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288 OPINIONS 

PUBLIC EMPLOYEE'S RETIREMENT-TERMINATION OF 
EMPLOYMENT SE PARATE FROM RETIREMENT- EM­
PLOYEE MAY GO ON "LEAVE OF ABSENCE" AND "RETIRE" 
AT HIS PLEASURE-§§145.32, 145.41 RC. 

SYLLABUS: 

I. A member of the Public Employees Retirement System who has attained the 
age of seventy or will do so within the current calendar year and whose employment 
for that reason is terminated by his employer under the authority provided in Section 
145.32, Revised Code, is not thereby retired as a member of such system without his 
consent, but such member, if he elects to do so, may withhold his application for 
retirement allowances to such future date as he may choose, being deemed in the 
interim to be on leave of absence as provided in Section 145.41, Revised Code. 

2. The retirement rights of members of the Public Employees Retirement Sys­
tem, including those whose employment is terminated as provided in Section 145.32, 
Revised Code, and who elect to defer application for retirement to a future date, should 
be determined as provided in the statutes in effect at the effective date of such retire­
ment following such application therefor. 
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Columbus, Ohio, June 4, 1959 

Hon. Fred L. Schneider, Executive Secretary 

Public Employees Retirement System, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Because of the 1953 changes in Section 145.32 of the Re­
vised Code and the further amendments to this section in 1955 
some questions have arisen whether retirement is now compulsory 
and the determination of the date benefits become payable auto­
matic for a member seventy or more years of age; or whether the 
change in the language in this section makes it merely a matter 
of termination of employment with the member retaining the right 
to file an application for benefits at some later date selected by him. 

"Because of these changes and questions we would appreciate 
an answer to the following questions : 

" ( 1) Is the time for filing the application for his retire­
ment benefits discretionary with the member who will be 
seventy or more years of age on June 30, 1959 or who will 
become seventy years of age on or before December 31, 1959 
and whose employment is terminated by his employer, pursu­
ant to the terms of existing Section 145.32 of the Revised 
Code? 

"(2) Are the retirement allowances of such a member 
to be determined in accordance with the provisions of Section 
145.33 of the Revised Code in effect at the time the member 
files an application for benefits, or in accordance with the 
statute in effect at the time of the termination of his em-

. ployment by his employer?" 

Section 145.32, Revised Code, to which you refer, reads as follows: 

"On and after September 30, 1951, any member, who has 
passed his sixtieth birthday and has five or more years of total 
service credit, or has twenty-five or more years of total service 
credit and has attained his fifty-fifth birthday, or has thirty-six 
or more years of total service credit, regardless of age, may retire 
by filing with the public employees retirement board his applica­
tion for retirement. The filing of such application shall retire such 
member as of the encl of the month then current, provided his 
public service has terminated by that date. 

"An employer may, as of the thirtieth clay of June of any 
year, terminate the employment of any member who has attained 
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the age of seventy years, or who will attain the age of seventy 
years by the following thirty-first day of December. Any such 
employee whose employment is not so terminated shall be required 
tD present a certification prior to the thirtieth day of June of 
each :•ear h_v a physician licensed to practice in the state of Ohio, 
\\"liich physician is mutually acceptable to the employee and his 
employer, that the member is physically and mentally competent 
to perform the duties of the particular position which he occupies. 
Any member who accepts an allowance under section 145.32, 
145.33, or 145.34 of the Revised Code, or who on or after October 
31, 1953, is compelled to retire and who withdraws his accumu­
lated contributions in lieu of accepting a retirement allowance 
is ineligible for regular re-employment in any capacity which 
comes within sections 145.01 to 145.57, inclusive, of the Revised 
Co,le. 

"A member may at the time of his retirement by written 
designation duly executed and filed with the public employees 
retirement board designate a beneficiary to receive any install­
ment which may remain unpaid at the time of his death. After 
the date of his retirement such nomination shall not be changed 
if the member elects to receive his retirement allowance com­
puted as Option 1 or Option 2, provided in section 145.46 of the 
Revised Code." (Emphasis added) 

The first paragraph of Section 145.32, supra, provides for voluntary 

retirement of certain members of the Public Employees Retirement System, 

such retirement being accomplished by the filing of an application for 

retirement. The second paragraph of said Section provides for the forced 

termination of employment, as of the thirtieth clay of June, of any member 

,vho has attained the age of seventy years, or who will attain the age of 

seventy years by the following thirty-first clay of December. 

The question to be cleciclecl in the instant case is whether a termina­

tion of employment of a member under the second paragraph of Section 

145.32. supra, also retires said member under the Public Employees Retire­

ment System law. If so, then there is no authority under said paragraph 

for an application to retire, and retirement allowances are determined h_v 

the elate of termination of employment (June 30). 

Under former Section 486-59, General Code, (now Section 145.32, 

Revised Code) there was no question about the retirement date of such 

70 year old members as the law then stated definitely that the Retirement 

Board should retire such members as of June 30. In this regard, Section 

486-59, General Code, read in part: 
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"* * * On June 30 following the date upon which he becomes 
a member the retirement board shall retire any employee who was 
over seventy years of age at the time he became a member and 
shall retire all other members except elective officers, on the June 
30 following the date upon which the age of seventy is attached. 
* * *" (Emphasis added) 

In 1953, Section 486-59, General Code, was amended ( 125 Ohio Laws, 

273), and as thus amended was thereafter recodified as Section 145.32, 

Revised Code ( 125 Ohio Law, 254). As amended, the pertinent language 

of the second paragraph was changed to read : 

"* * * Prior to June 30, 1955, an employer may, as of the 
thirtieth day of June of any year, terminate the employment of 
any member who has attained the age of seventy, or who will 
attain the age of seventy by the following thirty-first day of 
December. * * *" (Emphasis added) 

Thus, the authority to retire a 70 year old member was taken from 

the Retirement Board, and instead the eniployer was given the right to 

terminate the employment of such a member. 

In the prior statute it was plainly provided that the retirement board 

should retire the member concerned, and this plainly implies that such 

member's employment was thereby terminated. In the later statute this 

authority of the board to retire a member without his consent was deleted, 

and his em.player was authorized merely to terminate the member's em­

ployment. A member of the retirement system does not, of course, auto­

matically cease to be such member upon mere termination of his employ­

ment. See Section 145.41, Revised Code. 

There being this plain distinction between ( 1) the power to "retire" 

a member without his consent, and (2) a power "to terminate the em­

ployment" of a member, some effect must be given to this deliberate 

choice of language by the General Assembly, and the only effect which 

can be logically given it is that it was thereby intended to delete from 

the law the power to retire a member without his consent. 

It is true, of course, that there remains in Section 145.32, Revised 

Code, a reference to "any member who * * * is compelled to retire". 

While this may be thought to imply the existence elsewhere in the statute 

of a power to compel retirement, this language itself does not provide such 

power, and, as we have noted above, the language which formerly pro­

vided such power was deleted by legislative action. This reference to a 
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"member who ,:, * * is compelled to retire" must accordingly be regarded 

as having been retained in the statute by inadvertence on the part of the 

legislative draftsmen concerned, but however this may be it cannot be 

regarded as supplying a power which was plainly deleted by the amend­

ment of 1953 to which we have referred. At most, the retention of this 

language can be regarded as introducing an ambiguity into the statute. In 

welfare legislation ge11erally, and, of course, in the case of pension statutes, 

a liberal construction in favor of the beneficiaries, where ambiguity is 

found, is the commonly accepted rule. 40 American Jurisprudence, 963, 

Section 4. 

I conclude, therefore, that members of the system whose employment 

1s terminated by the employer as provided in Section 145.32, Revised 

Code, are not thereby retired. In such a case, absent an application for 

retirement, or for withdrawal of his accumulated contributions, a member 

is deemed to be on leave of absence as provided in Section 145.41, Revised 

Code, and may thereafter, in his discretion, either elect under the pro­

visions of the initial paragraph of Section 145.32, Revised Code, to retire 

or to withdraw his contributions as provided in Section 145.40, Revised 

Code. Should such member elect at some future date to be retired as 

provided in Section 145.32, Revised Code, his rights to retirement allow­

ances would be ascertained by the statutes in effect at the effective date 

of such retirement, i.e., at "the end of the month then current" in which 

his application therefor is filed. 

In specific answer to your query, therefore, it is my opinion and you 

are advised: 

1. A member of the Public Employees Retirement System who 

has attained the age of seventy or will do so within the current calendar 

year and whose employment for that reason is terminated by his em­

ployer under the authority provided in Section 145.32, Revised Code, is 

not thereby retired as a member of such system without his consent, but 

such member, if he elects to do so, may withhold his application for retire­

ment allowances to such future date as he may choose, being deemed in 

the interim to be on leave of absence as provided in Section 145.41, 

Revised Code. 

2. The retirement rights of members of the Public Employees Re­

tirement System, including those whose employment is terminated as 

provided in Section 145.32, Revised Code, and who elect to defer applica-
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tion for retirement to a future date, should be determined as provided 

in the statutes in effect at the effective date of such retirement following 

such application therefor. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




