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"It is not necessary in the instant case to determine whether the Legis­
lature might confer upon the secretary of state the power to terminate the 
powers, privileges, and franchises of a corporation. It is sufficient to say that, 
when all these sections are construed together, the legislative intent is evident, 
and it becomes clear that it was not intended to confer that power upon the 
secretary of state further than to facilitate the filing of reports and the col­
lection of fees and taxes.'' 

The question presented in your communication must be distinguished from that 
which was before the Supreme Court in the Eversman case, supra, since the authority 
to file a certificate of amendment is a special privilege conferred by the Legislature 
and should not be considered in the same category as the authority to enter into cus­
tomary business transactions within the scope of the purpose of the corporation under 
its franchise. 1 n taking the position that a corporation may not all)end its articles 
as set forth in your letter under these circumstances, I believe I am construing Section 
5509 in accordance with the construction placed thereon by the Supreme Court in that, 
after cancellation of the articles of a corporation as provided therein, the powers and 
privileges of a corporation are terminated by the Secretary of State "to facilitate the 
filing of reports and the collection of fees and taxes." The reference in Section 5509, 
in its present form, to Section 8623-80 further strengthens this construction because 
Section 8623-80 now provides that after cancellation a corporation ''shall cease to carry 
on its business and shall be without authority so to do." 

Section 5511, supra, has provided one specific amendment that may be filed by a 
:orporation after cancellation and before reinstatement, viz .. an amendment changing 
the name of such corporation in the event articles have been issued to another cor­
poration of the same or a similar name as therein specified. There is no provision for 
the filing of any other amendment of the articles of incorporation after cancellation. 

In view of the foregoing, it follows that the corporation in question must be re­
instated as provided in Section 5511, supra, before the desired certificate of amend­
ment may be filed. 

1532. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

TOWNSHIP TRUSTEES-PER DIEM Cm.tPENSATlOI\' FOR ATTENDING 
CONFERENCES W'ITH OTHER BOARDS OF TRUSTEES CO::\'CERN­
ING UXIFOR~1 SYSTD1S OF ROADS, CEMETERIES A~D POOR RE­
LIEF. 

SYLLABUS: 
In the absence of an appareut abuse of discretion or trJidence of bad faith in a par­

ticular case, it camrot be said as a uwtter of law, that it is unlawful for township trus­
tees, after determining the need and propriety of a conference with the tn1stces of 
other tuwnships for the purPose of discussing matters pertaining to the duties of town­
ship trustees in carryi11g out their puuNrs 'l.l!ith respect to highways, cemeteries and 
poor relief, to credit themselves with the time ex,~endcd in attending such a meeting as 
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being "sen1ce in the business of the towuship" for which they are entitled to per diem 
compensation, ia accordance w1th Sccti011 3294, General Code. 

Cott:MBt:S, OHIO, February li, 1930. 

Bureau of lnspectio11 and Suptr-Jision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLDiEN :-Acknowledgment is made of your communication in which you 

enclose a letter from ~fr. ]. R. Thomas, President, State Association of Township 
Trustees and Clerks, and request my opinion upon the questions which he propounds. 
His letter, in part, reads: 

"Are township trustees entitled to a per rliem compensation under Section 
3294 of the General Code when meeting for any one or more of the following 
purposes: 

(I) \¥here several tow'nship boards of trustees meet together at the 
county seat or other point within the county for the purpose of discussing 
the best procedure in constructing, widening, reconstructing, or otherwise 
improving township roads, to the end that a more unified and correlated sys­
tem of improved township roads may be secured throughout the county. 

(2) vVhere several township boards of trustees meet together at the 
county seat or other point within the county for the purpose of establishing 
or carrying on a uniform system of poor relief throughout the county. 

(3) vVhere several township boards of trustees meet together at the 
c~mnty seat or other point within the county for the purpose of establishing 
or carrymg on a uniform system of caring for township cemeteries within 
the county." 

Section 3294 Gf the General Code, referred to in the letter above quoted, provides: 

"Each trustee shall be entitled to one dollar and fifty cents for each day 
of service in the discharge of his d~tties in relation to partition fences, to be 
paid in equal proponions by the parties, and two dollars and fifty cents for 
each day of service in the business of the township, to be paid from the 
township treasury. The compensation of any trustee to be paid from the 
treasury shall not exceed two hundred "and fifty dollars in any year including 
services in connection with the poor. Each trustee shall present an itemized 
statement of his account for such per diem and services, which shall be filed 
with the clerk of the township, and by him preserved for inspection by any 
persons interested." 

It is a fundamental proposition of law that officers are entitled to only such fees 
or compensation as are specifically provided by law. Inasmuch as the section abo1·e 
<;uoted refers to the compensation that a trustee is to receive "for each day of service 
in the business of the township,"' it obviously becomes necessary to determine whether 
the meetings referred to have reference to the business of the township in a legal 
sense. 

There has never been a judicial pronouncement of just what constitutes "business 
of the township" in the prosecutiGn of which township trustees may be paid. It is a 
familiar principle of law that such administrative officers as township trustees have 
such powers only as are expressly granted to them by statute, toge:her with such 
incidental powers as are reasonably necessary to effectuate the express powers so 
granted. Courts ha¥e jealously guarded this rule by not permitting such officers to 
exercise powers beyond those expressly granted or necessarily implied therefrom but 
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will not invade the field of discretion where discretion in the manner of the per­
formance of a statutory duty is at issue. 

Township trustees are expressly authorized by Section 3298-1, and related sections 
of the General Code, to construct, reconstruct, resurface or improve certain public 
highways within the township, in some instances in co-operation with the county com­
missioners. They are expressly authorized by Sections 3476, et seq., of the General 
Code, to extend relief to certain needy poor within the township. Certain specific 
duties of township trustees with respect to the establishment and maintenance of 
cemeteries are fixed by statute. Section 3441, et seq., General Code. 

There is no express duty enjoined by statute for township trustees to co-operate 
with the trustees of other townships in the establishment or maintenance of highways 
or cemeteries, except joint cemeteries, or the extension of poor relief. It is conceivable, 
however, that under certain circumstances the interests of the township might be 
furthered by such co-operation, and if so, the carrying out of the express duty with 
respect to highways, township cemeteries and poor relief would then be said to in­
clude the power to co-operate with other agencies so that the express duty might be 
more effectually performed. The persons who are in the best position to judge of the 
neessity for said co-operation would no doubt be the trustees of the township, who 
are charged with the performance of the duty. If these trustees, in the exercise of 
a sound discretion and in good faith, determine that the interests of the township 
demand the co-operation of the trustees with the trustees of another or other town­
ships and a meeting is called in furtherance thereof, I could not say, as a matter of 
law, that the trustees when attending such a meeting were not extending "service 
in the business of the township" for which service they would be entitled to $2.50 per 
day within the yearly limits fixed by statute. _ 

It should at all times be remembered that the presumption is in favor of the 
proper exercise of power on the part of public officials and while it is conceivable that, 
if it is held that township trustees of the several townships of a county or of several 
adjoining or neighboring townships have power to hold joint meetings for the pur­
pose of discussing matters pertaining to the duties of said township trustees in refer­
ence to highways, cemeteries and poor relief, the said power may be abused and carried 
beyond reasonable demands, it seems to me that it cannot be laid down, as a general 
proposition, in the absence of any evidence, that the discretion of the trustees was 
abused or that their action was not taken in good faith in any particular case. 

Township trustees are elective officers. Their action with respect to the number 
of days they claim to have been doing the business of the township is an open book, 
inasmuch as they are required to present an itemized statement of their account for 
such per diem and services and that statement is filed with the clerk of the township 
and by him preserved for inspection by any persons interested. Should this power be 
abused, the people of the district can, and no doubt would remedy the matter before 
it had gone very far, by changing the board. Anyway the Legislature has safeguarded 
any extensive abuse that might occur in this respect by limiting the amount that may 
be received by township trustees for per diem services to $250.00 per year. 

In specific answer to your question, I am unable to say, as a matter of law, that 
when township boards of trustees of several townships meet at some central point for 
the purpose of discussing matters pertaining to the duties of the several boards with 
respect to highways, cemeteries and poor relief, such trustees are not "on the business 
of the township," and are not entitled to the per diem compensation fixed by statute 
for township trustees when performing services in the business of the township. 

Respectfully, 
GiLBERT BETTMAN, 

Attorney Grmeral. 


