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l112. 

APPROVAL, DEFICIENCY BONDS OF CONNEAUT CITY SCHOOL DIS­
TRICT IN AMOUNT OF $49,000. 

'CoLUMBUs, Oaw, March 29, 1920. 

Industrial Coiumissiou of Ohio, Columbus, Ohio. 

1113. 

COUNTY BOARD OF EDUCATION-WHERE RURAL DISTRICT BE­
COMES VILLAGE DISTRICT-WHEN MEMBER OF COUNTY BOARD 
DISQUALIFIED BY RltASON OF INCORPORATION OF VILLAGE. 

Where two members of a county board of cducatiolt are resideuts of village 
districts and a11other member of said board resides i1t a11d was elected from a rurai 
diJtrict and said rural district becomes a <t·illage district by reason of the illcor­
porafiOI~ of a village within said rural district, the latter is disqualified as a member 
of the county board. ' 

CuwMnus, OHIO, April 1, .1920. 

HoN. F. B. PEARSON, Superiutetzdent of P1lblir. lnstrllctioll, 'Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-Your letter of recent date requesting an opinion reads: 

"I have just received a letter which contains the following recital of 
facts: 

A was elected to the county board 'of education in 1918, from a rural 
district. B was elected in 1919 from a village ·district. C was l!lected in 
1920 from a village district. The district in which A resides is about to 
incorporate as a village. 

In view of these facts will it be legal for all three of these members 
to serve out their terms? If not, will the position of A, B or C be made 
vacant?" 

The significance of your inquiry becomes apparent from a consideration of 
the provisions of sections 4728, 4681 and 4687 G. C., 'which provide: 

"Section 4728. * * * At least one member of the county board 
of education shall be a resident of a village school district if such district 
is located· in the county school district a.nd at least three members of. such 
board shall be residents of rural school districts, but not more than one 
member of the county· board of education shall reside in any one village 
or rural school district within the county school district." 

"Section 4681. Each village, together with the territory attached to it 
for school purposes, and excluding the territory within its corporate lim­
its detached for school purposes, and having in the district thus formed a 
total tax valuation of not less than five hundred thousand dollars, shall 
constitute a village school district." 

"Section 4687. Upon the creation of a village, it shall thereby become 
a village school district, as herein provided, and, if the territory of such 
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village previous to its creation was included within the boundaries of a 
rural school district and such rural school district included more territory 
than is included within the village, such territory shall thereby be at­
tached to such village school district for school purposes, provided such 
territory has an area of less than sixteen square miles." 
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It is evident that upon the creation of a village it ipso facto becomes a village 
school district, and the territory comprising the rural district of which said village 
was originally a part becomes attached to said village for school purposes, pro­
vided that said territory has an area of less than sixteen square miles and the newly 
created 'district has a ·total tax valuation of $500,000. 

In the absence of definite information, for the ·purpose of this opinion it will 
be assumed that the circumstances are such that the proposed incorporation will 
create a village district. In the event that the village is incorporated, A, who is 
now a member of the county board of education, will reside in a village school 
district. The statute is plain that not more than two members of the county 
board may reside in a village district and inasmuch as A was elected from a rural 
district it must be assumed that he was properly elected and has held his office by 
reason of his residential qualification, viz., a resident of a rural school district. 

While section 4748 G. C. defines certain contingencies that shall constitute a 
vacancy in any board of education, this statute does not expressly cover a situation 
such as you present; nor does any other statute deal with such a condition. How­
ever, it is apparent that when the proposed village is incorporated then there will 
be three members of the county board of education who reside in village districts, 
which condition the statute expressly provides must not exist. Therefore there 
must be a vacancy of one of the village members who are residents of the village 
district. The logical conclusion seems to be that A, who was qualified at the time 
of his election because of his rural residence and who has held his office by reason 
of such qualification, will be disqualified when his residential status becomes changed 
by the incorporation of the village. He having claimed title to his office by reason 
of his status should not complain when his said status changes so as to disqualify 
him. A rule applicable to the situation has been given as follows: 

"The loss of the qualification necessary to make one eligible for a 
public office will generally result in the forfeiture of the office." 

29 Cyc., 1380. 

In the case of state ex rei. vs. Orr, 61 0. S., 384, a similar question was con­
sidered with reference to a member of the city council who removed from the ward 
from which he was elected. The court in part said: 

"Section 1680, Revised Statutes, provides that 'A member of the council 
or board of aldermen must be a resident of the corporation for which he is 
elected, and if the corporation is divided into wards or districts, then a. 
resident of the ward or district for which he is elected.' This seems to 
mean that a member of council must be a resident of his ward, not only 
when elected, but also ·that he must remain s~tch resident; and then the 
statute is supplemented by the ordinance of the city, which provides that 
'a councilman :who removes without his ward shall be deemed to have re­
signed bis office. It being conceded in this case that Mr. Crow had re~ 
moved out of his ward, it must follow that he thereby ceased to be a mem~ 
ber of the council, the same a.s if he had resigned.'' 

While it will be observed that the council had supplemented the statute re-
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ferred to in the above opinion by the provision that upon the removal of a mem­
ber of council from the ward in which he was elected, his position should be con­
sidered as vacant, it is believed that the opinion of said court indicates that the 
decision would have b~en the same had ther"e been no such provision of the city 
council. . . . · · . _ 

In view of the foregoing, it "is the opinion of this department upon the state 
of facts as given by you that when the status of a member of the county b~;>ard of 
education, who is elected from a rural. district, changes sci as to cause him to be a 
resident of a village district, he immediately becomes disqua:tified as a member of 
the county board. Under such circumstances the member becoining so disqualified 
should resign and his place should be filled as p-rovided by statute, as such a pro­
ceeding would definitely end all controversies in reference to the matter. 

1114. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attoritey-General. 

COMMON PLEAS COURT~DEPUTY CLERK~SECTION 2871 G. C. GOV­
ERNS APPOINTMENT~CERTIFICATE OF APPOINTMENT FILED 
WITH COUNTY AUDITOR. · -

The provisions of section 2871 govern the. appointmellt of a deputy clerk of 
common pleas court and a. certificate of Sitch appointmcllt must be filed with- the 
county auditor. 

CoLUMBus, OHIO;. April 1, ·1920. 

RoN. PHIL H. WIELAND, Prosecuting Allo!'lll')'," Mt. Gilead, Ohio. 
DEAR -SIR :-Acknowledgment is made of the receipt of your recent request for 

the opinion of this department as follows: 

"Please advise which section prevails for the appointment of deputies . 
for the office of clerk of courts, namely sections 2871 or 2981 of the Gen­
eral Code -of Ohio. 

Is the approval of the court and journal entry required or may the 
clerk under section 2981 without such approval or entry certify a deputy 
appointment to the county auditor, so long as the monthly pay of deputy 
does not exceed the amount allowed by the county commissioners of .4() 
per cent on the first two thousand of the last preceding year's fees.'' 

The source of your question is the apparent confusion and conflict between the 
sections which you quote. 

Section 2871 is a. part of· chapter 8, entitled "clerk. of common pleas court." 
This section is as follows • 

"The clerk may appoint one or· more deputies to .be approved by the 
court of common- pleas if in session, or by one of the judges thereof, if 
not in session. Such appointment shall be by certificate, signed by the 
clerk, which, with the approval .oLthe court or judge,. shall be entered on 
the journal." 

At this point it may be· noted that this chapter- is special in that it relates not 
to county officers generally, but entirely to the clerk of the common pleas court. 


