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AFFIDAVIT-FILED WITH COUNTY AUDITOR FOR TRANSFER OF IK­
HERITED REALTY-MAY BE MADE BY SURVIVING SPOUSE. 

SYLLABUS: 
u,uder tine provisions of Section 2768, General Code, a SIWVIV111g spouse may 

e;recute the affidavit therein provided for, irrespective of whether the decedent left 
children or otherwise. 

Cou.'li!DUS, OHIO, February 17, 1930. 

HoN. L. M. SoLIDAY, Prosecuting Attorney, Za11esville, Ohio. 
DEAR SIR :-In your recent communication you request my opinion as follows: 

"Under our statute as to the filing of affidavits for transfer and record 
of real estate inherited it is provided that the affidavit should be signed by 
an heir or next of kin of the deceased or by two persons who know the facts. 

Is the surviving spouse of the intestate included within the term 'heir or 
next of kin,' so as to be able legally to sign and swear to such affidavit?" 

Section 2768 of the General Code provides in part : 

"Before any real estate the title to which shall have passed under the laws 
of descent shall be transferred, as above provided, from the name of the an­
cestor to the heir at law or next of kin of such ancestor, or to any grantee of 
such heir at law or next of kin; and before any deed or conveyance of real 
estate made by any such heir at law or next of kin shalt be presented to or 
filed for record by the recorder of any county, such heir at law or next of 
kin, or his or their grantee, his agent or attorney, shall present to such auditor 
the affidavit of such heir or heirs at law or next of kin, or of two persons 
resident of the State of Ohio, each of whom has personal knowledge of the 
facts, which affidavit ~hall set forth the date of such ancestor's death, and the 
place of residence at the time of his or her death; the fact that he or she 
died intestate; the names, ages, and addresses, so far as the ages and ad­
dresses are known and can be ascertained of each of such ancestor's heirs 
at law and next of kin, who by his death inherited such real estate and the 
relationship of each to such ancestor and the part or portion of such real 
estate inherited by each, which such transfers shall be made by the auditor in 
accordance with the statement contained in such affidavit, and such auditor 
shall indorse upon such deed or conveyance the fact that such transfer was 
made by affidavit." 

Your question, of conrse, is whether the surviving widow or widower of one who 
has died intestate owning real estate, is an "heir at law" or "next of kin" of decedent. 

The term "heirs at law" means those who by law might be entitled to succeed to 
the property as an estate of inheritance. 

In the case of Smith e: al. vs. Hunter, 86 0. S. 106, the court in construing this 
term, used the following language. 

"The meaning of the phrase 'her heirs at law' which the testator used to 
indicate his intention has not been changed since he used it for that purpose. 
It then meant, and it now means, those who by law might be entitled to sue-
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ceed to the property of which she should die seized as of an estate of inher­
itance." 

Of course, where a husband or wife died seized of real estate which came by 
purchase, the surviving husband or wife would inherit all of said property in fee 
>imple, if said decedent left no issue. Under such circumstances it is believed that 
said survivor should be regarded as an heir at law. You do not state in your com­
munication whether or not the surviving spouse had children. The general rule is that 
the term ''next of kin" does not include a widow or widower. It has been stated that 
"a wife cannot in general claim as next of kin of her husband nor a husband as next 
of kin of his wife." See Bouvier's Law Dictionary. However, in the case of Steele, 
Admr., vs. Kurt::, 28 0. S. 191, it was held that the survi\·ing husband was the next of 
kin when he has no children, under st::!tutes providing for suits for damages by reason 
of death as a result of wrongful acts. The statute under consideration provided that 
the action should be brought "for the exclusive benefit of the widow and next of kin 
of such deceased person." 

The case above mentioned was approved an,] followed by the Supreme Court, in 
a per curiam opinion. in the case of 1-Veisfiock, et a/. vs. Sigli11g, 116 0. S. 435, in con­
struing Section 8574, General Code, which refers to persons who take intestate property 
under the statutes of descent anrl distribution. There are of cotLrse many cases to 
the effect that both the terms "heirs at law" and "next of kin'' will be given a liberal 
interpretation in connection with the construction of a will in order to carry out the 
intent of the testator as disclosed by the context. 

While there are many decisions to the effect that "next of kin'' only includes blood 
relations and does not include a surviving husband or wife, it must be stated that the 
term must be construed with reference to the particular statute in which it is used. 
It will be observed that the sun-iving spouse in most instances would have more 
information with reference to the facts to be set forth in such an affidavit than any 
other person. \Vhile much confusion has arisen as to exactly what is required, in view 
of the language of said section, I am inclined to the view that if the surviving spouse, 
whether the decedent left children, or otherwise, makes the affidavit setting forth 
the things required therein, the same is a sufficient compliance with the terms of the 
section. It is not believer! that the affida,·it is necessarily controlling as to the actual 
vesting of the property. In other words, if the affidavit should be false and not 
mention one of the heirs at law, it could not, by any process of reasoning, be said to 
bar said omitted heir from taking possession of his rightful estate. The requirement 
is simply to set forth the information for the benefit of those who are attempting 
to trace the chain of title, and ~. see no reason to require a technical construction 
of the section and am inclined to the view that any court would declare the signing 
of such an affidavit by the surviving spouse to be a sufficient compliance with the 
section. 

In specific answer to your inquiry, it is my opinion that under the provisions 
of Section 2768, General Code, a surviving spouse may execute the affidavit therein 
provided for, irrespective of whether the decedent left children or otherwise. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


