
Note from the Attorney General's Office: 

1958 Op. Att'y Gen. No. 58-3051 was expanded by 1981 Op. Att'y Gen. No. 
81-005.
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3051 

COMMISSIONERS, COUNTY - OFFICES FOR STAFF OF 
COUNTY SUPERINTENDENT OF SCHOOLS, REQUIRED TO 
FURNISH-§3319.19 RC. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 3319. I 9, Revised Code, the county commissioners 
are required to furnish offices for those assistauts and clerical employees of a county 
superintendent of schools, who constitute his staff. 

Columbus, Ohio, November 12. 1958 

Hon. Robert E. Cook, Prosecuting Attorney 
Portage County, Ravenna, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your letter requesting my opinion, and reading as 
follows: 

https://FURNISH-�3319.19


OPINfGNS 

·'Section 3319.19 of the Revised Code of Ohio requires the 
County Commissioners to provide an office in the county seat for 
the use of the County Superintendent of Schools, which office 
would also be used by the County Board of Education when in 
session. 1951 A. G. 0. 581 interprets this section to require that 
the commissioners also furnish such office with furniture and 
equipment appropriate to the superintendent's duties. 

"The County Commissioners of Portage County have asked 
me to write for an opinion as to whether Section 3319.19 of the 
Revised Code or any other section whereof requires the County 
Commissioners to provide and furnish offices for such additional 
personnel in the County Superintendent's office as a Psychologist 
and Guidance Director, a Speech and Hearing Therapist and 
various types of supervisors who have been hired by the Board of 
Education for the county school system." 
The provision of Section 3319.19, Revised Code, is as follows: 

"The board of county commissioners shall provide and fur­
nish o !fices in the county seat for the use of the county superin­
tendent of schools. Such offices shall be the permanent head­
quarters of the superintendent and shall be used by the county 
hoard of education when it is in session." (Emphasis added) 

It will be noted that the statute uses the word "offices," not "office." 

Certainly the offices of the county superintendent may include more than 

one room, and may include an extensive suite of rooms if the number of 

his assistants and clerical staff demands it. The purpose of providing him 

with offices is not merely for his personal comfort, but rather that he may 

have the facilities for performing the duties and fulfilling the responsibili­

ties incident to his office. 

Section 3319.01, Revised Code, provides that the superintendent shall 

be the executive officer of the county board of education. Section 3319.02, 

Revised Code, contains this provision: 

"The board of education of each county, city, or exempted 
viilage school district may appoint one or more assistant super­
intendents and such other administrative officers as are necessary." 

These assistants, together with such clerical assistants as the board 

may provide for him, certainly constitute his official family or staff, and it 

appears clear that their working quarters are a part of the "offices" which 

the county commissioners are required to provide for the superintendent. 

Your letter states that the several employees named constitute "addi-
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tional personnel in the County Superintendent's office." Accordingly it 

seems clear that they must be provided with offices as a part of the offices 

of the superintendent. 

In specific answer to your question it is my op1111on, and you are 

advised that under the provisions of Section 3319.19, Revised Code, the 

county commissioners are required to furnish offices for these assistants 

and clerical employees of a county superintendent of schools, who consti­

tute his staff. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




