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but, all of the partners having passed the original examination, the pronswns of 
Section 6373-36 make the issuance of a firm license to a new partnership mandatory 
and further direct that the new license shall issue without charge. Likewise, in 
the case of C, who has retired from the original partnership and is engaging in busi­
ness as an individual broker, the same rules are applicable. His name having been 
included in the original license issued to the A, B and C Realty Company, as a firm, 
for the current year, he is entitled to have a new license issued to him as an in­
dividual broker. Each of these licenses would, of course, be only for the unexpired 
period. 

Since both the new firm and the individual broker C would thereupon have 
exactly the same status as if they had applied for and obtained licenses in their present 
status, their respective rights of renewal are the same as any other licensees. Ac­
cordingly, they should be renewed upon application therefor without recommendation, 
examination or inquiry, excepting as provided in Sections 6373-39 to 6373-44, inclusive, 
of the General Code. 

Specifically answering your question, I am of the opinion that where a partner­
ship of three members has heretofore made application for and been granted a real 
estate broker's license in the firm name and separate licenses were issued to each of 
the partners as brokers, upon the dissolution of such partnership, the formation 
of a new partnership of two of the members of the old firm and the engaging in 
business of the individual remaining member, licenses for the new firm and an in­
dividual license to the remaining partner shall be immediately issued by the State 
Board of Real Estate Examiners without charge, for the unexpired period. Such 
licenses are subject to renewal in the manner prescribed by Section 6373-38 of the 
General Code. 

1423. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TuRNElR, 

Attorney General. 

COUNTY COMMISSIONERS-PAYMENT FOR PRELIMINARY ROAD SUR­
VEYS AFTER JAXUARY 2, 1928. 

SYLLABUS: 
1. A board of county cOIIllllissioners acting ll!!der the provisions of Sections 1191 

and 1195, General Code (effective January 2, 1928), may enter into an agreement with 
the Director of Highways and Public Works to Pas some part or all of the cost and e.r­
pmse of surveys and other preliminary expenses incident to the improvement of a state 
highway. 

2. After the second day of January, 1928, the county may pay a portion or all of 
the cost and expense of surrveys and other preliminary expenses incidwt to the im­
provement of a state highway only in those instances where the improvement is being 
constructed 11nder the provisions of Section 1191, General Code, 112 0. L. 469. 

CoLUMBUS, OHIO, December 22, 1927. 

HoN. GEORGE F. ScHLESINGER, Director of Highwa:ys a11d P11blic T¥ orlls, Columbus, 
Ohio. 
DEAR SIR :-Receipt is acknowledged of your communication of recent date re­

questing my opinion, as follows : 
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"The Edwards-Xorton Highway Bill, House Bill No. 67, repeals Section 
1193 of the General Code whereby the county was obligated to pay one-half 
of the preliminary engineering expense. In proceeding under Sections 67 and 
68 of the above mentioned bill, is the state obligated to pay the entire cost of 
surveys, preparation of plans and other preliminary expenses? 

May the county pay any of the cost of preliminary engineering where the 
state bears the entire cost of construction excepting property owners' assess­
ment which may be assumed by the counties which will be the case in all 
except the larger counties?" 

This will have a marked effect on the organization of our field forces 
after January 1, 1928." 

As pointed out in several former opnuons of this department, Section 1193, 
General Code, is one of a series or group of statutes relating to the construction, 
improvement, maintenance and repair of inter-county highways and main market 
roads upon a co-operative basis between the State of Ohio and a county or town­
ship therein. These statutes arc commonly referred to as "State Aid Statutes." 

Section 1193, General Code, as it now reads, will not be in effect after the first 
day of January, 1928, since by the provisions of House Bill N"o. 67, (Edwards-Norton 
Act) said statute was expressly repealed. 

It is well to bear in mind that pending proceedings for road improvements, which 
have been instituted under the provisions of Sections 1191, et seq. of the General Code, 
will not be affected by the going into effect of House Bill No. 67. You will recall 
that in Opinion No. 776, addressed to you on the 25th clay of July, 1927, it was held: 

"1. A proceeding is 'pending' within the meaning of Section 26 of the 
General Code when a board of county commissioners makes application for 
state aid under the provisions of Section 1191 of the General Code, and such 
a proceeding may be completed under the present law after the effective date 
of House Bill No. 67, passed by the Eighty-seventh General Assembly (Nor­
ton-Edwards Act). 

2. A board of county commissioners or a board of township trustees 
contracts an obligation within the meaning of Section 91 of House Bill No. 
67 at such time as it files an application under Section 1191 of the General 
Code for state aid, in that by filing such application a board of county com­
missioners or a board of township trustees agrees to pay one-half of the cost 
of surveys and other preliminary expenses incident to the construction, im­
provement, maintenance or repair of ar1 inter-county highway or main mar­
ket road." 

Therefore, in all instances where an application for state aid has been made 
under the provisions of Sections 1191, et seq., General Code, prior to the second day 
of January, 1928, it will be the duty of the county commissioners or township 
trustees "to pay one-half the cost and expense of surveys and other expenses prelim­
inary to the construction, improvement, maintenance or repair of a state highway," 
as provided in Section 1193, General Code. 

In your letter you refer to Sections 67 and 68 of House Bill No. 67, 112 0. L. 430. 
Your attention is invited to the fact that these sections are now respectively desig­
nated as Sections 1191 and 1195 of the General Code. An examination of House Bill 
No. 67 will reveal that the only sections of that act relating to the subject of co­
operation between the state and county, in the matter of road improvements, are 
Sections 1191 to 1193, both inclusive, General Code. Section 1191, General Code, as 
enacted in 112 0. L. 469, provides: 
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"The commissioners of any county may co-operate with the Depart­
ment of Highways in the abolishment of railway grade crossings on the 
state highway system or any extension thereof, and in the construction or 
reconstruction of bridges and viaducts within municipal corporations, and 
shall be authorized to pay such portion of the cost of any such work as may 
be agreed upon between said commissioners and the Director of Highways. 
Said commissioners shall also be authorized to co-operate with said depart­
ment in widening the paved portion of any state road where the paved portion 
of such road is constructed or reconstructed to a width greater than eighteen 
feet; and such commissioners shall be authorized to pay such portion of the 
cost occasioned by or resulting from such widening as may be agreed upon 
between them and said director. Any board of county commissioners de­
siring to cooperate as above, may, by resolution, propose such co-operation to 
the director, and a copy of such resolution, which resolution shall set forth 
the proportion of the cost and expense to be contributed by the county, shall 
be filed with the director. Where any portion of the work covered by such 
proposal is within the limits of a village, such proposal shall be accom­
panied by the consent of the village to the doing of such work, evidenced by 
proper legislation by its council, unless such consent has already been given 
by said village to the director. Provided, however, the county commission­
ers of any county having a tax duplicate of real and personal property in 
excess of three hundred million dollars shall also be authorized to co-operate 
with the Department of Highways in the reconstruction of state roads by 
paying such portion of the cost thereof as is agreed upon by the county com­
missioners and Director of Highways." 

It will be observed that, under the provisions of the above quoted statute, the 
only cases in which the county will be able to co-operate with the state after the 
first day of January, 1928, are: 

(1) In the abolishment of railway grade crossings on the state highway sys­
tem or any extension thereof ; 

(2) In the construction or reconstruction of bridges and viaducts within mu­
nicipal corporations; 

(3) In widening the paved portion of any state road where the paved portion 
of such road is constructed or reconstructed to a width greater than eighteen feet; 

( 4) In those counties having a tax duplicate of real and personal property in 
excess of three hundred million dollars, the county commissioners shall be author­
ized to co-operate with the Department of Highways in the reconstruction of state 
roads. 

It is important to note that after the first day of January, 19~, the only basis 
upon which the smaller counties will be able to co-operate with the state in the 
matter of the construction and reconstruction of highways is where the highway 
is being widened to a width greater than eighteen feet. Even then such co-operation 
is limited to participating in such portion of the cost as is occasioned by such widen­
ing. 

Your attention is also directed to the fact that in the several larger counties hav­
ing a tax duplicate of real and personal property in excess of three hundred million. 
dollars, under the express terms of Section 1191, supra, co-operation is limited to the 
reco11struction of state roads within said counties. 

You will also note, under Section 1191, supra, that in all instances where co­
operation is provided provision is made that the board of county commissioners shall 
be authorized to co-operate with the Department of Highways in reference to the cost 
of the improvement as may be agreed upon. Your attention is further directed to 
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the fact that whereas, under the provisions of Section 1193, General Code, provision 
is made that in the application for state aid the county commissioners or township 
trustees must agree to "pay one-half of the cost and expense of surveys and other ex­
penses preliminary to the construction, improvement, maintenance or repair" of state 
highways, we find no such requirement under the provisions of House Bill No. 67. 

Section 68 of House Bill Xo. 67 (Sec. 1195 G. C.) reads in part as follows: 

·" * * * he (Director of Highways and Public \Vorks) shall cause to 
be transmitted to the county commissioners copies of such maps, plans, pro­
files, specifications and estimates for the proposed improvement as he may 
prepare for the construction of the work covered by such proposal." 

No mention is made in the above section of participation by the county in the 
cost of preliminary engineering expense. This would seem to evidence an intention 
on the part of the legislature not to make it mandatory upon the county commis­
sioners to pay for any portion of the cost of preliminary engineering work. This 
fact coupled with the fact that there are no provisions in any other section of House 
Bill No. 67 which require participation by the county in the cost of J;>relimin·ary 
engineering work further evidences the legislative intent not to make such participa­
tion necessary, unless, as will be hereinafter pointed out, agreement is made between 
the county and the state in which agreement the county commissioners agree to par­
ticipate in the cost of said work. 

As heretofore pointed .out, if, under the provisions of Section 67, House Bill No. 
67 (Sec. 1191, G. C.), co-operation between the state and the county is undertaken, 
then the county may participate in the cost of an improvement. 

There is no question but that it is necessary to have preliminary surveys m:ade 
prior to the undertaking of a highway improvement. Such preliminary engineering 
as may be necessary to the drafting of plans is a necessary incident to all road im'­
provement projects. 

In view of the foregoing, I am of the opinion that the cost and expense of pre­
liminary surveys and other expenses preliminary to a highway improvement, when 
such improvement is being made by the state and the county, as is provided for in 
Section 67 of House Bill No. 67, may be apportioned between the state and the county 
as may be agreed upon by the Director of Highways and Public \Vorks and the county 
commissioners of said county. 

In reference to your second question, let it suffice to say that while it is true that 
under the provisions of Section 34-1 of House Bill No. 67 (Sec. 1214-1, G. C.) the 
county commissioners may assume on behalf of the county and agree with the Director 
of Highways and Public Vvorks to make certain assessments against property situated 
within certain limits of the improvement, yet, there is nothing in the provisions of 
Section 34-1 or any other Section of House Bill No. 67 which permits the county 
commissioners to pay any of the cost of preliminary engineering where the state, with 
the exception nf the assessments against property owners, bears the entire cost of the 
improvement. 

In view of the foregoing and answering your questions specifically, it is my 
opinion that : 

1. A board of county commissioners acting under the provisions of Sections 1191 
and 1195, General Code (effective January 2, 1928), may enter into an agreement 
with the Director of Highways and Public \.Yorks to pay some part or all of the 
cost and expense of surveys and other preliminary expenses incident to the improve­
ment of a state highway. 
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2. After the second day of January, 1928, the county may pay a portion or all of 
the cost and expense of surveys and other preliminary expenses incident to the im­
provement of a state highway only in those instances where the improvement is being 
constructed under the provisions of Section 1191, General Code, 112 0. L. 469. 

1424. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TuRNER, 

Attornev General. 

RABBITS-OPE~ SEASON DISCUSSED. 

SYLLABUS: 
The last day on which hares and rabbits may lawful/)• be hunted during 1927 will 

be December 31st. 

CoLUMBUS, OHIO, December 22, 1927. 

HoN. CHARLES V. TRUAX, Director, Departme11t of Agriculture, Columbus, Ohio. 

DEAR Sm:-This will acknowledge receipt of your letter dated December 22, 1927, 
which reads as follows: 

"Referring to Section 1396, General Code of Ohio, 'Hares and rabbits may 
be taken and possessed only from the fifteenth day of November to the first 
day of January, both inclusive, and such taking shall be done only with gun 
and dog, or with gun.' 

Since January 1, 1928, falls on Sunday, many inquiries have been re­
ceived as to the permissability of hunting rabbits on Monday, January 2, 
1928. Your opinion on same is hereby requested." 

Section 1396, General Code, in so far as pertinent to your inquiry, provides: 

"Open season: Hares and rabbits may be taken and possessed only from 
the fifteenth day of November to the first day of January, both inclusive, 
* * • ,, 

l"vlany laymen are under the mistaken impression that Sections 8301 and 10216, 
General Code, have the effect of extending the open season to and including January 2, 
1928. 

Section 8301, General Code, provides in part as follows: 

" * * * But if the first day of January * * * be the first day of 
the week, known as Sunday, the next succeeding secular or business day 
shall be a holiday." 

Section 10216, General Code, provides: 

"Unless otherwise specifically provided, the time within which an act is 
required by law to be done shall be computed by excluding the first day and in­
cluding the last; except that the last shall be excluded if it be Sunday.'' 


