
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1969 Op. Att’y Gen. No. 69-119 was overruled in part by 
1980 Op. Att’y Gen. No. 80-095. 
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OPINION NO. 69-119 

Syllabus: 

When a child is an inmate of a private, county, semi-public 
or district children's home located in one school district, and 
when, prior to being admitted to said institution, he was a 
"ward" of an "actual resident" of another school district, this 
latter school district, in accordance with Section 3313.64, Re­
vised Code, is financially responsible for the education of the 
child in the public schools of the county in which the children's 
home is located. 

To: Harry Friberg, Lucas County Pros. Atty., Toledo, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, September 22, 1969 

I have before me your request for my opinion regarding the 
liability of a board of education for the payment of tuition 
for a pupil, without parents or legally appointed guardian, who 
was sent by his aunt and uncle to a school for the mentally dis­
turbed in another county subsequently attending the public· schools 
in that county. 

The issue may be resolved by referring directly to the word­
ing of Section 3313.64, Revised Code, which provides in perti­
nent part as follows: 

"***The board may admit the inmates of 
a private children's home or institution lo­
cated in the district, provided any child who 
is an inmate of such a home or institution and 
previous to admission was a school resident of 
the school district in which such home or in­
stitution is located shall be entitled to free 
education; and, provided any such inmate who 
attends the public schools was, prior to ad­
mission to such home or institution, a school 
resident of another school district of the 
state, tuition shall be paid by such school 
district in the manner provided for the pay­
ment of tuition by section 3317.08 of the 
Revised Code. * * * 

"* * * * * * * * * 
"***A child who is an inmate of a 

county, semipublic, or district children's 
home and who at the time of olacement in such 
home was a school resident of the district in 
which such home is located shall be entitled 
to an education at the expense of such school 
district; any other inmate of such home shall 
be educated at the exoense of the school dis­
trict in which he was a school resident at 
the time of placement. The district of school 
residence shall pay tuition in such amount as 
shall be computed pursuant to the formula pro-
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vided in section 3317.08 of the Revised Code, 
excepting_ that such formula shall be calculated 
as though the pupil were in attendance in the 
district of his school residence, and the tui­
tion cost shall be computed by applying the 
factors in such formula to the district of 
school residence. * * *" 

(Emphasis added.) 

The above section of the Revised Code clearly establishes 
the tuition liability of a board of education in the case where 
the student was a "school resident" of another school district 
prior to his admission to the children's home. It is likewise 
clear that tuition liability exists whether the child is an in­
mate of a county, a semi-public, a district .Q.E a private chil­
dren"s home. The tenor of your request, however, indicates a 
concern about the more pointed issue of the ~upil's school resi­
dency in the situation where he has neither parents nor legal 
guardian. 

This office has heretofore ruled that a child's school 
residency is that of the district in which the child was found, 
if the residency of the parents could not be determined. Opin­
ion No. 2044, Opinions of the Attorney General for 1961. And, 
more precisely, the question of school residency ma.y be answered 
by determining whether the person or persons with whom he resides 
stand in loco parentis to him. Opinion No. 4864, Opinions of the 
Attorney General for 1932. To this end my predecessor, in Opin­
ion No. 545, Opinions of the Attorney General for 1963, ruled 
that for the purpose of Section 3313.64, Revised Code, such a 
child is a "ward" if the facts show that an "actual resident" 
of a school district stands in loco parentis to him. 

And finally, Opinion No. 545, supra, while addressing itself 
solely to the instance where a child is an inmate of a semi-public 
children's home, is at least persuasive if not dispositive of the 
issue of tuition liability, whether the children's homes involved 
are privately endowed and administered or are county, semi-public, 
or district children's homes. Branch one of the syllabus pro­
vides as follows: 

"l. When a child resides in a semi-public 
children's home located in one school district, 
and when the child, prior to being admitted to 
said institution, was the 'ward' of an 'actual 
resident' of another school district, this lat­
ter school district, in accordance with Section 
3313.64, Revised Code, is financially respon­
sible for the education of the child while he 
is an inmate of the semi-public children's 
home." 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
when a child is an inmate of a private, county, semi-public or 
district children's home located in one school district, and when, 
prior to being admitted to said institution, he was the "ward" of 
an "actual resident" of another school district, this latter 
school district, in accordance with Section 3313.64, Revised 
Code, is financially responsible for the education of the child 
in the public schools of the county in which the children's 
home is located. 
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