
617 ATTORNEY GENERAL 

2856 

EDUCATION-TEACHER; CONTINUING CONTRACT- §3319.11 
R.C. - EMPLOYMENT ENTITLING CONTINUING SERVICE 
STATUS. 

SYLLABUS: 

A teacher, eligible, under the prov1s1011s of Section 3319.11, Revised Code, for 
continuing contract status by virtue of actually having been employed under a con­
tinuing contract elsewhere and having served two years in the district where he now 
claims continuing service status, who fails to disclose the nature of his previous 
employment until after he has been reemployed for the third year, is entitled to con­
tinuing contract status when the school board employs such teacher for a fourth 
year with full knowledge of his eligibility for continuing contract status. 

Columbus, Ohio, October 8, 1958 

Hon. John S. Ballard, Prosecuting Attorney 

Summit County, Akron, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"One of our local 13oard of Education is faced with a legal 
problem they have asked me to present to you for your interpre­
tation and opinion. 

"The facts are as follows : The local School Board hired a 
teacher for the 1955-56 school year on a one-year contract. In the 
spring of 1956, the teacher was rehired on another one-year 
contract for 1957-1958, all of this in accordance with Revised 
Code Section 3319.11 of the School Code. After this third one­
year contract was issued, the teacher informed the School Board 
that he had held a continuing contract elsewhere, and, therefore, 
his re-employment must be called continuing. Since the School 
Board had not had evidence nor any suspicion even that such was 
the case, continuing contract status was not considered in his re­
employment for the third year. The School Board advises us that 
if they had been aware of his earlier continuing contract at the 
close of their second contractual year, they could well have dis­
missed him rather than issue a continuing contract. Actual evi­
dence of the former continuing contract was not produced at that 
time. The third one-year contract was signed by the teacher and 
performance under it was made. The teaching services at the 
encl of the second year and end of the third year were judged 
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to be of questionable quality and the Board of Education was un­
willing to grant a continuing contract at the conclusion of the 
third one-year contract. The Board elected to wait another year 
for the review of the continuing contract issuance, with the hopes 
that the difficulties in teaching procedures would be ironed out. 
The teacher was offered a fourth one-year contract for 1958-1959 
with the reasons stated why a continuing contract was not being 
offered, and the teacher signed the contract. The teacher now 
assumes the position that further waiting is not in accord with 
R.C. Section 3319.11, and that his re-employment for the third 
year was in effect a granting of continuing contract status. 

"The local School Board believes that it is the teacher's re­
sponsibility to make known to such Board any qualifications he 
may have which may bring better salary or higher level of con­
tract status, and that if he fails to do so, he becomes subject to 
the standard pattern of contract issuance which would hold with­
out those special qualifications. Such School Board feels that it 
would be possible for a person to be frozen into a continuing con­
tract status without the knowledge of or approval of, and even 
against the wishes of the Board of Education. 

"Jn interpreting this Section, our opinion to the School Board 
was that under the facts as given, this teacher would be entitled to 
continuing contract status. The local School Board, however, 
has requested us to secure either a confirming or reversing of this 
opinion from your ofiice at your earliest convenience." 

Section 3319.08, Revised Code, provides in part: 

"Contracts for the employment of teachers shall be of two 
types, limited contracts and continuing contracts. A limited con­
tract for a superintendent is a contract for such term as authorized 
by section 3319.01 of the Revised Code, and for all other teachers 
for a term not to exceed five years. A continuing contract is a 
contract which shall remain in effect until the teacher resigns, 
elects to retire, or is retired pursuant to section 3307.37 of the 
Revised Code, or until it is terminated or suspended and shall be 
granted only to teachers holding professional, permanent, or life 
certificates." 

Section 3319.09, Revised Code, defines "continuing service status as 

"employment under a continuing contract." 

Section 3319.11, Revised Code, provides m part: 

'"Teachers eligible for continuing service status in any school 
district shall be those teachers, qualified as to certification, who 
within the last five years have taught for at least three years in the 
district, and those teachers who, having attained continuing con-
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tract status elsewhere, have served two years in the district, but 
the board of education, upon the recommendation of the superin­
tendent of schools, may at the time of employment, or at any time 
within such two-year period, declare any of the latter teachers 
eligible. 

"Upon the recommendation of the superintendent that a 
teacher eligible for continuing service status be reemployed, a con­
tinuing contract shall be entered into between the board and such 
teacher unless the board by a three-fourths vote of its full member­
ship rejects the recommendation of the superintendent. The super­
intendent may recommend re-employment of such teacher, if con­
tinuing service status has not previously been attained elsewhere, 
under a limited contract for not to exceed two years, provided 
that written notice of the intention to make such recommendation 
has been given to the teacher with reasons therefor on or before 
the thirtieth clay of April, but upon subsequent reemployment only 
a continuing contract may be entered into." 

The problem of your inquiry is whether, at the present time, the teacher 

in question is entitled to continuing contract status. 

It is clear from the facts, as presented by your inquiry, that the teacher 

111 question was eligible, under the provisions of Section 3319.11, supra, 

for continuing contract status, in fact, at the beginning of the 1957-1958 

school year by virtue of actually having been employed under a continuing 

contract elsewhere and having served two years in the district where he 

now claims continuing service status. 

In Opinion No. 1832, Opinions of the Attorney General for 1952, 

p. 673, the writer, after quoting the first two paragraphs of Section 4842-8, 

General Code, which are substantially identical to the portion of Section 

3319.11, quoted above, and after concluding that the teacher there in ques­

tion was eligible for continuing contract status, said, at page 676 : 

"Eligibility for continuing service status does not mean that 
the teacher has an immediate right to a continuing contract. In 
Opinion No. 1384, under date of April 29, 1952, I held: 

" 'A teacher who has taught in a district under limited 
contracts for four or five years and who is eligible for con­
tinuing service status, does not by reason of those facts alone, 
acquire a right upon re-employment, to a continuing contract.' 

"That ruling was based on the language of Section 4842-8, 
General Code, which I have already quoted, which states that 
teachers who within the last five years have taught for at least 
three years in the district, are eligible for such status. 
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"Section 4842-8, supra, provides that upon the recommen­
dation of the superintendent of schools that a teacher eligible for 
continuing service status be reemployed, a continuing contract shall 
be entered into with such teacher, unless the board by a three­
fourths vote of its full membership rejects the superintendent's 
recommendation. It should be observed that it is not necessary 
that the superintendent recommend the teacher for a continuing 
contract, but merely that he recommend the reemployment of 
the teacher, in which case the continuing contract follows as a mat­
ter of right, unless the board by a three-fourths vote rejects 
the superintendent's recommendation for reemployment." (Em­
phasis added) 

Your inquiry does not state that the superintendent recommend this 

teacher for reemployment for the 1957-1958 school year, or for that matter, 

any other year, but I must assume that he did, because under the provisions 

of Section 3319.07, Revised Code, no teacher can be employed unless he 

is nominated by the superintendent. 

\,Vhen a board of education reemploys a teacher eligible for continuing 

contract status, his contract is by operation of law a continuing contract. 

The statute is read into the contract; the board of education must be held 

to have employed the teacher with a knowledge of the law which pre­

scribes the period of the contract which it was authorized to make. Opinion 

No. 1767, Opinions of the Attorney General for 1947 p. 191; Opinion No. 

978, Opinions of the Attorney General for 1946, p. 380. 

Your inquiry states that the teacher in question signed the third one­

year contract offered him by the school board and performed under it; 

further, that he has signed a fourth one-year contract for 1958-1959. A 

contention that these so-called contracts might constitute a waiver of the 

right which the law has given him to a continuing contract is clearly erro­

neous. State, ex rel. Rose v. Board of Education, 29 Ohio Opinions, 104; 

Opinion No. 1767, Opinions of the Attorney General for 1947, p. 191. 

On the basis of the above, two conclusions are clear; first, in the 

absence of the fact of the teacher's non-disclosure as to his previous em­

ployment under a continuing contract until after the issuance of the third 

one-year contract, he would have been entitled, at the beginning of the 

1957-1958 school year, to continuing contract status, and, second, if the 

teacher has a contract at all, it must be a continuing service contract. 

Assuming (I) that the teacher's non-disclosure of his eligibility is 

sufficient to constitute fraud, and (2) that the school board has the right 
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to rescind on the ground of fraud, the failure to exercise this right for 

approximately one full year after the board was appraised of such eligibility, 

and the fact that the reason for the board's refusal to grant a continuing 

contract was not the possible fraud but the teacher's questionable ability, 

would justify the conclusion that the right has been waived. 

Powell v. Young, 148 Ohio St., 342, the third paragraph of the 

syllabus is as follows : 

"Section 4842-8 ( former Section 7690-2), General Code, 
requires a board of education to tender a teacher a continuing 
contract if the teacher fulfils the conditions imposed by such sec­
tion as to having a teacher's certificate and the necessary period 
of service, but a continuing contract so made has no bearing on 
the question of the teacher's inefficiency or fitness to teach. ( Para­
graph three of the syllabus in the case of State, ex rel. vVeekly v. 
Young et al., Bel. of Ecln., supra, approved and followed.)" (Em­
phasis added) 

On the basis of the above, it is clear that the teacher in question, at 

the present time, is entitled to continuing contract status. This right became 

vested upon the execution of the contract for the year 1958-1959, the 

board having taken this action with knowledge of the teacher's eligibility 

for continuing status, even if the execution of the 1957-1958 contract did 

not effect this result. 

The third paragraph of your inquiry states the position of the school 

board. The first suggestion "that it is the teacher's responsibility to make 

known to such board any qualifications he may have which may bring 

better salary or higher level of contract status," is a material proposition 

to the averment of fraud. As to the second suggestion, that if he fails to 

make known such qualifications, •'he becomes subject to the standard pat­

terns of contract issuance which would hold without those special qualifi­

cations," although I find no support in the authorities for this view, it 

should be noted that even if the board's position were conceded to be 

sound, the teacher, by virtue of his reemployment for the 1958-1959 school 

year, following disclosure of his status, is entitled thereby to continuing 

contract status. 

Your inquiry also expresses the school board's concern over a person 

being "frozen into a continuing contract status without the knowledge of 

or approval of, and even against the wishes of the Board of Education." 

In the case at hand this question is academic only, since the board's action 
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to reemploy the teacher for the 1958-1959 school year, with knowledge of 

his elgibility for continuing contract status, amounted to a waiver of any 

remedies that it might have had prior thereto. 

Accordingly, it is my opinion, and you are so advised, as follows: 

A teacher, eligible, under the provisions of Section 3319.11, Revised 

Code, for continuing contract status by virtue of actualy having been 

employed under a continuing contract elsewhere and having served two 

years in the district where he now claims continuing service status, who fails 

to disclose the nature of his previous employment until after he has been 

reemployed for the third year, is entitled to continuing contract status 

when the school board employs such teacher for a fourth year with full 

knowledge of his eligibility for continuing contract status. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




