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TOWNSHIP TRUSTEES-LIGHTING OF TERRITORY OUT­
SIDE MUNICIPAL CORPORATION-515.01 R.C.-MAY NOT BE 
FINANCED BY SPECIAL ASSESSMENTS- 515.08 RC.­
OWNERS ON PRIVATE WAYS INELIGIBLE UNDER 515.02 R.C. 
TO SIGN PETITION FOR SUCH LIGHTING-515.03 R.C.-

515.06 RC. 

SYLLABUS: 

Although a board of township trustees is authorized under Section 515.01 
Revised Code, to ,provide lighting at the expense of the township, to any territory 
within the township and outside the boundaries of any munici1-1al corporation, the 
authority of such board does not extend to the ,provision of such lighting to be 
financed by special assessments, as provided in Section 515.08 Revised Code, in a 
case where owners of property abutting only on undedicated private streets or ways 
have petitioned for such lighting of their ,private ways, and for the assessment of 
the cost thereof on their properties; nor are such owners of property abutting on 
such private ways eligible under the provisions of Section 515.02 Revised Code, to 
sign the petition for the installation of such lighting. 

Columbus, Ohio, January 3, 1957 

Hon. Mary F. Abel, Prosecuting Attorney 
Logan County, Bellefontaine, Ohio 

Dear Madam: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"I would appreciate an opinion on the following matter: 

"Stokes Township, Logan County, Ohio, includes what is 
known as Avondale Resort. A portion of the streets in this 
allotment are dedicated to public use, and a portion dedicated to 
private use. Most of the homes are residences and not rental 
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properties, and a majority have signified their desire to have the 
township trustees contract for street lighting. The question is, 
'If a petition addressed to the township trustees requests the 
street lighting and authorizes the board to contract for lighting 
the undedicated streets and make assessments for the same, may 
the trustees legally contract for such lighting on the undedicated 
portion?' " 

The question presented by your letter is governed by Section 515.02 

et seq., of the Revised Code. Section 515.02 reads as follows: 

"When the owners of more than one half of the feet front, 
of the lots and lands abutting on the streets and public ways of 
any unincorporated district in a township, sign a petition for 
artificial lighting of the streets and public ways in such district, 
and file it with the township clerk, such clerk shall thereupon 
give notice to the board of township trustees of the filing of 
such petition, together with a copy thereof." 

I cannot believe that the legislature, in using the words "streets and 

public ways" meant to include private ways established for the private 

convenience of the owner of a ,tract of ground or for the private use of 

lot owners in a subdivision. Such interpretation of the word "streets" 

would be contrary to the obvious sense in which the word is generally 

used in the statutes, particularly in reference to improvements the cos,t 

of which is to be assessed on abutting or benefited property. In Volume 

40 "Words and Phrases", page 272, a long list of cases is presented, which 

practically without exception hold that the word when used in a statute, 

means a public and not a private way. The words "and public ways", 

following "streets" were in my opinion intended merely to amplify the 

first word, and to gather up all public ways, such as alleys or other spaces 

dedicated and devoted to the public use, and under public control. This 

interpretation will, I believe, be supported by the language of the subse­

quent provisions of the statute to which I shall refer. 

Accordingly, the above quoted statute would, in my opinion, limit the 

right to petition for lighting service to the owners of property a'butting 

on public streets and ways, and would exclude as such petitioners the 

owners of property abutting on private or undedicated streets or ways. 

Section 515.03, Revised Code, provides as follows: 

"A petition for the lighting of streets and public ways under 
section 515.02 of the Revised Code shall specify the metes and 
bounds of the district in which such lights are to be erected, but 
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shall include no lands more than six hundred sixty feet from, 
nor any lands not abutting on the streets and public ways in 
such district. The signing of such petition by a property owner 
shall be a waiver by him of all claims for compensation and 
damages for lands necessarily appropriated for the purpose 
of supporting and maintaining such lights." (Emphasis added.) 

Section 515.06, Revised Code, authorizes the township trustees, if 

they decide to provide the lighting facilities petitioned for, to determine 

"the number of lights it deems necessary for properly lighting the streets 

and pitblic ways in the district, * * *". 

Section 515.08, Revised Code, provides that after due advertising 

for bids, the board of township trustees shall enter into a contract with 

the successful bidder for the furnishing of such lights "according to 

specifirntions." It is further provided• that "the contract shall not be for 

a longer term than ten years." This section also contains the following 

provision: 

"* * * The cost and expenses of furnishing and maintain­
ing such .Jig;hts, and of the proceedings in relation thereto, shall 
be paid from a fund raised by special assessments against the 
lots and lands in the district which are benefited by such 
lighting." 

"* * * " 
Such "lots and lands," in my opinion means the lots and lands whose 

owners were entitled to join in the petition, and which are to be included 
in the lighting district. 

I am strengthened 111 my conclusion, above expressed, by considera­

tion of the alternative provision made in Section 515.01, Revised Code, 
which reads in part as follows : 

"The board of township trustees may provide artificial lights 
for any road, highway, public place, or building under its super­
vision or control, or for any territory within the township and 
outside the boundaries of any municipal corporation, when the 
board determines that the public safety or welfare requires that 
such road, highway, public place, building, or territory shall be 
lighted. Such lighting may be procured either by the township 
installing a lighting system or by contracting with any person 
or corporation to furnish lights. 

"* * * 
"The cost of installing and operating any such lighting 

system, or of any •such light furnished under contract, shall be 
paid from the general fund of the township treasury." 

(Emphasis added.) 
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It will thus be seen that the township trustees have an option either 

to act under Section 515.02 et seq., supra, and assess the cost of lighting 

the streets in the established district, or to light the unincorporated area 

of the township as a general township expense. 

In specific answer to the question which you have submitted, it is 

my opinion that although a board of township trustees is authorized under 

Section 515.01 Revised Code, to provide lighting at the expense of the 

township to any territory within the township and outside the boundaries 

of any municipal corporation, the authority of such board does not extend 

to the provision of such lighting to be financed by special assessments, as 

provided in Section 515.08 Revised Code, in a case where owners of 

property abutting only on undedicated private streets or ways have peti­

tioned for such lighting of their private ways, and for the assessment of 

the cost thereof on their properties; nor are such owners of property 

abutting on such private ways eligible under the provisions of Section 

515.02 Revised Code, to sign the petition for the installation of such 

lighting. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




