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COUNTY OFFICES-COUNTY COMMISSIONERS-APPROPRI­

ATIONS FOR OPERATION, COUNTY OFFICES-COMMIS­

SIONERS MAY AMEND AND REDUCE-§§5705.38, 5705.40 RC. 

SYLLABUS: 

Where the county comm1ss10ners have, pursuant to the prov1s10ns of Section 
5705.38, Revised Code, made an annual appropriation covering the amount of the 
allowed payrolls for clerks, deputies and other employees in the county offices, the 
·county commissioners have authority under Section 5705.40, Revised Code, to amend 
and reduce such appropriations. 

Columbus, Ohio, April 17, 1959 

Hon. Robert 0. Stout, Prosecuting Attorney 

Marion County, Marion, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication m which you request my 

opinion, your letter reading in part as follows: 

"Our County Commissioners have requested that I secure 
a formal opinion from your office as respects the following factual 
situation, concerning which I shall also set forth a little of the 
background. 

"The County Commissioners on February 3, 1959, passed 
their annual appropriation measure. It included, among other 
items, the appropriation of $19,000.00 for the salary item of our 
County Auditor's office appropriation. As background, the amount 
of $19,000.00 had been appropriated for that item for the past 
two or three years, but the Auditor's office had always had about 
$2,000.00 of that item unexpended at the end of the year and re­
turned the same to the general fund. 

"* * * 
"Thereafter, effective March 1, 1959, the Auditor granted 

pay raises to all twelve employees in his office, the raises rang­
ing from $15.00 to $35.00 per month. The Auditor felt that he 
would again have the unexpended portion of the salary appropri­
ation, as well as some unexpended funds in other items, these un­
expended portions furnishing the money and being the basis of 
the increases. No other office granted increases. 

"* * * 
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Based upon these facts your request for my opinion is as follows: 

"l. ·where the annual appropriation measure has been 
passed by them, and $19,000.00 was appropriated in the salary 
item for the Auditor's office, and it was understood by all county 
offices that no funds were available for salary raises for employees, 
and the Auditor thereafter increases the salaries of his 12 em­
ployees on the basis of contemplated unexpended funds for the 
year, based upon prior years experience when the same amount 
was appropriated, can the County Commissioners by action re­
call or withdraw from the Auditor's office the amount of the salary 
raises? 

"2. Or stating the question in strictly legal terms, can the 
County Commissioners amend their annual appropriation measure 
by decreasing the amount of any specific items in said appropri­
ation measure, thereby amending the appropriation available to 
any particular office? 

"* * * 
Section 325.17, Revised Code, reads in part as follows: 

"The officers mentioned in section 325.27 of the Revised 
Code (being all of the county officers) may appoint and employ 
the necessary deputies, assistants, clerks, bookkeepers, or other 
employees for their respective offices, fix the compensation of such 
employees and discharge them, and shall file certificates of such 
action with the county auditor. Such compensation shall not ex­
ceed, in the aggregate, for each office, the amount fixed by the 
board of county commissioners for such office. vVhen so fixed, 
the compensation of each such deputy, assistant, bookkeeper, clerk, 
and other employee shall be paid semimonthly from the county 
treasury, upon the warrant of the auditor. * * *." 

(Emphasis added and parenthetical matter added) 

Section 5705.38, Revised Code, requires the taxing authority of each 

subdivision or taxing unit (in this case the county commissioners) to pass 

an appropriation measure covering the estimated expenses of the subdi­

vision for the coming year, including the amounts necessary for the opera­

tion of each of the several offices. 

Section 5705.40, Revised Code, reads in part as follows: 

"Any appropriation ordinance or measure may be amended 
or supplemented, provided that such amendment or supplement 
shall comply with all provisions of law governing the taxing au­
thority in making an original appropriation, and provided that 
no appropriation for any purpose shall be reduced below an amount 
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sufficient to cover all unliquidated and outstanding contracts or 
obligations certified from or against the appropriation. * * *" 

In Opinion No. 59, Opinions of the Attorney General for 1927, page 

78, my predecessor, considering the sections of the General Code which 

were in substantial accord with the statutes above quoted, held as follows: 

"l. County commissioners have full authority to fix the 
amount of the appropriation for deputy hire in the various county 
offices, and each county officer in fixing the compensation to be 
paid to his deputies, assistants, clerks, bookkeepers and other 
employes is limited to the amount of the appropriation. 

"2. An appropriation measure governing money for deputy 
hire in county offices when once passed by county commissioners, 
may be amended by either increasing or reducing the amount 
appropriated for such purpose, and the county officer appointing 
such deputies, assistants, clerks, bookkeepers and other employes, 
cannot expend in any fiscal year a greater sum for the salary of 
such deputies and other assistants than is fixed in the appropria­
tion measure as amended. 

Commenting on Section 5649.3h of the General Code, which is similar 

to Section 5705.40, supra, it was said : 

"Since the salaries of deputies and the other assistants enum­
erated in Section 2981 cannot be classed as unliquidated and out­
standing contracts or obligations and since the limitation contained 
in Section 5649-3h is the only limitation on the power of county 
commissioners to reduce the appropriation as first made, it fol­
lows that county commissioners may amend their appropriation 
measure and reduce the amount that was originally appropriated 
for salaries for deputies and assistants in the various county of­
fices. And in view of the provision of Section 2981 as well as 
Section 5660 which provides, inter alia, that : 

'No expenditure, excepting from the proceeds of bonds. 
shall be made unless authorized by appropriation both as re­
gards purpose and amount * * *' 

it is clear that the officer appointing such deputy and assistants 
cannot expend in any fiscal year a greater sum as salary for such 
deputy and assistants, than the amount fixed in the appropriation 
measure as mended." 

A similar holding was made in Opinion No. 192, Opinions of the 

Attorney General for 1933, page 239. 

Accordingly, in specific answer to your question, it is my opinion that 

where the county commissioners have, pursuant to the provisions of Sec-
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tion 5705.38, Revised Code, made an annual appropriation covering the 

amount of the allowed payrolls for clerks, deputies and other employees in 

the county offices, the county commissioners have authority under Section 

5705.40, Revised Code, to amend and reduce such appropriations. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




