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OPINION NO. 74-053 

Syllabus: 

A board of township trustees is without authority to 
participate in the cost of installing a traffic control 
signal at the intersection of a state highway and a county
road. 

To: Harry Friberg, Lucas County Pros. Atty., Toledo, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, June 20, 1974 

Your request for my opinion reads as follows: 

"My office has been contacted by the Swanton 
Township Board of Trustees in regard to whether or 
not they may legally participate with the Village
of Swanton, Ohio for the installation of a traffic 
control signal at the intersection of Route No. 2, 
a State road, and Hallet Avenue, a County road. 

"The Village of Swanton has applied for and 
received a permit to install a traffic signal at 
the above intersection and has requested that 
Swanton Township share the coat of installation, 
with the Village of Swanton to maintain the signal 
after installation. 

"Hallet Avenue is also known as Fulton-Lucas 
Road, and the centerline is the boundary for Fulton 
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County on the West, and Lucas County on the East. 

The Village of Swanton is in Fulton County, while 

SWanton Township is in Lucas County, 


"I request 1our o1inion as to whether or not, 

under the aboveact s tuation, the SWanton Township 

Board of Trustees may legally participate with the 

Village c1f Swanton in the Installation of a traffie 

control signal at the above intersection. I bring 

to your attention Ohio Revised Code Section 4511,11 

which may bear on this point." (Emphasis added.) 


R,C, 4511.09, et seq., provide general authority for the 
placement of traffic control signals and other traffic control 
devices upon highways within this state, R.C. 4511.11 sets 
out th:-• powers of "local authorities" with respect to the 
installation of such devices, In pertinent part that Section 
states that: 

"(A) Local authorities in their r~spective 
urisdictions shall lace and maintain traffic 


contro ev ces n accor ance wt t e epart ­

ment of transportation manual and specifications 

for a uniform system of traffic control devices, 

adopted under section 4511.09 of the Revised Code 

u n hi hwa sunder their urisdiction as are 

necessary to n cate an to carry out sections 

4511. 01 to 4511. 76 and 4511. 99 of the Revised Code, 

local traffic ordinances, or to regulate, warn, or 

guide traffic. 


"* * * * * * * * * 
"(C) No village shall place or maintain any 


traffic control signal upon an extension of the 

state highway system within such village without 

first obtaining the permission of the director. 

The director may revoke such permission and may 

remove or require to be removed any traffic con­

trol signal which has been erected without his 

permission on an extension of a state highw6y 

within a village, or which, if erected under a 

permit granted by the director, does not conform 

to the state manual and specifications, or which 

is not operated in accordance with the terms of 

the perm!t. " (Emphasis added. ) 


In Slicker v. Board of Education, 90 Ohio L. Abs. 108 (1961) 
Capp. dism 1d 173 Ohio st. ll9}, the court stated that a board of 
township trustees was a local authority for purposes of R.C. 4511.11. 
See also Opinion No. 858, Opinions of the Attorney General for 1959, 
p. 569, and Opinion No. 5437, Opinions of the Attorney General for 
1955, p. 310, to the same effect. 

It should be noted, however, that R,C, 4511.11 authorizes 
local authorities to place traffic control devices only on roads 
under their juriadiction. R.C. 4511.10 specifically prohibits 
local authorities from placing such devices on roads under the 
jurisdiction of the Department of Transportation without the 
permission of the Director of Transportation. 
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It is, therefore, necessary to determine under what juris­
diction the intersection lies. Slicker v. Board of Education, 
supra, held that for purposes of R.C. 4511.ll the township 
trustees had jurisdiction over township roads. R.C. 5535.01 
defines "township roads" as follows: 

"The public highways of the state shall be 

divided into three classes: state roads, county 

roads, and township roads. 


"(A) State roads include the roads and high­

ways on the state highway system. 


"(B) County roads include all roads which are 

or may be established as a part of the county system

of roads as provided in sections 5541.01 to 5541.03, 

inclusive, of the Revised Code, which shall be known 

as the county highway system. Such roads shall be 

maintained by the board of county commissioners. 


"(C) Township roads include all public high­
ways other than state or county roads. The board 
o~township trustees shall maintain all such roads 
within its township. The board of county commis­
sioners may assist the board of township trustees 
in maintaining all such roads •. This section does 
not prevent the board of township trustees from im­
proving any road wit.bin its township." (Emphasis added.) 

You have indicated in your letter that the intersection in 
question is of a state road and a county road. It follows that 
this intersection is not within the jurisdiction of the township 
trustees and the trustees are without authority under R.C. 4511.11 
to install a traffic signal. 

It is well established that townships, as creatures of statute, 
are limited to those powers specifically conferred by statute or 
necessarily implied from those expressly given. Yorkovitz v. Board 
of Township Trustees, 166 Ohio St. 349 (1957): State, ex rel.~~ 
Schramm v. A~1is, 158 Ohio St. 30 (1952), Hopple v. Brown Township,
13 Ohio St. , 324 (1862). The board of township trustees has 
specific authority to place traffic signals on township roads, R.c. 
4511.11 (A), over which the board has specific jurisdiction. R.C. 
5535.01 (C). However, there appears to be no statutory authority
for a board of township trustees to place, or participate in the cost 
of placing, a traffic signal at the intersection of a state highway 
and a county road. By way of comparison I refer you to R.C. 5555.02, 
which discusses the authority of a board of county commissioners, and 
which provides in pertinent part that: 

"***The board may purchase or lease, erect, 

and maintain automatic traffic signals at such in­

tersections of public highways outside municipal 

corporations as are necessary for the protection of 

the public traveling upon such highways. Automatic 

traffic signals shall not be placed at intersections 

of public highways on the state highway system unless 

the board first obtains the approval of the director 

of transportation. 


"*. * • * • • * *" 
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I find no similar provision with respect to a board of township 
trustees. 

Nor does it appear that such authority may be inferred from 
R.c. 4511.10 subject only to the approval of the Director of 
Transportation. Rather, that Section applies to situation• in­
volving a local authority's power to install traffic control de­
vices pursuant to a specific statutory provision. See, for example,
R.C. 505.17 under which a board of township trustees may promulgate 
regulations for vehicle parking in the township. The Section 
provides in pertinent part that ••sluch regulations and orders 
~ay be enforced where traffic control device• conforming to 
Section 4511.09 of the Revised Code have been prominently dis­
played•, the neceaaary implication being that the board may 
direct the inatallation of auch device• for the purpose of en­
forcing the regulations. Thia authority would then be subject 
to the provisions of R.c. 4511.10 when the traffic control de­
vices are to be installed along roads under the jurisdiction of 
the Department of Transportation. 

It is true that the board of township trustees has ample 
statutory authority to construct, repair or improve any public
road within the township. R.C. 5571.011 see also R.C. 5535.01 
(C) and R.C. 5535.08. But, as I have indicated, I find no 
statutory provision which either expressly provides or neces­
sarily implies that the township has authority to place a 
traffic signal at the intersection of a state highway and a 
county road. The jurisdiction of the township with respect to 
traffic lights is confined to township roads. over forty years 
ago, one of my predecessors drew a distinction between improve­
ment of the road itself and the installation of traffic lights,
and, while expressing some doubt on the matter, he concluded that, 
while the statutes contained authority for the former, there was 
none for the latter. Opinion No. 1370, Opinions of the Attorney
General for 19301 Opinion No. 2210, Opinions of the Attorney General 
for 19307 cf, also Opinion No. 5750, Opinions of the Attorney 
General for 19361 Opinion No. 6827, Opinions of the Attorney
General for 1944. In the second of the 1930 opinions the then 
Attorney General said (at p. 1288): 

•it must be concluded that the distinc­

tion between expenditures for these purposes 

and for traffic lights is of considerable dif­

ficulty. I feel, however, that traffic lights 

are not such a part of street construction or 

maintenance as to warrant including their coat 

within the purposes of these taxes. They con­

stitute, as was stated in lff'/ previous opinion, 

substantially a substitution for a police of­

ficer in the regulation of traffic and, until 

the Legislature has spoken, I do not feel war­

ranted in extending the purposes of the taxes 

here in question to that point." 


Desoite this lanCfUacre the General Assembly has never thought it 
necessary to g1ve township trustees the same authority over traf­
fic lights which they have over road surfaces within the town­
ship. 

Therefore, in answer to your question, it is my opinion and 
you are so advised that a board of township trustees is without 
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authority to participate in the coat of installing a traffic 
control signal at the intersection of a state highway and a 
county road. 




