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1. COUNTY COMMISSIONERS-AUTHORITY TO REQUIRE 
THOSE AFFECTED BY BUILDING REGULATIONS CON­
TROLLING CONSTRUCTION TO OBTAIN PERMIT PRIOR 
TO CONSTRUCTION-PAY FEE TO COVER COST OF IS­
SUING PERMIT-SECTION 307.37, R. C. 

2. COUNTY COMMISSIONERS-SECTION 303.02 R. C. AU­
THORITY TO REGULATE SETBACK BUILDING LINES BY 
ZONING RESOLUTION - NO AUTHORITY TO ADOPT 
"BUILDING CODE" SECTION 307.37 R. C. 



834 OPINIONS 

SYLLABUS: 

1. Under the terms of Section 307.37, Revised Code, the board of county 
commissioners is empowered to require those affected by building regulations con­
trolling construction in unincor,porated areas to apply to a county building inspector 
for a permit prior to beginning construction of a building, and may require the 
payment of a fee therefor in an amount reasonably designed to cover the cost of 
inspection incident to the issuance of such permit. 

2. Although a board of county commissioners is authorized, under the pro­
visions of Section 303.02, Revised Code, by a zoning resolution to regulate setback 
,building lines, such board may not exercise such regulation by the adoption of a 
"building code" under authority of Section 307.37, Revised Code. 

Columbus, Ohio, November 26, 1956 

Hon. Robert E. Cook, Prosecuting Attorney 

Portage County, Ravenna, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request .for my opinion, which reads as follows: 

"At the present time the County Commissioners are con­
templating passing a resolution setting up a 'building code' 
under Section 307.37 of the Revised Code of Ohio. In making 
a preliminary study of such a building code the following ques­
tions have come up. 

"Under the authority of Revised Code 307.37, does the Board 
of County Commissioners have the power to require those affected 
by the regulations controlling construction in unincorporated 
areas, to apply to a County Building Inspector for a 'permit' 
and, further, does the Board of County Commissioners have the 
power to require such an applicant to pay a pre-designated fee 
for such a permit? 

"The second question ansmg is whether the County Com­
missioners have the power, under R. C. 307.37 to regulate set­
back building lines, which would require a party to construct 
his building a certain specified distance from a street or highway. 
In connection with this question, your attention is respectfully 
called to Section 303.02, in which it states that County Com­
missioners may regulate, among other things, setback building 
lines, as part of a county rule zoning plan. Is the regulation of 
setback building restricted to zoning resolutions or may such 
regulations be made in a 'building code?' " 
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Section 307.37, Revised Code, reads in part as follows: 

"The board of county commissioners, in addition to its other 
powers, may adopt, administer, and enforce regulations pertaining 
to the erection, construction, repair, alteration, and maintenance 
of residential buildings, offices, mercantile ,buildings, workshops, 
or factories, including public .or private garages, within the unin­
corporated ,portion of any county. In no case shall such regula­
tions go beyond the scope of regulating the safety, health, and 
sanitary conditions of such buildings. * * *" 

Section 307.38, Revised Code, creates the office of county building 

inspector and assigns to that officer the duties of administration and 

enforcement of the building regulations. 

Section 307.40, Revised Code, ,provides in part: 

"No person shall erect, construct, alter, repair, or maintain 
any residential building, office, mercantile building, workshop, 
or factory, including a public or private garage, within the unin­
corporated portion of any county, wherein the board of county 
·commissioners has enacted building regulations as provided in 
section 307.37 of the Revised Code, unless such building regula­
tions are fully complied with. * * * 

Your first question is whether a board of county commissioners can 

require persons wishing to construct a building within an unincorporated 

area of a county subject to county building regulations to secure from the 

county building inspector a permit before they can lawfully proceed with 

such construction. The statutes I have cited do not specifically provide 

for the issuance of ,building permits. It is certain, none the less, that 

inspection, not only of completed buildings, but of buildings in the process 

of construction and of the plans therefor is a necessary element of the 

enforcement of building regulations. The issuance of a building permit, 

as evidence of inspection and approval of the plans, logically follows. 

I am of the opinion, then, that the power .to enforce building regulations 

reasonably implies the power to require persons desiring to build in the 

regulated area to secure building permi,ts prior to beginning construction. 

The second part of your first question asks whether the board of 

county commissioners can require the payment of a predesignated fee for 

the building permit. In my opinion No. 7111, dated September 14, 1956, 

I held as follows : 

"1. A board oftownship trustees, in adopting zoning regu­
lations as authorized by Section 519.02 et seq. of the Revised Code 
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and being authorized by Sections 519.16 and 519.17 Revise<l Code, 
to provide for inspection of buildings proposed to be erected or 
altered in the zoned area and to require permits for such erection 
or alteration, has implied ,power to provide in such regulations 
for the payment of reasonable fees for issuing such ,permits and 
for such inspection. 

"2. The township trustees are without authority to impose 
such fees except by ,provision in such zoning regulations or by 
amendment thereto adopted as provided by Section 519.12, Re­
vised Code." 

In support of my conclusion in Opinion No. 7111, I cited Realty 

Company v. Youngstown, 118 Ohio St., 204. That case dealt with the 

validity of a city ordinance which provided for ,payment of fees to a city 

planning commission for examining plats of land in the three,-mile zone 

outside the city. There was no specific statutory authority for charging 

such fees. The court held, as shown by the second paragraph of the 

syllabus: 

(2) "A city ordinance which provides for payment of fees 
to the planning commission of such city for examining and check­
ing plats of lands within such city or within three miles of the 
corporate limits of such city is valid so far as amount of fees is 
concerned, if the fees permitted to be charged by the provisions 
of such ordinance are reasonable and designed to cover the cost 
and expense of maintaining the planning commission." 

The court, at page 214 said: 

"* * * It is not necessary that the statute should specifically 
give to the municipality power to charge and collect a fee to 
cover the cost of inspection and regulation. Where the authority 
is lodged in the municipality to inspect and regulate, the further 
authority to charge a reasonable fee to cover the cost of inspection 
and regulation will be implied. * * *" (Emphasis added.) 

You will note that the authority there in question was extra-territorial 

authority and so was not derived from the home-rule powers. 

What I said in Opinion No. 7111 concerning the power to charge a 

reasonable fee being implied in the power to inspect applies equally to the 

case of inspection and issuance of permit in the enforcement of county 

building regulations. 

In McQuillan on Municipal Corporations, Volume 2, ,page 609, it 

is said: 
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"* * * It has been held that express authority conferred on 
a municipality to enact inspection ordinances includes, as an inci­
dent thereto, the power to charge a fee .for the inspection." 

I turn now to your second question, which is whether under Section 

307.37, Revised Code, the board of county comissioners has the power 

to regulate setback building lines. As you have observed the county 

commissioners are specifically authorized to provide setback building lines 

by Section 303.02, Revised Code, a section dealing with zoning, while 

there is no such authorization in the sections concerning building regu­

lation, Sections 307.37, et seq., Revised Code. In the chapter of the 

Revised Code dealing with municipal corporations you will note that 

Section 713.09, Revised Code, one of the sections concerning zoning in 

municipal corporations, there is specific authorization for regulations 

creating setback building lines, while in Section 715.26, Revised Code, 

concerning municipal building regulations, there is no such authorization. 

I am of the opinion that the legislature did not intend to authorize regula­

tion of setback building lines by the terms of Section 307.37, Revised Code. 

If it had so intended, we must presume that it would have used the specific 

words found in Section 303.02, Revised Code, or in Se<;tion 713.09, 

Revised Code. 

Accordingly, I am of the opinion and advise you that: 

1. Under .the terms of Section 307.37, Revised Code, the board of 

county commissioners is empowered to require those affected by building 

regulations controHing construction in unincorporated areas to apply to a 

county building inspector for a permit prior to beginning construction of 

a ·building, and may require rthe payment of a fee therefor in an amount 

reasond.bly designed to cover the cost of inspection incident to the -issuance 
of such permit. 

2. Although a board of county commissioners is authorized, under 

the provisions of Section 303.02, Revised Code, by a zoning resolution to 

regulate setback 1building lines, such board may not exercise such regulation 

by rthe adoption of a "building code'' under authority of Section 307.37, 
Revised Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




