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OPINION 65-216 

Syllabus: 

l. Section 325.19, Revised Code, does not require that a 
salaried county employee with less than six months full-time 
county service prior to the month when a holiday enumerated 
therein occurs be paid for such holiday. 

2. Section 325.19, Revised Code, requires that a salaried 
county employee with at least six months full-time county service 
prior to the month when a holiday enumerated therein occurs be 
paid only eight hours pay for such holiday at his regular rate. 
Section 325,19, Revised Code, does not require a larger pay for 
such holiday. Opinion No, 606, Opinions of the Attorney General 
for 1959, page 316, distinguished. 

3. Section 511.10, Revised Code, does not require that a 
salaried township employee with less than six months full-time 
township service prior to the month when a holiday enumerated 
therein occurs be paid for such holiday. 

4. Section 511.10, Revised Code, requires that a salaried 
township employee with at least six months full-time township
service prior to the month when u holiday enumerated therein 
occurs be paid only eight hours pay for such holiday at his 
regular rate, 

To: James V, Barbuto, Summit County Pros. Atty., Akron, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, December 2, 1965 

I have before me your request for my opinion which reads 
as follows: 

"Our attention has been called to the 
following language in amended substitute House 
Bill No. 70, amending Section 325.19 of the Re-
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vised Code of Ohio: 

11 1 Such county employee worl{ing--or salary 
basis, shall be entitled to e~ght hours holiday 
pay for New Year I s Day, Lincoln I s Birthday, 
Washington's Birthday, Memorial Day, Independence 
Day, Labor Day, Veteran I s Day, Thanlrngiving Day and 
Christmas Day, of each year,if he is a regular em­
ployee with at least six months full-time county 
service prior to the month in which such holiday 
occurs--. 1 

"A county salaried employee is paid the same 
amount for each month's work. During a long month 
his pay is the same as for a short month, for reason 
that salaries are quoted as an annual sum; see 143.10 
for an example. 

11 1. If the salaried employee has less than six 
months service prior to the holiday and does not work 
on the holiday, should hi.s normal monthly pay be 
reduced by the eight hours holiday pay? 

11 2. If the salaried employee has more than 
six months service: shall his usual salary for the 
month of the holiday be increased by the eight 
hours holiday pay? 

"3. Under amended SB 51 do the same methods 
of computation apply to salaried township employees ?11 

Section 325.19, Revised Code, was amended by the 106th 
General Assembly, Amended Substitute House Bill No. 70, to pro­
vide, in pertinent part: 

"In addition to such vacation leave, such 
county employee, working on a per diem*** 
basis, hourly basis, or salary basis, shall be 
entitled to eight hours of holiday pay for New 
Year's Day, Lincoln's Birthday, Washington's 
Birthday, Memorial Day, Independence Day, Labor 
Day, Veteran's Day, Thanksgiving Day, and Christmas 
Day, of each year, if he is a regular employee with 
at least six months full-time county service prior 
to the month when such holiday occurs.** * 11 

In Opinion No. 606, Opinions of the Attorney General for 
1959, page 316, my predecessor interpreted Section 325.19, 
supra, in response to a request for an opinion as to whether 
per diem and hourly county employees are entitled to holiday pay 
for a holiday enumerated in that section when such holiday falls 
on a day on which such employee is not regularly scheduled to 
work. In that Opinion, at page 320, my predecessor held: 

11 * * *it is my opinion and you are advised 
that under the provision of Section 325.19, Revised 
Code, all per diem and hourly employees of a 
county are entitled to receive on Memorial Day 
and Independence Day in 1959, which days fall 
on Saturday, eight hours of holiday pay for 
each of such days." 
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I am in agreement with this holding although I am constrain2d 
to dissent from a suggestion in the language of the opinion. At 
page 318, my predecessor wrote: 

"Taking the legislature at its word, as we 
must, it appears that it has granted all these 
particular employees a bonus for New Years (sic) 
Day and for each of the other named holidays." 

Later in the Opinion my predecessor wrote at page 319: 

"Section 325.19, Revised Code, indi-
cates an intention of the General Assembly to grant 
a special bonus to county employees who are employed 
by the day or hour." (Emphasis added) 

Insofar as Section 325.19, supra, guarantees county employees 
that they will receive holiday pay for an enumerated holiday
whether or not they are regularly scheduled to work on such holi­
day, it does provide for compensation in the nature of a bonus. 
However, insofar as the language used in Opinion No. 606, supra, 
suggests that a specia~ bonus is greater than such guarantee,
it is misleading and from it I dissent. The language of 
Section 325.19 is clear that county employees shall be paid 
for the enumerated holidays. There is no provision therein 
that they should receive a larger pay for a holiday than they 
receive for a regular work day. 

By Amended Substitute House Bill No. 70, The General 
Assembly included salaried employees in Section 325.19, supra,
and provided that they shall be treated the same as per diem 
and hourly county employees for the purpose of holiday pay. 
Salaried employees with at least six months full-time county 
service prior to the month \·Then such holiday occurs are now 
guaranteed that they will receive the~r regular pay for the 
holidays enumerated in Section 325.19, supra, ,~ithout regard to 
when such holiday falls. Inasmuch as Section 325.19, ~ra, 
does not provide that its guarantee applies to salaried county 
employees with less than six months full-time county service 
prior to the month when such holiday occurs it is the intent ~f 
the legislature that such guarantee does not apply to them. 

Accordingly, in answer to your first two questions, it is 
my opinion: 

1. Section 325.19, Revised Code, does not require that a 
salaried county employee with less than six months full-time 
county service prior to the month 1·:hen a holiday enumerated 
therein occurs be paid for such holiday. 

2. Section 325.19, Revised Code, requires that a salaried 
county employee with at least six months full-time county service 
prior to the month when a. holiday enumerated therein occurs be 
paid only eight hours pay for such holiday at his regular rate. 

Section 511.10, Revised Code, was ar.1ended by the 106th 
General Assembly, Amended Senate Bill No. 51, to provide, in 
pertinent part: 

"Any township employee working on a salary 
or hourly basis is entitled to eight .hours of 
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holiday pay for New Year's day, Mer.1orial day,
Thanksgiving day, and Christmas, of each year,
provided that the employee is a regular employee
with at least six months full-tirr:e township ser­
vice prior to the month when such holiday occurs. 11 

It is my opinion that this section provides the same 
guarantee for salaried township employees that Section 325.19, 
supra, provides for salaried county employees. 

Accordingly, in answer to your third and fourth questions,
it is my opinion: 

3. Section 511.10, Revised Code, does not require that a 
salaried township employee with less than six months full-time 
township service p1•ior to the month \'/hen a holiday enumerated 
therein occurs be paid for such holiday. 

4. Section 511.10, Reviced Coue, requires that a salaried 
township employee with at least six months full-time township
service prior to the month when a holiday enumerated therein 
occurs be paid only eight hours pay fol' such holiday at his 
regular rate. 




