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OPINION NO. 70-084 

Syllabus: 

A school board may contract with a caterer to provide food 
service to a school within the district. Opinion No. 455, Opin­
ions of the Attorney General for 1963, is overruled. 

To: Lee C. Falke, Montgomery County Pros. Atty., Dayton, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, July 15, 1970 

Your request for my opinion states in part: 

"We have received a request from the Super­

intendent of the Montgomery County School Board 

as to the legality of the County School Board to 

enter into a contract with a catering service for 

providing food service to our Joint Vocational 

School. 


"***Our Board of Education would propose 
to contract with a caterer who would operate the 
food program for the Joint Vocational School.***" 

Section 3313.81, Revised Code, authorizes boards of educa­
tion to establish and operate school lunchrooms. A portion of 
Section 3313.81, supra, states, in referring to lunchroom facil ­
ities: 

"Such facilities shall be under the manage­

ment and control of the board and the operation 

of such facilities for school lunch purposes 

shall not be for profit." 


Section 3313.81, supra, was interpreted by Opinion No. 455, 
Opinions of the Attorney General for 1963, as precluding a board 
of education from hi~ing caterers to operate the school lunch 
program. The thrust of Opinion No. 455, supra, probably resulted 
from federal regulations governing the administration of the 
national school lunch program which forbade the participation of 
any school which contracted its food or milk service outside of 
the school. A portion of these regulations, Section 210.8 of 
the administrative rules for the Food and Nutrition Service, De­
partment of Agriculture, has recently been changed. A food ser­
vice management company may now be employed by a school in the 
conduct of its feeding operations, without causing the school 
to lose its federal assistance. 

Section 210. 8, ~:"."a, :::-cqt1 ires that any contract made pur­
suant to the section provides for the maintenance of thorough 
records by the contractor, and further, that any federal donated 
commodities shall inure only to the benefit of the school's feed­
ing operation. The section goes on to say: 

"A School Food Authority that employs a 

food service management company shall remain 
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responsible for sceir.g that the feeding opera­

tion is in conformance with its 2.gr.eement wit.h 

the State Agency or the FNS Regional Office." 


The change in federal law reflects an attempt to implement 
the federal policy of safeguarding the health and well-being of 
school children by ensuring that school lunches are available to 
all. To view Section 3313.81, supra, as precluding the school 
lunch program from being contracte~outside of the school cre­
ates an unnecessary obstacle to the implementation of the pro­
gram. A board that contracts with a food service management 
company to operate the school feeding program still must meet 
all applicable standards, and none of the board's responsibility 
is contracted away by such an action. To hir.e an outside con­
tractor to run the school lunch program does not, per se, remove 
the program from the control and management of the board as pro­
hibited by Section 3313.81, supra. 

Section 3313.81, supra, also states that lunchrooms shall 
not be operated for profit. The better construction of the mean­
ing of this requirem~nt appears in Califcrnin s~hool Empl~ 
Association v. Sequoia School District, 272 C.A. 2d 98 (1969). 
In this cu.Se a ·suit was brought in an attP.:npt to prevent the 
school district from replacing a school-operated mnnual food 
service with a vend:i.r.g service operated by an outside food ser­
vice contra.:::tor. The court, in rejec·::ing ·the argument that the 
statutory prohibition against a school food facility making a 
profit prevented the plirnncd action to contract the food ser­
vice to an cntsider, s.:iid at page 132 of th'2 decision: 

"Ar.y bc?.efit to the si.::pplier w}'}ir:h may be 

attributed to the election of the district to 

furnish food services in the manner proposed is 

purely incidental, and is no differ<.'nt fr.cm the 

benefit forr.1erly fnrnishgd the purveyor of un­

prepared foodstuffs which ultimately ended up 

on a steam table." 


This reasoning applies with equal validity and force to the Ohio 
statutory prohibition against a school food facility being oper­
ated for a profit. The meaning of "profit" seems to be that the 
charges for the meals shall not be such as to create a profit from 
the operations, rather than that no supplier or contractor in­
volved in the food operation receive a profit for the work per­
formed for the school. 

It is therefore my opinion and you are advised that a school 
board may contract with a caterer to provide food service to a 
school within the district. Opinion No. 455, Opinions of the 
Attorney General for 1963, is overruled. 




