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OPINION NO. 76-032 

Syllabus: 
1. The proceeds of a tax levy, adopted by a community 

college district pursuant to R.C. 3354.12 for the payment 
of operating costs, may be used to support a sabbatical leave 
program. 

2. When a tax levy is submitted to the voters pursuant· 
to R.C. 3354.12 the ballot shall state the statutory purpose 
of the proposal, but need not state the specific anticipated 
use of the proceeds of the levy. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, May 6, 1976 

I have before me your request for my opinion on the 
following questions: 

1. 	 Can the proceeds from a tax levy voted 
by a community college district be used 
for a sabbatical leave program? 

2. 	 If the use of tax funds were for a 
sabbatical or professional leave 
program would this language have to 
be specified in the tax proposal for 
the voters? 

3. 	 As per Section 3354.12, does the 
phrase ". . • and the payment of 
operating costs.' refer to the 
operating costs of the buildings 
which have been constructed from the 
levy funds or can these funds be used 
for general operating costs of the 
institution?" 

The tax levy to which you refer is authorized by R.C. 
3354.12, which provide in pertinent part: 

"Upon the request by resolution approved by 
the board of trustees of a community college 
district, and upon certification to the board of 
elections not less than sixty days prior to the 
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election, the boards of elections of the county or 

counties comprising such district shall place 

upon the ballot in their respective counties, at 

an election to be held on the first Tuesday after 

the first Monday in June, or the first Tuesday 

after the first Monday in November of any year, 

or at a special election on another day specified 

in such resolution, the question of levying a tax 

on all the taxable property in the community 

college district outside the ten-mill limitation, 

for a specified period of years or for a continuing 

period of time, to provide funds for any one or 

more of the following purposes: the acquisition of 

sites, the erection, furnishing, and equipment of 

buildings, the acquisition, construction, or im­

provement of any property which the board of trus­

tees of a community college district is authorized 

to acquire, construct, or improve and which has an 

estimated life of usefulness of five years or more 

as certified by the fiscal officer, and the payment 

of operating costs. Not more than two special 

elections shall be held in any one calendar year. 

Levies for a continuing period of time adopted 

under this section may be reduced in accordance 

with section 5705,261 [5705.26.1] of the Revised 

Code. 


"The boards of trustees of a community 

college district shall establish a special fund 

for all revenue derived from any tax levied pur­

suant to this section, 


II 

"All operating costs of such community 

college may be paid out of any gift or grant 

from the state, pursuant to division (K) of 

section 3354.09 of the Revised Code; out of 

student fees and tuition collected pursuant 

to division (G) of section 3354.09 of the 

Revised Code; or out of unencumbered funds 

from any other source of the community college 

income not prohibited by law. " 


In answering your last question first, R.C. 3354.12 
provides that a community college district may have placed upon 
the ballot the question of a tax levy to provide funds for 
certain specified purposes. These purposes include the acqui­
sition, construction or improvement of property which 1°.as an 
estimated life of usefulness of five years or more, and the 
payment of operating costs. 

R.C. 3354.0l(H) defines operating costs as: 

" •.• [A]ll expenses for all purposes of 
the community college district except expend:i.tures 
for permanent improvements having an estimated life 
of usefulness of five years or more as certified by 
the fiscal officer of the community college, district." 

(Emphasis added.) 
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In view of this definition of operating costs contained in 
R.C. 3354.0l(H), it is clear that the reference to operating 
costs in R.C. 3354.12 does not mean only the operating costs 
of the permanent improvements, but rather all expenses for 
all purposes of the community college district. See Roddy v. 
Andrix, 32 Ohio Op. 2d 349 (Madison C.P. 1964). 

Thus, operating costs of a community college district, 
which include all expenses for all purposes except permanent 
improvements, may be paid from funds derived from a levy in 
accordance with R.C. 3354.12. In fact the main purpose of 
R.C. 3354.12 clearly appears to provide funds for the com­
munity college district to pay its expenses. The tax levy 
provided for is the key factor in the creation and operation 
of the community colleges. State subsidy assistance, on a 
biennial basis, docs not occur until after the college is 
established and operation begins. It should be noted, however, 
that funds derived from a tax levy in accordance with R.C. 
3354.12 shall be placed in a special fund established by the 
board of trustees of the community college district pursuant to 
the mandatory language in the statute. The statute also provides 
that all scch opernting costs may be paid out of any gift or 
grant, student fees and tuition, or unencumbered funds from any 
other source of the community college income not prohibited by 
law. 

Since the funding of a sabbatical leave program is under­
taken as an expense or operating cost of a community college, 
funds derived from R.C. 3354.12 could be used to support such 
a program in the absence of statutory prohibition. The next 
question is, therefore, whether such a prohibition exists. For 
the following reasons I believe that the General Assembly has 
not prohibited the use of taxes levied under R.C. 3354.12 to 
support sabbatical leave programs. 

l\s you have noted in your letter, the General Assembly 
has, in its general appropriations acts for the current and the 
two preceding bienniums, included provisions against the funding 
of sabbatical leave programs. In the general appropriations 
act for the 1975-77 biennium (,l\m. Sub. H.13. No. 155) the follow­
ing prohibition is set out at p. 126: 

"After July 19, 1975, and until July 1, 

1977, ~Q..J?.nl;'t of an n~propl:iation available_ 

to the board of trustees or the board of direc­

tors o~ a state-assisted technical college,

coiiimtmTti_ college, state university, and state­

affiliated unive)~sity shall be used to pay all 

or any part of the compensation of an adminis­

trative officer, faculty member, or staff em­

ployee who is on leave of absence or has been 

granteJ a sabbatical leave and who is not en­

~aged in rendering direct instructional, admin­

istrative, or operational service for the im­

mediate benefit of the state-assisted institution 

of higher education." (Emphasis added.) 


It has been suggested that the term "apprqpriation," as 

used above, must be construed broadly to include tax levies 

and, therefore, to preclude the use of such funds to support 

a sabbatical leave program. This construction is based on an 

analysis of the language quoted above in contrast to the 

following language also contained in l\Jn, Sub. H.B. No. 155 
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(appearing on p. 126, three paragraphs after the earlier quoted 
prohibition): 

"~art of an appropriation made in 

this act including student instructional fees, 

rotary funds, local tax levies, restricted 

funds, or public funds, shall be available to 

the board of trustees of a state-assisted 

institution of higher education for use as 

!,_ravel advance moneys to any administrative 

officer, faculty member, or classified 

employee of said institution..•. " 


(Emphasis added.) 

The argument is that the phrase "an appropriation avail ­
able," as used in the first quoted paragraph, is necessarily 
broader than "an appropriation made in this act," as that phrase 
is used in the second quoted paragraph. Therefore, since the 
second paragraph prohibits the use of "an appropriation made 
in this act including ... local tax levies" for travel ex­
penses, it is suggested that the prohibition in the first para­
graph likewise applies to the use of funds derived from such 
ta}c levies. 

This is essentially the rationale I usea in 1974 Op. Att'y 
Gen. No. 74-074, in which I concluded that similar provisions 
in the 1973-75 general appropriations act (Am. Sub. H.B. No. 86) 
operated to preclude the expenditure of student instructional 
fees to fund a sabbatical leave program. Absent specific 
language, defining the term "appropriation" or limiting the 
scope of the prohibition, such a construction is proper. See 
my di3cussion in Op. No. 74-074. 

However, while Am. Sub. H.B. No. 86 did not contain a 
definition of "appropriation," which would have required a 
conclusion different from that in Op. No. 74-074, such a 
definition was included in Am. Sub. H.B. No. 155. Section 12 
of that act reads in pertinent part as follows: 

"(B) 'Appropriation' means a fixed amount 

of spending authority granted by the legislature 

to a state agency in an appropriation item or 

by specific language, describing the maximum 

amount of money available for a specified 

purpose and period of time conditioned upon 

the availability of supporting revenues. 


"(C) 'Appropriation item' means one of 

the classes of appropriation. The classes of 

arpropriation are personal service, maintenance, 

equipment, all purposes, special purposes, 

subEidy, rotary, and capital improvements. The 

three classes, personal service, maintenance, 

and equipment, may be combined into a general 

class called operating expenses." 


By including the foregoing definition in the act, the General 
Assembly has limited the scope of the prohibition against 
expenditures for a sabbatical leave program to appropriations 
as that term is defined above in Section 12 of the act. That 
definition clearly does not encompass taxes levied by a com­
munity co)_j_ege district pursuant to R.C. 3354.12, since R.C. 
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3354.12 does not establish a fixed amount of spending authority. 
Therefore, while the specific language used in the prohibition 
against the payment of travel expenses provides the basis for a 
broader application of that restriction, there is no such basis 
in the case of the prohibition against using appropriations for 
sabbatical leave programs. I must conclude then that the General 
Assembly in enacting Am. Sub. H.B. No. 155 did not intend to 
preclude the use of tax levies under R.C. 3354.12 to support a 
sabbatical leave program. 

You have noted in your request that income from such tax 
levies is included in the proposed budget which is submitted by 
the Board of Regents to the General Assembly. The amount of 
income from tax levies can then be considered in determining the 
amount of state subsidy to be appropriated. While this may, in 
practice, operate to restrict the use of tax levies to support 
sabbatical leave programs, it does not follow that the ·absolute 
restriction on the use of appropriations, which is found on p. 126 
of Am. Sub. H.B. No. 155, applies to otl1er funds available to a 
community college district. 

Finally, my conclusion that tax levies under R.C. 3354.12 
may be used to support a sabbatical leave program requires a 
consideration of your second question, namely whether language 
identifying this specific use must be included in the proposal 
presented to the voters. R.C. 3354.12, in authorizing the sub­
mission of the special tax levy to the voters of the district, 
provides that, upon the request by resolution of the board of 
trustees, the boards of elections of the counti~s comprising the 
district shall place on the ballot the question of levying the 
tax: 

"[Flor a specified period of years or for 
a continuing period of time, to provide funds 
for any one or more of the following~oses: 
the acquisition of sites, the erection, furnishing, 
and equipment of buildings, the acquisition, con­
struction, or improvement of any property which 
the board of trustees of a community college dis­
trict is authorized to acquire, construct, or 
improve and which has an estimated life of useful­
ness of five years or more as certified by the 
f:.1.r;:::al officer, and the payment of operating 
£~-~· " (Emphasis added.) 

The proposal presented on the ballot must, therefore, 
identify the time period during which the levy would be effective 
and one of the purposes set out in the statute for which the 
levy may be v.sed. As discussed above "the payment of operating 
costii" is a purpose broad enough in scope to include expenditures 
to support a sabbatical leave program. However, there is no 
requisrcrnent that the issue, as it appears on the ballot, must 
identify a more specific purpose than one of those enumerated 
in R.C. 3354.12. In the absence of such a requirement, the 
proposal presented to the voters need only state a purpose under 
the statute, regardless of the ultimate specific use of the funds. 
On th~s point see also 196~ Op. Att'y Gen. No. 65-187, 1960 
Inf. Op. Att'y Gen. No. 229, and 1956 Op. Att'y Gen. No. 512, 
in which my predecessors reached a similar conclusion in the 
case of tax levies submitted pursuant to R.C. 5705.19, 

It is, therefore, my opinion and you are so advised that: 
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1. The proceeds of a tax levy, adopted by a community 
college district pursuant to R.C. 3354.12 for the payment of 
operating costs, may be used to support a sabbatical leave 
program. 

2. When a tax levy is submitted to the voters pursuant 
to R.C. 3354.12 the ballot shall state the statutory purpose of 
the proposal, but need not state the specific anticipated use 
of the pro=eeds of the levy. 
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