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OHIO TURNPIKE COMMISSION-BOARD OF COUNTY COM­

MISSIONERS-WITHOUT AUTHORITY TO IMPOSE BUILD­

ING INSPECTION OR TO EXACT INSPECTION FEE UNDER 

COUNTY REGULATIONS-BUILDINGS CONSTRUCTED BY 

OHIO TURNPIKE COMMISSION-OWNED BY STATE OF 

OHIO. 

SYLLABUS: 

A board of county comm1ss10ners is without authority to impose a building 
ins,pection or to exact an inspection fee under county regulations for the inspection 
of buildings constructed by the Ohio Turnpike Commission and owned by the State 
of Ohio. 

Columbus, Ohio, April 26, 1955 

Hon. Harry Friberg, Prosecuting Attorney 

Lucas County, Toledo, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"A question arose in our county concerning the necessity 
for compliance with the Lucas County Building Code Regulations 
for buildings in unincorporated areas of our county. As you know, 
the Ohio Turnpike has acquired considerable right-of-way in 
our county and is now proceeding with the construction of that 
fadlity. In connection with the construction of the turnpike proper, 
a number of service buildings are being erected in the center lane 
of the turnpike along the right-of-way. The Beacon Construction 
Company has one contract to erect two buildings on this turn­
pike property and their contract is with the Ohio Turnpike Com-
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m1ss10n. These buildings when completed are to be leased for 
operation as restaurants. 

"The question we now have is: Can the county building 
inspection department levy the customary building inspection fee 
and conduct the building inspection investigation on these struc­
tures as they do on other buildings being erected in the county, 
or does the fact that the contract is with the Ohio Turnpike Com­
mission obviate the necessity of their complying with these regu­
lations? 

"I have a letter from the law firm representing the Beacon 
Construction Company, wherein they cite Attorney General's 
Opinion No. 3528, 1931. However, in that decision the build­
ing department involved was that of the City of Cincinnati, and 
not a county building department. 

"Two other opinions cited, No. 1268, 1929, and No. 1181, 
1914, both pertain to municipalities. One opinion cited, No. 1983, 
rendered in 1950, held that the Board of County Commissioners 
had no authority to adopt regulations restricting the location of 
places of business where the businesses have been properly li­
censed by the state (in this instance, the Ohio Board of Liquor 
Control.) I do not believe that this is the same question presented 
by this company in this case. 

"Inasmuch as there is going to be an increased amount of this 
type of building activity in our county as the turnpike progresses, 
we felt that we would like to have an Attorney General's opinion 
to clarify the situation once and for all so that we can guard our­
selves accordingly in the future." 

The Ohio Turnpike Commission is a body corporate and governmental 

agency of the State of Ohio, established under Section 5537.02, Revised 

Code, which provides: 

"There is hereby created a commission to be known as the 
'Ohio turnpike commission.' Such commission is a body both 
corporate and politic in this state, and the exercise by it of the 
powers conferred by sections 5537.01 to 5537.23, inclusive, of the 
Revised Code, in the construction, operation, and maintenance 
of turnpike projects shaU be held to be essential governmental 
functions of the state, but the commission shall not be immune 
from liability by reason thereof." 

Section 5537.04, Revised Code, authorizes and empowers the com­

mission to "Construct, maintain; repair, police, and operate turnpike proj­

ects, and establish rules and regulations for the use of any such turnpike 

project; * * * Acquire, in the name of the state, by purchase or otherwise, 
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on such terms and in such manner as it deems proper * * * public or 

private lands, including public parks, playgrounds, or reservations, or parts 

thereof or rights therein, * * * ." 

Section 5537.01 (B) Revised Code, defines the words "project" or 

·'turnpike project" as "including all bridges, tunnels, overpasses, under­

passes, interchanges, entrance plazas, approaches, tollhouses, service sta­

tions and administration, storage, and other buildings and facilities which 

the commission deems necessary for the operation of the project. * * *" 
The question here is whether the county, as a political subdivision of 

the state, may exact a fee under county regulations for the inspection of 

buildings constructed by the state in connection with the operation of a 

turnpike project. In answering that question, I base my conclusions first 

upon my opinion that a turnpike project is a state project. A reading of 

the turnpike act can leave no doubt that, despite the use of the device of 

revenue bonds issued by the commission for financing purposes, a turnpike 

project is undertaken and operated under state authority, and its property 

is state property. I held in my Opinion No. 3245, Opinions of Attorney 

General for 1953, page 605, that a turnpike project constituted "public 

road work" and "a public highway" within the purview of certain statutes 

employing those terms. So I turn immediately to the problem of whether 

a county may regulate the construction of state buildings. 

There are some very cogent reasons why a county may not subject 

state buildings to county regulations. Such action is inconsistent with state 

sovereignty. There is no specific statutory provision whereby a county 

may make such regulations applicable to the state. 

Section 307.37, Revised Code, confers upon the board of county 

commissioners the power to "adopt, administer, and enforce regulations 

pertaining to the erection, construction, repair, alteration and maintenance 

of residential buildings, offices, mercantile buildings, workshops; or fac­

tories, including public or private garages, within the unincorporated 

portion of any county," and provides that "no person shall violate any such 

regulation." And for the purpose of administering and enforcing such 

regulations, the board of county commissioners, under the provisions of 

Section 307.38, is authorized to "create, establish, fill and fix the compen­

sation of the position of county building inspector." 

The statute also provides for remedial relief against any "person" 

violating the county regulations. Section 307.40, Revised Code, provides: 
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"No person shaN erect, construct, alter repair, or maintain 
any residential building, office, mercantile building, workshop, or 
factory, including a public or private garage, within the unincor­
porated portion of any county, wherein the board of county com­
missioners has enacted building regulations as provided in section 
307.37 of the Revised Code, unless such building regulations are 
fully complied with. In the event any building is being erected 
* * * or maintained in violation of the regulations adopted by 
resolution under the authority granted by such section, the board, 
the prosecuting attorney, or the county building inspector of such 
county or any adjacent, contiguous or neighboring property 
owner who would be especially damaged by such violation * * * 
may institute suit for inspection, abatement, or other appropriate 
action to prevent such violation of the regulations. * * *" 

(Emphasis added.) 

It will be noted that whi'1e the statute establishes the position of a 

county building inspector, it contains no provision which authorizes the 

county to collect an inspection fee. It is also evident that the statute 

envisaged its applicability to private property owners, but not to the state 

or to buildings owned by the state. The reason is obvious. The remedies 

provided by the statute for the enforcement of the county regulations 

could not be invoked against a sovereign state; also, the word "person" in 

a statute or ordinance, in the absence of an express provision contrariwise, 

does not include a state or a state agency, or a public corporation. State 

ex rel. Rich v. Page, 20 Ohio Op., 155; People v. Centr-0-Mart, Cal. App., 

208 Pac. (2), 400; Charlestown v. Southeastern Construction Company, 

164 W. Va., 666, 64 S. E. (2), 643. The United States Supreme Court, 

construing the words "any person" similarly used in the Sherman Anti­

Trust Act, held them not to include the United States, since in common 

usage the term "person" does not include the sovereign, and statutes em­

ploying that term are ordinarily construed to exclude it. United States 

v. Cooper Corp., 312 U. S., 600, 85 L. Ed., 1071. 

It is a well established principle of constitutional law that the police 

power is an attribute of sovereignty and local political subdivisions of the 

state, including counties, possess only such powers as have been delegated 

to them. 10 Ohio Jurisprudence (2), page 423. An illustration of this 

principle will be found in Opinion No. 1983, Opinions of Attorney General 

for 1950, page 473, referred to in your request, where a county was held 

to be without authority to adopt regulations which prohibited the carrying 

on of the plumbing business by unlicensed plumbers, or which excluded 
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licensees under the provisions of the Ohio Liquor Control Act from areas 

in close proximity to schools. The writer of the opinion followed the deci­

sion of the Supreme Court in State ex rel. Ranz v. Youngstown, 140 Ohio 

St., 477, holding a county which has not adopted a charter or aiternative 

form of government is wholly a subordinate political subdivision or instru­

mentality for serving the state. In other words, the county as a political 

subdivision may not fix standards in conflict with the state law, or exact 

inspection fees not authorized by statute. 

The same line of reasoning was followed m several opinions by my 

predecessors. In Opinion No. 1191, Opinions of Attorney Genera'! for 

1914, page 1307, it was held that a city ordinance requiring a permit for 

the construction of a building involving sanitary plumbing, was not appli­

cable to such work performed at the Ohio State University. It was there 

stated, at page 1313: 

"The owner of the building at the Ohio State University is 
the State of Ohio or the board of trustees having the custody 
and management of the state's property. The ordinance being 
penal, it might be asserted against its application to state officers, 
that phraseology appropriate to that end has not been incorporated 
in the ordinance. Not being certain, however, that the ordinance 
is to be given a strict interpretation, I pass this question with the 
remark that there is in my opinion grave doubt as to whether 
or not the ordinance on its face even attempts to apply to officers 
having the management and custody of state buildings and the 
duty to provide for their construction." 

What the then Attorney General said speculatively 111 Opinion No. 

1181, was later restated by the Supreme Court in unmistakable terms. In 

Niehaus v. State ex rel. Board of Education, 1924, 111 Ohio St., 47, 

at page 55, the court said: 

"The legislature is authorized to invest the inspector of 
workshops and factories, or any other state official within munic­
ipalities, as well as without, with power to approve plans and 
specifications for any public school building. It has the power 
to require the payment of a fee to such official for the perform­
ance of such duty, and it has the power to vest such power in 
any official of a municipality within the jurisdiction of such 
municipality, and to provide for the payment of a fee to such 
official; but it has not so provided. 

Later, in Opinion No. 1268, Opinions of Attorney General for 1929, 

page 1880, it was again held that a municipality may not exact a building 
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permit fee, or a fee for inspection of elevators m bui'ldings belonging to 

the state which are located in a municipality. Likewise, in Opinion 3528, 

Opinions of Attorney General for 1931, page 1111, the syllabus reads: 

"The jurisdiction of the officers and other employes of the 
building department of a municipal corporation in this state, acting 
under the assumed authority of an ordinance passed by the council 
of such municipality, does not extend to a building owned by the 
state in the municipality, with respect to alterations and repairs 
which the public safety requires to be made in such buildings." 

In the light of these opinions by my predecessors and similar rulings 

by the Supreme Court on the question, I fail to see any distinction in 

principle between county and municipality with respect to the right of 

either to exact building inspection fees from the state not authorized by 

statute. 

Accordingly, in specific answer to your question it is my opinion that 

a board of county commissioners is without authority to impose a building 

inspection or to exact an inspection fee under county regulations for the 

inspection of buildings constructed by the Ohio Turnpike Commission and 

owned by the State of Ohio. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




