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OPINION NO. 77-031 

Syllabus: 

If a municipal corporation fails to initiate 
proceedings pursuant to R.C. 503.07 to adjust township 
boundaries, the inhabitants of township territory that 
has been annexed to such a municipal corporation are 
still subject to, and eligible to vote on township tax 
levies and issues. 

To: Ted W. Brown, Secretary of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, June 7, 1977- .. 

I have before me your request for my opinion in­
quiring whether the inhabitants of territory that has 
been annexed to a municipal corporation are eligible to 
vote on township levies and issues where the municipal 
authorities have not initiated proceedings to adjust the 
township limits as provid~d by R.C. 503.07. 

R.C. 503.07 contains provisions by which township 
boundary lines can be made identical with those of the 
municipality of which it is part when, for any reason, 
such lines are not identical. This would be the case 
in the instant situation where a municipality has, pur­
suant to R.C. Chapter 731, annexed territority which 
comprises part of a township. Thus, in such a case the 
new boundaries of the municipality would extend into 
the township and conversely the township boundaries would 
extend into the municipality. The purpose of R.C. 503.07 
is to eliminate such a situation by allowing for the 
alteration of the township boundary lines to be identical 
with those of the municipality, so that the part of the 
township that was annexed would be wholly and exclusively 
within the municipal boundaries. 

If, however, a municipality does not initiate the 
procedure set forth in R.C. 503.07 the annexed town­
ship territory does not cease to be a component part 
of the township or townships in which it is situated. 
Halsey v. Ward, 17 Ohio St. 544 (1967); 1954 Op. Att'y. 
Gen. No. 4642, p. 648; 1924 Op. Att'y. Gen. No. 1213, 
p. 82. 

In 1954 Op. Att'y. Gen. No. 4642, p. 648, the first 
and fourth branches of the syllabus provide as follows: 

"l. The extension of the limits 
of a municipality by the 1wnexa tion of 
territory in an adjacent township does 
not oer se affect the limits or 
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political existence of such township. 
The municipal authorities may, however, 
initiate proceedings under the,pro­
visions of Section 503.07, Revised 
Code, to adjust the township limits 
to make them identical in whole or in 
part with the municipal limits so as 
to accomplish the abolition of certain 
township offices under the provisions 
of Section 703.22. Revised Code. 

II 

"4. Where the limits of a muni­
cipality extend over into the territory 
of a township the political existence 
of a township is not affected and 
electors of the municipality residing 
within the overlapping portion of the 
township may vote for a township 
trustee, township clerk, justices of 
the peace and constables to be elected 
in such township." 

It is clear, therefore, that when township and 
municipal boundaries overlap, the inhabitants of the 
overlapping territory are considered residents of both 
the municipality and the township with all of the 
benefits and obligations attendant thereto. 

The subject of taxation of township property within 
a municipality was specifically discussed in 1924 Op. 
Att'y. Gen. No. 1213, p. 82, wherein it was stated: 

"The practice is and seems always 
to have been to make the general levies 
of the township to cover all property 
within the township. Because some part 
of the territory of a township becomes 
a village does not seem to operate to 
take the area within the village out of 
the township for voting or taxing purposes." 

Further, it was noted in this opinion: 

"It will be noted therefore that 
it is the general rule that a township 
can levy a tax on all the taxable property 
located in the township including the 
property in a village or city within the 
township, unless an exception is found in 
the statute providing for the tax." 

Thus, it would appear that property of the township, 
even though it is also located within the limits of 
a municipality, still retains a complete and independent 
existence as part of the township. The inhabitants of 
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the territory located within the municipality still 
retain their full voting rights with regard to the 
election of the various township officers and the 
property of such territory still remains subject to 
township tax levies, unless there is some exception in 
the statute providing for the specific tax. Accordingly, 
the owners of such property would clearly have the right 
to vote on levies and issues which might result in any 
additional taxation to their property. See: 1944 Op. 
Att'y. Gen. No. 7038, p. 406 and 1939 Op. Att'y. Gen. 
No. 198, p. 249 (dealing with the issue of taxation of 
the township area located within a municipality). 

The problems created when municipal and township 
boundaries overlap were discussed in 1954 Op. Att'y. Gen. 
No. 4642, p. 648, where it was noted as follows: 

"It is of course readily forseeable 
that where a municipal and a township 
boundary overlap, in part, inequitable 
situations may arise both with respect 
to the citizens of a municipality within 
the township as well as with respect to 
citizens of the municipality. For example, 
the citizens of the municipality might 
well find themselves subject to taxation 
both by the township as well as the 
municipality within which they reside." 

As my predecessor specifically noted in the fore­
going opinion, it is advisable when a municipality 
annexes a part of a township that the provisions of R.C. 
503.07 be followed as a matter of course in order to 
avoid the burdensome and inequitable situations that 
would otherwise result. 

In the absence of such a procedure, however, I 
must conclude that the inhabitants of a township 
territory that has been annexed to a municipal corpora­
tion are still subject to and eligible to vote on town­
ship tax levies and issues. 

In reaching this conclusion, I am no~ unaware of 
the operation and effect of R,C. 709.12. This section, 
which provides for an ,3.pportionment of the indebtedness 
and a division of the funds of the township between the 
township and the municipality, when its territory is 
annexed, provides as follows: 

"When proceedings have been com­
menced to annex a portion of a town­
ship, or portions of more than one 
township, to a municipal corporation 
upon which the tax levies made by the 
board of township trustees for the 
payment of the township debt do not 
apply, the county auditor shall as­
certain and apportion the amount of 
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existing net i'ndebtedness of the 
township which shall be assumed and 
paid by the municipal corporation. 
The apportionment shall be made in 
the proportion of the total duplicate 
for the annexed territory transferred 
to the municipal corporation to the 
total tax duplicate remaining in and 
for the unannexed portion of the 
township. The auditor shall ascer­
tain, adjust, and divide between the 
municipal corporation and the un­
annexed portion of the township any 
unencumbered balance on hand to the 
credit of any fund of such township, 
in the same proportion as'is provided 
in this section for the division and 
apportionment of indebtedness. No 
division shall be made of a balance 
in any fund of a township that is 
required for the retirement of its 
indebtedness. In case any net in­
debtedness is assumed by the municipal 
corporation as provided in this sec­
tion, the legislative authority of 
such municipal corporation shall 
provide for the payment of such 
indebtedness by the levy of taxes 
therefor, or by the appropriation 
from an appropriate fund. The pro­
ceeds of such levy or appropriation 
shall be transferred to the proper 
authorities of the township for the 
final redemption of its indebtedness." 

(Emphasis added) 

It is clear that R.C. 709.12 contemplates the 
division of all funds whatever their source, except 
proceeds of tax levies intended for the payment of 
interest or principal of township indebtedness. How­
ever, in 1943 Op. Att'y. Gen. No. 6475, p. 616 my 
predecessor discussed an earlier version of this 
statute which was, for purposes of this opinion, 
identical to the one now in effect. The third branch 
of the syllabus provides as follows: 

"In the division of funds con­
templated by Section 3557-1, General 
Code, [now R.C. 709.12] only the un­
encumbered balances of funds actually 
on hand can be considered, and moneys 
in the process of collection are not 
included in the division required by 
said section." 

This proposition was again stated in 1960 Op. Att'y. 
Gen. No. 1901, p. 720. 

Therefore, it is clear that the division of funds 
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contemplated by R.C. 709,12 involves only those unen­
cumbered funds of the township which are on hand at 
the time of the annexation to the municipality. Any 
subsequent funds coming into the treasury of the township 
need not be divided in the manner prescribed by R,C, 
709,12. As such, I must conclude that the provisions 
of R.C. 709.12 in no way alter the conclusions reached 
above that the inhabitants of the township territory 
which has been annexed to a municipality would be 
subject to, and eligible to vote on, township tax levies 
and issues. The division of the funds contemplated is 
not ongoing. Rather, it is done only once at the time 
of the annexation of the township territory. 

Therefore, it is my opinion and you are so advised 
that if a municipal corporation fails to initiate 
proceedings pursuant to R,C, 503.07 to adjust township 
boundaries, the inhabitants of to~mship territory that 
has been annexed to such a municipal corporation are 
still subject to, and eligible to vote on township tax 
levies and issues. 
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