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SCHOOLS-WHO AUTHORIZED TO PRESCRIBE COURSE OF STUDY­
EXAMINATION QUESTIONS BASED UPON TEXT BOOKS ADOPTED 
BY BOARD-COURSE OF STUDY SUBJECT TO APPROVAL OF 
SUPERINTENDENT OF PUBLIC INSTRUCTION. 

1. In the prescribiug of a course of study for its school district, as Provided 
in section 7645 G. C., a board of education is authorized to direct the superintendent 
employed by the board to formulate or submit to the board a course of study 
which will conform to the text books adopted by the board of education for use 
in that district. 

2. A board of education has the power to adopt the necessary rules and regu­
lations for the govenzment of the schools and the employes of the board and for 
euforcing the rules and regulations thus adopted, and a board of educati01~ is 
authorized to direct that the superintendent employed by the board shall formulate 
final examiuation questions based upon the text books adopted by the board and 
used by the pupils in the district. 

3. Te.rt boob for use in schools are adopted by the local board of education 
in accordance with section 7713 G. C. and the board of education is required to pre­
scribe a graded course of study for all the schools uuder its control under authority 
of sectiou 7645 G. C., but such course of study is subject to the approval of the 
superintendent of public i11struction. 

CoLUMBUs, OHIO, September 3, 1921. 

HoN. VERNON M. RIEGEL, Superi11tendent of Public Instruction, as Director of Edu­
cation, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of the receipt of your request for 

an opinion upon the following two questions: 

1. "Has a board of education of a village or rural school dis­
trict the power to compel its superintendent to formulate a course of 
study to conform with the textbooks adopted by said board? 

2. Has a board of education of a village or rural school district 
the power to compel its superintendent to formulate final examina­
tion questions based upon the books in use?" 

As to who is to prescribe the course of study to be used in a school dis­
trict appears in section 7645 G. C., which reads in part as follows: 

"Boards of education are required to prescribe a graded course 
of study for all schools under their control in the branches named in 
section 7648, subject to the approval of the superintendent of public 
instruction. * * *" 

This section of the law clearly sets forth that it is the duty of the board 
of education to issue and put in force the course of study to be used in the 
district. The superintendent or principal in the district does not control 
what is to appear in the course of study according to the language of section 
7645 G. C. (108 0. L. Part II, p. 1283). Of course the administrative head of 
the schools in the district usually submits a proposed course of study to the 
board of education for its adoption and promulgation in that district. He 
does this because he is an employe or a servant of the board of education 
and as such is presumed to carry out all reasonable rules, regulations and 
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requirements made by the board unless such board makes a requirement 
which would affect a contract of the board with a teacher which in itself 
would be illegal or unconstitutional or an abuse of discretion. 

In the prescribing of a course of study by a board of education (7645 G. 
C.) there is no question but what the board of education should have the 
assistance of the superintendent or principal in the formulating of the course 
of study to be used because the very carrying out of the course of study 
from an administrative standpoint is to be performed by the superintendent 
or principal himself. 

Other pertinent sections of the law are as follows: 

Sec. 7690 G. C. "Each city, village or rural board of education shall 
have the management and control of all the public schools of whatever 
name or character in the district, except as provided in laws relating to 
county normal schools. It may elect, to serve under proper rules and 
regulations, a superintendent or principal of schools * * * and may 
fix their salaries. * * *" 

Sec. 4750 G. C. "A board of education may make such rules and 
regulations as it deems necessary for its government and the government 
of its employes and the pupils of the schools. * * *" 

Sec. 7701. "Each board may dismiss any appointee or teacher 
for inefficiency, neglect of duty, * * *" 

The following two sections, speaking of courses of study, while not 
pertinent to the case at hand, may have been in mind when this question 
came up and they are therefore quoted herein: 

Sec. 7706-2 G. C. "It shall be the duty of the county superin­
tendent and assistant county superintendents to recommend to the 
county board of education such text books and courses of study as 
are most suitable for adoption." (109 0. L. 245). 

Sec. 4737 G. C. "The county board of education shall publish with 
the advice of the county superintendent a minimum course of study which 
shall be a guide to local boards of education in prescribing the course of 
study for the schools under their control. The county board may publish 
different courses of study for village and rural school districts." (104 
0. L. 133). 

Bearing upon section 7706-2 G. C. your attention is invited to Opinion No. 
508 issued by the Attorney-General, August 9, 1917, and appearing at page 
1446, Vol. II, Opinions of the Attorney-General for 1917, the syllabus of which 
reads: 

"General Code section 7706-2, which provides that county and 
district superintendents (now abolished) shall recommend text books 
to county boards of education, does not repeal by implication the 
provisions of section 7713 which gives the power to adopt text books 
to district boards of education. 

A county board of education has no power to adopt a text book 
and therefore any recommendations to it of text books should in 
turn be referred to the various district boards of education of the 
county school district." 
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All that might be accomplished under sections 7706-2 and 4737 G. C. is to 
merely recommend to the local boards of education what text books should 
constitute the course of study; further than this those sections are not 
operative, for the reason that section 7645 G. C. places a mandate upon the 
local board of education itself to prescribe the course of study, while sec­
tion 7713 authorizes a local board of education to adopt such text books as 
it sees fit. Thus section 7713 G. C. reads in part: 

"At a regular meeting, held between the first Monday in Feb­
ruary and the first Monday in August, each board of education shall 
determine by a majority vote of all members elected the studies to 
be pursued and which of such text books so filed shall be used in the 
schools under its control. * * *" 

Sec. 7711 G. C. * * * "A board of education shall not adopt or 
cause to be used in the common schools any book whose publisher has 
not complied, as to such book, with the provisions of law relating thereto." 

Sec. 7715 G. C. "Each board of education shall make all neces­
sary provisions and arrangements to place the books so purchased 
within easy reach of and accessible to all the pupils in their dis­
trict. * * *. Such books must be sold to the pupils ·of school age 
in the district, at the price paid the publisher, and not to exceed 
ten per cent therefore added." 

B caring upon this question, the following decisions of the courts and 
former opinions of this department are of interest, to-wit: 

"A board of education has power to adopt the necessary rules 
and regulations for· the government of the schools and for enforc­
ing the rules and regulations thus adopted." (Sewell vs. Board of 
Education, 29 0. S. 89). 

"A board of education is clothed with the discretionary power to 
regulate and decide the text books to be used in the schools. This 
discretionary power can not be interfered with by a court." (State 
vs. Board of Education, 35 0. S. 368). 

"Where a board of education has adopted a set of rules and regula­
tions, and has had them printed for general distribution, such rules and 
regulations haYe all the force of law on school matters in that particular 
school district and the school board is expected to obey their own rules as 
well as all others concerned. A school board has the right to ame11d a11d 
cha11gc its regulatiolls at will by a majority vote, but as long as such rules 
have not been changed by the board of education, all concerned should be 
governed by the rules and regulations of the board as they exist at that 
particular time." (Opinion of the Attorney-General, page 684, Vol. I, 
1919). 

Under the pr.ovisions of section 7645 G. C. (108 0. L. 1283) all 

"Boards of education are required to prescribe a graded course of 
study for all schools under their control in the branches named in section 
7648, subfect to the approval of the superintende11t of public instructio1~." 
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In your question submitted it is presumed that you have in mind the 
superintendent in a village school district or a rural school district operated 
under section 4740 G. C., as there cannot be a superintendent in a rural school 
district unless such rural school district is established as a forty-seven forty 
district as held in Opinion No. 2324 issued by this department, August 12, 
1921. 

The authority of a board of education to adopt rules and regulations as 
to its employes and what they arc required to do, is fully set forth in the 
sections of the law heretofore quoted, and a board of education can compel 
the superintendent employed by it to formulate or submit a course of study 
to conform with the text books adopted by said board, whose duty it is to 
prescribe the course of study to be used in the district. It would seem very 
impractical to prescribe a course of study which contained or mentioned text 
books not adopted for use in that particular district. There is a wide dis­
tinction between what is known as a course of study and the text books 
themselves, the •Jaw contemplating that a course of study shall follow the 
adoption of the text books for usc in the district by a board of education; 
thus a course of study will set forth that during a certain semester or portion 
of the school year certain pages or chapters of a text book shall be covered, 
and a course of study usually contains recommendations as to how and 
when the text books adopted should be used. To have appear in a course of 
study a text book which was not adopted by the board would in reality be 
a violation of section 7711, which provides that 110 book shall be used in the 
common schools unless it has been properly adopted by the board of edu­
cation under the text book law. The purpose ·a£ this law is to place in the 
hands of the pupils the text books which they are to use in their daily work 
at as cheap a price as possible, and it would seem that these books would 
be the ones to which the pupils had access and from which their knowledge 
for final examinations would be obtained, and therefore in promotional ex­
aminations the. examination questions to test the fitness of the pupil for 
promotion or graduation should be based upon the text books to which he 
has had access and which have been placed for use officially in the district 
by the board of education. However, your attention is invited to section 
7645 G. C. as amended in 108 0. L., 1283, providing that every course of study 
in the school districts of the state is subject to the approval of the superin­
tendent of public instruction, and if the course of study in a given district 
does not conform to the text books adopted by the board of education in that 
district and it is the opinion of the superintendent of public instruction that 
such course of study so formulated should not be approved, he has full 
authority to provide under section 7645 G. C. that the course of study must 
conform to the text books adopted by the board in the local district. The 
board of education, in a district under other sections of the law as above 
cited has ample authority to direct and compel that its superintendent assist 
in the formulation of its course of study to be submitted to the superin­
tendent of public instruction, and this the board can do by rule or regulation 
as it sees fit. The board of education also has power and authority in its 
general control of all the schools in the district and its own employes to 
provide by a rule or regulation that final examination questions to be sub­
mitted to pupils must be based upon the text books adopted and in use in 
that particular district. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

A ttor11ey-General. 


