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OPINION NO. 76-004 

Syllabus: 
R.C. 325.20, requiring approval by the Board of County 

Commissioners before county employees may attend association 
meetings or conventions, applies to employees of County Hospital 
Boards which are established pursuant to R.C. Chapter 339 and 
County Boards of Mental Retardation which are established pur­
:rnant to R. C. Chapter 512 6, but does not apply to employees of 
Co1un1uni'i:.y ,.;e:,,; i.:ctl HealU1 anC: Rei.:,-.:cd;;..tic;n Do&rds which arc cct~lished 
pursuant to R.C. Chapter 340. 

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, January 28, 1976 

I have be:f.ora mo yout• Y.'oquo:,t r.or rny opinion which 
reads as followat 

"Your opinion is requested as to whether 
or not Revised Code 325. 20 requiring ll!)~)roval by 
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tha Board of County Corornisdm1ero of ~1ttc,mdancc 
by county ei~plo?ees at as!toc:l.,,t!o,1 >nC!<?:i:inqa or 
convc:nt.ionfl, appliua to ~mplo:rees of nny or all 
of the following Boarda I 

"(1) Tho Count'.\' nosp::.ti::l Board e>:isting 

by virtue of Chaptex- 33 9 of tho Revirwct Code, 


11 (2) The Cornr.iuni.ty Mental Heal th and Re­

tardation Board existing by virtue of Chapter 

340 of thr:? Rcv.lsed Codo. 


"(3) The county noard of Hentll.l M,tardn­

t.1.on C)dr.tt.fog by virtu.c1 of Chnptor 5126 of: tha 

Rcv1Eoc1 c.:.odo." 

Initially, it should be established that where ti~ 
expenditure of public money is involved, statutes authori­
zing such must be strictly construed. See State v. McKelvey, 
12 Ohio St. 2d 92, 41 Ohio Op, 2d 372, 23i ~2d 391(196'i), 
See also State, ex rel. Leis v. Ferguson, 149 Ohio St. 555 
Tl948)·:- With respect to expenditures of money by boards of 
county commissioners, my predecessor stated in 1953 Op. 
Att'y Gen. No. 3063 at p. 464: 

"In ascertaining the powers that may be 

exercised by a county or by any of its boards 

or commissions, we are not permitted to indulge, 

in any degree, the consideration of convenience 

or desirability, or even the goal of greatest 

efficiency. Counties are strictly creatures of 

the legislature, and the coun{ycomrnissioncrs and 

other officers of the county have only those 

powers which the legislature has seen fit to 

grant and those which are clearly1mplied and 

essential to the carrying out of the powers 

gr.anted. J.l Ohio .:.iur:i.sprucience, page :i3,:, 

Thfs--rule is particularly emphasized in matters 

involving the expenditure of public money. In 

11 Ohio Jurisprudence, page 573, it is said: 


"'The authority to act in financial trans­
actions must be clear and distinctly granted, 
and if such authority is of doubtful import, the 
doubt is resolved against its exercise in all cases 
where a financial obligation is sought to be imposed 
upon the county.'" (Emphasis added.) 

The Section to which you refer in your letter of request, 
R.C. 325.20, states: 

"Except as otherwise provided by law, no 

elected county officer, and no-deputy or em­

ployee of the county, shall attend, at county 

expense, any association meeting or conven- ­
tion, unless authoriied by the boa~d of county 

conm1issloners. Before such allowance may be 

made ;--81.e head of the county office desiring 

it shall make application to the board in 

wr.it.ing showing the riecef,sity of such atten­

dc1.nce and the probable costs to the county. 

If a majority of the members of the board 
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approved the application, such expenses shall 
be paid from the moneys appropriated to such 
office for traveling expenses." 

(Emphasis added.) 

The intent of R.C. 325.20 was expressed by my predecessor 
in 1962 Op. Att'y Gen. No. 3067, at p. 445: 

"'rhe intent was to require all personnel 
of the county who wish to travel at county ex­
pense to association meetings and conventions 
to first obtain authorization from the board of 
county corrunissioners." 

The only exception to the above stated standard is pro­
vided in the first sentence of R.C. 305.20 which states: 
"Except as otherwise provided by law." Thus, unless there 
are statutory exceptions, employees of county boards must 
have ·the approval of the county commissioners before attend­
ing association meetings or conventions at county expense. 

R.C. 339.03 provides the powers and duties of the County 
Hospital Board Trustees and reads in pertinent part: 

"The trustees shall serve without compen­
sation but shall be allowed their necessary and 
reasonable expenses incurred b1 the performance 
of their duties. Such expenses shall be paid 
out of tl1e funds pi~ovl<led for such hospi i:,'lJ.. 

1The board 0£ count2 hospital tru!;tees m,,y em­
ploy such help as is necessary to perform its 
clerical work, superintend properly the con­
struction of such hospital, and pay the expenses 
thereof, including the salary of the adminis­
trator as provided in section 339.06 of the 
Revised Code, out of the funds provided for such 
hospital." 

Similarly, R.C. 5126.01 provides that bodrd members of 
County Boards of Mental Retardation shall serve without compen­
sation but "shall be reimbursed for necessary expenses incurred 
in the conduct of board business." R.C. 5126.03 provides the 
powers and duties of the county board of mental retardation 
and states in pertinent part: 

"The county board of mental retardation, 
subject to the rules, regulations, and standards 
of the commissioner of mental retardation shall: 

"(A) Administer and supervise facilities, 
programs, and services established under section 
5127.01 of the Revised Code and exercise such 
powers and duties as prescribec} by the commis­
sioner; 

"(B) Submit an annual report of its work 
and expenditures, pursuant to section 5127.01 
of the Revised Code, to the corrmissioner and 
to the board of county commissioners at the 
close of the fiscal year and at such other 
time as may be requested; 
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"(C) Employ such personnel and proviae 

such services, facilities, transportation, and 

equipment as are necessary; 


"(D) Provide such funds as are necessary 

for the operation of facilities, programs, and 

services established under section 5121.01 of 

the Revised Code." 


While the statutes pertaining to County Hospital Boards 
and County Mental Retardation Boards appear to allow board 
members to attend confr)rences necessarily incurred in the 
performance of their duties without prior county commissioner 
approval, such is not the case for employees of these t,·:o 
boards. Neither R.C. Chapter 339 nor R.C. Chapter 5126 
provide express or implied power which would authorize their 

0respGctive boards to usurp the powers of i:he Be rd of County 
Commissioners as provided in R.C. 325.20. 'l'hat, of course, 
is not to say that it would be improper for the county com-­
missioners to approve requests that such en'.ployees attend 
conferences. 

With respect to Conununity Mental Health and Retardation 
Boards established t:nder R.C. 340.02, however, a different 
conclusion is reached as to their employees. I concluded in 
1975 Op. Att'y Gen No. 75-014 that joint county boards are not 
under the operational control of the county co1rnn:i.ssioners. In 
that Opinion, I stated: 

"Similarly, a joint county conununity 

mental health and retarda.tion district is 

neither a subdivision nor s ubordinat.e de-· 

partment of any of the counties established 

by joint action of several counties which 

operate subject to the rules and regulations 

of the Director of the State Board of Mental 

Health and Mental Retardation. It follows 

that a cornmunity mental health and retarda­

t.ion board, which serves more than one county 

is not a county board of any of the participating 

counties and is not entitled to legal counsel 

from the prosecuting attorneys of such counties 

under R.~. 309.09." 


It is upparent from the foregoing that such joint com­
munity boards do not need the approval of the board of county 
cornmissione:~s before authorizing conference attendance by 
their empl.oyees. 

In regnrd to single comr.mnity boards, I direci: your 
attention to 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-084, wherein the third 
branch of the syllabus states: 

"3. l'lliere a sing] c, county cc"""'unity 

mental health Rnd reta.rc"!ilt:ion boa.rd deter­

mines thut attendance of its n1e1l1jJ01-·s or 
employees at a business conference will be 

in furtherance of the board's duties, no 

county commissioner app1·oval for attcl!dance 

is required." 
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Based upon these prior opinions, then, I conclude that 
neither the board members nor the employe:,es of a Cor.ununi ty 
Mental He«lth and Retardat:i.on Board are required to obtain 
approval of the county commissioners fo:.:- attendance at con­
ferences which these community boards determine appropriate. 

Therefore, in sped fie answer to your request, it is my 
opinion and you are so advised that R.c: 325.20, requiring 
approval by the Board of County Conunissioners before county 
employees hlil'./ attend association n>.eetings or conventions, 
applies to employees of County Hospital Boards \·ihich are 
established pursuant to R.C. Chapter 339 and County Boards 
of Ment~J. R01·ar<l~t1.c~ ~~~ict1 2rc cstabli~l~cd purs~~~t to ~.c. 
Chapter 5J.2G, but dcieB not apply to employees of Community 
M0ntal Health and Retardation Boards which are established 
pursuant to R.C. Chapter 340. 
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