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PRINTING OF STATE, SEVERAL DEPARTMENTS AND DIVI­
SIONS-AUTHORITY TO REQUEST THROUGH DIVISION OF 
PURCHASING AND PRINTING OF DEPARTMENT OF 

FINANCE, AFTER MAKING GENERAL CONTRACT FOR 
PRINTING, NECESSARY CHANGES AND ADDITIONS-DE­

PARTMENTS AND DIVISIONS MAY PAY FOR CHANGES AND 
ADDITIONS OUT OF APPROPRIATIONS TO THEIR SEVERAL 
OFFICES-TERMS-BIENNIAL APPROPRIATIONS ACT-SEC­
TION 125.47 ET SEQ., RC- OPINION 4358, PAGE 718, OAG 1935, 
MODIFIED. 

SYLLABUS: 

Notwithstanding the prov1s10ns of Section 125.47 et seq. of the Revised Code, 
regulating the award of contracts for the printing of the state, the several departments 
and divisions of the state have the authority to request through the division of pur­
chasing and printing of the department of finance, after the making of a general con­
tract for such printing, such changes and additions as are found necessary and such 
departments and divisions may pay for such changes and additions out of the a,ppro­
priations to their several offices, in accordance with the terms of the biennial 
appropriations aot. Opinion 4358, page 718, Opinions Attorney General for 1935, 
modified. 

Columbus, Ohio, April 22, 1955 

Division of Purchasing and Printing 

Department of Finance 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your request for my opinion, reading as foHows: 

"Section 125.47 states that 'the printing for the state shall 
be divided into six classes, and each class shall be left in separate 
contracts as follows : 

"An em is a unit of measurement of composition. A token 
is a unit of measurement of press work. Bids for the above men­
tioned contracts are quoted on the factors of printing ems and 
tokens. In general, these two quotations cover the great bulk of the 
dollar volume of the state's printing work. However, on many 
printing orders there are other bona fide charges, such as alter-
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ations requested by the ordering department; make-up; lock-up; 
binding, in such cases where it is necessary to send some small 
amounts for binding outside; colored ink; etc. 

"AGO Number 4358 of 1935 states that charges may not 
be made by bidders of the various classes of state printing for such 
extra work as I have just listed. I find, however, that ever since 
this opinion was requested by State Auditor Tracy, and rendered 
by Attorney General Bricker, bona fide charges for such extras 
have always been honored and authorized for payment during 
the ensuing twenty-year period. 

"It is quite obvious that any bona fide charge necessary for 
cqmpletion of a printing order over and above the quotation of 
ems and tokens must be paid for in some manner. It is therefore 
my opinion that the thought of the Attorney General at that time 
must have been that such extra charges could not be made against 
the contract, which is for ems and tokens oniJy. I am therefore 
requesting an opinion as to how you feel these extra charges can 
legitimately be paid for if they are bona fide, and the prices 
charged for same are reasonable. 

"We have explored the possibility of endeavoring to write 
into the specifications of the printing contracts full coverage of 
every factor that might enter into any printing order, and for what 
charges might be made over and above the specification factors of 
ems and tokens. 

"Because almost every individual printing order has some 
different characteristics I do not believe that it would be either 
practical or economical to attempt to draw up a contract whereby 
the bidder would quote in advance a satisfactory price of every 
conceivable factor of cost other than cost of ems and tokens." 

By the provisions of Section 125.31 et seq., of the Revised Code, the 

public printing required for the several state departments is placed under 

the supervision of the department of finance, the division of purchasing 

and printing being an arm of that department. Section 125.31 reads as 

follows: 

"The department of finance shall have supervision of all 
public printing. It may determine, except as otherwise specificaUy 
provided by law, the number of volumes into which each publica­
tion shall be divided, the manner of binding, quality of paper, and 
kind of type to be used in all reports, publications, bulletins, or 
pamphlets published at the public expense." 

( Emphasis added.) 

The general regime for carrying out this authority is set forth m 

Sections 125.47 et seq., Revised Code, Section 125.47 reads as follows: 



177 ATTORNEY GENERAL 

"The printing for the state shall be divided into six classes 
and each class shall be let in separate contracts as follows : 

" (A) First Class. Bills for the two houses of the general 
assembly, resolutions and other matters ordered by either of them 
to be printed in bill form, general and loca'1 laws, and joint 
resolutions; 

"(B) Second Class. The journals of the senate and house 
of representatives, and reports, communications, and other docu­
ments which form part of the journals; 

" ( C) Third Class. Reports, communications, and other 
documents ordered by the general assembly, or either house 
thereof, or by the executive department or elective state officers 
to be printed in pamphlet form; 

"(D) Fourth Class. Blanks, circulars, and other work for 
the use of the executive departments, and elective state officers, 
not including those to be printed in pamphlet form; 

"(E) Fifth Class. The bulletins of the department of 
agriculture; 

" ( F) Sixth Class. The report of the secretary of state, 
auditor of state, the Ohio general statistics, reports and opinions 
of the attorney general, and all matter ordered by the general 
assembly or either house thereof, other than contained in the 
third class, and other reports and documents required to be 
bound, not including the laws, joint resolutions, and journals of 
the senate and house of representatives. 

"The printing for the sixth class may be let in one or more 
contracts, as the director of finance requires." 

Section 125.49, Revised Code, reads as follows: 

"Each proposal for state printing shall state specificaHy the 
price at which the bidder will undertake to do the work in the 
classes of printing covered by such proposal, as follows: 

"(A) The price per thousand ems for the composition of 
the matter embraced in the six classes ; 

" ( B) The price per token for presswork embraced in all 
such classes except the fourth class ; 

"(C) The price per quire for the presswork embraced in 
the fourth class." 

The difficulty that appears to have grown out of the provisions of 

these sections probably stems from the requirement that each proposal 

must be based on the "price per thousand ems", the "price per token", and 
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the "price per quire." This certainly does not preclude a requirement in 

the specifications that the proposal must also be for a complete job of 

printing. 

It would seem obvious that the prices offered pursuant to the above 

statutes should include all such items as the original "make-up," "lock-up", 

and all other actions and processes that are regularly involved in a job of 

printing. The specifications for such printing ought to be so worded as to 

include therein everything which it is possible to determine definitely in 

advance, so that the rates bid for composition and press work would be 

definite and binding, and the entire work, so far as possible, be let on 

competitive bidding. 

Your problem, however, appears to go outside of the field in which 

these actions and processes can be definitely fixed in advance. \,Vhen you 

speak of "make-up", "lock-up", and other extra services, I am assuming 

that they are matters that arise after the contract is made, and after the 

work is started; possibly after proofs have been submitted. It is very 

certain that no department could be expected to prepare the matter for its 

large array of printed matter so exactly as to avoid the necessity of making 

changes and substitutions after it has been set up and in proof form. It 

appears to be inevitable that in securing the desired result the original 

ideas of the department heads are bound to be subject to modification or 

change in a great variety of particulars. Mistakes in the origina:l copy may 

have been made. New matter may possibly have to be inserted and old 

matter eliminated. The form of display as originally conceived may be 

subject to radical changes. Cuts or engravings may be added or withdrawn. 

All of these and other changes, while individually small, might involve 

a very considerable amount of work on the part of the printer, which was 

not contemplated in his bid, and for which specifications could not possibly 

have been prepared. And certainly, no printer would ever bid on specifica­

tions which required him to absorb all the changes, additions and sub­

stitutions which the ideas of a division chief might bring forth. 

It must be remembered that the director of the department of finance 

acts only as the agent of the various state departments and as such he 

must be subject to their directions at all times as to the matter which they 

desire to have printed, and as to the form in which they wish to have it 

printed. The original payments to the printing contractor are, as I under­

stand, made out of rotary funds under your control, and the cost of print-
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ing for each department or division is then billed to it and paid by it out 

of funds appropriated to its use by the General Assembly. 

As a matter of fact, I do not find in Section 125.47 et seq. supra, any 

express prohibition against the making of changes, or forbidding payment 

for extra services required in the progress of the work. Hence, I do not 

consider that we are forced to the conclusion that the failure of the law 

to provide specifically for emergency purchases or service, amounts to a 

prohibition. The most that can be said is that the statutory procedure is 

somewhat uncertain and incomplete. 

An examination of the biennial appropriation act for the expenses of 

the several departments and divisions of the state, in the form in which that 

act is usually passed, will disclose that as to each such department and 

division there is contained an item for "paper, printing and binding." Out 

of this appropriation each such department or division reimburses the 

division of purchases and printing for the cost of the printing work done 

on its behalf. In the general appropriation act there is regularly contained 

a provision to this effect: 

"If any order or invoice drawn against any appropriation, 
reappropriation or rotary fund herein made is for labor and 
materials furnished, the aggregate cost of which exceeds one 
thousand dollars ($1,000.00) or for commodities purchased, at a 
cost in excess of one thousand dollars ($1,000.00), it shall show 
that the same was furnished or purchased pursuant to competi­
tive bidding and that the lowest or best bidder was awarded the 
contract, unless the controlling board shall have authorized the 
furnishing of such labor or material or the purchase of such 
commodities without competitive bidding, provided, however, 
that the control'ling board shall authorize the furnishing of such 
labor or material or the purchase of such commodities without 
competitive bidding only after it has been determined that an 
emergency exists requiring such action." 

The inference from this provision is irresistible that with reference 

to "labor and materials" required by any department or division to which 

the appropriation has been made, involving an expenditure of less than 

one thousand dollars, it is within the authority of that department or di­

vision to procure and pay for the same. If more than one thousand dollars 

is involved it must obtain the authorization of the controlling board. 

Accordingly, it appears to me that if in procuring its printing any 

department or division finds it necessary to ask you to procure services 
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or material required by changes which it finds necessary to make, it would 

have abundant authority to direct you to procure such changes at its 

expense, and you are authorized to bill such department for payment out 

of its appropriated funds, providing the change does not in any instance 

exceed $1,000.00. Any other course would appear to me to be destructive 

of good business administration of the affairs of the state. 

You call my attention to an opinion of one of my predecessors, being 

Opinion 4358, Opinions of the Attorney General for 1935, at page 718, the 

syllabus of which is as follows : 

"l. A printer who has a contract for the printing of fourth­
dass matter for the state of Ohio, may not be paid for press work 
on the basis of single copies of the matter of fourth-class to be 
printed, although the sheets furnished him by the proper offices 
of the state are of a size sufficient for him to print a number of 
copies on a single sheet at one impression. 

"2. Charges may not be made by printers of the various 
classes of state printing for extra work such as alterations, 
make-up, lock-up, binding, type rental, etc." 

It appears to me that only the second branch of the syllabus is really 

invo'lved in the question here under consideration. It will be observed that 

in that opinion only slight attention was paid to the matter involved in 

the second branch. The entire opinion so far as it relates to that subject, 

reads as follows : 

"As for your second question, neither the statutes nor the 
yellow form of state contract make provision for charges by the 
printer for other than composition or presswork. 

Inasmuch as the statutes provide only for charges for com­
position and presswork, it seems clear that the legislature did not 
intend that charges be made for any other work or expense of the 
printer. The statutes definitely set forth in detai'1 the manner and 
extent of computing charges for state printing. Therefore, it 
would seem that the legislature did not intend that the State 
Superintendent of Purchases and Printing should be allowed 
independent power to provide for the allowance of other charges 
than those set forth in the statutes for composition and presswork. 

"Hence, I am of the opinion, in specific answer to your second 
question, that charges may not be made by printers of the various 
classes of printing, for extra work such as alterations, make-up, 
lock-up, binding, type rental, and the like." 

(Emphasis added.) 
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I am not entirely certain as to the intended scope of the holding in 

that opinion. If the then attorney general had in mind the processes which 

were involved in the primary set-up of the printed matter, I can agree 

that the printer could not charge and you should not pay extra charges for 

such matters as should have been included in the specifications. But if he 

meant to include such after arising changes as your letter refers to, then I 

cannot agree. It does not appear to me that the writer of that opinion could 

have comprehended the handicap that wou'1d be placed on the various 

departments of state by his ruling, and that his conclusion as to "altera­

tions" is not warranted by the statutes referred to, if we are to give them 

an interpretation consistent with the obvious necessities of good public 

service. 

In the construction of statutes it is a well recognized principle that a 

statute will not be so construed as "to make it unjust, oppressive, unreason­

able, absurd, mischievous, or contrary to the public interest." Crawford on 

Statutory Construction, Section 177. Applying that principle in order to 

deny the severnl departments the right to make and pay for necessary 

alterations, we would be forced to read into the statutes which I have 

quoted an intent to impose restrictions on public officers that would 

greatly hamper the orderly conduct of public business and be contrary to 

public interest. That, I do not think we are called upon to do. On the con­

trary, we should seek to so interpret and apply the law as to make it work­

able. 

In addition to the reasons which I have outlined, I am impressed with 

the statement in your letter that the invariable practice for many years has 

been to pay these bills, and while such a course cannot change the law, a 

certain degree of respect must be given to long established administrative 

practice. 

Accordingly, it is my opinion that notwithstanding the prov1s10ns of 

Section 125.47 et seq. of the Revised Code, regulating the award of con­

tracts for the printing of the state, the several departments and divisions of 

the state have the authority to request, through the division of purchasing 

and printing of the department of finance, after the making of a general 

contract for such printing, such changes and additions as are found neces­

sary, and such departments and divisions may pay for such changes and 

additions out of the appropriations to their several offices, in accordance 
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with the terms of the biennial appropriations act. Opinion 4358, page 718, 
Opinions Attorney General for 1935, modified. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




