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OPINION NO. 1197 

Syllabus: 

A purchaser of a motor vehicle at a sale by a dece~ 
dent's administrator or executor is required to file his 
application for a certificate of title in the county of 
his residence as provided in Section 4505.06, Revised Code, 
(Opinion No. 2681, Opinions of the Attorney General for 
1940 approved and fo·11owed.) 

To: Dennis J. Callahan, Lawrence County Pros. Atty., Ironton, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 8, 1964 

I have before me your request for my opinion which reads 
in essence as follows: 

111 /j/s the certificate of title making 
the transfer of ownership of a motor vehicle 
of a deceased person, which has been sold by 
operation of law by the administrator of the 
estate of the deceased in the Probate Court, 
to be issued by the Clerk of the Court of Com­
mon Pleas of the County where the purchaser 
of the motor vehicle resides, or is the cer~ 
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tificate of title to be issued by the Clerk 
of the Court of Common Pleas in the County 
where the last title was issued in the name 
of the deceased. ' 11 

Section 4505.06, Revised Code, provides in part: 

"Application for a certificate of ti tie 
shall be made upon a form prescribed by sec­
tion 4505.07 of the Revised Code, and shall 
be sworn to before a notary public or other 
officer empowered to administer oaths. Such 
application shall be filed with the clerk of 
the court of common pleas of the county in 
which the applicant resides if the applicant 
is a resident of this state or, if not a 
resident, in the county in which the trans• 
action is consummated.*** 

"* * * *** * * *'' 
Section 4505.10, Revised Code, provides in part: 

"In the event of the transfer of owner• 
ship of a motor vehicle by operation of law, 
as upon inheritance, devise or bequest, order 
in bankruptcy, insolvency, replevin, or execu­
tion sale, or whenever the engine of a motor 
vehicle is replaced by another engine, or 
whenever a motor vehicle is sold to satisfy 
storage or repair charges, or reposs~ssion is 
had upon default in performance of the terms 
of a security agreement as provided in sec• 
tions 1309.01 to t,09.50, inclusive, of the 
Revised Code, the clerk of the court of common 
pleas of the county in which the last certifi­
cate of title to said motor vehicle was issued, 
upon the surrender of the prior certificate of 
title or the manufacturer's or importer's certi­
ficate, or, when that is not possible, upon 
presentation of satisfactory proof to the clerk 
of ownership end rights of possession to suc:h 
motor vehicle, and upon payment of the fee pre­
sc ri bed in sec ti on i.505 • 09 of the Revi sed Code , 
and presentation of an application for certifi­
cate of title, may issue to the applicant a 
certificate of title to such motor vehicle.
* * .,.., 
In Opinion No. 2681,.0pinions of the Attorney General for 

1940, a predecessor concluded as disclosed by the syllabus: 

''Where an administrator sells a motor 
vehicle 1Nhich was owned by his decedent, the 
purchaser thereof is required to file his ap­
plication for a certificate of ti tie in the 
county of his residence as provided in Sec• 
tion 6290·5, General Code." 

It was stated in the text of the opinion at page 820: 

''* * * *** *** 
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"From the above it is apparent that in 
all cases except where the ownership of a mo­
tor vehicle is transferred by operation of 
law, or when such transfer is in connection 
with any of the situations enumerated in Sec­
tion 6290-10, General Code, the application 
for a certificate of ti tie must be fi Jed in 
the county where the app Jicant res i des • 

"* * * *** * * *" 
At the time this opinion was rendered Section 6290-10, 

General Code, (Section 4505.10, Revised Code) provided to the 
extent material: 

"In the event of the transfer of owner­
ship of a motor vehicle by operation of Jaw 
·as upon inheritance devise or bequest, order 
in bankruptcy, insolvency, replevin or execu­
tion sale,***'' 

It will be noted that the General Code section had no canma 
after the word "law" and no comma after the word "inherl tance," 
unlike the Revised Code version of this statute. 

From a reading of the whole opinion it is apparent that 
my predecessor read the provision under consideration as "In 
the event of the transfer of ownership of a motor vehicle by 
operation of law as upon inheritance devise or bequest, {by) 
order in bankruptcy, {by) insolvency, {by) replevin or (by) 
execution sale, * * *·" As presently punctuated I think the 
conclusion could easily be reached that the description of the 
term ''operation of law'' contained in this statute includes such 
activities as transfers through insolvency and by execution 
sale (and by analogy might logically include sales of motor 
vehicles by administrators or executors). However, I am con­
strained to agree with the conclusion reached by my predecessor 
in 1940, for at least two reasons. The first is that the opin­
ion has been in existence for almost twenty-five years without 
being contradicted either by the courts or the legislature. 
And the second is that the insertion of the two commas -­
which to me suggests a conclusion different from that reached 
by my predecessor -- was not by way of legislative amendment 
but occurred at the time of the Code Revision. As proclaimed 
In Section 1.24. Revised Code, the revision was not intended 
to ·change the law as contained in the General Code but merely 
to restate it. 

Accordingly. and in specific answer to your question, it 
Is my opinion that a purchaser of a motor vehicle at a sale 
by a decedent's administrator or executor is required to file 
his application for a certificate of title in the county of 
his residence as provided in Section 4505.06, Revised Code, 
{Opinion No. 2681, Opinions of the Attorney General for 1940 
approved and followed.) 




