
2-267 1976 OPINIONS OAG 76-078 

OPINION NO. 76-078 

Syllabus: 

The board of education of a local school district may 
pay a higher percentage of the health insurance premiums 
for its superintendent, assistant superintendent,' and 
principals than it pays for other "teaching employees" 
under R.C. 3319.202. 

To: Robert A. Jones, Clermont County Pros. Atty., Batavia, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, November 26, 1976 

Your request for my opinion reads as follows: 

"We have been requested by one of the 
local boards of education as to whether or 
not said Board, under provisions of Section 
3313.202 of the Ohio Revised Code, would 
be permitted to pay a greater percentage of 
the Health Insurance premium for principals, 
assistant superintendents and superintendents 
than the percentage of the teachers' health 
insurance premium." 

R.C. 3313.202, to which you refer, provides; 

"The board of education of a school 
district may procure and pay all or part 
of the cost of group term life, hospitali­
zation, surgical, or major medical insurance, 
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or a combination of any of the foregoing 
types of insurance or coverage, whether 
issued by an insurance company or a hospital 
~ervice association duly licensed by this state, 
covering the teaching or nonteaching employees 
of the school district, or a combination of 
both, or in the case of hospitalization, surgical, 
or major medical insurance, the dependent children 
and spouses of such employees; provided if such 
coverage affects only the teaching employees of 
the district such coverage shall be with the con­
sent of a majority of such employees of the 
school district, or if such coverage affects only 
the non-teaching employees of the district such 
coverage shall be with the consent of a majority 
of such employees. If such coverage is proposed to 
cover all of the employees of a school district, 
both teaching and non-teaching employees, such 
coverage shall be with the ~o~sent of a majority 
of all the employees of a school district. A 
board of education shall continue to carry, on 
payroll records, all schooi employees whose sick 
leave accumulation has expired, or who are on a 
disability leave of absence or an approved leave 
of absence, for the purpose of group term life, 
hospitalization, surgical, or major medical in­
surance. A board of education may pay all or part 
of such coverage except when such employees are 
on an approved leave of absence, or on a disability 
leave of absence for that period exceeding two years. 
As used in this section 'teaching employees' means 
any person employed in the public schools of the 
state in a position for which he is required to 
have a certificate pursuant to sections 3319.22 to 
1319.31, inclusive, of the Revised Code. 'Non­
~eaching employees' as used in this section means 
any person employed in the public schools of the 
state in a position for which he is not required to 
have a certificate issued pursuant to sections 
3319.22 to 3319.31, inclusive, of the Revised Code." 

(Emohasis added.) 

For purposes of this section, superintendents, assistant 
superintendents, and principals are included within the defi­
nition of "teaching employees" since such positions are ones 
for which a certificate is required pu.rsuant to R.C. 3319.22. 
With respect to your question, however, it should first be 
noted that R.C. 3319.202 in authorizing the payment of insur­
ance premiums does not expressly prohibit the adoption of a 
schedule by which a higher percentage of the cost of insurance 
would be paid for certain employees than for other employees. 
To the contrary the language of that statute appears to leave 
this determination to the discretion of the board, so that the 
amount of insurance premium borne by the employer may vary 
with the position. 

It is well settled that the payment of insurance premiums 
for public officers and employees is a form of compensation. 
State, ex rel. Mikus v. Roberts, 15 Ohio St. 2d 253 (1968); 
State, ex rel. Boyd v. Tracey, 128 Ohio St. 242 (1934); 1976 
Op. Att'y Gen. No. 76-058; 1975 Op. Att'y Gen. Nos. 75-061 and 
75-014; and 1972 Op. Att'y Gen. No. 72-059. Furthermore, the 
characterization of insurance premium payments as compensation 
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has been for various purposes. In Op. No. 72-059, supra, I 
relied on the above cited Supreme Court cases to conclude that 
an in-term increase in payments of insurance costs was an increase 
in compensation prohibited by Article II, Section 20, Constitution 
of Ohio. Similarly in Op. No. 75-014, supra, I concluded that 
in the absence of express statutory authority to pay insurance 
premiums such authority could be inferred from a general grant 
of power to "fix compensation" for employees. 

It is, therefore, necessary to also consider the statutes 
relating to the compensation of officers and employees of a 
board of education to determine whether there exists any pro­
vision, which would preclude the payment of a higher percentage. 
of the cost of insurance for persons in the positions you de­
scribe than for other "teaching employees" under R.C. 3319.202. 

The appointment of a superintendent of a local school dis­
trict is provided for in R.C. 3319.01, which reads in pertinent 
part: 

"No person shall be appointed to the office 
of local superintendent who is not possessed of 
a superintendent's certificate as defined in 
division (H) of section 3319.02 of the Revised 
Code, or of a local superintendent as defined 
in division (L) of section 3319.22 of the Re­
vised Code, unless such person held or was 
qualified to hold the position of executive 
head of a local school district on September 
16, 1957. At the time of making such appointment 
or designation of term, such board shall fix the 
compensation of the superintendent, which may be 
increased or decreased during such term, provided 
such decrease is a part of a uniform plan affecting 
salaries of all employees of the district, and shall 
execute a written contract of employment with such 
superintendent." (Emphasis added.) 

Similarly R.C. 3319.02 provides.as follows for t~e 7mploYI;1ent and 
comoensation of assistant superintendents and principals in a 
loc~l school district: 

... In the case of assistant superintendents, 
principals, and assistant principals in local school 
districts employment shall be, and in the case of 
all other administrative personnel in local school 
districts may be, in accordance with nominations 
of the superintendent of schools of the county dis­
tricts of which the local district is a part. Such 
employees shall be employed under written contracts 
of employment. Except by mutual agreement of the 
parties thereto, no employee shall be transferred 
during the life of his contract to a position of 
lesser responsibility. No contract may be terminated 
or suspended by a board of education except pursuant 
to section 3319.16 or 3319.17 of the Revised Code. 
The salaries and compensation prescribed by such con­
tracts shall not be re~uced by a board of education 

January 1977 Adv. Sheets 

http:provides.as


2-270 OAG 76-078 ATTORNEY GENERAL 

unless such reduction is a part of a uniform 

plan affecting the entire district." 


(Emphasis added.) 


It is significant that while both of the foregoing sections 
provide that any reduction in compensation be part of a uniform 
plan for all employees of the school district, there is no require­
ment of uniformitv in the establishment of levels and forms of com­
pensation. To th~ contrary such determination appears clearly to 
have been committed by the General Assembly, pursuant to R.C. 
3319.01 and R.C. 3319.02, to the discretion of the board of educa­
tion. This view is consistent with R.C. 3319.202 which, as dis­
cussed a.hove, poses no such restrictions on the payment of in­
surance premiums for employees once a majority of "teaching em­
ployees" has consented to have a program of insurance coverage 
instituted. See also R.C. 3313.20-and R.C. 3313.47, which have 
been construed generally to give boards of education broad dis­
cretion in providing for the operation of schools. See Dayton 
Teachers Assn. v. Dayton Bd. of Edn., 41 Ohio St. 2d--rz7-;-IJT; 
(1975); Greco v. Roper, 145 Ohio St. 243, 249 (1945); 1974 Op. 
Att'y Gen. Nos. 74-063 and 74-095. 

I must, therefore, conclude that a board of education does 
possess authority to determine the level of compensation to be 
paid to superintendents, assistant superintendents, and principals, 
including the payment of insurance premiums pursuant to R.C. 
3319.202, and may in th8 exercise of that authority pay a higher 
percentage of insurance premiums for persons holding such posi­
tions than for other "teaching employees" under R.C. 3319.202. 

Jn specific answer to your question it is, therefore, my 
opinion and you are advised that the board of education of a 
local school district may pay a higher percentage of the 
health insurance premiums for its superintendent, assistant 
superintendent, and principals than it pays for other "teaching 
employees" under R.C. 3319.202. 




