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361. 

COUNTY COMMISSIONERS-NO AUTHORITY TO PAY 
CLAD{ FOR MEDICAL EXPENSES-PRECAUTIONARY 
TREATMENTS-INDIVIDUALS' PARTICIPATION IN CASE 
OF PERSON BITTEN OR INJURED BY DOG AFFLICTED 
WITH RABIES. 

SYLLABUS: 
County com11nissioners have no authority to pay a claim for medical 

expenses incurred in the taking of precautionary medical treatments by 
indivvduals who have assisted and taken care of a person bitten or injured 
by a dog affiicted with rabies. 

COLUMBUS, Omo, March 27, 1939. 

HoN. T. B. WILLIAMS, Prosecutin2 Attornc3•, New Lexington, Ohio. 

DEAR Sm: Your recent request for my opinion presents the question 
as to whether a bill for precautionary medical treatment given persons 
who assisted and cared for a party bitten by a dog afflicted with rabies 
should be paid by the county commissioners. 

This question involves the interpretation of Sections 5851 and 5852 
of the General Code. Section 5851, General Code, provides as follows: 

"A person bitten or injured by a dog, cat or other animal 
afflicted with rabies, if such injury has caused him to employ 
medical or surgical treatment or required the expenditure of 
money, within four months after such injury and at a regular 
meeting of the county commissioners of the county where such 
injury was received, may present an itemized account of the 
expenses incurred and amount paid by him for medical and 
surgical attendance, verified by his own affidavit and that of his 
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attending physician; or the administrator or executor of a de­
ceased person may present such claim and make such affidavit. 
If the person so bitten or injured is a minor such affidavit may 
be made by his parent or guardian." 

Section 5852, General Code, provides as follows: 

"The county commissioners not later than the third regular 
meeting, after it is so presented, shall examine such account, 
and, if found in whole or part correct and just, shall order the 
payment thereof in whole or in part to the patient and to the 
physician who rendered such treatment, in accordance with their 
respective claims, but a person shall not receive for one injury a 
sum exceeding two hundred dollars." 

It will be noted that Section 5851, supra, only provides for the pay­
ment of medical expenses to a person bitten or injured by a dog or other 
animal afflicted with rabies. A question somewhat analogous to the one 
herein presented, was considered by the then Attorney General in 1925. 
In his opinion (0. A. G. 1925, page 723) it is stated in the syllabus 
thereof: 

"County commissioners may not lawfully approve and pay 
a claim for funeral expenses presented by the administrator of a 
decedent who has died from hydrophobia resulting from having 
been bitten by a dog afflicted with rabies." 

At page 724 of the 1925 Opinions of the Attorney General, it was stated: 

"Under this section (Section 5851, General Code) the only 
claim which may be presented is a claim for medical or surgical 
treatment occasioned by being bitten or injured by a dog, cat 
or other animal afflicted with rabies." (Parenthetical matter the 
writer's.) 

In 32 0. J. at page 734, the following language is used: 

"Public funds can be disbursed only by clear authority of 
law." 

In the instant situation, the claim is not one for medical or surgical 
treatment occasioned by being bitten or injured by a dog or other animal 
afflicted with rabies. Consequently, there is no authorization, either ex­
press or implied, in the law for the payment of the claims in the situation 
presented by you. 

Therefore, in specific answer to your inquiry, I am of the opinion 
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that county comm1ss1oners have no authority to pay a c:laim for medical 
expenses incurred in the taking of precautionary treatments by persons 
who have assisted or taken care of a person bitten or injured by a dog 
affiicted with rabies. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




