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1930 Op. Att'y Gen. No. 30-2603 was overruled in 
part by 1992 Op. Att'y Gen. No. 92-013.
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2600. 

OPINIONS 

APPROVAL, BOXDS OF THE VILLAGE OF WEST CARROLLTON, 110NT­
GO~JERY COUNTY, OHlO-$48,310.00. 

Cou:~rni.:s, OHIO, November 28, 1930. 

Retire111e11t Board, Stale Teachc,-s RC'tire111c11/ Syste111, Co/11111b11s, Ohio. 

2601. 

,\PPROVAL, BOXDS OF CITY OF IRONTOX, LA\VRE;,_"CE COUNTY, 
OHI0-$7,697.34. 

Cou:;-.rucs, OHIO, I\'ovember 28, 1930. 

Ret1rc111e11t Board, State Teachers Rllircmrnt Syste111, Co/11111b11s, Ohio. 

2602. 

APPROVAL, BOXDS OF \VASHIXGTON TO\VXSHlP RURAL SCHOOL 
DJ STRICT, J ACKSOX COU'.\'TY, OHIO-$1,140.00. 

CoLU)!llUS, OHIO, NO\·ember 28, 1930. 

Retirc111e11t Board, State Teachers Rctirc111c11t Systc111, Colu111b11s, Ohio. 

2603. 

GEXERAL HEALTH DISTRICT BOARD-RESIDEXCE IX DISTRICT RE­
QUIRED OF 11DIBER THEREOF-~IDIBERSHIP INCO~IPATIBLE 
WITH OFFICE OF TOWNSHIP TRUSTEE. 

SYLLABUS: 
1. The offices of tow11ship trustee and 111c111bcr of the board of a gc11eral health 

district are i11co111patible. 
2. A member of a gmcral health district board must reside within the bo1111darics 

of said district. 
CoLn,rncs, OHIO, November 28, 1930. 

HoN. ]AMES }I. At:XGST, Prosecuting Attorney, Canton, Ohio. 
DEAR Sm :-.-\cknowledgment is made of your recent communication, ·which 

reads: 
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'·I. Three members of the Stark County District Board of Health are 
also township trustees. They are not chairmen of their board of trustees but 
have been duiy elected, qualified, and are serving as trustees in their re­
specti,·e townships. Are these offices not incompatible? 

2. One of the members of the Stark County District Beard of Health is 
a legal ·resident of the city of Alliance and votes in Precinct 'D' of the first 
ward of that city. Section 1261-17 specifies that members of the board of 
health must be residents of the district. The city of Alliance is not in the 
general health district of Stark County. Can this man who resides out of 
the district sen·e as a member of the Stark County Board?" 

After an examination of the provisions of the General Code in connection with 
your questions, I find that there is no statute which specifically precludes a person 
from holding simultaneously, the offices of health board member and township 
trustee. However, it becomes necessary to sec whether said offices are incompatible, 
hy reason of the common law. 

The test of ir.compatibility of offices at common law is set forth concisely in 
46 Corpus Juris, pages 941 and 942, as follows: 

''At common law the holding of one office does not of itself disqualify 
the incumbent from holding another office at the same time, provided there is 
no inconsistency in the functions of the two offices in question. But where 
the functions of two offices arc inconsistent, they are regarded as incom­
patible." 

ln view of the abo,·e common law rule it is now necessary that the statutes be 
considered to ascertain if the duties and functions of said offices are in any way in­
consistent. 

Under the terms of Section 1261-40, General Code, the board of health of a 
general health district must file with the county auditor, by the first }londay in April 
of each year, an itemized estimate of amounts necessary for current expenses for 
the fiscal year beginning on January the first of the following year. This estimate 
is then submitted by the county auditor to the county budget commission, which may 
reduce but not increase any ite111. lt is finally returned to the auditor who apportions 
the expenses among the villages and townships in the county, on the basis of taxable 
valuations. · 

Under the provisions of the new budget law, passed in 1927 and amended in part, 
in 1929 ( Sections 5625-1, et seq.), a general health district is a district authority, 
receiving its funds from two subdivisions. See G. C. 5625-1 (j). Section 5625-5, 
General Code, makes provision for a general levy for current expenses to be made 
by the taxing authority of each subdivision yearly. By force of Section 5625-1 (c), 
General Code, the township trustees are the taxing authority of a township. Furth­
ermore said Section 5625-5 provides in part that ''\Vithout prejudice to the generality 
of the authority to levy a general tax for any current expense, such geneiral levy 
shall include the amounts certified to be necessary * * •· for boards and com­
missioners of health * • * 

Obviously the township trustees are required to include the township's share 
of the general health district expenses in the general levy, and this amount is the 
amount apportioned by the county auditor under Section 1261-40, General Code. 

Therefore it is apparent that if a township trustee were also a member of the 
board of a general health district, he would have to prepare budget items to submit 
to the county auciitor and budget commission, and then later include portions of the 
amount of said items in the general levy for current expenses of his township. There 
might be a tendency for said township trustee acting as health board member to 
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make the amount of the request for funds less than they ordinarily should be, so 
that his township \\ ould not ha Ye to ha 1·e apporticned to it as large an amount to 
le1·y for health di,trict expenses. 

It is clear from the foregoing, that the interests of the township and the general 
health district will be conflicting in that the amount of funds made aYailable to the 
one subdivision will often be dependent in a measure upon the amount made al'ail­
able to the other. It would follow that one serving in both capacities might be in­
fluenced in his judgment as to the needs of the one subdivision by the consideration 
of the needs of the other. 

This is further illustrated by a consideration of the provisions of Section 1261-41, 
General Code. The pertinent portion of said section reads: 

"ln case of epidemic or threatened epidemic or during the unusual prcYa­
lence of a dangerous communicable disease, if the moneys in the district health 
fund of a ge:1eral health district are not sufficient, in the judgment of the 
board of heaith of such district, to defray the expenses necessary to prevent 
the spread of such disease, such board of health shall estimate the amount 
required for ,uch purpose and apportion it among the townships and mu­
nicipalities in which the condition herein described exists, on the basis pro­
vided for in Section 25 ( 1261-40) of this act. * * '~ " 

From the provisions of the above statute, it is obvious that in cases of epidemic, 
the general health district board must apportion the expenses necessary to prevent 
such epidemic among the townships and villages in such district, if the district health 
fund is depleted. As was pointed out in the preceding paragraphs, there might be 
a tendency for the township trustee member of the health district board to see that 
a lesser amount than what would be reasonable, is apportioned to his township. 

In an early English case, Rex. vs. Ti::::::ard, 9 B. & C. 418, Judge Bailey in speak­
ing of incompatibility of offices uses this language: 

"I think that the two offices are incompatible when the holder cannot 111 

every instance discharge the duty of each." 

Consequently, I am of the opinion that the offices of township trustee and mem­
ber of a board of health of a general health district are incompatible. 

Coming now to your second question, it is to be noted that Article XV, Section 
4 of the Ohio Constitution provides that "~o person shall be elected or appointed 
to any office in this state unless possessed of the qualifications of an elector." The 
qualifications of an elector, referred to in said constitutional provision, are set forth 
in Section 1 of Article V of the Ohio Constitution, as well as Sections 4785-29, et seq., 
of the General Code. However, it is to be observed that Article XV, Section 4 of 
the Ohio Constitution does not provide that the person appointed to any office shall 
be an elector of the particular district for which he is appointed. There are sections 
of the Ohio General Code, enacted by the legislature, which pr01·ide that it shall be 
necessary for the incumbent of an office to reside in the district in which he serves. 
For instance, Section 4666, General Code, provides that each officer of a mumc1-
pality shall be an elector within the corporation. Therefore, the particular statutes 
with respect to an office must be closely examined to see if the legislature has ex­
pressly or impliedly provided that the incumbent of an office must be a resident of 
his district in order to continue to hold office. 

Sections 1261-16, et seq., provide for general health districts. You state in your 
communication that Section 1261-17, General Code, expressly provides that mem­
bers of the board of health of a general health district must be residents of the dis-
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trict. \Vhile I do not find that such section makes such an express provision, there 
1s some implication to that effect. Said section reads as follows: 

"In each general health district, except in a district formed by the union 
of a general health district and a city health district, there shall be a district 
board of health consisting of five members to be appointed as hereinafter 
pro,·ided and as provided in Section 4406 of the General Code. The members 
of the board of health of a general health district shall receive no compen­
sation for their services but shall be reimbursed for all necessary and lawful 
expenses incurred in attending meetings of the board. A vacancy in the mem­
bership of the board of health of a general health district shall be filled in 
like manner as an original appointment and shall be for the unexpired term. 
Provided, that when a vacancy shall occur more than ninety days prior to 
the annual meeting of the district advisory council the remaining members 
of the district board of health may select a resident of the district to fill such 
vacancy until such meeting. A majority of the members of the district board 
of health shall constitute a quorum." 

It appears that the legislature provided by the foregoing statute that when there 
is a vacancy occurring more than ninety days prior to an annual meeting of the 
district advisory council, a resident of the district can only be appointed. However, 
such statute does not state that an originally appointed member must reside within 
the district. 

On the other hand, Section 1261-18, General Code, provides that the district 
advisory council "shall appoint a district board of health as hereinbefore provided, 
having dw: regard to the equal represe11tatio11 of all parts of the district." There 
is here an inference that a member of the general health district board should be a 
resident of the district, inasmuch as the statute seems to require district repre­
sentation. 

The implication in the foregoing statutes is fortified by a consideration of an­
other section of the health board statutes. I refer to Section 1261-40a in Page's 
Ohio General Code, which is Section 2 of the act of the legislature passed on Decem­
ber 18, 1919 (108 0. L., Pt. 2, pgs. 1085-1093). This section, although it is not in­
cluded in Throckmorton's Ohio General Code, has not been repealed. It appears 
that Sections 1261-16, et seq., were first passed on April 17, 1919 (108 0. L. Pt. I, 
pgs. 236-251). Many of these statutes were revised in the same session of the legis­
lature by an act passed on December 18, 1919, mentioned above. The original act 
had provided in Section 1261-16, that cities having over twenty-five thousand popu­
lation should be municipal health districts, and that all other cities, villages and town­
ship territory in the county should be a general health district. Section 1261-18, 
provided that boards of health should be appointed in general health districts within 
sixty days after the act should take effect. Boards of health were appointed under 
this authority. When these sections were revised in part on December 18, 1919, 
Section 1261-16, was amended to provide that all cities would constitute a city health 
district and all villages and township territory within a county would constitute a 
general health district. Since boards had been appointed under the provisions of 
the act as originally enacted, Section 2 of the act was passed to make provision for 
their continuation. Said Section 2 (Section 1261-40a of Page's Ohio General Code) 
provides in part : 

" * * * Vacancies in boards of health in general health districts 
caused by 11011-residrncc shall be filled as prO\·ided by this act for other va­
cancies. * * * " 
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In other wqrds, the legislature clearly indicated that non-residence of a member 
of the general health district board, would create a vacancy. 

Therefore, in specific answer to your second question, I am of the opinion that 
the member of the Stark County District Board of Health who resides in the city 
of Alliance has vacated his office by not residing within the confines of the Stark 
County General Health District. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attomey General. 

2604. 

lVlARATHO!\f DA:\'CE-\VHE:\' IT MAY BE CO:\'SIDERED A PUBLIC 
DA~CE. 

SYLLABUS: 
Whether or 11ot a marathon da11ce is a public dance or like entertai11111ent within 

tht meaning of Section 13393, Geueral Code, is a q11cstio11 of fact to be determined' 
ia each case. 

Cou:~mcs, OHio, November 28, 1930. 

HoN. ALFRED DoNITHEN, Prosecuti11g Attorney. Marion, Ohio. 
DEAR SIR :-This will acknowledge the receipt of your request for my opinion on 

the following question : 
"\i\lill you please give me an opinion as to whether or not the l'darathon 

Dance is within the scope of Section 13393, or is it rather a public entertain­
ment, having no relation to this section?" 

Section 13393, General Code, which you mentioned in your letter, reads as follows: 

"No person shall give a public dance. roller skating or like entertainment 
in a city, village or township without having previously obtained a permit 
from the mayor of such city or village if such public dance, roller skating 
or like entertainment is given within the limits of a municipal corporation, or 
from the probate judge if such public dance, roller skating or like enter­
tainment is given outside a city or village, or permit another so to do. All 
permits issued under the authority of this section shall be subject to revocation 
at all times. The provisions of this section shall not apply to charter cities 
where the licensing authority is vested in some other officer than the mayor." 

It should be noted that the abm·e section was originally Section 6945a of the Revised 
Statutes. Such section was part of an act passed :\larch 22, 1906 (98 0. L. 61), en-

titled: 

"To supplement Section 6945 of the Revised Statutes of Ohio by enacting 
Sections 6945a, 6945b and 6945c, relative to public dance halls and roller skat­
ing rinks." 

Said Section 6945a read as follows : 

"No public dance, roller skating or like entertainment shall be permitted 
or given in any building, hall, room or rink within any city or village within 




