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·of incorporation of a building and loan association or of dissolution of such associ­
ation until such certificates shall have been first submitted to, and approved by the 
Superintendent of Building and Loan Associations of Ohio. 

1755. 

Respectfully, 
]OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

APPROVAL, BONDS OF SHAKER HEIGHTS VILLAGE SCHOOL DIS­
TRICT, CUYAHOGA COUNTY, OHIO, $28,000.00. 

CoLUMBUS, OHIO, October 23, 1933. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

1756. 

SOLDIERS' RELIEF COMMISSTON-MEMBER THEREOF MAY NOT BE 
APPOINTED AS INVESTIGATOR. 

SYLLABUS: 
A member of the soldiers' relief commission may not be employed as an investi­

yalor under the pro~'isions of section 2933-1, General Code. 

CoLUMBUS, OHIO, October 23, 1933. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 

which reads as follows: 

"You are respectfully requested to furnish this department your 
written opinion upon the following: 

Section 2933-1, as enacted by House Bill No. 556 empowers the 
Soldiers' Relief Commission to employ investigators to investigate 
applications for allowances by the Soldiers' Relief Commission. 

QUESTION: May one of the members of the Soldiers' Relief Com­
mission be employed as an investigator under the provisions of this 
section?" 

Section 2933-1, General Code, enacted at the recent session of the legislature. 
reads as follows: 

"The soldiers' relief commiSSIOn is hereby empowered to employ 
such investigators and clerks as may be necessary to carry on relief 
work when the necessity arises. These investigators and clerks shall 
be honorably discharged veterans of the war with Spain, or the world 
war, and shall not be required to take a civil service examination. 
Their compensation shall be such as established by the soldiers' relief 
commission, and shall be paid from the county allotment of soldiers' 
relief funds." 

Your inquiry relates to the question of whether or not a member of the soldiers' 
relief commission may be employed as an investigator by such commission. The 
newly enacted section 2933-1 is silent upon this question. There is, however, 
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a general rule of policy which prevents a member of a board or commission 
from appointing himself to a position under such board or commiSSIOn. The 
general rule is stated in 46 C. J. 940, as follows: 

"It is contrary to the policy of the law for an officer to use his 
official appointing power to place himself in office, so that, even in the 
absence of a statutory inhibition, all officers who have the appointing 
power are disqualified for appointment to th~ offices to which they 
may appoint; * * *." 

The above stated principles have been followed by the Ohio courts. In the 
case of Ohio ex rei. Louthan vs. Taylor, 12 0. S. 130, it was held as disclosed by 
the syllabus: 

"Where a member of the board of directors of a county infirmary 
was, by said board, appointed to the office of superintendent of the county 
infirmary, he still continuing to hold the office of diretcor-Held, 

That the duties of the two offices are incompatible, and can not be 
legally held by the same person at the same time; and such appointment 
was, therefore, illegal and void." 

At page 134 the followiug appears: 

" * * * The word appoint, when used in connection with an office, 
ex vi termini, implies the conferring of authority upon another. It was 
not necessary, therefore, that the statute should, in expres3 terms, pro­
hibit the infirmary directors from appointing one of their own number 
superintendent; for the language, 'the board of directors shall appoint 
a superintendent,' necessarily means, that the person appointed shall be 
different from those who appoint." 

To the same effect, see the case of State, ex rei. Henry vs. Newark, 6 0. 
N. P. 523. 

In an opinion to be found in the Annual Report of the Attorney General for 
1911-1912, Vol. II, page 1089, it was held as disclosed by the first branch of the 
syllabus: 

"Contrary to the general rule of policy that a member of a board 
may not hold a salaried position under such board, special provision of 
statute makes it possible for a member of a board of education to serve 
as its clerk and receive the salary for both positions." 

The following appears at page 1090: 

"* * * There is· a principle of public policy which prohibits a mem­
ber of an administrative board from holding a salaried position there­
under. This principle, however, is expressly waived, so to speak, by 
section 4747, above quoted. The authority to prescribe compensation 
for the clerk is clearly vested in the board by section 4781, General 
Code, which reads: 

'The board of education of each school district shall fix the compen­
sation of its clerk *** which shall be paid from the contingent fund of 
the district. ***'." 
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In an opm10n to be found in Opinions of the Attorney General for 1913, 
Vol. II, page 1600, it was held as disclosed by the syllabus: 

"A person employed as a lineman on the electric light and water 
works plant, and while holding this position is elected a member of the 
board of trustees of public affairs, and inasmuch as the board of public 
affairs employs, fixes the wages of and pays the linemen, the same party 
should not occupy both positions." 

In an opinion to be found in Opinions of the Attorney General for 1917, 
Vol. II, page 1876, the following appears at page 1878: 

"An examination of our statutes will disclose the fact that in a number 
of instances the legislature has given its express cons'ent to the appointment 
or election of a member of a board as its secretary or clerk, and it would 
seem that, inasmuch as they have done this, they meant to withhold such 
consent in all other cases. 

For this reason, and on the authority of the position taken by this 
department in the past, as above outlined, I would advise you that the 
offices of member of the board of trustees of public affairs of a village 
and the clerk of the board of trustees of public affairs are incompatible." 

• 
The above stated principles were followed in Opinions of the Attorney Gen­

eral for 1920, Vol. I, page 163; Opinions of the Attorney General for 1930, Vol. 
II, page 917. 

It is significant to note that the legislature has, in certain instances, permitted 
persons serving on a board to be appointed to a position under such board, thus 
showing the necessity of such legislative authority. See sections 4747, and 6828-9, 
General Code; Amended Senate Bill No. 129, enacted at the recent session of the 
legislature. 

In view of the above authorities, it is my opinion, in specific answer to your 
inquiry, that a member of the soldiers' relief commission may not be employed 
as an investigator under the provisions of section 2933-1, General Code. 

1757. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

SECRETARY OF BOARD OF BARBER EXAMINERS MUST BE MEMBER 
OF BOARD-ENTITLED TO ANNUAL SALARY AS SECRETARY IN 
ADDITION TO PER DIEM COM PEN SA TION AS MEMBER. 

SYLLABUS: 
Under the provJstans of Amended Senate Bill No. 129 of the 90th General 

Assembly, the Secretary of the Board of Barber Examiners must be a member of 
such Board and is entitled to his anmwl salary as secretary in addition to his per 
diem compensation as member, as provided ill section 4 of this act. 

CoLUMBus, Omo, October 23, 1933. 

RoN. GEORGE WHITE, Governor of Ohio, Columbus, Ohio. 
MY DEAR GovERNOR:-This will acknowledge receipt of your request for my 

opinion which reads as follows: 


