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JUSTICE OF PEACE-AUTHORIZED TO FILL VACANCY ON 

BOARD OF TOWNSHIP TRUSTEES ONLY IN TOWNSHIP 
WHERE ELECTED AND WHERE HE RESIDES-VACANCY IN 
TOWNSHIP WHERE NO JUSTICE-TOWNSHIP INCLUDED 

IN DISTRICT IN WHICH JUSTICE ELECTED IN AND RESI­
DENT IN ANOTHER TOWNSHIP-VACANCY SHOULD BE 
FILLED BY PROBATE JUDGE-SECTION 503.24 RC. 

SYLLABUS: 

A justice of the peace is authorized, under the prov1s10ns of Section 503.24, 
Revised Code, to fill a vacancy on the board of township trustees only in the town• 
ship in which such justice was elected and where he resides; and where such a 
vacancy occurs in a township where there is no such justice, even though such 
township be included in a district in which a justice, elected in and resident in 
another township, exercises civil jurisdiction, the vacancy should be filled iby the 
,probate judge as provided in such section. 

Columbus, Ohio, April 10, 1956 

Hon. Fred F. Fox, Prosecuting Attorney 
Noble County, Caldwell, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Would you please give me an opinion relative to Section 
503.24 of the Revised Code of Ohio concerning the appointment 
for a vacancy in the Board of Trustees of a Township? This 
county has been districted and as one district and we have two 
Justice's of the Peace in this county, both having county wide 
jurisdiction. Under these circumstances will you please advise 
me whether one of the Justice of the Peace, the one having the 
oldest commission, has the right of appointment of such vacancy 
or the Probate Judge ? 

"Neither one of the Justice's of the Peace live in the Town­
ship where such vacancy occurred." 

In my Opinion No. 5791, Opinions of the Attorney General for 1955, 
dated September 27, 1955, it was held in part: 

'l. On and after January 1, 1956, the effective date of the 



300 OPINIONS 

amendment of Section 1909.01, Revised Code, as effected by the 
enactment of Amended Senate Bill No. 319, 101st General 
Assembly, the territorial jurisdiction of justices of the peace in 
civil cases will be expanded to include the justice court district in 
which the justices concerned 'were elected and in which they 
reside'; 'but no comparable change in the territorial jurisdiction 
of justices in criminal cases is effected by such enactment, and the 
provisions of Section 2931.02, Revised Code, limiting such 
territorial jurisdiction, with certain enumerated exceptions, to 
'the township in which he is elected and where he resides,' remain 
undisttirbed by this enactment." 

In my Opinion No. 6122, Opinions of the Attorney General for 1955, 

dated December 29, 1955, I held: 

"The provisions of Amended Senate Bill No. 319, 101st 
General Assembly, do not have the effect of abolishing the office 
of justice of the peace, such office being continued in existence 
as a township office within the meaning of Section 3929.17, 
Revised Code, under the provisions of which section the premium 
on the bond of the officer concerned must be paid by 'the township 
in which he is elected and where he resides.' " 

It would appear, therefore, that each of the two justices described 

in your inquiry is still essentially an officer of "the township in which he 

is (was) elected and where he resides,'' and that he is in only a very 

limited sense an officer of another township included in a district with 

such township of residence. 

Provision is found in Section 503.24, Revised Code, for ,the filling 

of a vacancy in the office of township trustee, as follows: 

"If, 'by reason of the nonacceptance, death, or removal of a 
person chosen to an office in any township except trustee, at the 
regular election, or if there is a vacancy from any other cause, 
the board of township trustees shall appoint a person having the 
qualifications of an elector to fill such vacancy for the unexpired 
term. 

"If a township is without a board or there is a vacancy in 
such board, the justice of the peace of such township holding the 
oldest commission, or in case the commission of two or more of 
such justices bear even date, the justice oldest in years, shall 
appoint suitable persons, having the qualifications of electors in 
the township, to fill such vacancies for the unexpired term. 

"\Vherever, in any township, a municipal court replaces the 
justices of the peace, the municipal judge or the presiding munici­
pal judge if there is more than one, may fill vacancies on the 
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board. In those townships wherein there are no justices of the 
peace or municipal judges, the probate judge may fill vacancies on 
such board." 

At the time of this enactment the office of justice of the peace was 

purely a township office, and it is entirely clear that such enactment did 

not authorize such an officer to act in filling a vacancy with respect to 

any township other than that of his residence and in which he was elected. 

I find nothing in the provisions of Amended Senate Bill No. 319, 101st 

General Assembly, whereby numerous changes were made in Chapter 

1907., Revised Code, which would indicate an intent to broaden the 

scope of Section 503.24, supra. It follows, therefore, that in the case 

described there is no justice of the peace in the township concerned 

within the meaning of that section, and that the vacancy should accord­

ingly be filled by the probate judge as therein provided. 

In specific answer to your inquiry, it is my opinion that a justice 

of the peace is authorized, under the provisions of Section 503.24, Revised 

Code, to fill a vacancy on the board of township trustees only in the 

township in which such justice was elected and where he resides; and 

where such a vacancy occurs in a township where ,there is no such justice, 

even though such township be included in a district in which a justice, 

elected in and resident in another township, exercises civil jurisdiction, the 

vacancy should be filled by the probate judge as provided in such section. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




