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Tax Act, but deliveries made pursuant to such contract constitute taxable sales when 
made or when paid for as provided in section 3 thereof. 

3962. 

Respectfully, 
JOHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

COUNTY COMMISSIONERS-NOT REQUIRED TO ADVERTISE FOR BIDS 
BEFORE LETTING CONTRACTS FOR PURCHASE OF EQUIPMENT FOR 
COUNTY OFFICES AND JAIL. 

SYLLABUS: 
There is no requirement that county commzsszoners shall ad'Vertise for bids before 

letting contracts for the purchase of any equipment, authorized by the statute, for of­
fices of the county officers and the county jail. 

CoLUMBUS, OHio, February 23, 1935. 

HoN. PAUL D. MICHEL, Prosecuting Attorney, Marion, Ohio. 
DEAR SIR :-I have your letter of recent date, which reads as follows: 

"Will you kindly give me your opinion on the following matters: 
1. Have the County Commissioners the right to purchase a refrigerator 

for the County Jail, the estimated cost of which is $300.00 without first ad­
·vertising for bids on the same? 

2. Have the County Commissioners the right to purchase office supplies, 
fixtures, equipment, etc., costing more than $500.00 without first advertising 
for bids on the same? 

Relative to these questions I have been unable to find any statute on the 
subject other than sections 2353 and 2354 of the General Code of Ohio relative 
to the cost of public buildings, bridges and bridge substructures which I do 
not believe applies in this case. 

I have found in Volume 63, Laws of Ohio, of the year 1866, Page 32 
the following: 

'Section 2: That the County Commissioners of any county shall not make, 
suffer or cause to be made any purchase or contract for any outlay of money 
for or on behalf of their county, the ·estimated value or expense of which shall 
exceed $500.00 without first causing 20 days notice to be given in one or more 
newspapers of general circulation in the county that proposals will be received 
for the performance of any job or work or for the furnishing of any goods, 
wares, merchandise or material for said county * * *.' 

Is this statute or any part of it still the law in Ohio?" 

The statute which you quote in your letter, namely, section 2 of an act passed by 
the legislature on March 9, 1866 ( 63 Ohio Laws, 32, entitled "An act relating to the 
duties of county commissioners, and amending section two (2) of an act passed April 
8, 1856," (S. & C., page 250) was expressly repealed by section 7437 of the Revised 
Statutes of 1880, passed by the 63rd General Assembly, on June 20, 1879, and cffec-
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tive January 1, 1880. Such Revised Statute 7437 (Revised Statutes of Ohio, 1880, 
Volume 2, page 1739), reads in part: 

"Sec. 7437. The following acts and parts of acts are hereby repealed: 

* o e * * 0 

439. The act of March 9, 1866, entitled "an act relating to the duties of 
county commissioners, and amending section two (2) of an act passed April 
8, 1856. 

* * *" 
An examination of the present General Code of Ohio, adopted in 1910 and amend­

ed and supplemented since such time, does not reveal any statute now in existence con­
taining matter similar to that contained in the statute you quote, but which has been 
repealed. 

In my opinion No. 2341, rendered March 3, 1934, I stated at page 6 of said 
opinion: 

"There is no general statute proYiding for advertisement and competitive 
bids for the purchase of all real estate and supplies for the use of a county 
or any public institution or department therein." 

In the case of municipalities, sections 4221, 4328 and 4371, General Code, provide 
that all contracts involving expenditures exceeding $500.00 shall be let after advertise­
ment and competitive bidding; however, there is no similar general statute applicable 
to counties and county commissioners. 

Undoubtedly, county commissioners are given general authority to purchase equip­
ment, stationery and postage for county officers, by virtue of section 2419, General 
Code, reading as follows: 

"A court house, jail, public comfort station, offices for county officers and 
an infirmary shall be provided by the commissioners when in their judgment 
they or any of them are needed. Such buildings and offices shall be of such 
style, dimensions and expense as the commissioners determine. They shall also 
provide all the equipment, stationery and postage, as the county commissioners 
may deem necessary for the proper and convenient conduct of such offices, and 
such facilities as will result in expeditious and economical administration of 
the said county offices. They shall provide all room, fire and burglar-proof 
vaults and safes and other means of security in the office of the county treas­
urer, necessary for the protection of public moneys and property therein." 

It is to be noted that the foregoing section makes no provision for competitive bid­
ding as a condition precedent to the county commissioners exercising the powers therein 
contained. 

Likewise there are se••eral specific statutes, as sections 2786, 2832, 2872 and ·10501-
4, General Code, authorizing equipment to be furnished for the office of the county 
surveyor, sheriff, clerk of the common pleas court and probate judge, respectively. 
None of these statutes provides for competitive bidding. 

Of course, there may be a few special instances wherein there is requirement for 
competiti,·e bidding by the county commissioners under certain conditions. However, 
I presume by your second question that you have reference to "office supplies, fixtures 
and equipment" for the county officers, purchased by virtue of authority of the sec­
tions of the General Code mentioned above. 
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With reference to your first question, without passing on the point of whether or 
not there is statutory authority for the county commissioners to purchase a refrigerator 
for the county jail as you do not ask relative thereto, I am unable to find any statutory 
requirements for competitive bidding that could require competitive bidding for the 
purchase of same. 

Sections 2353 and 2354, General Code, mentioned in your communication, do not 
appear to have any application to the questions you present, for the reason that such 
sections only apply to the erection of a public building, bridge or bridge substructure, 
or of making an addition to or repair thereof, and your matter evidently does not 
involve the furnishing of materials and labor for the erection of a public building, 
bridge or bridge substructure, or the making of an addition to or repair thereof. 

Respectfully, 
}OHN \V. BRICKER, 

.4 ttorney General. 

3963. 

APPROVAL, BONDS OF MENTOR RURAL SCHOOL DISTRICT, LAKE COGN­

TY, OHIO, $8,500.00 

CoLUMBUS, OHio, February 25, 1935. 

Retireornent Board, Stateo Teachers' Retirement System, Columbus, Ohio. 

3964. 

APPROVAL, BONDS OF LlMA CITY SCHOOL DISTRICT, ALLEN COUNTY, 

OHIO, $74,000.00. 

CoLUMBUS, OHio, February 25, 1935. 

Retirmnent Board, State' Teachers Retirement System, Columbus, 0/zio. 

3965. 

APPROVAL, BONDS OF ROME RURAL SCHOOL DISTRICT, LAWRENCE 

COUNTY, OHIO, $2,846.63. 

CoLUMBUS, OHIO, February 25, 1935. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 


