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same is not appropriated under paragraph (b) of Section 5625-33, General 
Code, and there is no certificate of the fiscal officer as provided by para­
graph (d) of Section 5625-33, General Code. 

4873. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

TORRENS ACT-METHOD OF PROCEDURE IN THE DEDICATION 
AND VACATION OF STREETS OVER TORRENIZED LANDS. 

SYLLABUS: 

1. When lands lying without a mzmicipality the title to which has been 
registered under the Ohio Land Title Registration Act, ha'l-'e been subdh1ided and 
the plat of such subdivision or allotment duly recorded and subsequent thereto it 
becomes advisable to vacate a portion of one of the streets lying within such 
allotment, proceedings to accomplish sztch purpose .should be had by virtue of the 
provisions contained in Section 6862 et seq., General Code rather than Section 
3600, General Code, and a memorial of such proceedings entered upon the lanrl 
title registration certificate. 

2. Method of procedure in the dedication and vacation of streets over Tor­
renized lands discussed. 

CoLullmus; Omo, January 6, 1933. 

HoN. HowARD M. NAZOR, Prosecuting Attorney, Jefferson, Ohio. 
DEAR Sm :-Your recent request for opinion reads: 

"In October, 1928, 765 acres of land in Rome Township, Ashta­
bula County, Ohio, were registered under the Torrens Act (on appli­
cation of The Grand River Acres Company, an Ohio corporation 
de;:tling in real estate.) 

On April 19, 1929, 115 acres of the above tract were platted and the 
plat recorded at said time with the County Recorder. Of the 180 lots 
contained in the plat, 55 have been sold, and it is now· desired to vacate 
a portion of one of the streets in the plat for a distance of approximately 
430 feet. All the owners which abut directly on the part of the street 
sought to be vacated are favorable to the vacation, but there is one owner, 
who owns a lot a distance of about 120 feet from one end of the part 
sought to be vacated, who is opposed to the vacation. Of course, none of 
this plat is within the limits of a municipal corporation. 

What I would like to inquire is what is the proper method of vacating 
this part of the street? Does Section 3600 apply, or would it be necessary 
to make application through the County Commissioners, in accordance 
with Section 6862? 

Also, I would like your opinion as to whether or not the streets 
and ways contained in the plat are public or private streets?" 
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The language used in Section 3600, General Code, referred to in your inquiry, 
discloses that the purpose of the legislature in its enactment of such section w:ts 
to authorize the owners of the legal title to certain lands which had theretofore 
been platted and the plat thereof recorded by the county recorder, to vacate the 
plat of such lands as so recorded, and to re-plat them in another manner, without 
court action, when the owners of all of the lands in such allotment had agreed 
to such change or consented thereto. Such statute further provides that such 
re-allotment of the lands has the effect of re-locating the roads sh-own on the 
original plat. Such section reads: 

"Any person or persons owning, either jointly or severally, and 
either in their own right or in trust, and having the legal title to, any 
land laid out in town lots, not within the limits or subject to the control 
of a municipal corporation, may change such lots and the streets and 
alleys bounding them, by making, acknowledging and having recorded, 
as in this . chapter provided, a new plat of such land, and having the 
proper transfers made in the office of the county auditor. No such change 
shall be made if it affects injuriously any lots on the streets or alleys, 
or within the plat so changed unless all the owners of the lots so affected 
are parties joining in making the change, or they give their consent in 
writing on the new plat, and it be recorded therewith. Any change of a 
town plat so made shall have the same force and effect as if made by the 
judgment of a court having jurisdiction thereof." 

As stated by the court in Rodenbaugh, Exr. vs. United States, 25 Fed 2d, 13: 
"A statute must be read in the light of its purpose." And in the case of Cleveland 
Trwt Company vs. Hickox, 32 0. App. 69, the court held as stated in the third 
paragraph of the syllabus: 

"In construing a legislative act to discover its application, the 
purpose of the legislature is an element that cannot be ignored." 

Sec also, to the same effect, Cochrel vs. Robinson, 113 0. S. 526. 
The language of the act indicates that the legislature intended by such section, 

to provide a cumulative remedy rather than an exclusive one, for, in the last 
sentence of such section it is provided that any change of a town plat made by 
virtue of the provisions of such section shall have the same effect as if it were 
made by a judgment of a court having jurisdiction thereof. The authority 
granted to a court to alter, change or vacate a plat is contained in Section 3595, 
General Code, where the following provision appears: 

"The vacation of a municipal corporation, addition, or part thereof, 
shall not vacate any part of a state or county road." 

Since Section 3600, General Code, does not purport to grant any authority to 
change a plat of an allotment or addition beyond that given to a court, it is evident 
that a county or state road may not be vacated or changed by procedure taken 
pursuant to the authority granted by such section. 

The language of this section makes it evident that the plat of an allotment 
cannot be changed pursuant to its provisions when any sub-lot or town lot i's 
injuriously affected by such change unless all of the owners of tile property 
therein join in, or consent to such change. Since, in your request, you intimatt: 
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that at least one of such property owners is opposed to such a change, it appears 
that the procedure outlined in Section 3600, General Code, would not be feasible 
even though the roads shown on the plat thereof may not be public highways. 

Section 7464, General Code, reads as follows: 

"The public highways of the state shall be divided into three classes, 
namely: State roads, county roads and township roads. 

(a) State roads shall include the roads and highways on the state 
highway system. 

(b) County roads shall include all roads which have been or may 
be established as a part of the county system of roads as provided for 
under sections 6965, 6966, 6967 and 6968 of the General Code, which shall 
be known as the county highway system, and all such roads shall be main­
tained by the county commissioners. 

(c) Township roads shall include all public highways of the state 
other than state or county roads as hereinbefore defined, and the trustees 
of each township shall maintain all such roads within their respective 
townships; and provided further, that the county commissioners shall have 
full power and authority to assist the township trustees in maintaining 
all such roads, but nothing herein shall prevent the township trustees 
from improving any road within their respective townships, except as 
otherwise provided in this act." 

It is therefore evident that at most only township roads may be altered or 
vacated by means of the pro,•isions contained in Section 3600, General Code. 

Other provisions of the statutes grant authority for the vacation of highways 
In Section 6860, General Code, specific authority is granted to the county com­
missioners to vacate public roads within the county. Such section in so far as 
IS material to the facts at hand reads: 

"The county commissioners shall have power to * * * vacate * * * 
roads as hereinafter provided. This power extends to all roads within 
the county, except that as to roads on the state highway system the 
approval of the director of highways shall be had." 

Section 6862, General Code, referred to in your inquiry, and the succeeding 
sections, provide the manner of procedure by the county commissioners to accom­
plish such purpose. Section 6862, General Code, reads: 

"Applications to locate, establish, alter, widen, straighten, vacate or 
change the direction of a public road shall be made by petition to the 
county commissioners signed by at least twelve free holders of the county 
residing in the vicinity of the proposed improvement. Applications to 
alter, widen, straighten, vacate or change the direction or name of a 
street or alley on any dedicated plat, shall be made by petition to the 
county commissioners, signed by at least twelve owner of lots or land 
in the immediate vicinity of the proposed improvement. Said petition 
shall set forth the route and termini of the road, street or alley, or 
part thereof, to be located, established, or vacated, or the particular man­
ner in ~vhich such road, street or alley, is to be altered, widened, straight­
ened, or the direction thereof changed. 
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vVhen such road or proposed road lies wholly within any school 
district and is necessary for the convenience and welfare of the pupils 
in such district, the board of education of such district may, by resolu­
tion, petition for such road. The word 'improvement' used in sections 
6862 to 6878 inclusive of the General Code signifies any location, estab­
lishment, alteration, widening, straightening, vacation or change in the 
direction of the public road, or part thereof, as requested in a petition 
filed under the authority of such sectio.ns, •lr determined upon by a board 
of county commissioners or joint board by resolution adopted by unani­
mous vote." 

In such sections the authority is granted to vacate "public roads." From 
the facts contained in your inquiry I am unable to ascertain whether the roads 
shown on the plat of the allotment or addition in question, have been dedicated, 
or in other words, have become public roads. In the case of unregistered lands, 
the dedication of a highway in Ohio may be made in either of two ways, that is. 
by statutory dedication or by common law dedication. Fulton vs. Jl{ ehrenfeld, 
F 0. S. 440; Wisby vs. Bonte, 19 0. S. 238. However, by reason of the provisions 
of Section 8572-85, General Code, a common law dedication cannot be made of 
Torrenized or registered lands. Such section reads: 

"No title to registered real property in derogation of that of the 
registered owner shall be acquired by prescription or adverse possession." 

Whether a common law dedication has been made, is a question of fact as 
to whether there was a gift to the public of the use of the land for highway pur­
poses and an acceptance by. the public of such gift has been made, which may 'be 
evidenced by the continued use thereof, or, as is sometimes said, by prescription. 

Section 3583, General Code, provides that before a plat or map of an allot­
ment or subdivision of lands may be recorded by the county recorder, it shall 
have endorsed thereon the approval of the county commissioners and that such 
approval so endorsed theron "shall operate as an acceptance and confirmation of 
the dedication of the public highways contained therein * * *." The designation 
of parcels on such map or plot as highways, and the approval by the county com­
missioners, endorsed thereon, is referred to as a "statutory dedication." 

The provision of the statute requiring the acceptance by the county commis­
sioners to be endorsed on the recorded plat, was inserted in such section in its 
amendment in 113 0. L. 642, which became effective July 26, 1929. Prior to such 
date, the recording of the plat, with the designation thereon of certain lands as 
highways, constituted an offer to dedicate such lands so designated as public 
highways. Wright vs. Oberlin, 3 0. C. C. (N. S) 342; Abraham vs. Cincinnati, 
6 0. N. P., 47. While acceptance of a dedication is ordinarily presumed unless 
the property allotted is in a municipality, the case of Wallace vs. Land Company, 
92 0. S. 349, creates some doubt as to the legality of this presumption. It is true 
that the rule established by the case purports to apply to a dedication of highways 
within a municipality. Such case hold that a presumption does not arise from 
the recording of a plat upon which are designated certain lands as roads, highways 
or streets since the acceptance of such offer to dedicate would create a burde!! 
upon the city to maintain and repair such streets or highways. Like reasoning 
would be clearly applicable to the dedication of highways without a municipality. 

From the facts contained in your request I learn that the plat in question was 
recorded April 19, 1929, prior to the enactment of present Section 3583, General 
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Code, and it would therefore not have been necessary to have had the acceptance 
hy the county commissioner endorsed thereon. The presumption as to the dedica­
tion 9f the highways designated on such plat would not control over the provi­
sions of the Torrens Act. If I may presume that the boundaries of the highways 
in question were not determined in the court proceedings by virtue of which the 
title to the lands was registered (Section 8572-8, General Code) the dedication 
of such highways could not become completed for the purpose of vesting the title 
to the dedicated lands in the state, county or public until the deed or conveyance 
thereof or the plat thereof was filed with the county recorder pursuant to the 
provisions of Section 8572-73, General Code, as distinguished from the recording 
of the plat in the ordinary manner. This conclusion results from the fact that 
the statutory dedication is a valid conveyance of an interest in real property and 
Section 8572-88, General Code, being a part of the Torrens Act, provides: 

"A deed, mortgage, lease or other instrument purporting to convey, 
transfer, mortgage, lease, charge or otherwise deal with registered land, 
or any estate'or interest therein, or cha_rge upon the same, other than a will 
or a lease for a term not exceeding three years where the land is in the 
actual possession of the lessee or his assigns. shall take effect only by way 
of contract between the parties thereto and as authority to the recorder to 
register the transfer, mortgage, lease, charge or other dealing upon com­
pliance with the terms of the act. (G. C. 8572-1 to 8572-118)." 

There appears an apparent inconsistency between the provisions of Sections 
8572-88 and 3578, General Code, but it must be remembered that Section 3578, 
General Code, is a general provision of statute while the land registration act 
is· a special provision relating to a particular type of conveyance of property. 
There is a well established rule of law that if there are two acts or two provi­
sions of an act of which one is special or particular and, clearly includes the 
matter in controversy, while the other is general, and would,. if standing alon~, 
include it also, the special provision must control over the general provision. 
State ex r~l. Elliot Co. vs. Connor, 123 0. S. 310; Flury vs. Central Pub. Hot~se, 
118 0. S. 154; Perkins vs. Bright, 109 0. S. 14. The conclusion necessarily results 
that a dedication of lands is not completed until a memorial of the dedication is 
entered upon the registration certificate evidencing the ownership of such lands. 
Without having had an opportunity to examine the certificate of title in 
question, I am unable to answer your inquiry as to whether or not the streets 
and ways contained in the plat are public or private streets. 

In the case of Mizner vs. Paul, 29 0. C. A. 33, it was held that the purchaser 
of title to real property the title of which had been registered under the Torrens 
Act had the right to rely upon the condition of the title as shown upon the 
original certificate in the recorder's office. H this holding of the Court of Appeals 
of Cuyahoga County is correct, as it appears to be, it would be necessary that a 
memorial of the vacation of the streets be entered upon the certificate of title of 
the owner of the vacated premises before the vacation proceedings taken pursuant 
to Sections 6860 et seq., General Code, would vest marketable title in such own"r. 

In specific answer to your inquiries it is my opinion that when lands lying 
without a municipality, the title to which has been registered under the Obi.:> 
Land Title Registration Act, have been subdivided, and the plat of such subdivision 
or allotment duly recorded, and subsequent thereto it becomes advisable to vacate 
a portion of one of the streets lying within such allotment, proceedings to accom­
plish such purpose should be had by virtue of the provisions contained in Sections 
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li862 et seq., General Code, rather than Section 3600, General Code, and a memorial 
of such proceedings entered upon the land title registration certificate. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

A ttomey General. 

4874. 

TRUSTEES OF OHIO STATE HISTORICAL SOCIETY-MAY GRANT 
RIGHT TO PRIVATE PERSONS TO ERECT REFRESHMENT STANDS 
IN PUBLIC PARKS-PROCEEDS FROM SUCH LICENSES PAID INTO 
STATE TREASURY. 

SYLLABUS: 
1. The Board of Tmstees of The Ohio State Historical Society, where not 

expressly prohibited, posse.sses the power to grant to pri~'ate parties the right to, 
erect and use refreshment booths upon the public parks confided to its care, pro­
viding the Society reserves the right of supervision, regulation and control and 
providing such booths are not placed in such numbers or in such a manner as to 
interfere unreasonably with the free and uninterrupted use of the land by the public 
as a p·ark. 

2. Where funds are received by tlze Board of Trustees of The Ohio State 
Historical Society from licenses or privileges granted in connection with its care 
and c_ustody of state public park.s, such funds belong to the State and should, pur­
suant to the provisions of section 24 of the General Code, be paid weekly into the 
State Treasury. 

CoLUMBUs, OHIO, January 6, 1933. 

HoN. C. B. GALBREATH, Secretary, The Ohio State ·Historical Society, Columbus, 
Ohio. 
DEAR Sm :-Recently I received the following communication from you: 

"The Ohio State Archaeological and Historical Society holds and 
administers in trust for the State, a number of park properties. I am 
directed by the Board of Trustees of that Society to ask your opinion 
in regard to earnings of such properties. 

Does the Board of Trustees of the Society have authority to enter 
into contract with private parties to erect and usc refreshment booths 
in such parks and apply the profits arising from rentals of the same for 
the up-keep of such parks? 

Docs the Society have authority to usc other profits arising from 
concessions or products from such parks for improvements on the same? 
An early opinion on these points will be highly appreciated." 

It is patent that, as trustee administering parks for the State of Ohio, The 
Ohio State Historical Society has not only such powers as are given to it expressly, 
but that it possesses such implied powers, where they are not expressly prohibited, 
as are necessary, customary or incidental in the conduct of a park. Having this 
fundamental principle in mind, it is necessary to determine whether the right to 


