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OPINION NO. 67-039 

Syllabus: 

Section 3517.01, Revised Code, requires that the signa­
tures on the petition be examined and certified in the same 
manner as Referendum Petitions and it does not require full 
compliance with all of the statutes in Chapter 3519, Revised 
Code. 

To: Ted W. Brown, Secretary of State, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 21, 1967 
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I am in receipt of your letter of recent date which 
reads as follows: 

"I would appreciate having your opinion re­
garding the procedure necessary for the forma­
tion of a political party in Ohio under the 
provisions of Revised Code Section 3517.01. 
More specifically, my inquiry relates to the 
petition required by this statute. 

"Revised Code Section 3517.01 provides in 
part that: 

'Such petition shall be circu­
lated, signed, verified, and the 
signatures thereon examined and cer­
tified to in the same manner as is 
required of referendum petitions.' 

"Should the above language be strictly con­
strued and limited merely to the mechanical 
act& of circulation, signing, verification, 
examination of signatures, and certification 
of same; or does the statute require full com­
pliance wit~ all of the statutes in Chapter 
3519 of the Revised Code which pertain to 
the referendum, such as Revised Code Sections 
3519.01 through 3519.16? 

"I would appreciate your earliest possible 
attention to this request." 

Initially let me state that the above quoted language 
of Section 3517.01, Revised Code, should be strictly con­
strued and limited merely to the ministerial acts of exam­
ination of signatures and certification of same. 

My rationale for reaching this conclusion is twofold. 
First, it would have been a simple matter for the General 
Assembly to provide specifically that all the requirements of 
Chapter 3519, Revised Code, relating to Initiative and Refer­
endum Petitions, shall be satisfied in the formation of a 
political party. If this had been done, then clearly full 
compliance with Chapter 3519, supra, would have been mandatory. 
This method, however, was not employed so it logically follows 
that full compliance is not necessary. 

Secondly, the clear language of the quoted portion of 
Section 3517.01, Revised Code, requires only that the signa­
tures on the petitions be examined and certified to in the same 
manner as is required of Referendum Petitions. There is no 
.:>thcr language in the statute which could possibly be construed 
as to require that the other formalities involved in a Refer­
endum or Initiative Petition be complied with. 
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In e:;sence, it is my conclusion t.'hat the quoted portion 
of Section 3517 .01, ::;upra, requires onl:y that th-:? provisions 
of Section 331~.15, Revised <.:ocie, be cr.mplied with. This 
prnvision imposes upon the Chief Elect.ion Officer the Guty 
to trc:nsmi. t ;:,~rt-petitions to the boards of elections of the 
various counties for the purposes of determining the validity 
and sufficiency of the signatures and the'! verification. It 
is this provision of the law which provides for the examina­
tion and certification of signatures, and it is onl~, to this 
provision th::it reference is made by Sect.ion 3517.01, supra. 
To incorpoL·ate by reference all of Cric:pter 3519, suFra, into 
Section 3517.01, supr~, would be to controvert that which was 
provided by the Legislature. 

It is therefore my opinion and you are accordingly advised 
that Section 3517.01, Revised Code, requires that the signa­
tures on the petition be examined and certified in the same 
manner as Referendum Petitions and it docs not require full 
compliance with all of the statutes in Chapter 3519, Revised 
Code. 




