real and personal property, should the total estimated income of 
the veterans administration a ward extended over a period of 
time be included to arrive at the value of the estate, or should 
only the amount that is clue and payable at the time of the in­
ventory be included?" 

709 

One purpose of the inventory is to get a true picture of the worth of 

the ward's estate at one particular time. To do this, it is necessary to 

include moneys that are then clue and payable to the ward. 

It would be manifestly unfair and incorrect to include in the ward's 

estate money to which he would have no legal claim if the government 

changed its policy on the matter. The ward has no vested right in the 

possible future payments. The only awards that should be included are 
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those which have been paid or have become due and payable. That is, 

assume the award is made due and payable on the thirtieth day of the 

month. If the inventory or account were made on the first clay of Feb­

ruary, it would be proper to include the January thirtieth award even 

though not actually collected. It would not be proper to include any 

possible future award at this time. 

To answer your second question we must look to the intent of the 

legislature. The purpose of this statute is to exempt persons with estates 

of less than $Isoo.oo from paying court costs. On this basis the legisla­

tion could be classified as welfare legislation, which should be interpreted 

m favor of the person benefited. 

In 37 0. J ur., Section 4I 5, at page 737, it states in part as follows: 

"Statutes enacted in Ohio for the protection of human life, 
or statutes of equitable character and beneficient tendency, or 
statutes granting a valuable right and grounded upon principles 
of a humane public policy, have been given a liberal construction 
by the courts. * * *" 
It would be an absurdity to claim that because a person now has 

$r sor.oo in his estate that he should be liable for court costs incurred 

during a previous time when the account showed his estate was worth 

less than $I soo.oo. Legislation of this kind should be given a liberal 

interpretation in order to carry out the intent of the legislature. 

In 37 0. J ur., Section 275, at page 508, it is stated as follows: 

"A construction adopted should not be such as to defeat the 
obvious intention of the legislature or do violence thereto, wholly 
or partially, but rather one which would carry such intention 
into effect." 

In conclusion, therefore, it is my opinion that under Section roso7-2, 

General Code, only the amount of the veterans administration award that 

is then on hand or has become clue and payable should be included in the 

value of the estate. It is also my opinion that if a later account is filed 

showing that the value of the estate is over $I soo.oo, only the costs of 

the later account should be collected. The court would not be required 

to collect all costs that have accumulated to the date of the later account. 

Respectfully, 

HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 


