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TOWNSHIP TRUSTEES-NO AUTHORITY TO LEASE BUILD­

ING TO BE USED AS A TOWNSHIP HALL-§ 505.26 RC. 

SYLLABUS: 

Boards of township trustees, acting under authority of Section 505.26, Revised 
Code, have no authority to lease a building to be used as a township hall. 

Columbus, Ohio, October 30, 1957 

Hon. Charles VI/. Ayers, Prosecuting Attorney 

Knox County, Mount Vernon, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion, which reads as follows: 

"I request your opinion as to whether township trustees may 
lease a building from the township clerk of the same township 
to be used as a township meeting place." 

Limited authority is given a board of township trustees to lease a 

building in the following language in Section 503.23, Revised Code, 90 

Ohio Laws 257: 

The board of township trustees shall fix the place of hold­
ing elections within its township, or within any election pre­
cinct in such township. For such purpose the board may pur­
chase or lease a house and suitable grounds, or, by permanent 
lease or othenvise, may acquire a site and erect thereon a house. 
* * *" 

This statute, however, limits the purpose for such leasing to the 

11olding of elections. I further direct your attention to Seotion 3501.11, 

Revised Code, 113 Ohio Laws 307, reading in pertinent part: 

"Each board of elections shall exercise by a majority vote 
all powers granted to such board by Title XXXV of the Revised 
Code, shall perform all the duties imposed by law, and shall: 

(A) Establish, define, provide, rearrange and combine 
election precincts; 
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( B) Fix and provide the places for registration, when re­
quired, and for holding primaries and elections; * * *" 

Since Section 3501.11, supra, is the later enactment, I doubt that the 

board of township trustees has any authority to act under Section 503.23, 

supra, the duty of providing polling places having been given subsequently 

co the county boards of elections. 

Authority to purchase and eqmp a township hall 1s provided m 

Section 505.26, Revised Code: 

"The board of township trustees may purchase, appropriate, 
construct, enlarge, improve, rebuild, repair, furnish, and equip a 
township hall, a township park, and bridges and viaducts over 
streets, streams, railToads, or other places where an overhead 
roadway or footway is necessary, and such board may acquire 
·sites for any of such improvements." (Emphasis added.) 

It is a well established principle that boards of township trustees have 

only such powers as are expTessly conferred by statute or are necessarily 

implied from express powers. In Section 503.23, supra, the expression 

"may purchase or lease" clearly reflects the legislative view that the two 

concepts are separate and need to be expressed. 

In Opinion No. 4806, Opinions of the Attorney Genernl for 1955, 

p. 68, my predecessor held that authority of the ,board of county com­

missioners to purchase automobiles did not imply the power to lease. 

Insofar as the grant of authority is concerned, I deem the reasoning in that 

opinion to be correct and adopt it herein. 

In this relation I direct your attention to Section 307.02, Revised 

Code, reading in part : 

"The board of county comm1ss10ners of any county, in 
addition to its other powers, may purchase, for cash or by in­
stallment payments, lease wit'h option to purchase, lease, appro­
priate, construct, enlarge, improve, rebuild, equip, and furnish a 
co1rrthouse, county offices, jail, county home, juvenile court 
building, detention home, public market houses, county children's 
home, and other necessary buildings, and sites therefor;" 

(Emphasis added.) 

Such detail as ,provided in Section 307.02, supra, can hardly be said 

to be superfluous. Neither can the following provisions of Section 

307.201, Revised Code: 
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"The board of county commissioners, in addition to its 
other powers, shall have the authority to acquire, construct, own, 
lease and operate subways for transportation systems not owned 
by the county, * * *" (Emphasis added.) 

Section 505.12, Revised Code, reads in pertinent part: 

"The board of township trustees may secure, maintain, and 
provide for ·sanitary clumps, if in its opinion, such dumps are 
necessary, and for such purpose the board may purchase, rent, 
lease, or otherwise acqnZ:re such land as is suitable for dun:nping 
purposes." ( Emphasis added.) 

From these expressions of legislative intent to confer power to acquire 

property and to regulate the means for acquiring property rights, I am 

impelled to conclude that the autlmrity to purchase property does not 

authorize the leasing of property. 

Having reached this conclusion I need not consider the question of 

the authority to lease from the clerk of the ,board of township trustees. 

Therefore, in specific answer to your inquiry, it is my opinion and you 

a-re advised that boards of township trustees, acting under authority of 

Sec-tion 505.26, Revised Code, have no authority ,to lease a building to 

be used as a township hall. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 


