
205 

362 

ATTORNEY GENERAL 

COSMETOLOGY, BOARD OF-RULES AND REGULATIONS­

APPLICATION TO STUDENTS ENROLLED PRIOR TO 7/25/49 

-LICENSES-§§4713.04, 4713.11 R.C. 

SYLLABUS: 

1. The provisions of Section 4713.04, Revised Code, to the effect that the board 
of cosmetology, when determining total hours of instruction required of applicants 
for a cosmetology license, shall not take into account more than eight hours of in­
struction per day nor instruction received more than five years prior to the time 
the application is filed, are applicable to all persons who became students of cos­
metology after July 25, 1959, as provided in Section 4713.11, Revised Code. 

2. The provisions of Section 47.13.04, Revised Code, have no application to per­
sons who were students in a school of cosmetology on or before July 25, 1949, the 
qualifications of such persons for examination being governed by the provisions of 
Section 4713.11, Revised Code, that they shall "reecive a license upon passing the 
same, under requirements in effect, prior to such date, upon due application made 
and payment of the required fee." 

Columbus, Ohio, April 21, 1959 

Lily C. West, Chairman, 

State Board of Cosmetology, Columbus, Ohio 

Dear Madam: 

In your request for my formal opinion you state: 

"The question pertains to the credit to be allowed to former 
students of cosmetology schools who have discontinued their 
studies and now desire to return to school and be allowed the 
credits they had at the time of discontinuing. 

"Section 4713.04, Revised Code, contains this language under 
'Qualifications' : 

" '* * * When determining the total hours of instruction 
received by an applicant for a cosmetologist's license, the 
state board of cosmetology shall not take into account more 
than eight hours of instruction per day nor instruction re­
ceived more than three years prior to the time that an appli­
cation is filed.' 

"Section 4713.11, Revised Code, contains this language 
under the heading 'Renewals', last sentence: 
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"'* * * All persons who, on July 25, 1949, or before, 
were students in a school of cosmetology, shall be admitted 
to examination and receive a license upon passing the same, 
under requirements in effect, prior to such date, upon due 
application made and payment of the required fee.' 

"Will you kindly determine the policy this board shall follow 
under these conflicting sections?" 

The first question to be determined, it seems to me, is whether the 

conflict between the provisions of Sections 4713.04 and 4713.11, Revised 

Code, which you cite in your letter, is real or only apparent. The two 

sections were passed by the Legislature at the same time, namely on July 

25, 1949. A minor amendment of Section 4713.11, Revised Code, was 

made in 1955, without, however, affecting the provision with which we 

are concerned here. 

Placing the apparently conflicting provisions of the two sections side 

by side and examining them in context of the entire act of which they 

constitute a part, it becomes clear that the Legislature separated the 

students of cosmetology into two distinct groups or classes, to-wit: those 

who were to take up the study of cosmetology after July 25, 1949, and 

those who were attending schools of cosmetology on or before that date. 

The apparent conflict is thus eliminated, with the results that, insofar as 

the letter of the statutory provisions under consideration is concerned, 

no interpretation appears to be necessary. 

What your letter indicates is that you question the practical results 

to which a literal application of the two provisions must inescapably lead. 

In other words, is it reasonable to suppose that persons who were students 

of cosmetelogy on or before July 25, 1949, shall be admitted to examina­

tion, at this time, under requirements in effect, prior to such date? These 

requirements, recited in Section 1082-5, (b), General Code ( 115 Ohio 

Laws, 326), were adopted in 1933, when the cosmetology act was first 

enacted, are : 

"Applicants for an operator's license shall not be less than 
16 years of age; have a total experience of at least seven hundred 
and fifty hours of instruction in the majority of the branches of 
cosmetology or a proportionate number of hours in any lesser 
group of subjects related to each in a school of cosmetology; be 
of good moral character, and shall have an education equivalent to 
the eighth grade of public school, and shall pay the required fee." 

( Emphasis added) 
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The same sections of the General Code from which Section 4713.04, 

Revised Code, is derived, was amended in 1949 ( 123 Ohio Laws 796), 

and it states the required qualifications of an applicant for a cosmetologist 

license after July 25, 1949, as follows: 

" (a) Applicants for a cosmetologists license shall be at least 
16 years of age, of good moral character, have the equivalent 
of an Ohio public school eighth grade education, and have re­
ceived a total of not less than 1250 hours of instruction, unless 
changed by an act of the General Assembly in the several branches 
of cosmetology, including subjects relating to sanitation and steril­
ization, in a licensed school of cosmetology in Ohio. When deter­
mining the total hours of instruction received by an applicant for 
a cosmetologist license, the board shall not take into account 
more than eight hours of instruction per day nor instruction re­
ceived more than three years prior to the time that an application 
is filed." ( Emphasis added) 

There can be no doubt but that the General Assembly intended to 

free students attending schools of cosmetology on or before July 25, 1949 

of the more stringent requirements contained in the amended Section 

1082-5, General Code, which is now Section 4713.04, Revised Code. 

There being no express limitation as to the length of time to which this 

special indulgence toward such students is to extend, we may next 

inquire whether there is some provision elsewhere in the statutes which 

implies such limitation. The pertinent part of Section 4713.11, Revised 

Code, provides : 

"* * *" 

"Any licensed cosmetologist, managing cosmetologist, or 
manicurist who retires from practice may have his license restored 
only upon payment of all lapsed renewal fees ; provided that no 
cosmetologist, managing cosmetologist, or manicurist, who has 
retired from practice for more than two years, may have his 
license restored, without passing an examination as provided in 
section 4713.06 of the Revised Code. All persons who are or 
have been licensed as cosmetologists, managanig cosmetologists, 
or manicurists prior to July 25, 1949, shall be relicensed as such 
without examination and subject to the requirements in effect 
prior to that date, by making application for such license on forms 
provided by the board and paying the required fee; except that 
such person whose license has lapsed for more than two years 
shall have same restored only by passing an examination as pro­
vided in this section. * * *" (Emphasis added) 
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Section 4713.06, Revised Code, describes what "type of examination" 

applicants for a cosmetology license shall be subject to, namely, practical, 

written or oral, in the event their licenses granted before July 25, 1949, 

have lapsed for more than two years, but it has no bearing on the qualifica­

tions of such applicants. The further fact that in the absence of such 

lapsing for more than two years, cosmetologists, managing cosmetologists, 

or manicurists who were licensed before July 25, 1949, are to be granted 

licenses without an examination, by merely paying the required fee, clearly 

shows that the indulgent attitude which the legislature has manifested 

toward those who were students of cosmetology on or before July 25, 

1949, is being shown all other persons who are subject to the licensing 

provisions of the cosmetology act, if their licenses were obtained on or 

before that date. 

This being true, any attempt to rationalize the literal provisions as 

to the qualifications of those who were engaged in the study of cosmetology 

before the passage of the Section 4713.11, Revised Code, in its present 

form, and thereby confined their applicability to some reasonable time limit, 

would be no more than an exercise in futility. The General Assembly 

may have believed failure to provide such a limitation would never create 

a problem because it assumed that students who might discontinue their 

studies would resume and complete them within a reasonably short 

period of time. This, however, is mere speculation, and cannot serve as 

a means of avoiding the express provisions of the statute in question. 

In 37 Ohio Jurisprudence, Statuts, Section 508, p. 827, it is stated: 

"A law which does not transcend the limits of legislative 
power may not be held invalid by the courts because they may 
question the wisdom or reasonableness of the enactment, or its 
expediency, propriety, utility, or convenience. In such case, the 
law may not be declared void merely on the ground that it is 
'mischievous' or 'immoral.' For such purpose, the courts may not 
consider whether the plan adopted is the most appropriate or the 
best calculated to accomplish its purposes. The correction of such 
evils, if they exist, must be sought by an appeal to the legislature 
itself." 

Accordingly, it is my opinion and I advise you: 

1. The provisions of Section 4713.04, Revised Code, to the effect 

that the board of cosmetology, when determining total hours of instruc­

tion required of applicants for a cosmetology license, shall not take into 
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account more than eight hours of instruction per day nor instruction re­

ceived more than five years prior to the time the application is .filed, are 

applicable to all persons who became students of cosmetology after July 

25, 1949, as provided in Section 4713.11, Revised Code. 

2. The provisions of Section 4713.04, Revised Code, have no ap­

plication to persons who were students in a school of cosmetology on or 

before July 25, 1949, the qualifications of such persons for examination 

being governed by the provisions of Section 4713.11, Revised Code, that 

they shall "receive a license upon passing the same, under requirements 

in effect, prior to such date, upon the application made and payment of 

the required fee." 
Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




