
1038 OPINIONS 

It being established that the only effect of section 2526 G. C. is to require 
gratuitous labor from the infirmary inmates in respect of the maintenance of the 
institution and the care of its inhabitants, it is believed that there is nothing to 
prevent such inmates from working for compensation at times when they would 
otherwise be idle. 

Whether the county commissioners may not take possession of the moneys 
earned by such inmates, is another question. The county home is, of course, an 
institution supported by taxpayers. It is not intended that persons should resort 
thereto, be maintained without expense to themselves, and meanwhile enrich them­
selves. Section 2548 G. C. (108 0. L., Part I, p. 270) provides that when a person 
becomes a county charge and owns property, real or personal, the county commis­
sioners shall seek to secure possession of such property and apply the proceeds 
therefrom to the maintenance of the owner while he remains a county charge. 

It may well be doubted, however, whether said section is applicable where the 
property of the inmate is insignificant in value. It is hard to think that the legis­
lature ever intended that the county commissioners should take from an unfor­
tunate inmate of the infirmary every cent of money or every item of property he 
or she possessed. Under such a harsh rule, the inmate could not buy his own 
postage stamps, or many other articles highly desirable for personal comfort but 
of small intrinsic value. Rather does it seem probable that the intention was to 
vest a measure of discretion with the county commissioners, and to leave it with 
that body to determine when the inmate's property was and was not sufficient in 
value to justify the institution of proceedings under section 2548 G. C. 

For the reasons just given, it is concluded that it is not illegal for blind in­
mates of county homes to perform labor for the Ohio commission for the blind at 
times when their services are not required by the superintendent or the matron for 
the maintenance of the county home or the care of its inmates; nor is it illegal for 
the county commissioners to permit such inmates to retain for their own use in­
significant sums of money received by said blind inmates from the Ohio commis­
sion for the blind as compensation ·for such labors. 

1618. 

Respectfully, 
JOHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

PROBATE COURT-ADOPTION OF MINOR CHILD-NOT REQUIRED 
,THAT CHILD OR ITS NATURAL PARENT,$ BE CITIZENS OF 
UNITED STATES-RIGHT""'TO INHERIT PROPERTY BY ALIENS 
AND CITIZE?-<S OF UNITED STATES UNDER OHIO LAWS. 

1. The statutes of Ohio do not 1·equire, as a condition of the adoption of a 
minor child, either that said child be a citizen of the United States, or that its 
natural parents, or either of them, be citizens. 

2. By reason of section 8589 G. C., aliens stand on the same footing with 
citizens of the United States, as far as the right under the laws of Ohio to inherit 
projierty is concerned. 

CoLUMBUS, OHIO, October 15, 1920. 

RoN. H. H. SHIRER, Secretary, Board of State Charities, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment i~ made of your letter reading thus: 
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"A certain child-caring institution in this state has submitted to us 
two cases which relate to adoption under somewhat peculiar circumstances. 
As these questions are of such a general character and may ultimately 
concern certain wards of the board of state charities, we submit the matter 
to you for information. 

The cases are as follows: 
1. Two children were born in Germany in 1900 and 1902. Later 

these children and their parents came to the United States. In 1911 the 
juvenile court committed the children to the children's home with consent 
to adoption. These children were adopted by a family in Ohio in ·1913. 
The mother died before the commitment of the children and because of 
the lack of care on the part of the father, the children were committed 
to the institution. The father has not become naturalized or even declared 
his intention. 

2. A citizen of Greece married an American woman. The father has 
not become naturalized, nor has he declared his intentions. Because of his 
desertion of his family and the inability of the mother to care for the 
child, the juvenile court committed this child to the children's home with 
authority_ to consent to adoption. The child has been adopted by a family 
in Ohio. 

Both instances lead to the following inquiries: 
1. Is either, or both, of these adoptions valid, viewed from the con­

dition of citizenship in the United States of these children and noting the 
fact that, in the first case, the children were born in Germany and, in the 
latter case, the child was born in the United States? 

2. If either or both of the adoptions are proper, do the facts of citi­
zenship have any bearing upon the rights of inheritance on the part of the 
adopted children?" 

It is noted that you desire to know whether a valid adoption may be ·had of 
(a) a minor child born in a foreign country whose father is not a citizen of the 
United States; and (b) a minor child born in the United States, whose father is 
not a citizen of the United States. 

Adoption of a minor child is provided for by section 8024 G. C. et seq. Section 
8024 G. C. reads as follows: 

"Any proper person not married, or a husband and wife jointly, may 
petition the probate court of their proper county, or the probate court of 
the county in which the child resides, for leave to adopt a minor child 
not theirs by birth, and for a change of the name of such child. A written 
consent must be given to such adoption by the child, if of age of fourteen 
years, and by each of his or her living parents, who is not hopelessly in­
sane, intemperate, or has not abandoned such child, or if there are no such 
parents, or if the parents are unknown, or have abandoned the child, or if 
they are hopelessly insarie or intemperate, then by the legal guardian, or if 
there is no such guardian, then by a suitable person appointed by the court 
to act in the proceedings as the next ·friends of the child." 

The effect of an order of adoption once made is set forth in sections 8029 and 
8030 G. C., which provide: 

"Sec. 8029. When the foregoing provisions are complied with, if the 
court is satisfied of the ability of the petitioner to bring up and educate 
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the child properly, having reference to the degree and condition of its 
parents, and the fitness and propriety of such adoption, it shall make an 
order setting forth the facts, and declaring that, from that date, to all 
legal intents and purposes, such child is the child of the petitioner, and 
that its name is thereby changed." · 

"Sec. 8030. The natural parents, except when such child is adopted 
under the provisions of sections eighty hundred and twenty-six and eighty 
hundred and twenty-seven, by such order shall be divested of all legal 
rights and obligations in respect to the child, and it be free from all legal 
obligations of obedience and maintenance in respect to them. Such child 
shall be the child and legal heir of the person so adopting him or her, 
entitled to all the rights and privileges and subject to all the obligations 
of a child of such person begotten in lawful wedlock. But on the decease 
of such person and the subsequent decease of such adopted child without 
issue, the property of such adopting parent shall descend to his or her 
next kin, and not to the next kin of such adopted child." 

No statutory provision has been found which requires, as a condition of the 
adoption of a minor child, either that said child be a citizen of the United States, 
or that its natural parents, or either of them, be citizens. On the contrary, domi­
cile, rather than citizenship, seems to be the basis of adoption proceedings. The 
conclusion is therefore reached that both of the adoptions referred to in your inquiry 
are, in so far as the minor's condition of citizenship in the United States is con­
cerned, valid. 

Your next question is whether "the facts of citizenship have any bearing upon 
the rights of inheritance on the part of the adopted children." By "rights of in­
heritance" you mean, it is presumed, the rights which the adopted minor has under 
the laws of Ohio to succeed to property as the legal heir of the person who 
adopted him or her. 

Your attention is called to section 8589 G. C., which says: 

"No person who is capable of inheriting shall be deprived of the 
inheritance by reason of any of his ancestors having been aliens. Aliens 
may hold, possess and enjoy lands, tenements, and hereditaments, within 
this state, either by descent, devise, gift or purchase as fully and com­
pletely as any citizen of the United States or this state can do." 

By reason of the section just quoted aliens stand on the same footing with 
citizens of the United States as far f!S the right under the laws of Ohio to inherit 
property is concerned. Your second question is therefore answered in the nega­
tive. 

Respectfully, 
JOHN G. PRICE, 

Attorney-General. 


