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OPINION NO. 73-077

Syllabus:

1. A county board of mental retardation estarlished under
R.C. Chapter 5126., is unable to contract for the service of
an administrator on a vearly basis in order to circumvent the
civil service statutes of this state.

2. M bhoard of county cormissioners, but not a county
board of mental retardation, may gqrant a salary in excess of
the amount set forth in R.C, 143,10 for an administrator of
a board of mental retardation.

To: Jobn T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio
By: William J. Brown, Attorney General, July 27, 1973

I have before me your request for mv opinion which
reads in part as follows:

The Cuyahoga County Poard of Mental
Retardation organized under Chapter 5126
recently appointed an administrator under
the provigsions of Revised Code 5126.04 at
an annual salary of Twenty-Four Thousand
Nollars ($24,000.00) per annum. The
administrator was hired under Civil Service
Classification No. 3029 (Aédministrator
Mental Retardation Proqram) pay range number
25 (R.C. 143.091).

L B * & * * ® *

l. Could the Cuyahoga County Roard of
Mental Retardation have contracted for the
service of an administrator on a year to
year basis and avoided the Civil Service
aspect?

2. Did the Cuyahoga County Board of
Mental Retardation exceed their authority
in appointing an administrator at a salary
in excess of that stated in Revised Ccde
143.10?

The Civil Service laws of this state are predicated upon
Article XV, Section 10, Ohio Constitution, which reads as follovs:

Appointrent and promotions in the civil
service of the state, the several counties,
and cities, shall he made according to merit
and fitness, to be ascertained, as far as
practicable, by competitive examinations.
L.aws shall be passed providine for the en-
forcement of this provision.
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R.C. 143.01, vhich rlaces all persons ermployed by the state
or any of the enumerated political subdivisions thereof within
the civil service, reads in part as follows:

As used in Sections 143,01 to 143.48,
inclusive, of the Revised Code:

(A) "Civil Service" includes all offices
and positions of trust or employment in the
service of the state and the counties, cities,
city health districts, general health dis-
tricts, and city school districts thereof.

* % * LI * & &

(C) "Classified service" signifies the
competitive classified civil service of the
state, the several counties, cities, city
health districts, general health districts,
and city school districts thereof.

From the foregoing definition, it is readilv apparent that
an administrator of a county board of mental retardation is a
member of the civil servi e and, as such, is subject to certain
rules and requlations.

It should, of course, be recognized that R.C. 143.08 creates
a distinction between "'classified” and “unclassified” civil
service emplovees. The formcr is subject to certain restrictions
and afforded various privileges which do not armnly to the latter,
m™he fact that fewer restrictions are irposed uvon 'unclassified”
employees, however, does not affect their inherent status as
members of the state civil service. Therefore, merely because
the position of administrator of a county board of mental
retardation is admittedly "unclassified” rather than in the
competitive service, such an administrator is not cormletely
excluded from the operation of various civil service laws.

The statutes relating to the civil service have a decided,
if limited, irpact upon the terms and conditions of erployrent
for those individuals occunying "unclassified” rositions in the
civil service. Although certain items may he left open for
negotiation, an agreerent which would seek to enlarge, abridge
or circumvent the terms and conditions provided hv statute, is
clearly impermissible. Ohio Civil fervice "mployees Association
v. Division 11 of the Ohio Demartment of Tighwavs, 57 Ohio On. 24
83 (1970); Roren v, State Personnel Roard, 37 Cal. 23 f34, 234
P.24 981 (1381). Such agreerents, if perritted to evist, could
easily eviscerate the civil service statutes. Therefore, it is
clear that a county board of mental retardation is unahle to
contract for the service of an administrator on a yearly basis
in order to circumvent the civil service statutes.

Your second aquestion concerns the legality of granting a
salary in excess of the amount designated in R.C, 143.10 to
an adrninistrator of a county hoard of mental retardation. R.C,
143.09, which sets forth the assicnment of may ranges for
employees of the state, reads in nart as follows:
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(A) All positions, offices, and
employments paid in whole or in part by
this state or paid out of any rotary
fund of any state demartment, or state
institution, except those excluded in
pections 143.09 and 143.10 of the nevised
Code, are assigned to the pay ranges
established in section 143.10 of the
Revised Code, as follows:

* w & * & & * & &

Since a board of mental retardation receives a substantial
percentage of its funds from the state, it would appear that,
unless an excepotion applies, an administrator of such a hoard
would be bound by the pay ranges set forth in ».C. 143.10.

R.C. 143.091, which establishes the classifications and
pay ranges for employees of the county departments of welfare,
reads in part as- follows:

(A) All positions, offices and emplovments
in each county departrent of welfare, except
positions used exclusively in the retarde
children's program or in an institution operated
by a county welfare department, are hereby
assigned to the pay ranges established in section
143.10 of the Revised Code if the classification
is enumerated in section 143.09 of the Revised
Code. In accordance vwith orocedures in section
143.101 of the Revised Code, the state emnlovee
compensation board may assign higher or lower
pay ranges for such classes established by a
county department of welfare, except that such
authority does not apnly to the foregoing excented
positions. TMoards of countv commissioners
may _use the classifications contained in
this chapter for positions used exclusively
in the retarded children's nrogram or in
institutions onerated by county welfare
departments, Classitications of emplovees
not enurerated in section 143.09 of the
Revised Code are assianed to the pay ranges
established in section 143.10 of the Revised
Code, as follows:

Classification Classification Pay Range
flarber Title Number
® & % * & & * % *
3029 Administrator-Mental 25

Retardation Program
* * % ® * @& ® * %
(Emphasis added.)

while the Section applies to county departrents of welfare,
and programs for retarded children are no loncer under such
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departments (see infra), the fact that "Acfministrator-“'ental
Retardation Program" is mentioned here, and not in n.C. 143,09,
indicates that the legislature nevertheless intened this
statute to apply to such administrator.

This Section exnresses an intent to exclude fror the
pay rances specified in R.C. 143.10, "nositions used exclusively
in the retarded children's program or in institutions operated
by county welfare departments.” If such positions are enumerated
in R.C. 143.n9, they are nevertheless excepted; i1f they are not
enumerated in R.C. 143.09, and are in R.C. 143,091, the hoard
of county commissioners "may use the classifications contained
in this chapter”, but apnarently is not required to do so.
Hence, the exception also apnlies to those emnlovees vhose
positions are enurerated in N.C. 143,091, including the admini-
strator of the mental retardation prograr,

If the administrator of a county hoaré of mental retar-
dation, therefore, is to receive a salary in excess of the
amount designated in R.C. 143.10, he rust core within either
of the two exceptions enumerated in R.C. 143.091. The second
exception, that relating to institutions overated by county
welfare departments, is of only marginal applicability today.
At the time R.C. 143.091 was passed, nrior to the enactment of
R.C. Chapter 5126., all programs for rentally retarded children
were operated hy county welfare departments, or by "countyv child
welfare boards.” According to Opinion No. 1338, Opinions of
the Attorney General for 1964, '[t]lhe term 'county child
welfare board' includes a county department of welfare which
has assumed the administration of child welfare under Chanter
5153, Revised Code."” Since the enactment of R.C. Chapter 5126.,
the onmeration of programs for the mentally retarded has shifted,
almost completely, to the county boards of mental retardation.
This exception, therefore, is limited in its applicability to
those ancillarv programs for the training of retarded children
which may still be operated by a county welfare cdepartment.

In order to determine whether the administrator of a county
board of mental retardation may be classified as an employee
ugsed exclusively in a retarded children's program, it is
necessary to analyze the precise function of that board.
A county board of mental retardation is, pursuant to R.C. 5126.03,
required to administer and supervise those facilities established
under R,.C. Chapter 5127., which provides for the organization of
various training centers and workshops for mentally retarded
nersons. These programs are created for the benefit of retarded
persons in general, irresmective of the age of the trainees.
It would seem, therefore, upon first impression, that erployees
of a county board of mental retardation have some werinheral
involvement with retarded persons of adult age, and therefore
cannot come within the exception set forth in R.C. 143,091
relating to employees used exclusively in retarded children's
prograns.

I feel, however, that a careful examination of R.C.
143.091 anAd related statutes reveals an intent on behalf of the
legislature to place the employees of county boards of rmental
retardation within this exception. »lthough the training
programs established pursuant to N.C. Chapter 5127. are for
the benefit of retarded adults as well as retarded children,
R.C. Chapter 5127. is the only Chapter in the Revised Code
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dealing with the training of children so severely retarded that
they are incapable of profiting by any educational nroaram
provided by a public school. 1If the persons operatina these
programs were to he excluded from the first exception set forth
in R.C. 143.091, that exception would be rendered meaningless,
for there are no other retarded children's programs specifically
authorized by statute. Furthermore, the history of retarded
children's programs in this state lends additional support to

the proposition that employees of a county board of mental
retardation are included within that exceotion. As previously
mentioned, the administration and supervision of training proorams
for mentally retarded children was, pursuant to R.C. 5153.161,
originally vested in the county child welfare board, or county
welfare devartment. In 1967, however, R.C. 5153,.161 was
repealed, and all references in R.C. Chapter 5127. to the

county child welfare board were eliminated and the words "County
Board of Mental Retardation® were substituted. (132 Ohio laws,
1807-1811). The county boards of mental retardation were created
by the same act, and matters formerly under the jurisdiction of
the county child welfare boards are now the concern of the county
hoards of mental retardation.

The foregoing indicates that, at the time the legislature
passed R,.C, 143,091 (also in 1967: 132 0Ohio Laws, 151-153),
it was clearly anticipating the enactment of legislation
creating the county boards of mental retardation and included
the first exception set forth therein specifically for the
benefit of the employees of such boards., If that erception were
not construed to cover employees of county boards of mental
retardation, the same nersons who were once exermt from the
standard nay ranges set forth in R.C. 143.10 would suddenly and
illogically become subject thereto merely because the control
of programs for the mentally retarde® was shifted from the
county child welfare boards to the county boards of mental
retardation. There is no indication that the legislature
intended such a result.

In light of the foregoing, therefore, I think it clear
that the administrator of a county board of mental retardation
is squarely within the exceotion set forth in n.C. 143,791
relating to employees used exclusively in retarded children's
programs, and is, consequently, not bound by the salary
restrictions set forth in R.C. 143.10.

It should be noted, however, that by the e¥press terrms of
R.C. 143.091, discretion in determining the salary for such an
administrator rests with the board of county cormmissioners and
not with the county hoard of mental retardation. It has been
suggested that vesting this power with the county commissioners
was only intended as an interim me2sure and that once the county
board of mental retardation was established, it was to have
power to determine the appropriate salary for its own admini-
strator. That such powers were to rest with the board of
county cormissioners only until they could be assumed by the
newly established board of mental retardation may well have
been the understanding of certain persons at the tire R.C.
143.091 was enacted. Rut there is nothing in the language
of either R.C. 143.091 or R.C. Chapter 5126. that wonld either
compel or justify such conclusion. !ere, as alwavs, the
legislative intent must he derived from the language of the
statute, Slingluff v. Veaver, 66 Ohio St. 621 (1202): feely v.
Expert, Inc., 26 Ohio St. 2d 61, 71 (1971); Oninion Mo. 71-N82,
ﬂnEnIons_Sf the Attornev General for 1971.
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R.C. 5126,03, vhich sets forth the powers and duties of a
county board of mental retardation, reads in part as follows:

The county hoard of mental retardation,
subject to the rules, regulations, and stand-
ards of the chief of the division of mental
retardation and developmental disabilities
shall:

* & t ® & * & &

{C) Employ such personnel and provide
such services, facilities, transportation,
and equiprent as are necessary.

R. C. 5126.04, which srecifically provides for the aproint-
ment of an administrator, reads as follows:

The county board of rental retardation
shall annoint an administrator or executive
secretary who shall administer the work of
the board of mental retardation, subject to
the regulations of such board,

ith the aoproval of the board, such
adrministrator or executive secretary shall
appoint all other employees necessary to
fulfill the duties invested in such board.

Admittedlv, the foregoing statutes confer broad powers
upon a county board of mental retardation in operating the
required facilities and in requlating the hiring of all employees,
and in appointing the administrator. 'one of the powers
enumerated, however, nullifies the power conferre” upon the
board of county commissioners hy R,C. 143.091 with resmect to
the determination of the administrator's salary.

There is no basis for the helief that the specific pro-
vision relating to salaries in R.C. 143.091 was rendered
inoperative by the subsequent enactrment of R.C. Chapter 5126.
It is well recognized that.before a statute or any provision
thereof can be implicitly repealed by superseding legislation,
an irreconcilahle inconsistency between the two provisions must

exist. Kinsey v. Bower, 147 Ohio St. 66 (1946); Sylvania Puses
v. Toledo, II% nhio St. 187 (1928); and see R.C. I.5Z2 (I').

Yo such Inconsistency exists between the provisions of R.C.

143.091 and R.C. Chapter 5126. To the contrary, it appears

that the relevant provisions set forth a statutory scheme

that is both coherent and reasonable. It seems eminently

sensible that the hoard of county commissioners, which

is, pursuant to R.C. 5126.03, required to provide funds

needed by the bhoard of mental retardation, should determine

such fiscal matters as the appropriate salary to be paid an

administrator; and that the board of mental retardation, which

is familiar with the needs of the mentally retarded and the

oneration of a training nrogram for their benefit, should define

the standards to be applied in the selection of its ermployvees,

as well as avpoint the adrministrator. See Opinion Mo. 70-121,

Opinions of the Attorney General for 19790,
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In specific answer to vour nuestions it is my oninion,
and you are so advised, that:

1. A county board of mental retardation established under
R.C. Chapter 5126., is unable to contract for the service of
an administrator on a vearly basis in order to circurvent the
civil service statutes of this state.

2. A board of county commissioners, but not a county
board of mental retardation, may qrant a salary in excess of
the amount set forth in R.C. 143.10 for an administrator of

a board of mental retardation.
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