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STATE TEACHERS' RETIRE:\1ENT SYSTEM-REQUEST FOR EXEMP­
ION FROM l\fEMBERSHIP-LDHTED TO TEACHERS IN SERVICE 
ON FIRST DAY OF SEPTEl\IBER, 1920-NO TEACHER UPON RE­
ELECTION OR RE-APPOIXTl\fEXT AFTER SEPTEMBER 1, 1920 CAN 
AGAIN ASK FOR EXE:\IPTIO~-WHEN TEACHER RELINQUISHES 
HIS STATUS AS PRESENT TEACHER, UNDER RETIREMENT 
SYSTEM-HOW TEACHER CAN RECEIVE CREDIT FOR PRIOR 
SERVICE. 

1. Where a teacher 1·equests exemption from membership in the state teach­
ers' retirement system, under section 7896-22 G. C., the privilege of filing a request 
for exemption from members/zip in the state teachers' retirement system is limited 
to those teachers in service on the first day of September, 1920, and 110 teacher upo11 
his re-election or re-appointment, after September 1, 1920, can again ask for ex­
emption from membership in tlze state teachers' retirement system, because of the 
provisions of section 7896-49 G. C. 

2. Where a teacher under the Provisions of paragraph (a) of section 7896-22 
G. C. lzas filed with his employer, prior to tlze first day of September, 1920, a state­
ment in writing requesting exemption from members/zip in the state teachers' re­
tirement system, such teacher 1·elinquislzes thereby his status as a present teacher, 
as defined in section 7896-1 G. C., unless lze becomes a member of the state retire­
ment system on the date of his first .service as a teacher after the first day of 
September, 1920, and within one year after his last day of service previous to said 
first day of September, 1920, and credit for prior service is therefore lost by the 
teacher for the reason that p1·ior service certificates can be issued only to those 
teachers who have the status of a present teacher as defined in sectiot~ 7896-1 G. C. 

CoLUMBUs, OHio, August 30, 1920. 

HoN. RoBERT E. ~I'IARSHALL, Prosecutiug Attorney, Sidney, Ohio. 
DEAR SrR :-Acknowledgment is made of the receipt of your letter m which 

you desire the opinion of this department upon the following question: 

"Under section 7896-22 of the teachers retirement system where a 
teacher requests exemption from membership in the retirement system, and 
whose contract of employment has expired, upon his reelection may he 
again ask for exemption?" 

Section 7896-22 G. C. reads in part as follows: 

"The membership of the retirement system shall consist of the fol­
lowing: 

(a) All teachers in service on the first day of September, nineteen 
hundred and twenty, except teachers who have filed with their employer a 
statement in writing requesting exemption from membership or teachers 
who are excluded by the provisions of this act. 

(b) All teachers who became teachers or who were reappointed as 
teachers after the first day of September, nineteen hundred and twenty, 
except teachers who are excluded by the provisions of this act." 

It would appear that your question upon section 78%-22 is really whether a 
teacher who requests exemption under the provisions of paragraph (a), as above 
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quoted, could then later, upon re-election, re-employment or re-appointment, again 
ask for exemption and thus continue such requests indefinitely. 

A careful examination of the language above quoted from section 7896-22 G. 
C. shows that the exemption provision occurs only in paragraph (a), that is, the 
grant is made to all teachers in service on the first day of September, 1920, and 
there is no provision for requesting exemption from membership appearing in para­
graph (b), that is, those teachers who were "re-appointed as teachers after the 
first day of September, 1920." 

The meaning of the section is that the exemption can be requested during the 
current year ( 1920), but the request for exemption must have been filed with the 
employer prio·r to September 1, 1920. It is noted that the paragraph speaks of 
"their employer" in the singular number and clearly means the employer who is 
their employer on the first day of September, 1920, for that period of time which 
comes after September 1, 1920, paragr.aph (b) governs, and there is no provision 
in such paragraph for any request for exemption for membership in the state 
teachers' retirement system. The teachers excluded by the provisions of the state 
teachers' retirement system act are the members of the local district pension sys­
tem heretofore established, and those teachers who are excluded by the retire­
ment board itself in accordance with the provisions of section 7896-24. 

As to the possible intendment of the general assembly in passing the teachers 
retirement law, attention is invited to section 7896-49, which reads as follows: 

"Each employer, before employing any teacher to whom this act may 
apply, shall notify such person of his duties and obligations under this act 
as a condition of his employment. 

Any such appointment or re-appointment of any teacher in the public 
day schools of the state on or after the first day of September, nineteen 
hundred and twenty-or service upon indefinite tenure after that date 
shall be conditioned upon the teacher's acceptance of the provisions of this 
act, as a part of the contract." 

This section makes all appointments and re-appointments after September 1, 
1920, conditioned upon the teachers' acceptance of the provisions of the state re­
tirement law, as a part of the contract. The only exemption allowed is to teachers 
in service on the first day of September, 1920, and that service is terminated by 
the expiration of the teacher's contract in force on that date. It is noted that 
when the present local district pension systems were provided for by sections 7875 
to 7896 G. C., inclusive, it was provided in section 7877 G. C. that teachers em­
ployed at that time could have the privilege of consenting or declining to accept 
the provisions of the local district pension system act. This same principle or 
provision seems to have been carried into the new law establishing the state teach­
ers' retirement system, that is, that teachers in service on a certain day could ask 
exemption from the act, and those contracts in existence at that time might not be 
affected, but the state teachers' retirement act further provided that where a teacher 
was re-employed or re-appointed after September 1, 1920, the teacher's acceptance 
of the provisions of the state teachers' retirement law becomes a part of the con­
tract,· as provided in section 7896-49, supra. 

It would appear that the possible intent of the general assembly in its broader 
sense was that every teacher in Ohio should belong to a retirement system of 
some kind, that is, either tlie state retirement system for teachers or a local dis­
trict pension system. The act itself has provided specifically for those who are 
excluded from membership and its language indicates that after the exemption 
provided for in paragraph (a) of section 7896-22 is exhausted, every teacher in the 
public schools in the state must be either a member of the state retirement system 
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or a local district pension system which has not merged with the state system. If 
teachers were allowed to request exemption, year after year, and the act itself does 
not provide that they can, it is entirely possible that boards of education not de­
siring to contribute to the retirement fund might simply require teachers to re­
quest exemption as a condition of their being employed in that particular district 
and thus defeat the entire purpose of the law. 

An examination of further sections of the state teachers' retirement act indi­
cates that it is the intent of the law that the state retirement board shall at all 
times have before it the personal status of all the teachers in the public schools of 
the state. This is evidenced by the following sections which are pertinent: 

Section 7896-50. "During September of each year, or at such other 
time as the retirement board shall approve, each employer shall certify 
to the retirement board the names of all teachers to whom this act ap­
plies." 

Section 7896-51. "Each employer shall on the first clay of each calendar 
month, or at such less frequent intervals as the retirement board may ap­
prove, notify the retirement board of the employment of new teachers, 
removals, withdrawals and changes in salary of teachers that shall have 
occurred during the month preceding or the period since the period covered 
by the last notification." 

Thus it says that the retirement board shall be notified by the board of educa­
tion on the first clay of each calendar month, or even at lesser periods, of facts 
relative to the employment of any new teachers and it would thus appear that the 
new teachers mentioned in section 7896-51 would be those who would fall within 
paragraph (b) of section 7896-22 and section 7896-49 G. C., supra. 

Section 7896-54 G. C. also provides : 

"Each employer shall keep such records and shall furnish such in­
formation and assistance to the retirement board as it may require in the 
discharge of its duties." 

In passing it might be well to note that where a teacher requests exemption 
from membership in the state teachers retirement system, under the provisions of 
paragraph (a) of section 7896-22 G. C., such teacher thereby relinquishes in a 
very large degree the right to a prior service certificate, which is all important in 
the administration of this act, for "prior service" is defined in section 7896-1 to be 
"all service as a teacher" rendered before the first day of ~eptember, 1920, by a 
present teacher, and a "present teacher" is defined in the same section to be one 

"who became a member on said date (September 1, 1920) or on the date 
of his first service as a teacher after said elate and within one year after 
his last clay. of service previous to s~icl first clay of September, nineteen 
hundred and twenty." 

The same section ;llso provides that unless a teacher has a status of a present 
teacher, he shall be known as a "new-entrant" and thus the teacher who secured 
the exemption provided for in section 7896-22 'might have to enter the state retire­
ment system at a later time, as herein clescribecl, as a "new-entrant", and thus 
have only those rights under the act in question to which new entrants are entitled. 

Speaking further as to the possible intendment of the general assembly in 
enacting this law for the benefit of those engaged in the teaching profession, at­
tention is also invited to the provisions appearing in section 7896-5 G. C., which 
reads in part as follows : 
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"The first election of teacher members of the retirement board shall 
be conducted by and under the supervision of the superintendent of public 
instruction within sixty days after the first day of September next suc­
ceeding the passage of this act. At the first election each teacher shall be 
deemed to be a member of the retirement system and shall have the right 
to vote for two candidates for membership in the retirement board * *" 

929 

The section then further provides that any teacher in a local district pension 
system who exercises such right to vote, shall be deemed to have petitioned for a 
merger with the state teachers' retirement system, and his name shall be deemed 
to have been duly signed to any such petition later circulated in such local district 
pension system for the purpose of bringing about such proposed merger. 

The language quoted from section 7896-5 says "each teacher shall be deemed 
to be a member of the retirement system and shall have the right to vote." No­
where in such section of the retirement act does there appear any language that 
it was the intent of the general assembly that a portion of the teachers of the 
state should be exempt permanently from the provisions of the teachers' retire­
ment act. It must mean all teachers in service at the time of the first election, 
that is, September 1, 1919. This clearly carries the idea in one of the early sec­
tions of the law that it was the contemplation of the general assembly that each 
teacher, that is, all teachers, were contemplated as coming within the provisions, 
sooner or later, of the teachers retirement system. Following this section, then, 
comes the language of section 7896-22 G. C., which has heretofore been discussed, 
providing that all teachers in service on the first day of September, 1920, except 
those teachers who have filed with their employer a statement in writing requesting 
exemption from membership, shall be considered as being members of the retire­
ment system. If it was the intent of the general assembly that only a limited num­
ber. of teachers in the state should constitute the membership of the retirement sys­
tem, then it may be pertinently asked as to why in the first election of teacher 
members of the retirement board, presumed to represent the teaching personnel 
of the state on such retirement board, it is provided that: 

"Each teacher shall be deemed to be a member of the retirement system and 
shall have the right to vote for two candidates for membership in the retirement 
board?" 

It would appear that it was the intention of those who are responsible for this 
new legislation in this state that all teachers in the state should sooner or later be 
considered members of the state teachers retirement system, but as there were exist­
ing a number of contracts held by teachers, running for two, three or four years, it 
was necessary to provide that teachers in service on September 1, 1920, could "file 
with their employer" (note the singular) a request to be exempt and thus save the 
act from any question as to the impairment of the obligation of contracts then exist­
ing. Contracts running beyond September 1, 1920, had in many cases· been made 
prior to that date and without knowledge of any law of this kind, which was later 
passed; and thus the law, to fall within the constitution, could not affect contracts 
then in existence because the contracting parties had no knowledge of the provisions 
now appearing in the teachers' retirement act. But on the other hand, as provided 
in section 7896-22, in paragraph b, "all teachers who became teachers or who were 
reappointed as teachers after the first day of September, 1920" would have knowl­
edge of the existence of this law and the question of the impairment of the contract 
would not enter, and it is also provided in section 49 that each employer before em­
ploying any teacher to whom this act may apply, shall notify such pe~son of his 
duties and obligation under this act as a condition of his employment. This same 
section further provides that after September 1, 1920, any appointment or reappoint-
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ment in the public day school "shall be conditioned upon the teacher's acceptance of 
the provisions of this act as a part of the contract. 

It would therefore appear from the sections of the law herein quoted and 
the opinion of this department is, that: 

1. Where a teacher requests exemption from membership in the state teachers' 
retirement system, under section 7896-22 G. C., the privilege of filing a request· for 
exemption from membership in the state teachers' retirement system is limited to 
those teachers in service on the first day of September, 1920, and no teacher upon 
his re-election or re-appointment, after September 1, 1920, can again ask for ex­
emption from membership in the state teachers' retirement system, because of the 
provisions of section 7896-49 G. C. 

2. Where a teacher under the provisions of paragraph (a) of section 7896-22 
G. C. has filed with his employer, prior to the first day of September, 1920, a 
statement in writing requesting exemption from membership in the state teachers' 
retirement system, such teacher relinquishes thereby his status as a present teacher, 
as defined in section 7896-1 G. C., unless he becomes a member of the state re~ 
tirement system on the date of his first service as a teacher after the first day of 
September, 1920, and within one year after his last day of service previous to 
said first day of September, 1920, and credit for prior service is therefore lost by 
the teacher for the reason that prior service certificates can be issued only to those 
teachers who have the status of a present teacher as defined in section 7896-1 G. C. 

1538. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

APPROVAL, BONDS OF WY ANDOT COUNTY, OHIO, IN AMOUNT OF 
$114,000 FOR ROAD IMPROVEMENTS. 

Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

CoLUMBUs, OHIO, August 30, 1920. 
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. APPROVAL, BONDS OF CAREY VILLAGE SCHOOL DISTRICT IN 
AMOUNT OF $155,000. 

·Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

CoLUMBus, OHio, August 30, 1920. 


